45. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Ready ​Player One 1300 csillagozás

Ernest Cline: Ready Player One Ernest Cline: Ready Player One Ernest Cline: Ready Player One

EGY VILÁG LÉTE FOROG KOCKÁN.
EGY KÜLDETÉS A VÉGSŐ NYEREMÉNYÉRT.
FELKÉSZÜLTÉL?

2045-öt írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba.

Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.

Wade oldja meg az első feladványt, és ezzel életveszélybe kerül. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért. A játék ezzel megkezdődik, a túlélés egyetlen módja pedig a győzelem.

Eredeti mű: Ernest Cline: Ready Player One (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Vác, 2018
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195733 · Fordította: Roboz Gábor
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194613 · Fordította: Roboz Gábor
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
458 oldal · ISBN: 9786155522826 · Fordította: Roboz Gábor

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ready Player One

41 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2018. április 23., 12:51


Enciklopédia 50

Szereplők népszerűség szerint

Wade Owen Watts · Art3mis · H · James Halliday · Ogden Morrow · Shoto


Kedvencelte 441

Most olvassa 88

Várólistára tette 582

Kívánságlistára tette 571

Kölcsönkérné 21


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Ernest Cline: Ready Player One

Ez a könyv mondhatni nekem íródott. Kockaság pipa, amit mára azért sikerült levetkőzni, és elhagyni. ’80-as évek elején születtem, és ebben nőttem fel, részemről ez is pipa.
Nem is értem miért halogattam eddig a könyvet, pedig éreztem, hogy tetszeni fog. Egy időutazás volt számomra tele utalással a ’80-as évekre, ilyenkor mindig mosolyogni támadt kedvem. Magam előtt láttam az épp aktuális filmet, zenét, játékot.
Kockaságom a ’90-es évek közepén kezdődött super mario, zelda és donkey kong trióval. Persze volt sok játék, amire szívesen emlékszem vissza, ezeket most nem sorolnám fel.
Évekig nekem is volt egy OASIS-em, Azeroth és a wow világában, nem vagyok rá büszke. :D
Kb úgy csodálkoztam rá mindenre, ahogy Wade és társai. De szívesen gondolok vissza erre az időre, főleg az első pár évre. Remek barátságok születtek miközben próbáltuk legyőzni a gaz Lich kinget és társait.
Manapság már a könyvek birodalma az én OASIS-em. :)
Nagyon jól megírt könyv, és egyben társadalom kritika is, ha a világunkat nézem, ez a jövőben meg is valósulhat…
Szívem szerint kötelező olvasmánnyá is tenném. Cline azt hiszem megírta élete művét.

Nem csak kockáknak, és ’80-as években születetteknek is szívesen ajánlom, mert ezek nélkül is nagyon élvezetes könyv.
Nálam kedvenc is lett, és az évem egyik legjobb olvasása.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522819 · Fordította: Roboz Gábor
17 hozzászólás
>!
Lanore P
Ernest Cline: Ready Player One

Kis mérete ellenére ez a könyv rengeteg meglepetést tartogatott, és teljesen mást, sokkal többet nyújtott, mint gondoltam volna. Nem vagyok kocka, sem geek, sem gamer, de beszippantott ez a hihetetlen alapötlet, az online világ, és a 80-as évek retro-emlékei, az író zseniálisat alkotott! Egyik eddigi olvasmányomhoz sem tudnám hasonlítani, és pont ezért volt nagyon jó, újszerű, kiszámíthatatlan. Wade és Art3mis izgalmas személyiségek, érdekes volt rajtuk keresztül megismerni a valóság, és az OASIS közti különbségeket, párhuzamokat. Azon is elgondolkoztam, én vajon mit tennék a végén, megnyomnám-e egyszer azt a bizonyos nagy piros gombot… egy viszont biztos: nagyon szeretném mozivásznon látni a történetet, szerintem brutáljó film lenne belőle!

15 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Ernest Cline: Ready Player One

Ha belegondolok, hogy a fiam 2 évig könyörgött, hogy olvassam el! Tényleg nagyon jó a könyv, pedig a számítógépes játékok nem az én világom. Szerencsére van azokon kívül is történet. Akik nem profik a számítógépes játékokból, vagy az idősebbek, mint én, jókat nosztalgiázhatnak a ’80-as évek filmjeiből. Nagyon izgalmas a cselekmény, bár a legtöbb kaland a virtuális térben történik. Hát elég szomorú, hogy erre tart a világ, de amit az író felvázolt, akár meg is történhetne 2045-ben. Leszámítva a különc milliárdos hagyatékát. A végtől egy picit többet vártam, pl. a gonosz 6-os vezér kapcsán. spoiler

9 hozzászólás
>!
_Eriii P
Ernest Cline: Ready Player One

Kész végem van. Ez a könyv eszméletlen volt. Habár negyedét tudtam az internetes játékoknak és a filmeknek, de ez abszolúte semmit nem számít, mert annyira izgalmas volt, hogy lerágtam mind a tíz körmömet. A zenékkel már jobban álltam, aminek iszonyatosan örülök. Jó volt a 80-as évekről olvasni. Soha nem voltam nagy internetes játék kedvelő. Nagyon rég persze játszottam én is. Az első játék amivel játszottam az a szuper Márió volt, meg valami dinoszauruszos játék amikor le kellett vadászni T-rexet. Volt még valami stratégiai játék ahol katonákat kellet létrehozni, meg építeni, gazdálkodni. Jesszus de rég volt. Nagyon kedvem támadt utána nézni azoknak a játékoknak amelyek a könyvben szerepeltek és játszani egy kört vagy kettőt. Nagyon szerettem a főszereplőket, nagyon tetszett a 2044 világ. Eszméletlenül oda meg vissza vagyok ezzel a könyvel. Nagyon ajánlom…

2 hozzászólás
>!
Aigi P
Ernest Cline: Ready Player One

A Geek kultúra egyértelműen a 80-as évekből nőtt ki. Ma is oda kapaszkodik ezer szállal és a 80-as évek tényleg szuper volt. Talán a legerősebb évtizede a mozinak, ha csak a szórakoztató részét vesszük. Ekkor született a Birodalom visszavág, az azóta is az egyik legjobb Star Trek film a Khan bosszúja, a csodálatos Vissza a jövőbe, az Indiana Jones filmek, a Tron, a Szárnyas fejvadász, a Predator, a Mad Max 2 és, hogy ki ne hagyjam az egyébként is erősen hiányos felsorolásból, az imádni való Herceg menyasszonyát a fantasztikus William Goldman tollából. És hogy mitől volt olyan szuper? Attól, hogy eredeti ötletekből születtek remek alkotások mind a film, mind a játékiparban. Olvasva könyvet megint ugyanazt éreztem, mint a botrányos Star Wars az ébredő erő esetén és bevallom az nem tesz jót a lelki egészségemnek. Könyörgöm, valaki robbantsa már fel ezt az átkozott nosztalgia vonatot. Térjenek vissza végre a kreatív alkotók, akiknek a helyeire gátlástalan marketingesek, reklám-szakemberek és béna rajongók ültek. A buta rajongó talán a legrosszabb. Igen, főleg rád gondolok J.J. Abrams. Ő az aki fantázia hiányában képtelen tovább álmodni a történeteket ezért csak szolgalelkűen másol.
A könyvről csak röviden. Igen, ismertem az utalások 90 százalékát. Igen játszottam a játékok nagy részével. Nem, nem elég annyi egy jó könyvhöz, hogy ezeket emlegetik és valamiféle hamis nosztalgia érzésével próbálják kiszúrni a szemem. Ernest Cline nem ír jól, de legalább sokat. Mindent túlír. A karakterei laposak, unalmasak, a fordulatok kiszámíthatóak (Főleg ha ismered a szerepjátékok világát és ezer ilyet láttál). És ha már 80-as évek, bármelyik lapozgatós kalandkönyv izgalmasabb, szórakoztatóbb volt ennél.
Most már hosszú évek óta csak újrahasznosítás zajlik a mozikban és úgy tűnik, a könyveket is eléri ez a kártékony folyamat. És félek, ha ilyen sokan tapsikolnak örömükben, akkor ez még sokáig így marad.

ui: Az ugye csak egy vicc, hogy ez a könyv a 14. legjobb sci-fi? Én kérek elnézést a műfaj nevében.

31 hozzászólás
>!
vIVIv
Ernest Cline: Ready Player One

Azért nem semmi, hogy az ember mennyire bele tud merülni a virtuális világba és képes inkább azt igaznak érezni, mint a való világot.
Parzival, a Hatosok, és a többiek hajszája a tojás után nagyon izgalmas. Amúgy is szeretem az ilyen feladványokat, amikben nyomozni kell és el kell ismerni az öreg nagyon jól összerakta ezt a játékot és elrejtette a tojást. Végig izgultam, hogy mi lesz ki fogja megtalálni hány embert ölnek még meg a cél elérése érdekében. Kíváncsi leszek a filmre, remélem nem rontották el.

>!
ViveEe P
Ernest Cline: Ready Player One

Ez egy nagyon jó kincsvadász könyv főleg kockáknak, és annak is aki nem az. :)
Nem sűrűn fordul elő, hogy már a könyv eleje is elvarázsol és kedvenccé válik a könyv már akkor. De itt ez történt, nagyon tetszett a világfelépítés, az OASIS-ben rejlő lehetőségek, és Parzival mesélő stílusa is. Szerintem olyan jól meg van írva ez a virtuális világ, hogy elhiszem, hogy ez nem csak egy szemüveg átal a szembe vetített történet. És a történet humora. Imádom. Van benne jó pár olyan elképesztő jelenet, hogy egyfolytában vigyorogtam az abszurditásán. A legnagyobb kedvencem az első kulcs megszerzése: Bemész egy csapdákkal teli labirintusba, és a végére érve találkozol egy élőhalott királlyal, aki sokkal erősebb nálad. Mi történhet egy bármilyen másik könyvben? 1. Ostorodat csattogtatva, és mindenféle nehézfegyverzettel nekirontasz. 2. Übermágikus képességeid és fortélyos gondolkodásod segítségével harcolsz… Nos itt nem ez történik. Hanem valami sokkal királyabb. spoiler
A közepén picit elvesztettem az érdeklődésemet a szerelmi szál, és a lassabb történetvezetés miatt, de ez sem vonta le a könyv élvezeti értékét, mert a vége megintcsak nagyon jó lett. Nagyon okos a főszereplő, és emberséges. Tetszik a barátság vonal, az összefogás a közös ellenség ellen, és a végkifejletben kimondott jó tanács.
Igaz, hogy töredékét ismerem azoknak a popkult dolgoknak, amiket megnevez a könyv, de én így is nagyon szerettem. :) Ajánlom elolvasásra. :)

6 hozzászólás
>!
Klodette
Ernest Cline: Ready Player One

Miközben olvastam és nagy nehezen eljutottam a harmadik fejezetig, az volt az első gondolatom:
Hűha! Ez bizony nem nekem való. Ennyire nem vagyok kocka! Sőt.
Úgy volt, hogy abbahagyom és nem folytatom, mert habár az alapötlet tetszett és a szereplők is szimpatikusak voltak, az a sok számítógépes utalás teljesen kikészített.
Aztán úgy döntöttem, hogy nem hagyom annyiban a dolgot, mert érdekel, ráadásul a film előzetese nagyon ütős, szóval elhatároztam, hogy beosztom a fejezeteket és minden nap annyit fogok elolvasni, ami még vállalható és biztosan nem unom meg.
Így történt hát, hogy ma végül végül sikeresen befejeztem. Jelentem elolvastam és tulajdonképpen tetszett. Egész jól kiforrta magát a végére. Nem volt eget rengető és új kedvencet sem avattam, de arra tökéletesen megfelelt, hogy kicsit kimozduljak a komfortzónámból és megtapasztaljak, megismerjek valami újat.
Tetszett a világfelépítés, ráadásul simán el tudtam képzelni, hogy valamikor a jövőben tényleg ilyen helyzetben lesz majd az emberiség és még azt is elhittem, hogy valamikor lesz egy hasonló virtuális világ.
Nekem néha kicsit olyan volt, mintha az OASIS valamiféle továbbfejlesztett Facebook lett volna, James Halliday személyében meg néha az idős Mark Zuckerberg-et láttam.
Kicsit kiborító és fárasztó volt a sok 80-as évekbeli popkulturális utalás, de egy idő után sikerült megszoknom őket és utána már nem is zavartak annyira. Megértettem persze, hogy a regény alapja pont erre épült, szóval tulajdonképpen elkerülhetetlen volt.
Mindenképpen megérte végül elolvasni. Remélem végül eljutok a moziba és láthatom majd a filmet, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. Az előzetes ígéretes és nagyon látványos, bár most, hogy már ismerem a könyvet, látszik, hogy sok mindent megváltoztattak benne.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.hu/2018/01/konyvkritika…

3 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Ernest Cline: Ready Player One

Totál megértem azokat, akik istenítik a könyvet. :) Ha kicsit korábban születtem volna, és kicsit többet kockulok, akkor nekem is elsöprő élményt nyújtott volna. Mindezek ellenére is teljesen meg voltam elégedve. Néhány dolog, zene, film, könyv, játék azért még nekem is ismerős volt! :D Biztos a legtöbb ember életében van egy szakasz, amikor beszippantja egy virtuális világ, én sokáig SIMS bolond voltam, 1-től egészen a 3-ig kimaxoltam a játékokat, órákat töltöttem a sim-ekkel, építettem a házakat, családokat alakítottam. Így átgondolva tényleg sok időt vett el az életemből, aztán leszoktam, és hát most a könyvek vesznek el sok időt, de egyáltalán nem bánom.
Nekem valahogy nagyon pozitív volt az, hogy a könyv során többször is utaltak rá, hogy az OASIS milyen negatív hatással van az emberekre, „Az OASIS az emberiség önként vállalt börtöne lett” és a spoiler Persze, azért nem lenne rossz felvenni a vizort, és eltűnni, közben mondjuk bebarangolni Középföldét! :D
A sok 80-as évekbeli utalást leszámítva, maga a történet is nagyon jó volt, izgalmas és sodródó, tetszettek a karakterek is. Végig izgultam velük a spoiler

18 hozzászólás
>!
ggizi P
Ernest Cline: Ready Player One

WOW!!! Teljesen lehengerlő volt!!!
Kész vagyok!! :))))

Viszonylag lassan indulnak be az események, de csakis azért, hogy az egyszerű, hétköznapi embernek is legyen ideje felfogni ezt az egészen elképesztő virtuális világot.
Egyrészt az alapötlet is hatalmas, ilyen spéci végrendeletben meghagyni egy globális hálózattá fejlesztett virtuális világ atyjának örökségét, eléggé felpiszkálja a versenyszellemet. De hozzá a körítés, a 80-as évek popkultúrájával (tökéletes közeg volt) és mindennel, ami bármilyen formában is csak kapcsolható a mogul életéhez, teljességgel izgalmassá, szórakoztatóvá és érdekessé teszi az egész történetet. Olyan szimulációkkal volt tele, hogy csak lestem. spoiler

És persze ott van az érem másik oldala is. Mert ezek az igazi szuperhősök a való életben durván antiszocok, akik remeteként merülnek bele a vizuális térbe, ahol olyanná válhatnak, aminek csak a képzelet (no meg a kreditek mennyisége) szab határt.
És a befejezést nagyon köszönöm! spoiler

Olvassátok!!

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy konkrétan a könyv méretét is imádtam. Nagyon kis pofás, az összes táskámba belefért, élvezet volt csak hurcolászni is magammal. :)
És mint most olvasva a szerzőről, az ő szkriptjéből készült a Rajongók háborúja, amit szintén nagyon szerettem. Star Wars <3

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
katacita I

Onnan tudod, hogy teljesen tönkrevágtad az életedet, hogy az egész világod egy szarkupaccá válik, és az egyetlen személy, aki szóba áll veled, a számítógépes rendszered mesterséges intelligenciája.

325. oldal

>!
Irasalgor

Akkor értettem meg, hogy néha, bármennyire is rémisztő és fájdalmas, a valóság az egyetlen hely, ahol igazi boldogságra találhatunk.

492. oldal, 38. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: James Halliday · valóság
1 hozzászólás
>!
Bori_L P

Parzival: Miért feltételezed, hogy férfi vagyok?
Art3mis: Ne szórakozz már. Nyilvánvaló. Folyamatosan fiúvibrálás jön belőled.
Parzival: Fiúvibrálás: Ezt hogy érted? Férfiasak a mondatszerkezeteim, vagy mi?

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Art3mis · Wade Owen Watts
>!
tenczerszofi

Embernek lenni az idő nagy részében szívás. Egyedül a számítógépes játékok teszik elviselhetővé az életet.
[Anorak Almanachja, 91. fejezet, 1-2. bekezdés]

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Halliday
>!
katacita I

Úgyhogy kikapcsoltam az ébresztőm szundi funkcióját, és inkább beállítottam a számítógépemet, hogy a Wham „Wake Me Up Before You Go Go” című slágerét bömböltesse ébresztő gyanánt. Lényem összes sejtjével gyűlöltem ezt a számot, és csak akkor tudtam elnémítani, ha felkeltem.

261. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wham!: Wake Me Up Before You Go-Go
8 hozzászólás
>!
dr_Eminens

Nem tudom, ti talán máshogy éltétek meg ezt az egészet. De nekem emberi lényként felnőni a Föld nevű bolygón a huszonegyedik században elég nagy szívás volt.

25. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Wade Owen Watts
>!
Irasalgor

Sok nyest még azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán nő-e, bár én nem tartoztam közéjük. Valószínűleg azért, mert képtelen lettem volna elviselni a tudatot, hogy a lány, aki teljesen elcsavarta a fejem, valójában egy Chuck nevű középkorú fazon, akinek szőrös a háta és kopaszodik.

56. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Art3mis
2 hozzászólás
>!
psn

– (…) Ha lehetőséged van a boldogságra a valóságban, akkor élj vele.

493. oldal

>!
tomanek

Ha a kutatásomról volt szó, soha nem kerestem kiskapukat. Először is végigmentem a nyestek számára ajánlott olvasmánylista összes tételén. Douglas Adams. Kurt Vonnegut. Neal Stephenson. Richard K. Morgan. Stephen King. Orson Scott Card. Terry Pratchett. Terry Brooks. Bester, Bradbury, Haldeman, Heinlein, Tolkien, Vance, Gibson, Gaiman, Scalzi, Zelazny. Elolvastam Halliday összes kedvenc szerzőjének minden egyes könyvét.
De nem álltam meg itt.

92. oldal, 6. fejezet (Agave, 2012)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

James Dashner: Halálos hajsza
Jelmer Soes: Restart
Marissa Meyer: Scarlet
Jay Asher – Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk
Suzanne Collins: Futótűz
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
Pittacus Lore: A negyedik
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
James Dashner: Lázkód
Dan Wells: Fragments – Töredékek