The ​Devil in the White City 2 csillagozás

Murder, Magic, and Madness at the Fair that Changed America
Erik Larson: The Devil in the White City

Erik Larson—author of #1 bestseller In the Garden of Beasts—intertwines the true tale of the 1893 World's Fair and the cunning serial killer who used the fair to lure his victims to their death. Combining meticulous research with nail-biting storytelling, Erik Larson has crafted a narrative with all the wonder of newly discovered history and the thrills of the best fiction.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Vintage, London, 2004
448 oldal · ISBN: 9780375725609

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mesemondó I>!
Erik Larson: The Devil in the White City

Erik Larson: The Devil in the White City Murder, Magic, and Madness at the Fair that Changed America

Amikor a kezembe vettem a könyvet, úgy tudtam, H. H. Holmes-ról szól, Amerika első ismert sorozatgyilkosáról, aki az 1893-as chicagói világkiállítás idején szedte az áldozatait. Ikonikus figura, sokaknak akár Supernatural, akár American Horror Story epizódokból is ismerős lehet spoiler. Amikor aztán elkezdtem olvasni a könyvet, először nagyon furcsa volt: Holmes helyett elindultunk Ádámtól és Évától, a világkiállítást születésének körülményeitől. Akkor kicsit olyan érzésem lett, mintha valaki írt volna egy disszertációt az 1893-as világkiállításról, és hogy el lehessen adni, beleszurkált volna kisebb fejezeteket a sorozatgyilkosról is. Nem értettem, miért kell hosszasan taglalni az építészek előéletét ahhoz, hogy végre kilyukadjunk a lényegnél… de aztán minél többet olvastam a kiállításról, annál érdekesebb lett az egész, és kezdtem sejteni, hogy a lényeg nem ott van, ahol gondoltam. Ez odáig fajult, hogy a könyv végére már majdnem a Holmes fejezeteket pörgettem át, hogy visszaérjek a kiállításhoz.
Nagyon jól megírt könyv. Rengeteg kutatás áll mögötte, ami egészen apró, ám szuper érdekes részletekbe is belemegy. Hatalmas témát jár körül: a chicagói világkiállítás alapjaiban változtatta meg az amerikai kultúrát, és olyan maradandó hozadékai voltak, mint a Pledge of Allegiance, a váltóáram bevezetése, vagy az első óriáskerék. És ahhoz képest, mekkora sikerként vonult be a történelembe, végig kétséges volt, hogy elkészül-e, és ha elkészül kíváncsi lesz-e rá bárki is (a kiállítás költségeit tekintve ugyanis napi 100ezer embertől számított a közönség "bárkinek"). A könyv legizgalmasabb részei lefestették a káoszt, politikai harcokat, személyes tragédiákat, és emberi gyarlóságokat, amik a kiállítás elkészüléséig vezettek, sőt, végigkísérték a nyitvatartást is.
Ezt szőtte össze a szerző Holmes életével és gyilkosságaival, részletes képest festve az egyik első ismert pszichopatáról. Itt sem a véres részleteken volt azonban a hangsúly; sokkal inkább azon, hogy hogyan tudott Holmes, rengeteg ordítóan gyanús részlet ellenére, éveken keresztül szabadlábon maradni, a gyanú legkisebb árnyéka nélkül. Tulajdonképpen, a legendával ellentétben, nem ő volt túl okos, hanem a környezete volt túl naiv. Akkoriban még elképzelni sem tudtak Holmeséhoz hasonló öncélú gonoszságot, és fel sem tételezték egy kedves, mosolygós, jóképű úrról, hogy szadista szörnyeteg lehet. spoiler
Végtelenül érdekes könyv, részletes, jól szerkesztett, jól beosztott. Sokkal többet tanultam belőle az amerikai történelemről, mint gondoltam volna, és benne volt minden, amiről nem is tudtam, hogy tudni szeretném a chicagói világkiállításról. Holmes igazából csak a hab volt a tortán.
Ebből kéne HBO sorozatot forgatni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Caleb Carr: The Alienist
Charles Brandt: I Heard You Paint Houses
Mario Puzo: The Godfather
Thomas Harris: Red Dragon
John Douglas – Mark Olshaker: Mindhunter
Daniel Keyes: The Minds of Billy Milligan
Heinrich Harrer: Seven Years in Tibet
Cheryl Strayed: Wild
Celeste Ng: Everything I Never Told You
James Ellroy: American Tabloid