The ​Starless Sea 0 csillagozás

Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea Erin Morgenstern: The Starless Sea

The ​magical new novel from the bestselling author of The Night Circus.

Zachary Ezra Rawlins is a graduate student in Vermont when he discovers a strange book hidden in the library stacks. As he turns the pages, entranced by tales of lovelorn prisoners, key collectors, and nameless acolytes, he reads something strange: a story from his own childhood. Bewildered by this inexplicable book and desperate to make sense of how his own life came to be recorded, Zachary uncovers a series of clues – a bee, a key and a sword – that lead him to a masquerade party in New York, to a secret club, and through a doorway to a subterranean library, hidden far below the surface of the earth.

What Zachary finds in this curious place is more than just a buried home for books and their guardians – it is a place of lost cities and seas, lovers who pass notes under doors and across time, and of stories whispered by the dead. Zachary learns of those who have sacrificed much to protect this… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Random House, 2019
ISBN: 9780735207875 · Felolvasta: Dominic Hoffman
>!
Doubleday, New York City, USA, 2019
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780385541213
>!
Doubleday, New York City, USA, 2019
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781910701454

2 további kiadás


Most olvassa 3

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

>!
Rémálom
Erin Morgenstern: The Starless Sea

57 oldal után ez félbehagyva. Okoska próbál lenni meg menő és olyan szépirodalmi, ezért kb. a mondatok nagy részének értelme sincs. Izzadtságú, műdrámai próza az egész, és mondatokon keresztül csak fényezi önmagát az írónő a gyönyörű szókincsével, miközben semmi sem történik.

Adott egy könyv, amiből az első három fejezetet látjuk, MAJD CSAK AZ UTÁN kezdődik el a könyv, amit mi olvasunk. Mert ez egy ilyen könyvben a könyv dolog, amit amúgy imádnék, és míg az In the Night Woodban pont, hogy kevés volt a fiktív könyvrészlet, itt meg túl sok. Gyakorlatilag 57 oldalon elmentünk egyszer könyvtárba, meg bárba, és részt vettünk egy játéktervezési órán, vagy hát játékelemzésin, ahol nem beszéltek játékokról.

Nagy része annak, amit olvastam videojáték elemzés volt, de úgy, mintha életében hozzá nem nyúlt volna egy játékhoz az írónő, amit nem hiszek el. A szereplő ki is jelenti, hogy mindenki gamer, de ugyanakkor szerinte csak a narratív történetek játékok – legalábbis az órán úgy definiálják a játékot, ami nettó hülyeség. Rendben, legyen. Beszélnek arról, hogy a könyvek kötöttek szöveghez, a játékok nem, amikor nevezzünk meg már olyan játékokat, ahol annyira nem kötött az egész. Hiszen szövegkönyvhöz vannak kötve a szerteágazó döntési lehetőségekkel rendelkező játékok is. Nem fog neked legenerálni egy random dolgot a program – ne menjünk bele a random terület generáláshoz, mert ez nem arról szól, ez csak a történeti komponensre vonatkozik. Olyan baromságokat hord össze Morgenstern, hogy a hajamat téptem, és bár egy kicsit kikacsint a játékfőzős blogokra (ahol megemlít pár játékot, köztük az effing Pac Mant :DDDDDDDD), játékról akar szólni (a narratíváról, tudom ám) de egy játékot se elemeznek. Egyet sem. Nem meri Morgenstern benyögni, hogy mit játszanak, mert az túl „hip” lenne, az túlontúl túltolt, de a Harry Pottert, aminek köze nincsen a történethez, meg az összes könyvet, aminek köze nincs semmihez, azt persze emlegeti, és teletűzdeli vele a szöveget, hülye hasonlatokhoz is, amikor nincs is lényegi információ a könyvcímben. Érdekesen mikor az RPG-kről beszélnek (hülyeségeket, hozzáteszem), akkor meg nem nevez egy RPG-t se. Majd valamit makognak az MMORPG-kről mint narratív vezette játékokról. AZ MMORPG-K NEM AZOK! Illetve egy nagyon érdekes hibridek, de nem tudják a lootrendszer és az endgame content miatt rendes narratívára ráhúzni ezeket a játékfejlesztők sem.

Aztán jön az, hogy a gamerek amúgy ijesztőek, meg a játékok is olyan elrettentőek, omg, 100 óra egy játékra? Ember, még TÁRSASJÁTÉKOT is említesz, ne mondd, hogy életedben, sosem, te sosem társasoztál. Egyszer sem. Tudom, hogy az nem történetvezérelt, de random váltogat, hogy most milyen definíciót használ Morgenstern éppen a játékokra, és ez marha zavaró. És sokszor olyan sértő dolgokat is mond. Ugyan kacsingat ránk, hogy ő is egy közülünk, de hah, egyszerűen saját magát szidja akkor.

Amikor (az ugyan meleg) pasi főhősünk elkezdte szidni mit olvas egy lány, mert ő jobban tud a nőknél mindent, akkor én ezt letettem.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Ilona Andrews: Magic Bleeds
Rick Riordan: The House of Hades
Richelle Mead: The Indigo Spell
Marissa Meyer: Cress (angol)
Holly Black: The Wicked King
Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star
Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night