A ​házmester macskájának esete (Perry Mason 7.) 33 csillagozás

Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A legnépszerűbb, legtermékenyebb és az egyik legszínvonalasabb amerikai detektívregény-szerző. Központi hőse Perry Mason, a Los Angeles-i védőügyvéd, aki a rendőrséggel dacolva, elsősorban brilliáns keresztkérdés-technikájával sorozatban megszégyeníti a hivatalos szerveket, s leleplezi az igazi bűnösöket. Segítőtársai: talpraesett titkárnője, Della Street és Paul Drake, a Drake-féle detektíviroda vezetője. Ellenfelei: Hamilton Burger, a kerületi ügyész és a nehézfelfogású Tragg hadnagy.

Eredeti megjelenés éve: 1935

A következő kiadói sorozatban jelent meg: 1 pengős regények Palladis

>!
Tulipán, Budapest, 1991
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637953035 · Fordította: Hadházy Elemér
>!
Palladis, Budapest, 1936
Fordította: Hadházy Elemér

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

Alighanem minden idők legrondább könyvborítójával igyekeznek az érdeklődőket elriasztani ettől a krimitől. Ha nem kedveltem volna meg már tizenévesen Erle Stanley Gardner bűnügyi történeteit, akkor nagy ívben ki is kerülöm ezt a rémisztő csúfságot.
A borító tehát a legrosszabb ebben a könyvben, a legjobb ellenben a macska neve.
Kazánkő!
Micsoda fantáziára vall egy cicát így elnevezni. Nincs nekem semmi bajom a rengeteg Cirmi, Mirci és hasonló macskanevek ellen, no de Kazánkő!
Amúgy meg Gardner oly szórakoztatóan tudja tálalni azt is, amikor éppen tízkilós pöröllyel veri agyba-főbe a logikát, hogy én mindent megbocsátok neki. No persze akad néhány teljesen logikusan felépített „művel” jelentkező „író” is, akinek be kellene gipszelni a kezét, mielőtt a billentyűzet elé telepszik, mert alkotásaik legfeljebb kínvallatásra alkalmas. Mivel a krimi elsősorban szórakoztató műfaj, ahol ütközik a logika és a szórakoztatás, ott mégis csak az utóbbit kellene előtérbe helyezni. Ideális esetben persze nem ütközik a kettő, de hol van ezen a világon ideális helyzet? Ideális esetben én is folyamatosan húsz éves lennék.

4 hozzászólás
gyuszi64>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

2021/19. otthoni polc, 14/33 korábbi értékelés

Érdekes élmény volt egymás után megismerkedni a nagy amerikai krimiírókkal. Stanley Gardner ezen krimije nem annyira „irodalmi”, mint pl. Hammett vagy még inkább Chandler, viszont rendkívül könnyed és szórakoztató. Mozgalmas, cselekményes, néha mi olvasók sem értjük Perry Mason tetteit, de a könyv végén, több csavar után, minden értelmet nyer.
És persze az ügyvédek gyöngye is nyer. :)

smetalin>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

Ez egy igazi, ízig-vérig jó kis krimi. Volt itt gyilkosság-(ok), félre vezetés, örökségi herce-hurca…… Mindenki gyanús volt, aki csak lélegzik…….és egy macska indította el az egészet, ó és a legfontosabb, egy csavaros eszű ügyvéd ki megoldja az esetet. Krimi kedvelőknek majdhogynem kötelező! Gyorsan fogyasztható.

chhaya P>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

„Valaha kazánfűtő voltam. A kazánkő mindig útban van és mindig bajt csinál. Amikor a macska hozzám került, elneveztem Kazánkőnek, mert ő is mindig útban volt és mindig bajt csinált.”

Most kivételesen nem a macska okozta a bajt, amit nyughatatlan és kalandra vágyó ügyvédünk kinyomozni kénytelen, hanem… emberek. Velük tényleg mindig csak a baj van, főleg, ha egymillió dollárról és nagy értékű gyémántokról van van szó. És egy gazdag nagybácsiról, akitől meg is kéne örökölni… Könnyed, humoros, szórakoztató kis történet, meghozta a kedvem Perry Mason többi esetéhez is.

mohapapa I>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

1. epizód: Valamikor a nyolcvanas évek elején, valahol a ráckevei Duna-holtág meleltt egy kis telken. Tizensemennyi voltam, a Gőz nagyiék szomszédjának, Földiéknek a telke volt ott. Volt egy fiuk, illetve kettő, de a nagy már öreg volt, legalább harminc, Tibi még csikó, de hozzám képest érett, nagykamasz. De ő sem volt ott a telken. Meg az apuka, Béla bácsi sem, azzal a komoly bajuszával és a kancsal szemével. Voltaképpen lehet, hogy Erzsi nénivel voltunk kettesben, én amolyan szocialista megőrzésre kerülhettem hozzá.
Szóval volt a Duna, volt rengeteg szabadidő, volt egy nádasba kikötött csónak, én meg ott olvasgattam naphosszat. S ha meguntam, horgásztam. Némi sikerrel is. S ha meguntam, újra olvastam. Jobbára Perry Mason nyomozásait, Attól voltam akkoriban függő. A fekete-krimik és az Albatrosz-sorozatban jelent meg egy jó pár belőlük. Mondjuk, akkor is éreztem, hogy nem meghatározó irodalom, de valamiért nagyon jól esett olvasni az esetek sorát.

2. epizód: Valamelyik óbudai könyvmegállóban akadtam rá erre a könyvre. Ezt nem ismertem. Kézbe vettem, belelapoztam, kicsit nosztalgiáztam magamban arról a ráckevei holtágban töltött nyaralásról, aztán visszatettem a könyvet. Aztán megint levettem. Mert miért ne? Félre a sznobizmussal! A maradékával is. Olvastam én már ilyenebbeket is!
És nagyon jól esett találkozni a már elfeledett szereplőkkel. Egyedül Masonre emlékeztem határozottan, Della Street, Paul Drake és a többiek sehol sem maradtak meg, csak vaalmiféle feeling-lenyomat voltak az agyamban.

Macska-eset.
Kicsit becsapva éreztem magamat a végén. Mintha nem jutott volna jobb Gardner eszébe. Aztán csavart még egyet a történeten. Akkor már elégedett voltam. Úgy is maradtam.
Perry Mason és az ő fene logikája, jogismerete!
No, irány a Rukkola, megyek nosztalgiázni, ennyit megér!

2 hozzászólás
Kriszta IP>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

Perry Mason egy rendkívül szimpatikus, energikus, gáláns és becsületes ügyvéd. Ja, és kalandor. Ő mondta :)
Olyan jó ilyen régi vágású detektív regényeket olvasni! Jól esik. Ráadásul irtó csavaros volt ez a macskás ügy, rá nem jöttem volna, mi az igazság.

2 hozzászólás
FreeAngel>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

Ezúttal Perry Mason ügyfele egy macska. Igen, ez komoly. Egy macska. Akit ráadásul üldöznek, aztán kicserélnek, végül – néhány hullával és némi nyomozással később – akinek igazságot szolgáltatnak. Aranyos volt, kikapcsolódós.

Hollóhát>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

Nagyon kellemes, és régivágású krimihez képest meglepően pörgős olvasmány volt. Gyorsan fogyasztható. Perry Mason az eddigi legszimpatikusabb oldalát mutatta, nagyon aranyos volt, ahogy teljesen komolyan elvállalta egy macska ügyvédi képviseletét, néhány jelképes dollárért cserébe. Az eddig olvasott részek közül nekem ez tetszett a legjobban. Ha valaki most fontolgatja az ismerkedést a sorozattal, tökéletes kezdet lehet hozzá.

Katherine_Grey>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

Kedvenc Perry Mason-krimim nagy örökséghajhászással, gyilkossággal, álgyilkossággal, kincskereséssel és egy Kazánkő nevű macskával.

sünmalac>!
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete

Detektív regény szempontból nem tudok hozzászólni, de mint macska szereplés nulla.


Népszerű idézetek

Angele>!

Nem szereti az állatokat, én pedig nem bízom az olyan emberben, aki az állatokkal nem tud megférni.

Angele>!

— Perry, te furcsa keresztezése vagy a gyereknek és a filozófusnak, idealista vagy. Gyakorlati megfontolásokra képtelen, megszállott, hiszékeny szkeptikus, emberszerető cinikus… az ördög vigyen el, hogy irigylem az életfelfogásodat!

chhaya P>!

– (…) Hogy hívják a macskáját?
– Kazánkőnek – felelt Ashton és leült a mély, bőr karosszékbe. Mankóját két térde közé fogta és mindkét kezével rátámaszkodott.
– Miért éppen Kazánkőnek? – ámult el Mason.
– Kis tréfa.
– Tréfa?…
– Ühüm. Valaha kazánfűtő voltam. A kazánkő mindig útban van és mindig bajt csinál. Amikor a macska hozzám került, elneveztem Kazánkőnek, mert ő is mindig útban volt és mindig bajt csinált.

8-9. oldal

1 hozzászólás
Angele>!

— A te ügyeidnél csak az a bibi – sóhajtott Drake miközben ő is fejébe nyomta a kalapját –, hogy az embernek be kell szüntetnie az alvást.

Angele>!

— Nézd, Paul – húzta el a száját Mason –, én nem arra kértelek, hogy olyasmit deríts ki, ami az én ügyfelemet hozza bajba. Derítsd ki inkább azt, ami árt Sam Laxternek.

chhaya P>!

Az ügyvéd nem boltos, aki eladja vagy megtartja a portékáját, ahogy a kedve szottyan. Az ügyvéd csak vagyonkezelője a saját tehetségének, melyet a szerencsétlenek javára kell felhasználnia.

8. oldal

2 hozzászólás
Angele>!

– Volt-e a házban valaki, akit kedvelt? Utóvégre nem élhet úgy emberekkel egy fedél alatt, hogy egyesek iránt rokonszenvet, mások iránt ellenszenvet ne érezzen. Nekünk meg kell ismernünk a tűzeset körülményeit. És valakitől meg is fogjuk tudni. Helyesebb volna, ha magától tudnánk meg, mint olyasvalakitől, akit maga nem kedvelt… különösen, ha ez a valaki arra akarja terelni a gyanút, akit maga szeret.

Angele>!

— Azt állítja, hogy Keene-t még délután öt óra előtt elfogja és ugyanakkor nem tudja, hol van. Én pedig fölajánlottam, hogy öt órakor előállítom és nekem mégsem hiszi el, hogy én sem tudom, hol van. Ez igazán nem logikus.


A sorozat következő kötete

Perry Mason sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Connelly: Az igazság ára
Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Scott Turow: Ártatlan
Krysten Ritter: Tábortűz
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal
Nelson DeMille: Az Aranypart pusztulása
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
John Grisham: Csodatévő
Jodi Picoult: Egyszerű igazság
John Grisham: A magányos farkas