Csend ​a zaj korában 38 csillagozás

A világ kizárásának öröme
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge norvég felfedező, hegymászó, esszéista, könyvkiadó, műgyűjtő. Elsőként vágott neki egyedül a Déli-sarknak. Ő az egyetlen kortárs felfedező, aki megjárta a Föld mindhárom pólusát: járt az Északi-sarkon, a Déli-sarkon és az Everesten.

Csendről szóló, személyes hangvételű könyvének megírására a kamasz lányaival folytatott beszélgetés és egy ennek hatására tartott egyetemi előadás inspirálta. Három kérdésre kereste a választ: Mi a csend? Hol van? Miért fontosabb, mint valaha? A kivételes tapasztalatokkal rendelkező szerző, aki utazásai során számtalanszor megélte az elhagyatottságérzés és magány jó néhány pillanatát, 33-féle módon közelíti meg a csend fogalmát.

Eredeti cím: Stillhet i støyens tid

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Park, Budapest, 2017
128 oldal · ISBN: 9789633553930 · Fordította: Kertész Judit
>!
Park, Budapest, 2017
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633553534 · Fordította: Kertész Judit

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Erling Kagge szereti a csendet. Nagyon. Azt a hóban guggolós fajtát. Sétálni is szeret. Nagyon. Legtöbbször sítalppal a lában, valamelyik sarkot felfedezve. Északi vagy Déli egyre megy. Csak csend legyen. Napbarnított arcát a szélbe tartja, beleszagol a friss levegőbe. Élvezi és érti a csendet. De csitt, pingvin szárnya se rezzen. Aztán bálnák hangját is hallja és arra a megállapításra jut, hogy ez bizony sokkal jobb, mint a porszívó zúgása, pedig hát ez is, az is hang, mely, mint tudjuk, töri a csendet. És hazajön. És vajon mit talál? Hát olyan kis butákat, akik a zajongásukkal, állandó nyüzsgésükkel, telefonnyomkodásaikkal elijesztik a csodálatosan illékony csendet. Ne tegyétek, kéri a már megvilágosodottak békéjével szívében.
A könyv végére csak három kérdésem maradt.
1. Kit érdekel?
2. Miért gondolta Erling Kagge, hogy 120 oldal terjedelemben fogalmaz meg annyi mondanivalót, ami egy összetett mondathoz is kevés?
3. Miért nem voltak pingvines képek, amiket szívesen nézegettem volna?

Most a környezetemben található összes telefont eldugom és belső csendembe burkolódzom, hátha rátalálok a válaszokra.

9 hozzászólás
>!
Arcturus
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Ma – és szerintem mindig is így volt – alulértékelik a csendet. Mert a csend semmi. Mindenképpen valami zajt kell csapni, és ha épp véletlenül csend lenne, akkor beszélni. Meg kell törni a feszült, kínos csendet. Pedig egy gyönyörű hely látványát, egy zenei darab eksztatikus hatását kizárólag csendben, a külvilág kizárásával lehet befogadni. Csak a csendben érzed és értékeled a természet és az emberi alkotóerő csodáit.

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2017/09/05/csend_a_zaj_koraban

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Túl sok zaj vesz körül bennünket, nagyon nehéz rohanó világunkban lecsendesíteni annyira a lelkünket, hogy oda tudjunk figyelni a valóban fontos dolgokra. Hogy mik azok? Az attól függ, hogy milyen élethelyzetben vagyunk, hiszen folyamatosan változunk, és így a fontossági sorrend is ennek megfelelően alakul. Más problémával küzd egy húszéves pályakezdő, egy középkorú ember, vagy egy szépkorú, de ez a könyv nem erről szól, hanem arról, hogy miként találhatjuk meg a csendet abban az üvöltő közegben, amelyben élünk, mert a saját csendünket nekünk magunknak kell megtalálnunk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég annyi, hogy ráleljünk arra a tevékenységre, amelynek során ki tudunk kapcsolni a napi gondjainkból, és el tudunk beszélgetni őszintén saját magunkkal. Nem, ez nem az ezredik önsegítő könyv, hanem egy olyan ember gondolatai, aki a világon egyedüliként járt a Föld mindhárom pólusán: az Északi-sarkon, a Déli sarkon és az Everesten. Semmi nagyképűség, világmegváltó és semmitmondó mondatok tömkelege, inkább csendes filozofálgatás a csend témaköréről valakitől, aki a legextrémebb helyzetekben tapasztalta meg a csend erejét és szépségét, és a tapasztalatait felhasználva, megtalálta a lelki békéjét a mindennapokban. Nem praktikus tanácsokat kapunk arra vonatkozóan, hogy ezt mi hogyan érhetjük el a saját kis életünkben, inkább elgondolkodtató kis eszmefuttatások sorát olvashatjuk ebben a nem túl vastag könyvben, amelyet célszerű magunkkal vinni, így metrón/buszon/akárhol bele tudunk olvasni, és nem az aznapi kis nyűgünkön túráztatjuk magunkat, hanem csendben gondolkodunk a szövegen. Már ezért érdemes volt megírni ezt a könyvet, nem?
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/06/30/konyvajanlo_erl…

>!
Saille P
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Ez egy érdekes kötet egy norvég hegymászó és világjáró édesapa tollából. A csendről értekezik arról a mélységes Csendről amit ő megtapasztalt az Antarktiszon vagy a Mount Everesten, de amely szinte elérhetetlen a mi zajongó társadalmunkban. A kötet nem közöl nagy felfedezéseket inkább csak írója tűnődésein vezet végig, ahogy a saját tapasztalatai ill. filozófusok és költők leírásait felhasználva próbálja megfogalmazni a csend legfontosabb ismérveit.
Könnyen olvasható, szép kiállítású kis kötet, de igazából nem egyszeri végigfutásra ajánlott, hanem egy-egy rész elmélyült újra-újraolvasására.

Borító 4,5*

>!
csokitorta P
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Elég vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt nagyon érdekes dolgokat sikerült megtudnom a minket körülvevő világról, híres (számomra eddig még nem ismert) művészekről, előadókról, illetve igazán elgondolkodtató volt a mondanivalója. Másrészt viszont nekem valahogy a fejezetek nem álltak össze egy „nagy egésszé”, különállónak éreztem a csend megfogalmazásait, noha azoknak nagyon is kapcsolódniuk kell egymáshoz. A végén már arra gyanakodtam, hogy az író csak azért elemzi a hírességek világrengető mondásait, hogy sikerüljön egy könyvhosszúságú tartalmat létrehoznia.
A hiányosságok ellenére azért szerettem, bár néha vissza-vissza kellett olvasnom, mivel a gondolataim állandóan elkalandoztak. Rávilágított Erling Kagge arra, hogy menyire káros az emberek életére a sok technikai eszköz, amely teljesen függővé és behatárolttá tesz bennünket. Nem figyelünk általuk oda az értékes környezetünkre, elszalasztjuk azokat a pillanatokat, amelyekre még sokáig boldogan emlékeznénk vissza.
Talán most fordult meg a először fejemben, hogy érdemes lenne egy-két napig a „digitális detoxot” kipróbálnom, amely azt jelenti, hogy nem telefonozok, gépezek és TV-t sem nézek. Idén nyáron valamikor szeretném ezt megcsinálni, biztos vagyok benne, hogy sok olyan dolgot észrevennék, amelyek fölött eddig elsuhant a tekintetem.

>!
zsuzsyb
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Fontos dolgokról egyszerűen, tömören – ez így rendben is volt. Néha nem kell új információkat olvasni fontos dolgokról, mind tudjuk, és csak emlékeztetni kell magunkat rájuk, de ebben a témában több van szerintem, és többet szerettem volna olvasni a szerző tapasztalatairól is, vagy jó lett volna ha lett volna valami íve az egész könyvecskének, mert így csak bedobott gondolatok halmaza maradt.

>!
timionthebranch P
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Bárcsak többet merített volna az utazásaiból, képeket, történeteket…
Bárcsak valaki összeszedettebbé tette volna a könyvet… Bár akkor tíz oldal sem lenne…

A csend jó. Imádom. Ez a könyv feleslegesen belecsacsogott a csöndembe. A szándék azért jó volt…

>!
Roxa
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Többet vártam, ez most nekem eléggé nem jött át, nem is igen segített megtalálni a csendet. Pár történet egy csokorba szedve, kissé csapongó, néhányon talán el is gondolkodtam, de ez édes kevés, ahhoz képest, hogy a könyv ajánlója, borítója mit ígért.

>!
csobi SP
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

A könyv borítója többet ígér, mint a belső tartalom, így aki arra számít, hogy egy jeges kuckóban gyakorolhatjuk majd a szerzővel a kundalini légzést félúton az Everest felé, az erősen csalódni fog.

Rendkívül könnyed stílusban megírt, csapongó, egy-egy gondolkodótól, filozófustól beidézett gondolatból levezetett töprengések ezek, amik egy blogbejegyzésben jóval ügyesebben érvényesültek volna, olykor közhelyes ("Az élet kemény.") megjegyzésekkel megtűzdelve, itt-ott ekézve a fogyasztói társadalmat és a tech kütyük térhódítását ééés van benne Rihanna meg Depeche Mode idézet is, bár ne lenne.
Rhonda Byrne, kommentárokkal, ilyenformán számomra eléggé felejthető.

>!
gigi777
Erling Kagge: Csend a zaj korában

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Hát ez nagyon ütős olvasmány volt. Elgondolkodtató, ötletadó, mélyen megérintő. Sok ponton értettem egyet az íróval. Remek ember lehet. Rá kellett döbbennem, hogy én is reggelente automatikusan nyúlok a TV vagy rádió gombja után, pedig a csönd néha sokkal többet „mond” . Korábban már előfordult, hogy napokig „hírzárlatot” rendeltem el magam körül, most is hamarosan bekövetkezik ez az áldásos állapot. Jó szívvel ajánlom mindenkinek – mai zajos világunkban – ezt a remekművet.


Népszerű idézetek

>!
csillavirág

Pontosan ez az: a csendnek meg kell szólalnia. Beszélnie kell, és nekünk meg kell hallgatnunk, hogy kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket. „Talán azért, mert a csendben csodálkozás is van, és valamiféle fenség, mint a tengerben vagy a végtelen havas fennsíkokban. Aki nem csodálkozik el ezen a fenségen, valószínűleg fél tőle. Valószínűleg ezért félnek sokan a csendtől is (és ezért szól mindenhol háttérzene).”

15. oldal

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Kapcsolódó szócikkek: csend
3 hozzászólás
>!
_natalie_ I

Máskor a magány jele. Vagy a bánaté. Ilyenkor súlyos a csend.

30. oldal

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Kapcsolódó szócikkek: bánat · csend · magány
>!
Lina1216

Az élet kemény. Veszélyesen él, aki magától értetődőnek veszi az érzelmeket. A legtöbb ember rendkívül veszélyesnek tartja a Mount Everest megmászását, pedig az általában sikerül. Magától értetődőnek venni a kölcsönösnek hitt szerelmet én soha nem merném.

109. oldal

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

>!
csillavirág

Megtanultam, hogyan zárjam ki a világot olyankor, amikor nem túrázhatok, nem mászhatok hegyet és nem vitorlázhatok el a végtelenbe.
Ez nem kis időmbe tellett. Csak akkor kezdtem el a csendre vadászni, miután rájöttem, milyen elemi igényem van rá, és a közlekedés, a gondolataim, a zene, a gépek, az iPhone-ok és a hókotrók zajának hangzavara mögött valahol ott várt rám. A csend.

(első mondat)

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Kapcsolódó szócikkek: csend
>!
Vackor6 P

Abramović szerint a csend ellentéte a működésben lévő agy. A gondolkozás. Ha nyugalomra akarsz lelni, fel kell hagynod a gondolkodással. És a cselekvéssel. A csend eszköz arra, hogy elmenekülj a külvilágtól.

102. oldal, II. / 27.

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

Kapcsolódó szócikkek: csend
>!
_noémi

Jó érzés magunktól rácsodálkozni a világra.

116. oldal

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

>!
Vackor6 P

Egy sokat hivatkozott kutatás szerint az ember koncentrációs készsége csekélyebb az aranyhalénál. Az ember ma nyolc másodpercig képes összpontosítani – 2000-ben ez még tizenkét másodperc volt –, míg az aranyhal átlaga kilenc másodperc.

35. oldal, II./7.

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

>!
csillavirág

A beszélgetés és zenehallgatás kinyithat ugyan ajtókat, de be is csukhatja őket a lényeges dolgok előtt. Ha nem ért meg a szerelmed amikor csendben vagy, lehet, hogy még kevésbé ért akkor, amikor beszélsz?

109. oldal

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

>!
_noémi

A beszélgetés és zenehallgatás kinyithat ugyan ajtókat, de be is csukhatja őket a lényeges dolgok előtt.

109. oldal

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme

>!
Tünde_Fekete P

Valamivel odébb, egy parkolóban a Greene Street másik végén egy lepukkant ház falához préselődött magányos fát pillantottam meg. E. B. White Here is New York (Itt New York) című klasszikus művében így írja le a város életét: „Küzdelmes itt az élet, a növekedés a nehézségek ellenére szüntelen, a betonban éltető nedvek szivárognak és folyamatos a törekvés a nap felé.” E. B. White a város lakóira utalt, de ugyanezt írhatta volna a város fáiról is. Miért áll pontosan ott az a fa? Hogyan volt képes túlélni az évtizedeket, hogyan hozott levelet, rügyet, virágot, hogy fejlődött a kérge, rajt a moha, az ágai és benne a kis állatok? A világ nagy misztériumainak egyike, hogy vajon hogyan fejlődik ki csendesen ilyen organikus szépség a flaszteren. Lenyűgözött, hogy ahol néhány négyzetcentiméteren hiányzott az aszfalt, és volt egy kis föld, kinőtt az a fa. Mintha hangtalan szimbóluma lett volna mindannak, amit útközben láttunk. Nem sok hiányzott hozzá, hogy átöleljem azt a fát.

Erling Kagge: Csend a zaj korában A világ kizárásának öröme


Hasonló könyvek címkék alapján

Roald Amundsen: Roald Amundsen északi útja
Richard Rhodes: Az atombomba története
André Bérélowitch – François Lambert: A világ felfedezése rajzos regényekben II.
Gavin Menzies: 1421 – amikor Kína felfedezte a világot
Ernest Shackleton: Endurance
Korda István: A nagy út
Dava Sobel: Hosszúsági fok
Jackie French: Hekja
Mino Milani – Pierre Castex: A világ felfedezése rajzos regényekben
Lionel Bender: Találmányok