Irány ​India! 2 csillagozás

Erik Orsenna: Irány India!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

*

"1476. ​augusztus 13-án a Portugália nyílt vizén Kolumbusz Kristóf hajótörést szenved.
A leendő admirális éppen betöltötte a huszonöt évet. Csodák csodájára sikerül kievickélnie a partra. Lisszabonban talál menedéket öccsénél, Bartolomeonál, aki a térképész mesterséget űzi.
A 15. század elején kezd kinyílni a világ. A portugál fővárosban megtalálható a Felfedezés szolgálatában álló összes céh.
A két testvér nyolc évig együtt dolgozik, és előkészítik az utat, amelyről Kristóf kamaszkorától álmodozik: az Indiai Vállalkozást, vagyis el akarnak jutni Cipangóba (Japánba) meg a Nagy Kán birodalmába (Kína). De nem a szokásos selyemúton, kelet felé, hanem az óceánnal megbirkózva nyugat felől.
Szerettem volna körüljárni az emberi kíváncsiságnak e kevéssé ismert korszakát. A születő szabadság pillanatát, amelyben ugyanakkor bevezetik az Inkvizíció intézményét, és elűzik a zsidókat. Azokat az éveket, amelyekben lassacskán kialakul a bolygó egysége, ami a… (tovább)

>!
Ab Ovo, Budapest, 2011
236 oldal · ISBN: 9789639378865 · Fordította: Szoboszlai Margit

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
ervinke73
Erik Orsenna: Irány India!

Nagyon átérzem a felfedezés izgalmát, magam is de sok térképet rajzoltam anno, mikor felfedeztem az engem körülvevő világot. De 21. századi európaiként nehéz az új világ felfedezőiről szólni úgy, hogy ne arra gondolnék, az általuk elsőként megpillantott vidéket, országokat és népeket miképpen fedezték fel valójában..tűzzel-vassal, gyilkolva, rabolva. Persze Kolumbusz érdemeiből mindez semmit le nem vonhat, végső soron ő volt az, aki a lapos Földből kereket csinált. És bár mára a tengerek fenekétől eltekintve földünk felfedezettnek tekinthető, én mégis arra buzdítanék mindenkit, váljon maga is felfedezővé, hisz a világ csak arra vár, hogy újra és újra felfedezzék!

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Allen Newman: A száműzött zsoldos
Colin Falconer: A selyemút
Iny Lorentz: A remény földjén
Juliette Benzoni: A spanyol rubin
Juliette Benzoni: A farkasok ura
Anatole France: A Lúdláb Királynő
Alexandre Dumas: Ange Pitou
Dan Simmons: Terror
Michael Crichton: A 13. harcos
Veljko Kovačević: Gavro megpróbáltatásai