The ​Starless Sea 9 csillagozás

Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea

The ​magical new novel from the bestselling author of The Night Circus.

Zachary Ezra Rawlins is a graduate student in Vermont when he discovers a strange book hidden in the library stacks. As he turns the pages, entranced by tales of lovelorn prisoners, key collectors, and nameless acolytes, he reads something strange: a story from his own childhood. Bewildered by this inexplicable book and desperate to make sense of how his own life came to be recorded, Zachary uncovers a series of clues – a bee, a key and a sword – that lead him to a masquerade party in New York, to a secret club, and through a doorway to a subterranean library, hidden far below the surface of the earth.

What Zachary finds in this curious place is more than just a buried home for books and their guardians – it is a place of lost cities and seas, lovers who pass notes under doors and across time, and of stories whispered by the dead. Zachary learns of those who have sacrificed much to protect this… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780385686242
>!
Random House, 2019
ISBN: 9780735207875 · Felolvasta: Dominic Hoffman
>!
Doubleday, New York City, USA, 2019
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780385541213

6 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Erin Morgenstern: The Starless Sea

Mindenképpen azzal kell kezdenem, hogy Erin Morgenstern csodaszép szöveget alkotott. A Csillagtalan tenger gyönyörűen megírt könyv, telis-tele fantasztikus képekkel és hasonlatokkal, nem egyszerűen egymásba ágyazott, sokkal inkább egymásba szőtt történetekkel, könyvekkel, kalanddal, párhuzamos világokkal… csupa-csupa olyasmivel, amit alapvetően csillogó szemmel és rajongva tudnék olvasni, és ami miatt abszolút érdemes volt a könyvet angolul is kézbe vennem a magyar változat mellett.
Mégis…
Hiába szép a szöveg, hiába van tele rengeteg csodával, a történetről és a karakterekről egész egyszerűen visszapattantam. Az események nem tudtak lekötni, a karakterek pedig sokszor inkább csak föl-alá koslattak, esetleges motivációktól, vagy némi nehezen értelmezhető kíváncsiságtól hajtva.
Visszanézve olyan érzésem van, hogy nem is annyira regényt olvastam, mint inkább egy fajta ódát a történetekhez és a történetvezetéshez. Szép volt, de egyszerre túl sok és túl kevés.

CaptainV IP>!
Erin Morgenstern: The Starless Sea

Láttam benne a reményt, biztos voltam abban, hogy a „magamat olvasom” kiindulópont és a videojátékok elméletének és gyakorlatának boncolgatása jó vegyítés, együtt ki fognak adni egy ütős koncepciót, mindössze egyetlen dologtól féltem, hogy a forma nehogy leuralja a tartalmat.
Na mi történt?
Leuralta.

A felétől képtelen voltam másnak értelmezni, mint egy Starbucks-kávét szürcsölő millenialokat folyton könyökkel bökdöső, ~ b i b l i o p h i l . v i b e z ~ nevű Pinterest-táblának, és érzem én, hogy ezt, meg a fragmentumokból összeálló, varázslatos és mély történetet nekem, a Starbucks törzskártyás, Tartt- és Grossman-rajongó millenialnak nagyon kéne értékelnem, de istenemre mondom, nem megy.
Viszonylag sokáig küzdöttem vele is meg érte is, mert sok apróság valóban tetszett az első felében, de idővel egyszerűen csak fáradtam tőle, már az nehezemre esett, hogy felfogjam, térben hol és hogyan vagyunk, hogyan mozgunk. Cserébe pedig semmi olyat nem kaptam, amiért megérte volna, sem történetet, sem karaktert, sem bármiféle állítást bármiről – ezeket egyszerűen belefullasztotta az író az #aesthetic-be.

2 hozzászólás
Rémálom P>!
Erin Morgenstern: The Starless Sea

57 oldal után ez félbehagyva. Okoska próbál lenni meg menő és olyan szépirodalmi, ezért kb. a mondatok nagy részének értelme sincs. Izzadtságú, műdrámai próza az egész, és mondatokon keresztül csak fényezi önmagát az írónő a gyönyörű szókincsével, miközben semmi sem történik.

Adott egy könyv, amiből az első három fejezetet látjuk, MAJD CSAK AZ UTÁN kezdődik el a könyv, amit mi olvasunk. Mert ez egy ilyen könyvben a könyv dolog, amit amúgy imádnék, és míg az In the Night Woodban pont, hogy kevés volt a fiktív könyvrészlet, itt meg túl sok. Gyakorlatilag 57 oldalon elmentünk egyszer könyvtárba, meg bárba, és részt vettünk egy játéktervezési órán, vagy hát játékelemzésin, ahol nem beszéltek játékokról.

Nagy része annak, amit olvastam videojáték elemzés volt, de úgy, mintha életében hozzá nem nyúlt volna egy játékhoz az írónő, amit nem hiszek el. A szereplő ki is jelenti, hogy mindenki gamer, de ugyanakkor szerinte csak a narratív történetek játékok – legalábbis az órán úgy definiálják a játékot, ami nettó hülyeség. Rendben, legyen. Beszélnek arról, hogy a könyvek kötöttek szöveghez, a játékok nem, amikor nevezzünk meg már olyan játékokat, ahol annyira nem kötött az egész. Hiszen szövegkönyvhöz vannak kötve a szerteágazó döntési lehetőségekkel rendelkező játékok is. Nem fog neked legenerálni egy random dolgot a program – ne menjünk bele a random terület generáláshoz, mert ez nem arról szól, ez csak a történeti komponensre vonatkozik. Olyan baromságokat hord össze Morgenstern, hogy a hajamat téptem, és bár egy kicsit kikacsint a játékfőzős blogokra (ahol megemlít pár játékot, köztük az effing Pac Mant :DDDDDDDD), játékról akar szólni (a narratíváról, tudom ám) de egy játékot se elemeznek. Egyet sem. Nem meri Morgenstern benyögni, hogy mit játszanak, mert az túl „hip” lenne, az túlontúl túltolt, de a Harry Pottert, aminek köze nincsen a történethez, meg az összes könyvet, aminek köze nincs semmihez, azt persze emlegeti, és teletűzdeli vele a szöveget, hülye hasonlatokhoz is, amikor nincs is lényegi információ a könyvcímben. Érdekesen mikor az RPG-kről beszélnek (hülyeségeket, hozzáteszem), akkor meg nem nevez egy RPG-t se. Majd valamit makognak az MMORPG-kről mint narratív vezette játékokról. AZ MMORPG-K NEM AZOK! Illetve egy nagyon érdekes hibridek, de nem tudják a lootrendszer és az endgame content miatt rendes narratívára ráhúzni ezeket a játékfejlesztők sem.

Aztán jön az, hogy a gamerek amúgy ijesztőek, meg a játékok is olyan elrettentőek, omg, 100 óra egy játékra? Ember, még TÁRSASJÁTÉKOT is említesz, ne mondd, hogy életedben, sosem, te sosem társasoztál. Egyszer sem. Tudom, hogy az nem történetvezérelt, de random váltogat, hogy most milyen definíciót használ Morgenstern éppen a játékokra, és ez marha zavaró. És sokszor olyan sértő dolgokat is mond. Ugyan kacsingat ránk, hogy ő is egy közülünk, de hah, egyszerűen saját magát szidja akkor.

Amikor (az ugyan meleg) pasi főhősünk elkezdte szidni mit olvas egy lány, mert ő jobban tud a nőknél mindent, akkor én ezt letettem.

Alosa>!
Erin Morgenstern: The Starless Sea

Nem hiszem, hogy az írónő könyveivel tovább kellene próbálkoznom, hiszen most és az Éjszakai cirkusszal is nagyjából ugyanazok voltak a problémáim. Nem rossz íróról van szó, de egyszerűen nem nekem ír, nem szeretem a stílusjegyeit.
Két dolgot tudok pozitívként felhozni: a stílus továbbra is csodálatos. Szerintem angolként jobban szerettem a szöveget, még akkor is, ha nincs olyan szinten az angoltudásom, hogy teljesen felfoghassam. A másik, hogy hamar bele csapunk a lecsóba (ami nekem most kifejezetten jól is esett nekem) és nincsenek felesleges jelenetek.
Az előző könyvében se értettem a romantikus szál létjogosultságát, de itt még annyira se értettem. Az elején miután Dorian Zachary fülébe suttog, főhősünk el is kezd hozzá vonzódni. Utána Dorian el van rabolva/nincs eszméleténél/alszik/külön utakon járnak, minden történik, ami lehetséges csak, hogy ne legyen egy normális beszélgetésük. Túlélem, ha nincs romantikus szál, de azt már nem bírom, ha fontosnak kéne lennie, de nem működik.
Nem csak a romantikus szál nem működik, hanem karakterek se. Nem érzem, hogy lenne bármilyen karakter kidolgozás vagy valami logika abban, hogy mit mi indokól tesznek. Amit betudnék tudni karakter építésnek az az volt, amikor Katrina nyilatkozott Zachary-ról. De a tipikus példája annak, hogy mutasd, ne mond. Ami számomra kifejezetten furcsa volt, hogy a jellemzésben az is benne volt, hogy feminista, aminek nem is fordítottam volna nagy figyelmet, de nemsokkal utána spoiler Mármint?? Nem érzem, hogy ennek volt bármi létjogosultsága.
A karaktereknek egyedüli feladata az volt, hogy egy monumentális történetet el lehessen mesélni. De a történet se ragadt igazán magával. Egyrészt a karakterek miatt, mert nem volt világos a motiváció. Másrészt mivel folyamatosan új szálakat hozott be és módosította, hogy ki-kicsoda is/volt, akkor már egy idő után lehetetlenség volt követnem, hogy hogyan vannak a szereplők. A végénél értem, hogy mi miután történt, de hogy miért?

Enca>!
Erin Morgenstern: The Starless Sea

Sokat gondolkodtam a könyvön és nem is akartam értékelést írni először, mivel nem szokásom már. De muszáj magamnak megmagyarázni, hogy miért érdemelt csak 3,5 csillagot, ugyanis szerettem. Meg nem is.
A sztori a sztoriban (és nem is csak egy) nagyon zavaros volt az elején, nem láttam át az összefüggéseket és problémáim voltak a metaforákkal – könyvrajongó vagyok, de nem irodalom rajongó, nem mindig értem a metaforákat. Illetve a szereplők sem nőttek a szívemhez, ahogy az írónő mondta csak szavak voltak papíron és bár szép történetet alkottak, de nem elevenedtek meg.
A történet a közepétől ragadt úgy igazán magával, onnan kezdődött számomra a sztori. Sajnos viszont nem mindent értettem meg a végére, néhány dolog zavaros maradt a 'ki kicsoda' játékban, talán elvesztem a metaforák tengerében vagy talán nem is kell mindennek jelentést tulajdonítani.
Szóval ezért van a 3,5, na meg azért mert nem éreztem fairnek az előző – jobban kedvelt – 4 csillagos könyveimmel szemben, hogy a Starless Sea-t is melléjük ültessem.
Talán nem jött el még az én időm, az én ajtóm most még zárva maradt, a Starless Sea-nek még várnia kell, hogy magával ragadhasson. Not yet.

ideali_zed>!
Erin Morgenstern: The Starless Sea

Nem fogom tagadni, ez a könyv beletalált az ízlésvilágomba: Téma, karakterek, fogalmazás, mind pipa. Nem volt tökéletes, mert voltak logikátlan elemek a cselekményben, de a szóhasználat színessége kárpótolt a más területeken tapasztalt hiányosságokért.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Queen of Air and Darkness
Jennifer L. Armentrout: The Return
Deborah Harkness: Time's Convert
Anna Banks: Of Poseidon
Stephenie Meyer: Midnight Sun
Sarah J. Maas: House of Earth and Blood
Gail Carriger: Changeless
Joss Stirling: Misty Falls
Jeaniene Frost: One Grave at a Time
Holly Black: The Queen of Nothing (angol)