A ​Kilimandzsáró hava 122 csillagozás

Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

A ​szív dobbanását is megállító feszes, remekbe szabott történetek szerelemről, halálról, tisztességről. A válogatás címadó darabja Hemingway legismertebb, különös hangulatú novellája, amit maga az író is egyik legjobb írásának tartott. A könyvből nagy sikerű film is készült, Gregory Peckkel a főszerepben. Henry, a híres író – akiben magát a szerzőt sejthetjük – sebesülten fekszik Afrika elhagyatott vidékén. Csak felesége és helyi kísérője van vele, autójuk lerobbant, a segítség kétséges. A férfi lába már üszkösödik. Még néhány nap, és orvosi ellátás nélkül biztosan nem éli túl a kalandot. Míg a betegszállító repülőgépre várnak, a kétségbeesését whiskeybe fojtó író emlékezetében leperegnek életének legfontosabb eseményei. A halál közelségében megérti a leopárd titkát: miért is fekszik több ezer méter magasban, megfagyva a Kilimandzsáró tetején… A kötetben A bokszoló, és A fehér elefánt formájú hegyek mellett helyet kapott még egy másik briliáns afrikai novella, a Francis Macomber… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1932

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9679639708815 · Fordította: András T. László, Bart István, Déry Tibor, Lengyel Péter, Máthé Elek, Ottlik Géza, Réz Ádám, Róna Ilona, Sükösd Mihály, Szász Imre
>!
Interpopulart, Budapest, 1996
108 oldal · ISBN: 9636131678 · Fordította: András T. László, Máthé Elek, Déry Tibor, Sükösd Mihály, Szász Imre

4 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 7

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Leoni I
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

Antikváriumban vadásztuk anno Bencével, egészen régi kiadású könyv, végül jól megbookartoltam, és meg lehetett nyerni. (sajnos már nem emlékszem, kinél landolt végül, de azt tudom, hogy jó helyre került:))
Nekem ez is ötcsillagos, nagyon szeretem Hemingwayt.

20 hozzászólás
>!
H
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

Szerintem Hemingway alap. Muszáj legalább egyszer az életben elolvasni. A kedvencem a novelláskötetből egy rövidke történet, az Egynapi várakozás. Egy beteg kilencéves gyermek története, aki merő félreértésből vagy tudatlanságból, a láz miatt várja a halált. Nagy önfegyelemmel, bátrabban, mint a felnőttek. Aztán jött a megváltás, egy apró magyarázat képében és máris újra gyerek lehet. „De már nem nézte olyan meredten az ágy lábát. Aztán végül az önfegyelme is fölengedett, és másnap már minduntalan sírva fakadt jelentéktelen apróságokon. ”
Kicsit eszembe juttatta a saját gyermekkori félelmeimet, a sötéttől, az elmúlásról, az ismeretlentől és az ismerős dolgoktól.

>!
Frank_Spielmann I
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

Szerb Antal szerint: „Hemingway helyenként már olyan egyszerű, mint egy nyolcéves kislány.” Eccerű, bizony. Érdekes dolog, én a leírásoktól falra másztam (legyenmárvége, legyenmárvége), a párbeszédekben pedig valami nagy zsenialitást éreztem, ami kevés írónak adatott meg, bár persze az isteni Karinthy szintjét egy mondatig sem éri el. De hát mondjunk egyetlen olyan írót, akinek ez sikerülne. A 20. századból. Szóval ne legyünk szigorúak, Hemingway igenis baromi jó novellaszerző volt, és élvezet őt olvasni. És nem szabad kihagyni, ezt is ideírom.

3 hozzászólás
>!
Tarja_Kauppinen
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

A kötet legemlékezetesebb darabja számomra mindenképpen a Francis Macomber rövid boldogsága. Némelyik írást – leginkább az Ötven rongyot – az ígéretes téma és Hemingway nálam nagyon is nyerő stílusa ellenére untam, a FM viszont odavág, akárcsak Hemingway férfi főszereplői.
Ütős, velős, macsó történetek. Egyikben-másikban – főleg a Bérgyilkosokban – Steinbecknek a társadalom perifériájára szorult figuráira ismertem. A címadó novella pediglen: egy elbagatellizált apróság miatti értelmetlen halál, amely méltó befejezése egy ugyanilyen életnek. A filmadaptációját meg ideje lenne megnézem, mert egyelőre sehogy sem fér a fejembe, hogy hogyan sikerült ebből egy 117 perces filmet forgatni…

>!
lostgab
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

Nagyon, nagyon tetszett a könyv. Azt hiszem, ez a kedvencem Hemingway-tól. Egyszerre brutális és szívbemarkoló, néhol pedig még iróniát, és egy pici humort is talál benne az ember. Imádtam.

>!
dokijano 
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

A Könyvmolyképző 2007-es kiadását olvastam, amelyben szerencsére 26 novellája olvasható. Jól bele lehet merülni Hemingway világába.
A többsége remek volt, de az a néhány elbeszélés, ami alig 1-2 oldalas, azok valamiért befejezetlennek tűntek. Olyanok voltak, mintha egy-egy jelenet vázlatai lennének egy későbbi íráshoz. A többi viszont vitathatatlanul hangulatos történet.
Párhuzamosan olvastam Az öreg halász és a tenger című kisregényével, különleges élmény volt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9679639708815 · Fordította: András T. László, Bart István, Déry Tibor, Lengyel Péter, Máthé Elek, Ottlik Géza, Réz Ádám, Róna Ilona, Sükösd Mihály, Szász Imre
>!
danaida
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

nagyon szeretem Hemingwayt, nagyon rég olvastam már tőle és nagyon jó volt most ez..
sajnos ebbe a populart verzióba csak 6 novella fért (más kiadásokba több jutott, cserébe ez határozottan bkv-kompatibilis), és ez így olyan kevés, jó lett volna olvasni, még, még még.. az F. M. is jó, de a legjobb persze a címadó novella (és nem, nem azért mert a filmben Gregory Peck játszik).. ami mondjuk vicces, hogy jóval rövidebb idő elolvasni magát a művet, mint megnézni a filmet (azért a kettő együtt az igazi)

Hemingway-emlékolvasás volt

>!
worsi ASP
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

Hemingway még mindig nem az én íróm. Időről időre olvasok tőle valamit, de lehet, hogy jobb lenne most már beletörődni, hogy a helyzet nem változik.

>!
molke
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava

Az én kötetem csak 6 novellát tartalmaz – ez most elég is volt.
Az írások nagyon jók, fájdalmasan pontos rajzai az emberi gyengeségnek, elesettégnek. Különösen a Francis Macomber rövid boldogsága és a címadó novella rázott meg.
De épp témája és pontossága miatt most annyira nem szerettem. De ez az én hibám, nem Hemingway-é.


Népszerű idézetek

>!
redikin

Az, ami most következett, nem nagyon érdekelte. Éveken át gyötörte, de most önmagában nem jelentett semmit. Furcsa, milyen könnyű az egész, ha az ember elég fáradt.

>!
ludovika

Van egy kép, amely a Rajna vidékén készült róla, két német lánnyal áll és egy másik tizedessel. Krebsnek és a tizedesnek szűk az egyenruhája. A német lányok nem szépek. A Rajna nem látszik a képen.

136. oldal - A katona hazajön

>!
berengar

A Kilimandzsáró 19710 láb magas, hó borította hegy, úgy mondják, a legmagasabb Afrikában. Nyugati csúcsát maszái néven „Ngaje Ngai”-nak, az Isten házának hívják. Közel a nyugati csúcshoz egy leopárd aszott, megfagyott teteme fekszik. Senki sem tudja megmagyarázni, mit keresett a leopárd ilyen magasan.

219. oldal

>!
dokijano 

Feküdt magában, és nem ismerte azt a szomáli közmondást, hogy bátor ember háromszor ijed meg az oroszlántól: egyszer, amikor megpillantja a nyomát, egyszer, amikor meghallja a hangját, és egyszer, amikor szemközt találja magát vele.

183. oldal, Francis Macomber rövid boldogsága (Könyvmolyképző, 2007.)

>!
lostgab

Dögunalmas. […] Minden, amit az ember átkozottul sokáig csinál.

A Kilimandzsáró hava

>!
dokijano 

Maradhattunk volna Párizsban, vagy elmehettünk volna akárhová. Elmentem volna akárhová. Azt mondtam, odamegyek, ahova akarod. Ha vadászni akartál, elmehettünk volna Magyarországra, és kényelmesen élünk.

221. oldal, A Kilimandzsáró hava (Könyvmolyképző, 2007.)

>!
dokijano 

Marie, a femme de ménage tiltakozott a nyolcórás munkanap ellen: „Ha a férj este hatig dolgozik, csak kicsit rúg be hazafelé jövet, és nem szór el túl sok pénzt. Ha csak ötig dolgozik, minden este részeg, s az embernek nincs pénze. A munkásember felesége szenvedi meg, ha rövidebb a munkanap.”

235. oldal, A Kilimandzsáró hava (Könyvmolyképző, 2007.)

>!
molke

(…) ha valaki mindent nagyon sokáig, túl hosszan és nagyon későn csinál, nem számíthat rá, hogy az emberek mellette maradnak.

A Kilimandzsáró hava

>!
hmargit

Tehetség volt a javából, de ahelyett, hogy használta volna, spekulált vele. Sose azt nézte, amit elvégzett, hanem mindig azt, amit el tudna végezni.

>!
kissbog

Mr. Wilson valóban rendkívül lenyűgözően gyilkol.

Francis Macomber rövid boldogsága


Hasonló könyvek címkék alapján

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Bret Easton Ellis: Az informátorok
Raymond Carver: Katedrális
Jay McInerney: Fények, nagyváros
Douglas Coupland: X generáció
Bret Easton Ellis: A vonzás szabályai
Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb
Bret Easton Ellis: Glamoráma
Craig Clevenger: A gumiember
Kjell Askildsen: A thesszaloniki kutyák