Az ​Ördög a Fehér Városban 32 csillagozás

Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Az 1893-as év fordulópont volt Amerika számára: Chicago, ez az akkor még csak feltörekvő város, olyan világkiállítást rendezett, amely felülmúlta a híres párizsit, és biztosította Amerika helyét a világban; ráadásul felbukkant az első dokumentált amerikai sorozatgyilkos, H. H. Holmes.
Ez a lenyűgöző bestseller a világkiállítás megrendezésének viharos és eseménydús történetét meséli el, melyhez elválaszthatatlanul hozzáforrt az ördögien ravasz és pokolian kíméletlen Holmes tevékenykedése. Olvashatunk az 1890-es évek chicagói és amerikai építészetéről, hihetetlen sikerekről és drámai sorsokról, az eszmék harcáról a profit és a bürokrácia ellen, valamint egy olyan gyilkosról, akinek tettei emberek millióit sokkolták.
Az alapos kutatást és lebilincselő történetszövést kombinálva Larson könyve a történelem felfedezését kínálja a legjobb regények izgalmával.

Eredeti megjelenés éve: 2002

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632456539 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632456546 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

H. H. Holmes

Helyszínek népszerűség szerint

Chicago


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ferger_Jolcsi P>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Sajnos ezt a könyvet nagyon untam. Dokumentumregény, szóval már alapból sejthető, hogy sok-sok tényt közöl benne, de ez a mennyiség, ami ebben a könyvben volt, nagyon sok volt nekem. Nagyon kisbetűsek az oldalak és emellett több mint 400 oldalas, szóval nagyon lassan haladtam benne. És az információk nagyját szerintem fel se fogtam. Helyenként elég érdekes, olykor pedig izgalmas volt, de ez csak egy pár oldal erejéig volt érezhető számomra, aztán ismét jöttek a tények, tények, tények. Engem zavart, hogy nem lett izgalmasabb, hogy nem akarta az író élvezhetőbbé tenni. De ettől függetlenül nem volt olyan rossz, aki szereti az ilyen témákat, stílusokat, annak bátran merem ajánlani és tényleg volt benne egy-két érdekesség, ami tetszett benne. Az utolsó nagy fejezetrész volt az, ami tényleg izgalmas volt számomra, spoiler

Belle_Maundrell >!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Különösebben nem vagyok oda a dokumentumregényekért, sőt, általában azt kívánom, bárcsak „normális” formában íródtak volna meg, párbeszédekkel meg miegymással. Néha viszont olyan vonzó témák jönnek szembe velem vagy nem veszem észre, hogy ez is egy olyan könyv, hogy nem tudok ellenállni a kísértésnek. H. H. Holmes is egy ilyen téma.
Biztos le voltam maradva amerikai sorozatgyilkos-ügyben, de én egy-két évvel ezelőttig nem is tudtam róla, hogy ő létezett, amíg anyuval el nem kezdtünk nézni valami dokumentumfilmet, amiben azt akarták kideríteni, hogy ő volt-e Hasfelmetsző Jack. Akár igen, akár nem, elég elborult és ördögi volt ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésemet, és szívesen olvassak róla.
Sajnos az íróval nem igazán vagyok megelégedve, noha látszik, hogy milyen alapos kutatómunkát végzett, és a sokoldalnyi bibliográfiának is hiszek. De sajnos ez a könyv sokkal inkább szól a chicagói világkiállításról, mint Holmes-ról, szerintem eleve a fejezetek 2/3-ának ez áll a középpontjában, és ráadásul a kiállításos fejezetek sokkal hosszabbak is, ellentétben a Holmes-osokkal, amik között a hatoldalas már extrahosszúnak számít. Ha kevesebb lett volna, akkor kifejezetten érdekes lehetett volna maga a világkiállítás is, jó volt ismerős neveket felfedezni (pl. Walt Disney apja vagy Helen Keller), de így nagyon untam, főleg, amikor még a krezdeti szerencsétlenkedésekről volt szó.
Pedig jól össze lehetett volna hozni a két témát, elvégre a világkiállítás kvázi díszletként szolgált Holmes rémtetteihez, mert nemcsak a szállodájában biztosította a forgalmat – és a lehetséges áldozatokat –, de a nagy felfordulás a rendőrök figyelmét is lefoglalhatta. Szóval mondjuk fordított arányban szuper lett volna, de az agyamra ment, amikor Holmes már megint életbiztosítást köttetett valakivel, vagy épp eltüntetett egy hullát, és akkor arról olvashattam tizenöt oldalon keresztül, hogy hogyan csinosítgatták a gyepet. Jó, ez költői túlzás, de a lényeg ugyanaz.
Egyébként ha nem láttam volna az író nevét/képét, akkor meggyőződésem lett volna, hogy valami sorozatgyilkosokat romanticizáló, fura nő írta, aki odavan Holmes-ért, annyiszor leírta, hogy milyen vonzó volt. És ha nem hangzott el minden fejezetben kétszer, hogy milyen igéző kék tekintete volt, akkor egyszer sem. Úgy az ötödik alkalom után felötlött bennem, hogy el kéne kezdeni számolni, aztán az is, hogy ivósat is lehetne vele játszani, de végül elengedtem a matekozást.
Kék szem ide vagy oda, valami tényleg lehetett benne, ha ilyen hosszú időn keresztül zavartalanul sunnyoghatott. Borzasztóan idegesített, hogy ott volt a sok nyilvánvaló jel, hogy rosszban sántikál, de mindenki szemet hunyt minden felett. spoiler A magándetektívek is elég rossz munkát végeztek.
Kicsit száraz, kicsit sok a – nekem – érdektelen infó, és kevés „profilozás” vagy a nyomozás leírása, de azért nem volt rossz. Nagyon alapos képet ad a korabeli Chicagóról és a Fehér Városról, és végül is Holmes-ból is épp eleget kapunk ahhoz, hogy alaposan elborzasszon, bár ezen a téren nekem nem szolgált újdonsággal, már elég szépen kiműveltem magam. Többet vártam tőle, de nem bántam meg, hogy elolvastam.

modus_operandi>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Lenyűgöző horderejű könyv, de amellett, hogy több, mint 400 oldal, könnyű volt olvasni. Fejezetről fejezetre, kronológiai sorrendben mutatva be Chicago – és egyúttal Amerika – legnagyobb világkiállításának fénykorát és bukását. A „kiállítási” fejezetekben remek összképet kapunk a Világkiállítás felemelkedéséről, azokról a személyekről, akik tehetségükkel hozzájárultak Amerikai építészeti hírnevéhez.
Ugyanakkor azidőtájt, a Fehér Város megszületésével a 19. század hírhedt amerikai sorozatgyilkosa, H. H. Holmes is megkezdi ördögi tevékenységét, csinos, elveszett, bizonyítani vágyó fiatal lányok és nők legnagyobb bánatára.
A szerző remekül hozta a kettős párhuzamot, nem titkolva el a véres részleteket. Nehéz elhinni, hogy ilyen csillogó időszakban ekkora sötétség és gonoszság lakozhat.
Izgalomban nincs hiány, a naplók, levelek, rendőrségi riportok hitelesen adják át mindazt a gyönyörűséget és szörnyűséget, ami a Szeles Várost akkor lázban tartotta.

Búza_Mihály>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Első ilyen könyvem és nagyon jó élmeny volt olvasni. Szinte láttam magam elött az egészet… Lenyűgöző képet ad az akkori időkből.
A Fehér Város rengeteg akadály és hihetetlen kitartás árán elkészült…
Sajnálom hogy nem láthattam élőben…

vaslady>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Ez egy dokumentumregény, vagyis nincsenek benne párbeszédek, csak idézetek, mert a szerző különböző dokumentumok alapján állította össze ezt a regényt. Nekem mint végzett történésznek nagyon sok újat mondott a könyv, ugyanis amcsi töriből nem vagyok valami jól eleresztve: még csak arról sem volt fogalmam, hogy volt Chicagóban világkiállítás, ugyanis én elsősorban magyar törire specializálódtam az egyetemen. Nem véletlenül olvastam el tehát ezt a könyvet. Na, meg azért is, mert nagyon szerethető az amerikai történelmi regények légköre, legalábbis amelyek a XX. században játszódnak. Ez is ilyen. Szerencsére Larsonnak sikerült élvezhetően megírni a regényt, talán azért, mert újságíró a szakmája, és nem tudós. Mindenesetre a regény két szálon fut: az egyik szól magáról a kiállítás történetéről, a másik pedig a csaló sorozatgyilkosról. Én elsősorban az utóbbi kedvéért olvastam el a könyvet, ugyanis érdekelt az, hogy hogyan jönnek rá a tetteire, miután a regényben a szerző nem utal erre. Tehát nem egy véres krimiről van szó szerencsére. http://riaolvas.blogspot.hu/2013/11/erik-larson-az-ordo…

szvandaaa>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Jó ideje nem adtam 5 csillagot egy könyvnek sem, de ennél az első perctől fogva nyilvánvaló volt, hogy valami különlegesen jót olvasok.

Ha belegondol az olvasó, hogy a chicagoi világkiállításról fog olvasni, nos… Nem lesz libabőrös. Ugyanakkor, ha ezt a témát annak fokozására használják, hogy közben egy sorozatgyilkost mutathasson be az író és a leíró részekkel fokozza az izgalmakat… Máris érdekesebbé válik a téma. Emellett persze egy kellemes meglepetés, hogy az építkezésről szóló részek sem voltak unalmasak, egy pillanatig sem. Rendkívül jól megírt könyv, ami két igencsak nehéz témát dolgoz fel. A világkiállításról írni nehéz lehet, hiszen kerülni kell, hogy túl száraz legyen; H. H. Holmesról írni pedig azért lehetett kihívás, mert bár sok forrásanyag van, ezek igencsak ellent mondanak egymásnak… Az írónak mégiscsak sikerült megalkotnia egy nagyszerű könyvet. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Ps. Nem annyira a könyvhöz kapcsolódóan, de érdekesség gyanánt: vannak elméletek amik szerint H. H. Holmes lehetett Hasfelmetsző Jack. További érdekesség, hogy H. H. Holmes pár pletykalap szerint feltehetően Meghan Markle rokona… Kicsi a világ :)

Kritty>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

A történelmi érdekességek mellett brilliáns thriller is. Nagyon tetszett. Sok új dolgot is megtudtam a Chicagói Világkiállításról.

Flór>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Ez volt életem első dokumentum regénye. Teljesen más a megszokott, pörgős cselekményű, párbeszédekkel tarkított regényektől, de ha ráhangolódik az ember élvezhető. Tökéletes korrajz egy amerikai városról és az akkori életről. Tényszerűen, csak újságok, személyek véleményét közölte a kiállításról – amiről azelőtt, hogy a könyv a kezembe került volna még sosem hallottam – mégis én magam is beleszerettem és azt kívánom bár láthattam volna. Rendkívül részletesen ír le a kiállatás előzményeinek, megépítésének, ragyogásának és elmúlásának történetét, párhuzamban egy nem átlagos ember életével. Egy kicsit talán lehetett volna, tömörebb. Bizonyos részeket feleslegesnek találtam, néhol untatott. De megérte elolvasni.

Doreen>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Megmondom őszintén, a fül szöveg és a borító alapján nem erre számítottam… Éppen ezért nem is tetszett annyira a történet. A formája is teljesen eltérő volt a megszokottól, nem volt benne semmi párbeszéd, inkább csak dokumentumok. Így eléggé unalmas volt számomra…Azt hiszem az efféle könyv nem nekem való, de ismerkedés nek jó volt ilyen tipusú könyvet olvasni.

Varga_István_2>!
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban

Érdekes egy könyv, bevallom a borító és a szövegfül alapján nem erre számítottam. De azt kell mondanom, hogy jó volt. Nem a megszokott formában de jó volt. Aki szereti a történelmet, és van elég beleélő tehetsége hogy elképzelje milyen is lehetett Chicago a 19. század végén 20. század hajnalán annak tetszeni fog.


Népszerű idézetek

LiliBVB>!

A mocsok, a füst és az agyag alatt ez a könyv az élet múlékonyságáról szól, és arról, hogy néhányan miért használják ezt a rövidke időt arra, hogy a lehetetlennel próbálkozzanak, mások pedig arra, hogy fájdalmat okozzanak. A történet tulajdonképpen a szükségszerű harcról szól a jó és a rossz, a nappal és a sötétség, a Fehér és a Fekete Város között.

Belle_Maundrell >!

A világkiállítás nappal szűzies fehér ruhát viselt, de éjjelente mezítláb táncolt, és nyakalta a pezsgőt.

343. oldal

Belle_Maundrell >!

Minden könyvtárba vagy archívumba tett látogatásom egy-egy kis nyomozás. Az ilyen utakon mindig akad egy pillanat, amikor a múlt fellobban, mint a gyertyaláng a sötétben.

430. oldal

Doreen>!

Ne kicsiben gondolkodj, abban nincs meg a varázslat, ami felpezsdíti az emberek vérét.

39. oldal

Belle_Maundrell >!

Az ördöggel a lelkemben születtem. Ugyanúgy nem tehettem arról, hogy gyilkossá váltam, mint ahogy a költő sem tud ellenállni, ha az ihlet dalra fakasztja.
Dr. H. H. Holmes

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: H. H. Holmes
Belle_Maundrell >!

Szerintem nem kell az élet meghosszabbításán fáradozni, ha az ember elvégezte a dolgát, méghozzá jól.

13. oldal

Belle_Maundrell >!

Öt fellelt áldozat, csupán öt, mégis örökre Hasfelmetsző Jack vált a színtiszta gonoszság megtestesítőjévé.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hasfelmetsző Jack
Belle_Maundrell >!

Neveljünk annyi kúszónövényt, amennyit csak lehet, futtassuk fel a hidakra, hogy így jöjjön létre a tükröződő növényzet, az árnyék és a fény játéka a vízen.

193. oldal

Belle_Maundrell >!

Nem nőhet elég sás, füstike, jéglevél, hanga, iszalag, szeder, szagos bükköny, csattanó maszlag, csorbóka, kisebb nyugati napraforgó és kerti folyondár.

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csattanó maszlag
Belle_Maundrell >!

És hogy lehetne jó egy kaland, ha közben nem veszélyes is egy kicsit?

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kaland

Hasonló könyvek címkék alapján

Caleb Carr: A Halál angyala
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy
Charles Brandt: „Hallom, szobafestő vagy!”
Mario Puzo: A Keresztapa
Thomas Harris: A vörös sárkány
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
Jean Hatzfeld: A bozótvágó kések évszaka