54. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Ready ​Player One (Ready Player One 1.) 1903 csillagozás

Ernest Cline: Ready Player One Ernest Cline: Ready Player One Ernest Cline: Ready Player One

EGY VILÁG LÉTE FOROG KOCKÁN.
EGY KÜLDETÉS A VÉGSŐ NYEREMÉNYÉRT.
FELKÉSZÜLTÉL?

2045-öt írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba.
Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.
Wade oldja meg az első feladványt, és ezzel életveszélybe kerül. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért. A játék ezzel megkezdődik, a túlélés egyetlen módja pedig a győzelem.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195733 · Fordította: Roboz Gábor
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195733 · Fordította: Roboz Gábor
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195733 · Fordította: Roboz Gábor

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ready Player One

46 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2018. április 23., 12:51


Enciklopédia 63

Szereplők népszerűség szerint

Wade Owen Watts (Parzival) · Art3mis · H · James Halliday · Ogden Morrow · Shoto

Helyszínek népszerűség szerint

OASIS · Io (hold)


Kedvencelte 581

Most olvassa 88

Várólistára tette 680

Kívánságlistára tette 622

Kölcsönkérné 22


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Ernest Cline: Ready Player One

Ez a könyv mondhatni nekem íródott. Kockaság pipa, amit mára azért sikerült levetkőzni, és elhagyni. ’80-as évek elején születtem, és ebben nőttem fel, részemről ez is pipa.
Nem is értem miért halogattam eddig a könyvet, pedig éreztem, hogy tetszeni fog. Egy időutazás volt számomra tele utalással a ’80-as évekre, ilyenkor mindig mosolyogni támadt kedvem. Magam előtt láttam az épp aktuális filmet, zenét, játékot.
Kockaságom a ’90-es évek közepén kezdődött super mario, zelda és donkey kong trióval. Persze volt sok játék, amire szívesen emlékszem vissza, ezeket most nem sorolnám fel.
Évekig nekem is volt egy OASIS-em, Azeroth és a wow világában, nem vagyok rá büszke. :D
Kb úgy csodálkoztam rá mindenre, ahogy Wade és társai. De szívesen gondolok vissza erre az időre, főleg az első pár évre. Remek barátságok születtek miközben próbáltuk legyőzni a gaz Lich kinget és társait.
Manapság már a könyvek birodalma az én OASIS-em. :)
Nagyon jól megírt könyv, és egyben társadalom kritika is, ha a világunkat nézem, ez a jövőben meg is valósulhat…
Szívem szerint kötelező olvasmánnyá is tenném. Cline azt hiszem megírta élete művét.

Nem csak kockáknak, és ’80-as években születetteknek is szívesen ajánlom, mert ezek nélkül is nagyon élvezetes könyv.
Nálam kedvenc is lett, és az évem egyik legjobb olvasása.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522819 · Fordította: Roboz Gábor
17 hozzászólás
MissFortune>!
Ernest Cline: Ready Player One

Hú, ez nagyon jó volt! Annyira örülök, hogy rá akadtam a könyvtárban, mert amúgy nem biztos, hogy elolvastam volna.
Régen én is kockulgattam, szóval ez a világ nem volt teljesen idegen számomra. A 80-as évek filmjeivel, zenéivel már ennyire nem vagyok tisztába. Ettől függetlenül jó élményt nyújtott.
A világ amit lefest, elég ijesztő. Szinte mindenki egy virtuális valóságban éli jobbára az életét. A „játékot” megalkotó milliárdos meghal, az örököse pedig az lesz, aki megtalálja a Húsvéti Tojást. Kezdetét veszi az őrült kutatás, mindenki magának akarja az örökséget.
A szereplők kedvelhetőek, bár sokat nem tudunk meg róluk. A cselekmény tényleg mindenért kárpótol, alig bírtam letenni. Roppant fordulatos, izgalmas és a legjobb, hogy annyira egyedi az ötlet maga. Mély nyomot hagy az olvasókban, mert azt szerintem biztosan állíthatjuk, hogy egy ilyen világban, amit a könyv lefest nem szívesen élnénk.
Azt hiszem új kedvencet avattam.

Mulán>!
Ernest Cline: Ready Player One

Imádom a 80- as éveket és a virtuális valóságot szóval ez a könyv nagyon klassz. A filmet láttam előbb de a könyv jobban tetszett, a karaktereket is imádom és az egész történetet ahogy felépül. Nem tudok olyat írni amit már előttem ne írtak volna le. Imádom.

Lanore P>!
Ernest Cline: Ready Player One

Kis mérete ellenére ez a könyv rengeteg meglepetést tartogatott, és teljesen mást, sokkal többet nyújtott, mint gondoltam volna. Nem vagyok kocka, sem geek, sem gamer, de beszippantott ez a hihetetlen alapötlet, az online világ, és a 80-as évek retro-emlékei, az író zseniálisat alkotott! Egyik eddigi olvasmányomhoz sem tudnám hasonlítani, és pont ezért volt nagyon jó, újszerű, kiszámíthatatlan. Wade és Art3mis izgalmas személyiségek, érdekes volt rajtuk keresztül megismerni a valóság, és az OASIS közti különbségeket, párhuzamokat. Azon is elgondolkoztam, én vajon mit tennék a végén, megnyomnám-e egyszer azt a bizonyos nagy piros gombot… egy viszont biztos: nagyon szeretném mozivásznon látni a történetet, szerintem brutáljó film lenne belőle!

15 hozzászólás
vicomte P>!
Ernest Cline: Ready Player One

Már a nosztalgia sem a régi…

Ha azt nézem, hogy mit idézett meg ez a könyv – a ’80-as évek szellemet – akkor akár lehettem is volna a célcsoport.
De nem lettem. Nagyon nem…
Pedig, mivel alig egy évvel vagyok fiatalabb az írónál, és kb. 10 éves korom óta, amikor az első pénzbedobós játékgépek megjelentek, lenyűgöztek a számítógépes játékok, és ’80-as évek filmjei és zenéi is közel állnak hozzám, vagy legalábbis ismerem őket, minden adott volt, hogy felpattanjak a nosztalgiabiciklire és kiélvezzem a geekség bennfentes örömeit.

De eléggé émelyegtem attól, ahogy Cline nagykanállal tömte le a torkomon a ’80-as évek (főleg) amerikai nerd- és popkultúráját. Ennyire szerintem tinédzserként sem voltam kocka, mostanra pedig az egykori rajongóból inkább lettem kritikus, aki legfeljebb elnézően mosolyog, hacsak nem megrökönyödve bámulja a legtöbb dolgot, amelyekért kamaszként még lelkesedett.
És ezért a könyvért is legfeljebb 30 éve lelkesedtem volna, nagy kár (csak viccelek!), hogy nem akkor íródott…
Mert hogy ez egy YA disztópia, annak az általam ismert összes ismérvével: van benne egy rakás meg nem értett tinédzser, akik a VR-ben hót menőnek számítanak, de egyébként a való világban kapcarongy szinten vannak, és szociofóbiások és nem is csak csipetnyit szociopaták is. Van egy nagy gonosz, pénzéhes és velejéig korrupt megatársaság, ami azért nagy, gonosz és velejéig korrupt, mert csak. És persze egy többszintes KÜLDETÉS, aminek a végén ott vár a győztesre a dollármilliárdokat érő VR vállalat, a virtuális örök élet, meg a rendszergazda varázskastélya. Szóval, minden lúzer geek nedves álma.

És ez volt a legnagyobb bajom ezzel az egész koncepcióval: az, hogy nem csak fanfic, de gátlástalan, (ön)kritikátlan fanservice is, ami a tényleges tartalmához és a Coelhot megszégyenítően mély mondanivalóhoz képest rohadtul túl van nyújtva és írástechnikailag sem hoz többet, mint a kötelező minimum.
Ennyi ötletből lehetett volna írni egy ütős novellát, ha a jól megrágott tanulság helyett valami másra fut ki a sztori, vagy esetleg egy kisregényt, egy alaposabb világleírással és több interakcióval a szereplők között.
Cline viszont igazi fanboy, aki fanficet írt a ’80-as évekről, gyenge, sok helyen durván logikátlan cselekménnyel, és nem túl hiteles, a Mary Sue / Gary Stu szintnél épp hogy csak két grádiccsal magasabbra kalibrált karakterekkel.
Ettől még a könyv fogyasztható, de nekem ekkora mennyiségben émelygést okozott…

18 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Ernest Cline: Ready Player One

Ha belegondolok, hogy a fiam 2 évig könyörgött, hogy olvassam el! Tényleg nagyon jó a könyv, pedig a számítógépes játékok nem az én világom. Szerencsére van azokon kívül is történet. Akik nem profik a számítógépes játékokból, vagy az idősebbek, mint én, jókat nosztalgiázhatnak a ’80-as évek filmjeiből. Nagyon izgalmas a cselekmény, bár a legtöbb kaland a virtuális térben történik. Hát elég szomorú, hogy erre tart a világ, de amit az író felvázolt, akár meg is történhetne 2045-ben. Leszámítva a különc milliárdos hagyatékát. A végtől egy picit többet vártam, pl. a gonosz 6-os vezér kapcsán. spoiler

9 hozzászólás
_Eriii>!
Ernest Cline: Ready Player One

Kész végem van. Ez a könyv eszméletlen volt. Habár negyedét tudtam az internetes játékoknak és a filmeknek, de ez abszolúte semmit nem számít, mert annyira izgalmas volt, hogy lerágtam mind a tíz körmömet. A zenékkel már jobban álltam, aminek iszonyatosan örülök. Jó volt a 80-as évekről olvasni. Soha nem voltam nagy internetes játék kedvelő. Nagyon rég persze játszottam én is. Az első játék amivel játszottam az a szuper Márió volt, meg valami dinoszauruszos játék amikor le kellett vadászni T-rexet. Volt még valami stratégiai játék ahol katonákat kellet létrehozni, meg építeni, gazdálkodni. Jesszus de rég volt. Nagyon kedvem támadt utána nézni azoknak a játékoknak amelyek a könyvben szerepeltek és játszani egy kört vagy kettőt. Nagyon szerettem a főszereplőket, nagyon tetszett a 2044 világ. Eszméletlenül oda meg vissza vagyok ezzel a könyvel. Nagyon ajánlom…

2 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Ernest Cline: Ready Player One

Azért nem semmi, hogy az ember mennyire bele tud merülni a virtuális világba és képes inkább azt igaznak érezni, mint a való világot.
Parzival, a Hatosok, és a többiek hajszája a tojás után nagyon izgalmas. Amúgy is szeretem az ilyen feladványokat, amikben nyomozni kell és el kell ismerni az öreg nagyon jól összerakta ezt a játékot és elrejtette a tojást. Végig izgultam, hogy mi lesz ki fogja megtalálni hány embert ölnek még meg a cél elérése érdekében. Kíváncsi leszek a filmre, remélem nem rontották el.

Mollii>!
Ernest Cline: Ready Player One

2045-ben járunk a könyvben, mégis az 1980-as évekbe repít minket. A játékok, zenék, filmek… mintha időutazás történt volna. Én nem éltem akkor, mégis teljesen beleéltem magam.
A főszereplő nagyon okos, emberséges. Tetszett a történet mesélése, mintha én is Wade-del együtt oldottam volna a feladványokat.
Aki nem gamer, nem szokott számítógépes játékokkal játszani, azt is beszippantja a történet, velem is ez történt.
A könyv megtanít minket arra, hogy ha valamiért keményen dolgozunk, tanulunk, akkor eredménye lesz. Arra is, hogy nem rejtőzhetünk el a számítógép mögé, barátkozni kell, világot látni.

ViveEe P>!
Ernest Cline: Ready Player One

Ez egy nagyon jó kincsvadász könyv főleg kockáknak, és annak is aki nem az. :)
Nem sűrűn fordul elő, hogy már a könyv eleje is elvarázsol és kedvenccé válik a könyv már akkor. De itt ez történt, nagyon tetszett a világfelépítés, az OASIS-ben rejlő lehetőségek, és Parzival mesélő stílusa is. Szerintem olyan jól meg van írva ez a virtuális világ, hogy elhiszem, hogy ez nem csak egy szemüveg átal a szembe vetített történet. És a történet humora. Imádom. Van benne jó pár olyan elképesztő jelenet, hogy egyfolytában vigyorogtam az abszurditásán. A legnagyobb kedvencem az első kulcs megszerzése: Bemész egy csapdákkal teli labirintusba, és a végére érve találkozol egy élőhalott királlyal, aki sokkal erősebb nálad. Mi történhet egy bármilyen másik könyvben? 1. Ostorodat csattogtatva, és mindenféle nehézfegyverzettel nekirontasz. 2. Übermágikus képességeid és fortélyos gondolkodásod segítségével harcolsz… Nos itt nem ez történik. Hanem valami sokkal királyabb. spoiler
A közepén picit elvesztettem az érdeklődésemet a szerelmi szál, és a lassabb történetvezetés miatt, de ez sem vonta le a könyv élvezeti értékét, mert a vége megintcsak nagyon jó lett. Nagyon okos a főszereplő, és emberséges. Tetszik a barátság vonal, az összefogás a közös ellenség ellen, és a végkifejletben kimondott jó tanács.
Igaz, hogy töredékét ismerem azoknak a popkult dolgoknak, amiket megnevez a könyv, de én így is nagyon szerettem. :) Ajánlom elolvasásra. :)

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

katacita I>!

Onnan tudod, hogy teljesen tönkrevágtad az életedet, hogy az egész világod egy szarkupaccá válik, és az egyetlen személy, aki szóba áll veled, a számítógépes rendszered mesterséges intelligenciája.

325. oldal

1 hozzászólás
Irasalgor>!

Akkor értettem meg, hogy néha, bármennyire is rémisztő és fájdalmas, a valóság az egyetlen hely, ahol igazi boldogságra találhatunk.

492. oldal, 38. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: James Halliday · valóság
1 hozzászólás
Bori_L>!

Parzival: Miért feltételezed, hogy férfi vagyok?
Art3mis: Ne szórakozz már. Nyilvánvaló. Folyamatosan fiúvibrálás jön belőled.
Parzival: Fiúvibrálás: Ezt hogy érted? Férfiasak a mondatszerkezeteim, vagy mi?

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Art3mis · Wade Owen Watts (Parzival)
dr_Eminens >!

Nem tudom, ti talán máshogy éltétek meg ezt az egészet. De nekem emberi lényként felnőni a Föld nevű bolygón a huszonegyedik században elég nagy szívás volt.

25. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Wade Owen Watts (Parzival)
Irasalgor>!

Sok nyest még azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán nő-e, bár én nem tartoztam közéjük. Valószínűleg azért, mert képtelen lettem volna elviselni a tudatot, hogy a lány, aki teljesen elcsavarta a fejem, valójában egy Chuck nevű középkorú fazon, akinek szőrös a háta és kopaszodik.

56. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Art3mis
2 hozzászólás
psn>!

– […] Ha lehetőséged van a boldogságra a valóságban, akkor élj vele.

493. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · James Halliday
tenczerszofi>!

Embernek lenni az idő nagy részében szívás. Egyedül a számítógépes játékok teszik elviselhetővé az életet.
[Anorak Almanachja, 91. fejezet, 1-2. bekezdés]

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Halliday
katacita I>!

Úgyhogy kikapcsoltam az ébresztőm szundi funkcióját, és inkább beállítottam a számítógépemet, hogy a Wham „Wake Me Up Before You Go Go” című slágerét bömböltesse ébresztő gyanánt. Lényem összes sejtjével gyűlöltem ezt a számot, és csak akkor tudtam elnémítani, ha felkeltem.

261. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wham!: Wake Me Up Before You Go-Go
8 hozzászólás
tomanek>!

Ha a kutatásomról volt szó, soha nem kerestem kiskapukat. Először is végigmentem a nyestek számára ajánlott olvasmánylista összes tételén. Douglas Adams. Kurt Vonnegut. Neal Stephenson. Richard K. Morgan. Stephen King. Orson Scott Card. Terry Pratchett. Terry Brooks. Bester, Bradbury, Haldeman, Heinlein, Tolkien, Vance, Gibson, Gaiman, Scalzi, Zelazny. Elolvastam Halliday összes kedvenc szerzőjének minden egyes könyvét.
De nem álltam meg itt.

92. oldal, 6. fejezet (Agave, 2012)


A sorozat következő kötete

Ready Player One sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Marie Lu: Legend – Legenda
James Dashner: Az útvesztő
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Tahereh Mafi: Ne engedj
Ursula Poznanski: Erebos
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén
Neal Shusterman: Kaszás
Richard Paul Evans: Vadászat Jáde Sárkányra
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve