Elfújta ​a nő 178 csillagozás

Erlend Loe: Elfújta a nő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az „Elfújta a nő” egy első – vagy majdnem első szerelem – története: huszonéves főhősünk, akinek élete abból áll, hogy munkát keres és időnként lenéz az uszodába, egyszer csak azon kapja magát, hogy az életébe egy szép napon besétált Marianne, és ott is maradt. A lány komódjával és ruháival lesz tele a lakás. Veszekedések és kibékülések, szeretkezések és elmélkedések követik egymást, majd a pár európai körútra indul, ahonnan azonban külön-külön térnek vissza…
Erlend Loe, mára már a hazai olvasóközönség számára is kultíróvá vált norvég kortárs szerző, első regényében már szinte készen találjuk a szerzőre később is jellemző fanyar humort és rendkívüli intelligenciát, amellyel az élet nagy kérdéseiről kis dolgokon keresztül, megkapó egyszerűséggel, ám annál inkább elgondolkoztatóan tud beszélni.

Eredeti cím: Tatt av kvinnen

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Scolar, Budapest, 2010
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632442211 · Fordította: Földényi Júlia

Enciklopédia 3


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

Emmi_Lotta I>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

A 75 %-ot mutató tetszési index alapján rosszabbra számítottam. Tetszett a könyv humora és a kérdésfeltevés is. Izgatottan vártam, hogyan oldja meg a szerző a dilemmát: tud-e, akar-e együtt élni két végletekig különböző ember (határozatlan, tutyimutyi férfi és akaratát tűzön-vízen keresztül érvényesítő nő), van-e a kapcsolatuknak jövője? A kérdésre azonban nem kapunk választ. A regény végig megmarad a konfliktus ábrázolásánál, nem lép túl rajta, megoldást nem kínál rá. Az utolsó cselekménymozzanat spoiler teljesen felbosszantott, annyira sablonos, olcsó és sztereotip. A pontlevonás a gyengén sikerült utolsó három oldalnak szól.

>!
Scolar, Budapest, 2010
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632442211 · Fordította: Földényi Júlia
Csabi>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

301. Másnap reggel azt éreztem, hogy valamit tenni kellene, valami olyant, amit eddig nem. Úgy döntöttem, leírom mindazt, ami velem történt, meg Mariannéval, és persze Torral, meg Glennel, meg a többiekkel, csak velük kevésbé. Munkából hazafelé bementem egy papírboltba, és vettem egy füzetet, egy jó vastagot választottam, úgy éreztem sok mondanivalóm lesz. Először egy vonalasra gondoltam, de végül egy teljesen simát vettem, nem akartam, hogy bármi is korlátozzon. Még aznap este elkezdtem írni. Marianne a hátam mögé állt, és bámult, ami elég hamar elkezdett idegesíteni. Mit csinálsz, kérdezte, mintha nem látná. Írok, mondtam, és meglepődtem, hogy ennyivel beéri. Néha szereti élezni a helyzeteket, de most leszállt rólam. Jól haladtam az írással.

302. Egész héten minden este írtam, felszabadító érzés volt, ahogy jöttek a gondolatok, végigvettem mindent attól a pillanattól, hogy megismertem Mariannét. A korábbiakról nem írtam, úgy döntöttem ez Marianne és az én könyvem lesz. Hirtelen meg is lepődtem magamon, eddig nem is gondoltam, hogy ez egy könyv lenne, hanem csak egy írásként tekintettem rá, amit én írok… kinek is? Azt hiszem magamnak. Meg talán Mariannénak. Meg a gyereknek is a hasában. Azt hiszem jobb lesz, ha másnak nem is mutatom meg. Végül is teljesen személyes az egész.

303. Következő hétfőn, mikor hazaértem azt vettem észre, hogy Marianne az asztalnál ül, és olvas. Az én füzetemet. Nem is zavartatta magát, csak odavetett egy sziát, és olvasott tovább. Te meg mit csinálsz, kérdeztem. Olvasok, mondta, de úgy, hogy abban benne volt az a hangsúly is, hogy ne zavarj. Mégis, hogy képzeled, nem mondtam, hogy elolvashatod, förmedtem rá, és én is éreztem, hogy most elég durva voltam. De hisz rólam is szól, nem, nézett rám ártatlanul, de azért láttam rajta, hogy felkészült egy megsértődésre. Nem baj, attól még nem olvashatsz csak úgy bele. Nincs kész. Jobb kifogást nem találtam. Jól van, na, azzal az asztalra dobta a füzetet, és elment megsértődni. Azért még az ajtóból visszaszólt: te, ez a Glenn nem buzi? Miért lenne buzi, felesége van, mondtam teljesen meglepődve ezen az ide nem illő mondaton. Láttunk már olyant, mondta, de már csak az ajtó mögül.
Este az ágyban feküdtünk, és persze nem szóltunk egymáshoz. Akartál valamit mondani, kérdezte meg váratlanul. Nem, durcáskodtam. Aztán pár perc múlva mégis odafordultam hozzá: és mit gondolsz róla? Elég banális, mondta. Ezen meglepődtem, ennél azért jobbnak gondoltam. Az élet is banális, válaszoltam. Ennél jobbat nem tudtam kitalálni. Végül is egy húszévesnek ilyen az élet, vagy nem? Valahol csak el kell kezdeni. Erre nem mondott semmit, csak rám mászott, és felhúzta a hálóingét. Egy ideje már csak így csináljuk, a biztonság kedvéért.

304. Másnap délután elolvastam, amit addig írtam. Tényleg nem túl izgalmas. Próbáltam úgy olvasni, mintha negyvenéves lennék, de nem ment. Mert csak huszonnégy vagyok. Hát majd csak huszonnégy éveseknek lesz ajánlva, ők majd értik, mert olyanok, mint én. Bár ki tudja, lesz-e ebből könyv valaha. Kit érdekelnek a huszonnégy évesek? A kiadókban csupa öreg fószer ücsöröghet. Őket aztán biztos nem. Mindegy, Marienne majd elolvassa, ha kész lesz. Ha neki tetszik, már az is valami.

9 hozzászólás
Chöpp >!
Erlend Loe: Elfújta a nő

Nem szenvedtem jobban, mint a főhős. Hiába! Nem lehet mindenki Doppler!

1 hozzászólás
Bélabá>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

1. Nem fogok 300 pillanatképet írni, mint Loe tette.
2. Egy férfi napló-szerűsége vagy micsoda.
3. Az eleje nehezen indult, a közepére belendült.
4. Tetszett, hogy kimozdultak, nem voltak búval béleltek.
5. A vége már sejthető volt előre. Tipikus ilyen könyvbe való sztori.
6. Ne olvasd, ha szakítófélben vagy. Akkor épp nem esik jól még a regényben is szembesülni a témával.
7. Második Loe könyvem. Az első (Vegyesbolt) viccesebb volt. Ez komolyabb, de azért szórakoztat.
8. Pont emiatt csak 4,5 csillag.
9. Strandra, békávéra kitűnő olvasmány, bőven tagolt.
10. Ha kedveled Loe stílusát, olvasnod kell.

2 hozzászólás
atalant IP>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

Állítólag a tengerentúlon tavaly volt nagyon népszerű a trend, hazánkat pedig idén érte el, de a Scolar Kiadó azonban vates-ként már 2010-ben olyan bizarr color-blocking borítót rittyentett ennek a könyvnek, hogy nekem személy szerint még mindig bizsereg a retinám, ha csak ránézek. Ha ezt egy Y-kromoszómával is rendelkező humanoid előkapja a táskájából, az biztosan olyan gyanakvó pillantásokat zsebelhet be, mintha a legújabb kiadású, valószerűtlenül rózsaszín Sylvia Plath regényt tartaná a kezében. Mármint Az üvegburát. Én már csak tudom. Átéltem. De az is lehet, hogy csak a szegedi 84-es busz reggeli utasai prűdek.
Hogy a könyvről is szóljak: nem dicsérték agyon, inkább óva intettek, hogy ez azért na, nem olyan Loe-ságos olvasmány még, mint a szerző néhány későbbi könyve. Lehet, hogy az a tény, hogy a legrosszabbra számítottam, közrejátszik az összképem kialakulásában, de nekem ez a könyv teljes mértékben tetszett. Jól esett egy okos, ráadásul cseppet sem klisés „szerelmes” regényt olvasni, ahol fogalmam sem volt, merre kanyarodik a történet. Igazából a történet nem is annyira érdekelt. Viszont a szereplők párbeszéde annál inkább. Kedvesen megmosolyogtató, itt-ott életbölcsességeket is villantó könyvecske egy elcseszett párkapcsolatról és annak hatásairól, némi személyiségfejlődéssel fűszerezve.
Első könyve ide, vagy oda, ez az Erlend bizony tud valamit. Biztos az a finom, norvég levegő teszi. Meg a fjordok.

1 hozzászólás
AeS P>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

Először arra gondoltam, hogy a norvég Adrian Mole, aztán volt, ahol csapkodtam a térdem a röhögéstől, meg volt, ahol kicsit ő voltam, meg ahol kicsit Marianne, meg volt olyan is, amikor csak leengedtem magam elé a könyvet, mert kedvem lett volna felvenni a telefont, és felhívni azt a régi telefonszámot, várni, amíg felveszi, beolvasni két-három bekezdést, aztán letenni. Ilyen.

2 hozzászólás
Csoszi>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

Pillanatképek egy huszonéves férfi életéből miután rátalál (vagy inkább rátelepszik) a szerelem. Nekem Marianne első pillanattól fogva ellenszenves volt. Nem bírtam a stílusát, ahogy fecsegett össze-vissza. Nem érdekelte a másik véleménye, vagy ha meg is hallgatta, rögtön ellentmondott neki. Az utazás során is inkább Marianne akarata érvényesült. A férfi pedig inkább papucs volt, de a rosszabbik fajtából.
Nekem ez a könyv most elég vontatott volt. Aki Loe-val szeretne ismerkedni, ne ezzel a könyvével kezdje!

2 hozzászólás
Emerson>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

Super volt vonaton olvasni a vonatos részét. Hát még milyen jó lett volna a tengerparti részt tengerparton olvasni. Ugyan a fürdőkádammal valamennyire kompenzáltam a dolgot, de ez kb. olyan volt, mint a Marianne pótlék Lollik.
Azt azért díjaztam volna, ha valami szolidabb borítója van a könyvnek, mert kádban nem volt ciki, de BKV-n annál inkább. Mintha valami nyálregény lenne, nem pedig egy újabb Loe-remek.
Más bajom nem volt, kérném a következőt!

3 hozzászólás
tramuntana>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

Rég volt olyan élményem egy könyvvel, hogy alig várom, hogy vége legyen és már csak az visz előre, hogy befejezzem. Alapvetően már a monológ stílus sem tetszett és ezen az sem segített, hogy az összes fő- és mellékszereplő irritáló volt. Voltak benne jó gondolatok, ezért nem mondanám azt, hogy senkinek sem ajánlom, de kell hozzá hangulat és talán jobb több kisebb részletben a végére érni.

nagy_anikó>!
Erlend Loe: Elfújta a nő

Első olvasásom az írótól, de jó darabig az utolsó is. A cím találó, de mikor a végére értem, nagyon örültem volna, ha már az elején jön egy nagy szélvihar és főhősnőnket, nagyon, nagyon messzire repíti. Főhősünket szintén, de más irányba, hogy még véletlenül se találkozhassanak. Akkor lehet, hogy az első szerelem története szerelemről szól és nem két ennyire különböző ember próbálkozásáról és elég silány viszonyáról. Igen az ilyen témát is meg kell írni, de én rossz olvasóközönség voltam. Nagyon nem szerettem.


Népszerű idézetek

Zonyika P>!

A reggelre gondolok. Mennyire más, mint az este vagy az éjszaka. Megváltoztatja az embereket, valamivel magányosabbnak tűnnek egy hideg, párás reggelen. Este együtt vagyunk, bort és konyakot iszunk, sakkozunk, zenét hallgatunk, és megegyezünk abban, hogy pompásan mulatunk. Éjszaka szeretkezünk vagy alszunk. De reggel, reggeli előtt teljesen egyedül vagyunk.

117. oldal

6 hozzászólás
chibizso>!

Az illúzió, hogy örökké szeretni fogjuk egymást, egyre halványodik. Belátom, mindketten halandók vagyunk.

77. oldal

Pixelhiba>!

Elhatároztam, megpróbálok fülig beleszeretni. Bizony, már holnap megkezdem ez irányú munkálataimat. Csak nem tarthat olyan sokáig.

22. oldal (Scolar, 2010)

worsi P>!

Valahányszor valami olyasmire gondolt, amire azelőtt még soha, valami egészen újra, amely megváltoztatná a világot, mindig kiderült, hogy valaki más már leírta azt a gondolatot, külön nevet adott neki, és rengeteg ember diplomázott és doktorált belőle.

40. oldal

Csi>!

Jó ideig kezdő voltam a létezés terén.

165. oldal

latinta P>!

300. Az éjszaka közepén felriadtam.
Mintegy villámcsapásra megvilágosodott előttem, hogy az én életemet a világon senki más nem élheti le rajtam kívül.

188. oldal

RandomSky>!

Azután elmentem a könyvtárba, és kivettem egy hódokról szóló könyvet. Kezdetnek nem rossz.

155. oldal

koncsika>!

Glenn elemében volt, és nagy hangon viccet mesélt a sofőrnek (azt, amikor a férfi, akinek nincsenek heréi, elkezd dolgozni a postánál – tulajdonképpen reggel nyolckor kellene kezdenie, de nem megy be tíz előtt, mert abban a két órában a többiek úgyis csak tökölnek ).

42. oldal

encsy_eszter>!

Ha mindennek tudnánk az okát, a dolgok elveszítenék az érdekességüket.

144. oldal

Emerson>!

Úgy nézek ki, mint egy óvodás, mondtam, de Marianne nem látta a problémát. A legtöbb munkaadó szeret fiatalokat alkalmazni. Igyekeztem rámutatni a fiatal és az óvodás közötti különbségre, de Marianne legyintett. Csak az elnevezésben van különbség.

137. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Ellroy: Gyilkos az úton
Alessandro Baricco: Novecento
Albert Camus: Közöny / A bukás
Jacky Durand: Apám receptjei
Marguerite Duras: Fájdalom
Abbas Khider: A pofon
Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak
Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért
Sławomir Shuty: Bomlás
Margaret Atwood: Fellélegzés