Éjszakai ​cirkusz 1637 csillagozás

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

1886-ban egy rejtélyes utazócirkuszból nemzetközi szenzáció lesz. A Cirque des Rêves csak éjjel van nyitva, fekete és fehér színekben pompázik, és mindenkit vár, aki felfedezné kör alakú ösvényeit vagy felmelegedne tüzeinél.

Noha itt is találhatóak akrobaták, jósok és kígyóemberek, az álmok cirkusza nem szokványos látványosság. Egyes sátraiba beköltöztek a felhők, másokban jég van. Mintha valamiféle varázslat bűvkörébe vonná a szerelmeseit, akiket rêveurnek, vagyis álmodozónak hívnak.

A történet középpontjában két fiatal mágus áll: Celia és Marco. Kisgyermek koruktól fogva arra tanították őket, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2023
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635981663 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634197973 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634197973 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Erin Morgenstern világai

38 tag · 9 karc · Utolsó karc: 2021. december 25., 20:13 · Bővebben


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Celia Bowen · Marco Alisdair · Pixi Murray · Dixi Murray · Cukiko · Bailey Clarke · Herr Friedrick Thiessen · Isobel Martin · Ethan Barris · Chandresh Christophe Lefevre · Hector Bowen · jósnő · Lainie Burgess · Madame Padva


Kedvencelte 415

Most olvassa 98

Várólistára tette 1045

Kívánságlistára tette 1029

Kölcsönkérné 23


Kiemelt értékelések

Karinthy>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Értékelés
( melyben a kötet öt csillagra értékelődik és jelen olvasó kedvencei között kap helyet.)

Szerelmes vagyok a Le Cirque des Réves- be,a világába,hangulatába,társulatába és nem utolsó sorban a sátraiba. Mindenébe.
Belegabalyodtam a varázslatába, éjjeliségébe,nem gabalyodom ki már soha.

Az érzés, amikor annyira nagyon fáj kilépned egy könyvből és magukra kell hagynod a szereplőket a történetükkel… Szívedhez nő minden egyes oldal és mondat. Az Ő életük is biztosan tovább halad majd a könyv után és a Tiéd is tovább fog az elolvasása után…
Pedig úgy maradtam volna még velük….Csak egy icipicit!!
Ez a könyvecske a maga sűrűn teleírt lapjaival maga a tökéletes regény. A szavak kopognak, a mondatok pedig ütnek. Minden a helyén van.
Elképesztő hangulatot teremtett meg ezzel a történettel Erin Morgenstern.
A legjobb könyv, amit valaha olvastam. Hű meg ha!
Máris kezdeném újra.

Az Éjszakai Cirkuszt olvasni azt jelenti, hogy a világ valaha létező legkülönlegesebb helyére és annak társaságába kerülsz, meghívnak magukhoz, a vendégük lehetsz, s együtt érezhetsz, együtt gondolkodhatsz velük,láthatsz a szemükkel, hallhatsz a fülükkel, fölébresztik benned, megbizsergetik azokat az alvó sejtéseidet, amelyek nélkülük sohasem jutottak volna a tudomásodra, rádöbbent arra, hogy a lelked mélyén te magad is Réveur ( Álmodozó) vagy…azáltal, hogy átéled az ő világukat, s otthont teremtesz magadnak benne, amíg olvasol,te leszel Ők, s bár a könyv, a történet előtted van,de a zene, a varázslat a te fejedben szól.

Kevés olyan regény van, ami olyan, akár egy jó, emlékezetes illat…beszívod,és nagyon sokáig ott marad az orrodban. Na, ezt érzem én ezzel a könyvvel kapcsolatban. Mindig emlékezni fogok rá. Nincs szó, csak mély főhajtás!

Annyi mindent írhatnék még…de inkább ráhagyom a többi réveur-re, és a Friedrick Thiessen-ekre, hogy vissza adjanak valamit a cirkusz varázslatából, hangulatából.
Aki viszont teheti, annak mindenképp ajánlom, hogy tekintse meg személyesen. Vagy legalább olvassa…
A tábla most is ott áll, és cifra fehér betűkkel hirdeti fekete alapon:
Sötétedéskor nyitunk
Hajnalban zárunk

többé nem vagy biztos abban, hogy a kerítés melyik felén van az álom, és melyiken a valóság…
úgy töltöd utolsó perceidet a cirkuszban, ahogy neked tetszik, mivel ez még a te időd,egyedül csak a tiéd. De nemsokára itt az ideje, hogy a Cirque des Réves bezárjon, legalábbis mára…

( Hálás köszönet @porcelánegér -nek, akitől ajándékba kaptam a könyvet. ❤
Nem tudom eléggé megköszönni. )

8 hozzászólás
Klodette>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Nagyon vegyesek az érzéseim ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Az első fele tetszett, de a közepétől annyira elkezdtem unni, hogy alig vártam már a végét. :(
Az én ízlésemnek túl volt írva. Minden olyan körülményes és túlzó volt. Rövidebb oldalszámban is meg lehetett volna írni, vagy akár két kötetben is. Nekem így sok volt. Hosszú, tömény és végeláthatatlan.
Celia nagyon szimpatikus volt, de Marcót nem igazán tudtam megkedvelni. Sokszor nem hittem el, hogy ők ketten tényleg szeretik egymást.
Az biztos, hogy a történet egyedi, a világfelépítés és az alapötlet remek, a cirkusznak pedig muszáj lenne valahol léteznie. Csodálatos és káprázatos. Azonnal kedvet kaptam a cirkuszos sztorikhoz és a szabad, világlátott élethez.
Örülök, hogy adtam neki egy esélyt és mindent összevetve nem volt rossz, de az biztos, hogy képtelen lennék bármikor is újraolvasni és ez nálam negatív dolgot jelent.
Többet vártam tőle. :(

11 hozzászólás
Wee IP>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Úr Isten! Ez…ez…ez…
Na jó, mély levegő.
Szóval:
Kézbevettem, és elcsodálkoztam azon, milyen szépen, és igényesen kivitelezett könyv. Forgattam, nézegettem, alaposan meg is szaglásztam (mert az új könyvek illatánál nincs is jobb), aztán olvasni kezdtem. És úgy maradtam.
Azt mondták, ez a könyv magába szippant, de azt nem hittem volna, hogy ennyire. A világ, a fogalmazás, a történet felépítése…
Az elején még nem is igazán néztem az évszámokat, mert nem gondoltam volna, hogy ekkora jelentőségük van. Aztán úgy a negyedik-ötödik fejezet táján jöttem rá, hogy nem csak olvasni kéne, mint kisborjú, hanem tán nézni, hogy az aktuális fejezet mikor is játszódik.
A történet sok-sok évet ölel fel, és két szálon fut, míg végül ezek a szálak összefutnak, és kialakul egy olyan végkifejlet, ami…
Marco és Celia csak a kezdet. A történet velük indul, de nem velük ér véget, bár bevallom, azokat a részeket olvastam legszívesebben, ahol ők ketten voltak a fókuszban. Azok a jelenetek… borzongtam, miközben olvastam, szinte éreztem, ahogy pattognak a szikrák, aztán a lángok magasra csapnak köztük. Fantasztikus élmény volt.
Ebben a történetben minden karakternek fontos szerepe volt, mind-mind hozzátettek, illetve elvettek belőle, a Cirkusz pedig… A Cirkusz él, lélegzik – benne voltam, tanúsíthatom.
Fogalmam sincs, hogyan találta ezt ki Erin, de annyi biztos, hogy sikerült olyan élettel, csodákkal, és varázslatokkal teli könyvet alkotnia, amelyet egyszerűen nem akartam kiengedni a kezemből.
A magyar kiadás pedig valami csoda, a fordító munkája előtt pedig le az összes kalappal. Maga a könyv is olyan, mint a Cirkusz – sok-sok apró részleten múlik, hogy végül milyen is lesz, és eléri-e azt a hatást, amit ki akar váltani.
Nálam elérte.
A kedvenc könyvem lett! :)

15 hozzászólás
reccs P>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

„A cirkusz váratlanul érkezik.”

A könyv külseje az első, ami az olvasót elvarázsolja. A borító tökéletesen előrevetíti a könyv hangulatát, a fekete lapszélek pedig a benne rejlő titokzatosságot ígérik meg.
Különlegessége, hogy az egész jelen időben íródik, így mintha részesei lennénk pillanatról pillanatra a történetnek.

Már az első oldalon átvarázsolja az olvasót egy olyan világba, amilyet korábban el sem tudott képzelni. Egy szálon az a kor tárul fel, melyben játszódik (századforduló), a másikon pedig kortól, nemzettől, talán ettől az egész világtól elszakadva a cirkusz kerül bemutatásra. Ez valójában több formában történik: a történet fonalát követve is megismerhetjük, de közben mi magunk is beléphetünk, és sorra járhatjuk a sátrakat.

Celia egy talpraesett, határozott, magabiztos, közben bájos, önzetlen személyiség. Marco sem szenved önbizalomból hiányt, de talán nem a legönzetlenebb, bár a szerelméért valóban mindent feláldozna. Isobel története egyszerre tiszteletre méltó, de szánni való is.
Az ikrek és Bailey szála is érdekes, együtt a cirkusz és nézőik kapcsolatának szimbólumai.
Számtalan karakter tartogat meglepetéseket, nagyszerű vagy éppen megrázó fordulatokat. Nélkülözhetetlenek, mind hatással vannak a cirkuszra, és az is rájuk.

Minden esemény a párbaj miatt történik, egy ősi mágia befolyásol mindent és mindenkit. A cirkusz is ennek eredménye, amely életre kel a lapokon, hiszen a két mágus saját testéből és lelkéből teremti meg, majd táplálja.

Maga a könyv éppoly összetett és bonyolult, mint a benne rejlő titokzatos mágia.
Varázslatos!

Amál P>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Vegyes érzésekkel álltam neki olvasni a könyvet, lehet, hogy ezért is halogattam ilyen sokáig, mert nem szeretem a cirkuszt, hiába a csodák világa. Úgy érzem, hogy az ott szereplők kiszolgáltatottak, a megfelelés kényszerében élnek, hisz ők soha nem hibázhatnak, mindig a maximumot kell nyújtaniuk és muszáj a legjobbnak lenniük, mert a publikum hamar elpártol tőlük, hisz mindig van másik. Viszont olvastam már az írónőtől a Csillagtalan tengert, amely teljesen elvarázsolt az egyedi hangulatával, különös szereplőivel, bájával. Ha lehetséges ez a regény még inkább a varázslat, a csodák világába repített, annak ellenére, hogy persze itt is lehetne hibákat találni, kicsit lassan szippantott be és a végét itt is kicsit befejezetlennek éreztem, de a közte hömpölygő mesefolyam teljesen levett a lábamról. Celia és Marco nagyon a szívemhez nőttek, bíztam benne, hogy sikerül valahogy kibújniuk a párbaj alól, valahogy sikerül megoldaniuk. És igen, ebbe a cirkuszba szívesen elmennék én is, és el is fogok, mert biztos, hogy újraolvasós lesz.

Evelena P>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

A cirkusz, ami váratlanul érkezik, és maradandó élményt hagy maga után.
Az élmény, ami elvarázsol.

A 19. század végén játszódó Éjszakai cirkusz története már első pillantásra vonzott.
Fogalmam sem volt, hogy miről szólhat, csak tudtam, hogy el kell olvasnom.
Őszintén szólva a történet eleje nem annyira fogott meg, bár tetszett a nagy múltú varázslókat körbelengő misztikus hangulat, nem tudtam elmerülni az események forgatagában.
Nem értettem, hogy mi is ez az egész? Mi a lényeg? Mi az igazi cél?
Aztán rájöttem, hogy a történetet nem érteni kell, nem igazán. Erin Morgenstern cirkuszát érezni kell. Hagyni, hogy átjárjon az izgalom, hogy beléphetünk a cirkuszt a háttérben működtetők 'tanácsának' összegyűlésére, hogy a semmiből megjelenő cirkusz kapuin belépve egy másik világban találhatjuk magunkat, ahol minden szemkápráztató, színes, édes, zamatos, illatozó.
Ahol a felnőttek is a gyerekkor szépségét fedezhetik fel újra. Ahol minden sarokban látnivaló kecsegtet, különleges, egyedi előadókkal.
Celia és Marco párharca végig ott lebegett a háttérben, de valahogy nem erre fókuszáltam, inkább arra, hogy kinek mit ad ez a különleges előadássorozat, ahol ki tudja, mi valós s mi káprázat.
Különösen tetszett, hogy Pixi és Dixi által egy gyermeki szemléletet is kaptunk a könyvben, az ő látásmódjuk is egy külön élmény volt.

Az Éjszakai cirkusz-ban nem az a fő, hogy a logikán, a dolgok igazi miértjén törjük a fejünket, csak hagyjuk, hogy érzelmek sokaságával vegyen körül bennünket, és akkor mi is megtapasztalhatjuk a varázslatát. :)

Mrs_Curran_Lennart P>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

A fülszöveget olvasva kicsit másra számítottam, nem ennyire misztikusra. Különleges könyv volt, érdekes és elgondolkodtató. Sajnáltam a főhőseinket, ahogy Prospero és Alexander játszottak az életükkel. Drukkoltam végig, hogy jól süljön el az egész kísérlet. Bár rajta van a YA címke, de ez nem igazán ifjúsági, hasonlóan Neil Gaiman könyveihez. Egyértelműen tetszett.

Morpheus>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Ez a könyv valahogy régóta ott volt a látóterem perifériáján, mégsem került a kezembe. Most viszont kölcsön kaptam valakitől, akit nemrég ismertem meg, hogy ez az egyik kedvenc könyve. Miközben olvastam, rájöttem valami fontosra, hogy amikor valaki kedvenc könyvét olvassuk, belepillanthatunk a másik lelkébe. Megláthatjuk a csodát, amit általában nem szoktunk, magunkban pedig főleg nem. Jó lenne, ha mindannyian megláthatnánk ezt egymásban.
A könyv amúgy varázslatosan van megírva, és a történet is megható volt, a múlt évszázad fordulóján játszódva, ahol a mágia és a technika még egybefonódhatott (volna?). A szereplők háromdimenziósak, valóban éltek, a cirkusz pedig most is utazik valahol. Jó lenne egyszer rátalálni és belépni. :)

5 hozzászólás
csillagka>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

„A cirkusz váratlanul érkezik „

Nem szeretem a helyi utazó társulatot, előre kiplakátozzák, kiabáló kocsiból hirdetik, és semmi földöntúli nincs benne. Fehér műanyag szék a zsöllye, helyi vajda foglalt helye ( többieknek marad a fapad, és az otthonról hozott párna), rengeteg éhes „ művész” akik mindet megtesznek, hogy az utolsó elkölthető fillérjeidet is kiszedje, egy ezres a pónilovaglás, ötszáz a tombola…. kiábrándító főleg gyerekkel aki fél a bohóctól és fintorog a vadállatok szagától.( ropogós perecet szeretnék és trapézt artistákkal)
Nem voltam cirkuszban ezer éve, gyerekként imádtam illúziót, ami nálam ott kezdődik, ha nem érdekel hogyan, hanem tátott szájjal tudok ámulni rajta.
Láttam ilyen a TV-ben. egy-két szám erejéig amit egy bűvész versenyről tudósított vagy az artistákat a Cirque du Soleil előadásában.
Most megkaptam képzeletben, bizony bevallom réveur lettem a javából.
Színek, formák, ízek és illatok keringtek a fejemben, miközben olvastam a könyvet.
Régen nem merültem bele annyira egy mesébe, hogy fizikailag éreztem a fahájas-alma izét és láttam Celia csodás színváltó ruháját és elgondolkoztam hogyan is lehetne mézes-szegfűszeges krémet készíteni.
Sokkal többet adott a körítés mint a történet maga, a jégvirágok a kedvenceim.
Igazi illúzió, mágia és fantázia próba.
Nagyon várom a fimet, bár szerintem a felét se fogja visszaadni annak a kavalkádnak amit ez a mese a fejembe belevarázsolt.
Illékony és csodálatos. Köszönet a fordítónak, nagyon nehéz lehetett ezt a hangulatot létrehozni. ( végig azt hittem francia a szerző )

8 hozzászólás
Süntüske I>!
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Amikor az idegennyelvű könyvesboltban rábukkantam az Éjszakai cirkusz egy német példányára, tudtam, ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki. Olyan érzés volt, mint titkos, különleges kincsre lelni, amit mintha egyenesen nekem szánva rejtettek volna el. Boldogságomra a beltartalom is utat talált a szívemhez, az általam kedvelt helyszíne mellett komolyságának és kidolgozottságának köszönhetően is.
Meglehet, az Éjszakai cirkusz nem olyan regény, amely mindvégig pörög, és oldalanként várhatóak újabb fordulatok, ám sorait olyan finoman adagolt feszültségteljesség járja át, amitől egy bekezdésnyire sem válik unalmassá. Rögvest a legelején beszippantott a ködös viktoriánus atmoszféra, és élvezettel követtem a főhősök gyerekkorában kezdődő képzését, kapcsolatukat mestereikkel, akik egyben, vér szerinti vagy sem, mindkettejük életében apafigurát is jelentenek. A két idősebb bűvész rivalizálása A tökéletes trükkre emlékeztetett, és ahogy abban a zseniális filmben, itt is fokozatosan fordult a szimpátiám a kedvesebbnek hitt könyörtelen egyiküktől a rideg, de nem rosszindulatú másikuk felé. A párosuk múltjában nem bántam volna, ha alaposabban elmélyedhetek, enélkül kissé légből kapottnak hatott a nagy ellenségeskedésük. A két mágustanonc szerelme viszont kétségkívül a regény legerőteljesebb alkotóeleme. A lassú építkezés pedig egy döbbenetes erővel berobbanó végkifejletet készít elő, ahol csak kapkodtam a fejem, hogy most tényleg az történik bizonyos karakterekkel, ami, és végül az egyik legszokatlanabb, egyben legszebb befejezésben csúcsosodik ki, amivel valaha találkoztam.

https://suntuske.wordpress.com/2020/09/24/varazslatos-v…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

geszti>!

– Az emberek többnyire csak azt látják, amit látni akarnak. Leggyakrabban pedig azt, amit mások láttatni akarnak velük.

32. oldal

Kemese_Fanni_ IP>!

A múlt ottragad rajtad, mint ahogy a porcukor ottragad az ujjadon. Néhány embernek sikerül megszabadulnia tőle, de azért mégiscsak ott van, az események és dolgok, amelyek odáig löktek, ahol most vagy.

207. oldal (Libri, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: múlt
2 hozzászólás
Ninácska P>!

– Néha tényleg nem könnyű – mondja. – De azért megpróbáljuk?

169. oldal

8 hozzászólás
Ninácska P>!

Meg kell ismerned a korlátaidat, hogy meghaladhasd őket.

30. oldal (Libri, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Celia Bowen · Hector Bowen
CSSMesi>!

– Esse quam videri – mondja Celia. – Inkább lenni, mint látszani.

273. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Celia Bowen
szil0214>!

Többet ér egyetlen tökéletesen csiszolt gyémánt, mint egy zsákra való hibás kő.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chandresh Christophe Lefevre
2 hozzászólás
ecus>!

– A titkoknak hatalmuk van – kezdi Dixi. – És ha megosztják őket valakivel, akkor ez a hatalom csökken, úgyhogy ezért is jobb a titkokat megőrizni, méghozzá jól. Ha megosztunk valakivel egy titkot, egy igazi, fontos titkot, még ha csak egyetlen másik személlyel is, az magát a titkot is megváltoztatja. Papírra vetni őket pedig még rosszabb, mert ki tudja, hány szempár fogja majd fürkészni a betűidet, bármennyire gondosan őrzöd is. Szóval tényleg az a legjobb, ha magadban őrzöd a titkaidat, ha már vannak a te érdekedben éppúgy, mint az övékben.

181. oldal, A fába zárt varázsló - fejezet (Libri, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray
felhőbodorító P>!

Az álmodó olyan ember, aki csak holdfényél tud eligazodni, a büntetése pedig az, hogy mindenki másnál korábban látja meg a hajnalt. (Oscar Wilde, 1888)

11. oldal · Oscar Wilde

Roni_olvas>!

A jó és a rossz sokkal bonyolultabb manapság, mint amikor az egyiket egy hercegnő képviselte, a másikat egy sárkány, vagy az egyiket egy gonosz farkas, a másikat egy piros sapkás kislány. És vajon a sárkány nem hőse-e a saját történetének? És a farkas nem egyszerűen azt teszi-e, amit a farkasok szoktak? Bár azért talán nem minden farkas menne el odáig, hogy beöltözzön nagymamának, csak azért, hogy kicsit eljátszadozhasson a zsákmányával.

395. oldal

1 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A hercegnő
Rick Riordan: Neptunus fia
Victoria Schwab: Egy sötét duett
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Darren Shan: Gyilkos születik
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Tracy Wolff: Sóvárgás
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. K. Rowling: Legendás állatok és megfigyelésük
Richelle Mead: Dermesztő ölelés