Megjelenésének várható időpontja: 2020. március 17.

Csillagtalan ​Tenger 1 csillagozás

Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger

A ​rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger.

Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634197423 · Fordította: Bosnyák Edit · Megjelenés időpontja: 2020. március 17.

Most olvassa 1

Várólistára tette 194

Kívánságlistára tette 392

Kölcsönkérné 5


Népszerű idézetek

>!
zsebibaba007 

Olvasásból akar egyetemi diplomát szerezni. Nem akar dolgozatokat leadni, nem akar vizsgázni, csak olvasni.

>!
zsebibaba007

– Hogy tetszik? – kérdezi, és a Chandler-könyv felé biccent.
– Ezt még nem olvastam. – Eddig elég jó, de csak akkor szoktam véleményt mondani egy könyvről, miután végigolvastam, mert még jöhet bármilyen fordulat.

>!
zsebibaba007 

– Nem érdekelnek a csillagok. A kereskedő elnevette magát. – Mindenki a csillagok után vágyik. Mindenki azt akarja megkapni, amit nem érhet el. Az emberek kézbe akarják venni a különlegeset, és valami rendkívülit akarnak a zsebükben hordani.

>!
zsebibaba007 

Van egy ajtó egy erdőben, ami nem volt mindig erdő.

Az ajtó már nem ajtó, legalábbis nem egészen. Az épület, amelyik tartotta, már összedőlt, és vele együtt az ajtó is kidőlt. Már nem egyenesen áll, hanem a földön hever.

A fa elkorhadt. A zsanérok berozsdásodtak. Az ajtógombot valaki elvitte.

Az ajtó még emlékszik arra az időre, amikor ép volt. Amikor még állt a ház, volt teteje, fala és ajtaja, és emberek laktak benne. Most levelek, madarak és fák veszik körül emberek helyett. Sok-sok éve.

>!
zsebibaba007 

Úgy véli, hogy az olvasás ahhoz hasonlít, mint amikor az ember olyan játékot játszik, amelyben egy nála jobb játékos már meghozta helyette a döntéseket.

>!
zsebibaba007 

– Mindenki arra vágyik, hogy egy adott történet teremtette kereteken belül hozhasson döntéseket – mondja a macskaszem formájú szemüveget viselő lány. – A történet biztonságot ad, de közben nem kell lemondanunk a szabad akaratról.

>!
zsebibaba007 

A papír sérülékeny, még akkor is, ha cérnával összefűzik, és vászonba vagy bőrbe kötik. A Csillagtalan Tenger partján fekvő Kikötőben a történetek többsége papírra van lejegyezve. Könyvekbe, papírtekercsekre vagy papírból hajtogatott madarakra, mely utóbbiak a plafonon lógnak.

De akadnak ezeknél sérülékenyebb történetek is. Némelyiket kövekre vésték, őszi levelekre írták vagy pókhálókba fonták.

Egyes történeteket selyembe csomagoltak, hogy ne porladjanak szét, némelyik már porrá hullott, és azokat urnákban őrzik.

Ezek sérülékeny holmik. Nem olyan tartósak, mint a rokonaik, amelyeket hangosan elmondanak, és kívülről megtanulnak.

>!
zsebibaba007 

A rangidős őrző nem tart beszédet a sérülékenységről és a felelősségről. Nem kell szavakba öntenie. Mindenki érti.

>!
zsebibaba007 

Értik, hogy őrzőnek lenni azt jelenti: mindig készen állnak a halálra. Őrzőnek lenni azt jelenti, hogy a mellkasukon viselik a halál bélyegét.

>!
zsebibaba007 

Mindenki részese egy történetnek. Inkább olyan történetnek akarunk a részesévé válni, amelyet érdemes lejegyezni, és ez azért van, mert félünk a haláltól. Nem akarunk nyomtalanul eltűnni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Lev Grossman: A varázslók
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Deborah Harkness: Az élet könyve
Amanda Stevens: A birodalom
Kresley Cole: Vámpírvér
Darynda Jones: Első sírhant