Üvegtestek (Kronoberg 1.) 23 csillagozás

Erik Axl Sund: Üvegtestek

Bizarr öngyilkossági hullám rázza meg Svédországot: egyre több fiatal vet véget az életének borzalmas és merőben szokatlan körülmények között szerte az országban. A tragikus eseteket egyetlen momentum köti össze, mégpedig az, hogy haláluk előtt régi magnókazettákról egy Hunger nevű zenész drámai muzsikáját hallgatják.
Ugyanebben az időben valaki meggyilkolja a főváros egyik legbefolyásosabb üzletemberét, és amikor Jens Hurtig főfelügyelő összefüggésbe hozza ezeket az eseteket az elhunyttal, körvonalazódni kezd egy ijesztő méreteket öltő gyilkos járvány.

Az Erik Axl Sund álnéven író svéd szerzőpáros, Jerker Eriksson és Hakan Axlander Sundquist sötét hangulatú bűnregényei már több országban sikert arattak. A Bomlás, az Éhség és a Tisztulás című korábbi műveikért, azaz a Victoria Bergmant középpontba állító trilógiáért különdíjat kaptak a Svéd Krimiírók Akadémiájától.

Eredeti cím: Glaskroppar

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Libri, Budapest, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109762 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Libri, Budapest, 2018
392 oldal · ISBN: 9789634334446 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Azon gondolkoztam, hogy egyfajta skandináv betegség-e, amúgy normálisnak tűnő emberek minden átmenet nélkül elkezdenek brutális krimiket írogatni. Erik Axl Sund (svéd szerzőpáros) egy olyan egyedi, erős atmoszférájú thrillerrel jelentkeztek, mely még az edzettebb olvasóknak is komoly lelki megterhelést tartogat. Az a legfélelmetesebb, amikor nem is tudod, hogy mitől kellene félni. Akár ez is lehetne a tételmondata ennek a könyvnek, amely sok szempontból rendhagyó, még több szempontból nyugtalanító és minden szempontból (majdnem) kiváló darab. A történet nem a hagyományos fejezetekre van felbontva, hanem helyszínek között ugrál, emiatt, eleinte nehézkesen tudtam felvenni a fonalat. De hamar „beilleszkedtem”. Érzelmek zuhatagában. Gyermekek törött lelkének sokasága. Tehát, nem szokványos thrillerrel van dolgunk, hanem a fiatalok társadalmi beágyazottságának problémáira (boldogtalanság, motivációhiány stb.) rámutató, izgalomdús drámával. De az igazsághoz tartozik az is: ez a könyv nem csak gyomorilag hat, hanem feszült várakozással is eltölt. Néhol elviszi az olvasót az emberi psziché legsötétebb sarkába, és megmutatja, hogy meddig lehet „elmenni” a művészetért – függetlenül attól, hogy milyen szörnyű és szélsőséges lehet az eszköz. Mélyen emberi, néha még gyengéd és ráadásul „gyönyörű” is. Aki valami ilyesmit keres, ne habozzon. Olvasson! Mélyen, tüdőre, hosszan benntartva.

12 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

„Hurtig eddig egy rendszer nélküli kirakóst látott maga előtt, de most úgy érzi, rendet tudna teremteni a darabkák között, meg tudná fejteni az indítékot.”
Ez a mondat majdnem a legvégén van, és tökéletesen passzol erre a rendkívül nyomasztó könyvre. Olyan, mint egy puzzle, sok apró darabból áll, de szépen összeáll egy egésszé, és kiderül, hogy minden mindennel összekapcsolódik. De ahogy egy jó összerakóshoz illik, az elején eléggé összekever, az apró darabokból megismerjük a szereplőket, ami nagy odafigyelést igényel, különösen a Hunger-Hurtig-Holger hármas miatt, kicsit belezavarodtam, hogy ki kicsoda. De aztán elkaptam a ritmust, és nem volt megállás. A végén pedig nagyon-nagyon szomorú lettem.
Az Erik Axl Sund néven futó szerzőpáros könyvét inkább annak ajánlanám, aki a Lars Kepler nevű házaspár könyveit is szereti, mert ezek a krimik a skandinávnál is skandinávabbak: lassan hömpölygő, depressziós, kegyetlen, elgondolkoztató.
Imádom.

13 hozzászólás
>!
dagikám P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Nehéz értékelést írni erről a könyvről. Amilyen nyomasztó volt,annyira volt nagyszerű is. Sok fiatal a legkülönfélébb módon lesz öngyilkos,és némelyik elég morbid módon.Ennek ellenére teljesen lekötött,kíváncsi voltam a végkifejletre,ami mit ne mondjak eléggé szomorúra sikeredett. Köszi a könyvet @Nikymeria ;) Nekem nagyon tetszett :)

1 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Sokkoló történet, mely taszít, és mégis vonz. Egyre mélyebben merülünk el az életből kiábrándult, mentális betegségekkel küzdő, magukat vagdosó fiatalok nyomasztó, sötét, titkokkal teli világába. Jens Hurtig megbízott főfelügyelőnek a gyilkosságok mellett nem kevés fejtörést okoz, hogy lehet leállítani egy öngyilkossági hullámot. Miközben az élet eldobására buzdító kazetták nyomába ered, a sok megannyi apró részlet elvezet a múlt sötét árnyaiba, a bosszú, a be nem gyógyuló sebek világába. Erős idegzet és gyomor kell hozzá, de különleges világa engem magába rántott.

15 hozzászólás
>!
Kovaxka P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Szaggatott. Kirakós. Érdekes. Szerkesztett. Csapongó. Mély. Felületes. Egyedi. Felkavaró. Sokkoló. Hatásos. Hatásvadász. Szomorú. Beteg. Bigott. Sötét. Felfoghatatlan. Letehetetlen.
Még emésztenem kell.

8 hozzászólás
>!
Lobelin
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Nem tudom, hogy tetszett-e… fura volt, nem egy szokványos krimi… a túlzott szaggatottsága nem tetszett… az elején nehezen vettem fel a fonalat, és közben is többször megfordult a fejemben, hogy abbahagyom… aztán meg letenni nem tudtam… Megtört gyermekek… beteg lelkek… brutális gyilkosságok… nihilista kamaszok…
Még emésztem…

2 hozzászólás
>!
cintiatekla P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Véres, sötét, és brutális, amolyan igazi sötét krimi, de szerintem a thriller jelző is megállja a helyét a cselekmény miatt. A regény több szemszögből mutatja be a cselekményt, több szereplő fejébe látunk bele egy kicsit, de számomra a végkifejlet így is meglepetés volt, és itt nem csak Hunger kiléte, hanem egy olyan szereplő halála, akit azért a szívembe zártam. Mivel sorozat, így nem tűnt logikusnak, és tényleg megkedveltem a karaktert, noha abból a szempontból szerintem jó döntés volt, hogy kilépett a szerzőpáros a megjósolható és kényelmes klisékből, amikbe gyakran lehet belefutni.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/09/erik-axl-sund-uvegte…

>!
_Nikki
Erik Axl Sund: Üvegtestek

A kapcsolatom a skandináv krimikkel még meglehetősen újkeletű, pár éve vettem ugyanis kézbe a Millenium-sorozat első kötetét, A tetovált lány-t. Mondanom sem kell, hogy azóta is etalon és az egyik kedvenc könyvvé avattam. Annyira jól sikerült műről van szó és persze annyira teret nyertek mellette a további skandináv országokból származó krimik, hogy én sem tudok elmenni szó nélkül mellettük. Larsson után próbálkoztam Jo Nesbo-val és egyértelmű volt, hogy a Blogturné Klub keretein belül szívesen megismerkednék Sund könyvével is! Szinte teljesen mást kaptam végül, mint amit vártam…
…bár ez nem feltétlenül jelent rosszat. Ami egészen biztos, hogy garantáltan ez a legsötétebb skandináv krimi, amit eddig olvastam. Sőt, az összes olvasmányom közül egynél se éreztem hasonlót… Ugyanis az Üvegtestek már az első oldalaktól borús és komor, a rövid mondatszerkezetek pedig csak erősítik azt a rettentően nyomasztó érzést, amit a történet és táj megalapoz. Egyszer sem tapasztaltam még, hogy bármi ennyire rám telepedjen és minden alkalommal feszélyezzen a kézbe vétel…

OLVASOM TOVÁBB » http://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2018/09/erik-a…

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Lehet, hogy furán hangzik, de a borítójába szerettem bele.

Valahogy vágytam egy kis borzongásra.

A borzongás elmaradt, lett helyette borzasztó mély, nyomasztó gondolatsor, fájdalom, félelem és hosszan tartó elgondolkodás.

Az életről, a halálról, a halálhoz vezető útról, a családról, a testvérekről, a közönyről, az ellenszenvről, az így vagy úgy elmúlásról.

A Holger-Hunger-Hurtig hármas néha visszalapozásra késztetett, kicsit zavaró volt, hogy most ki kicsoda a három közül, de ez az én bajom…

Érdekes szemléletváltáson vitt át a könyv.
Van-volt ismerős-rokon, aki függőségbe burkolózva élte életét-halálát, és mindig azt hittem, hogy kábult fejjel élve, amikor lett egy tiszta pillanata, akkor az öngyilkosság mellett döntött.
Most egyetlen mondat megváltoztatta a véleményemet.

„Akinek tiszta az elméje, az élni akar.”

Igen, valóban, de ehhez alaposan, betűről-betűre, gondolatról-gondolatra kellett együtt élnem a könyvvel.

Így is éltem napokig az életem.

A buszon a kindle, otthon napközben a könyv, éjszaka a tablet, hogy ne kelljen villanyt kapcsolni, és ne zavarjam az alvó-medvét.

Mindenütt, mindenhol együtt voltunk, és a lelkem mélyén nagyon sajnálom, hogy vége lett.
Bármennyire is nyomasztó, gyakran félelemkeltő, mégis velem és bennem él.

Bár élek és szeretnék is így maradni, jól esett ez most nekem.

1 hozzászólás
>!
szofisztikáltmacska
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Hogy mit várhat az ember egy könyvtől, ami rögtön az elején Justin Biebernek mond köszönetet? Vagy nagyon jót, vagy nagyon rosszat. Lelövöm az elején a lényeget: ez bizony egy jó könyv! Annak ellenére, hogy nem olvastam még belőlük túl sokat, kifejezetten kedvelem a skandináv krimiket. Főleg az utánozhatatlan és hihetetlenül magával ragadó atmoszférájuk nyűgöz le és szerencsére az Üvegtestek sem kivétel: ha ez a könyv valamiben nagyon erős, akkor az a hangulatteremtés.
A skandináv krimik nem igazán a pörgős cselekményükről híresek, az Üvegtestek is inkább hömpölyög, mintsem sodor, ennek ellenére rettenetesen olvastatja magát, de időnként le kellett tennem, mert annyira nyomasztott. A fiatalok kilátástalansága, az öncsonkítások, a drogba menekülés mind-mind súlyosan megülték a lapokat, és ehhez jött még a szürke és hideg hangulat… Ráadásul a vége is hatalmas meglepetéseket tartogatott, hiszen egy olyan végimenetelt választott a szerző, amire nagyjából senki sem gondolna (főleg, hogy elvileg ez a könyv is egy sorozat kezdőkötete).
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2018/09/26/erik_axl…


Népszerű idézetek

>!
Lénaanyukája P

Munka közben az órák balzsamos lassúsággal telnek. Tíz perc fél órának tűnik, azaz a munka meghosszabbítja az életet.

2 hozzászólás
>!
mate55 

Az emberek együttérzőnek vallják magukat, de ők maguk szabják meg ennek a határait. Együttéreznek a hozzájuk közel állókkal, és magasról szarnak mindenki másra.

15. oldal

3 hozzászólás
>!
Kókuszka

Ha meghalnak az álmaink, mi is meghalunk.

219. oldal

>!
mate55 

A zene és a tömeges öngyilkosság közötti kapcsolatra van egy különösen fényes példa. A Szomorú vasárnap című dalt, amelyet a legtöbben Billie Holiday előadásában ismernek, egy balsorsú magyar zeneszerző írta, aki a hatvanas években követett el öngyilkosságot. Vagy húsz öngyilkosságot írnak közvetlenül ennek a dalnak a számlájára, és 2002-ig az angol rádióban tilos volt leadni.

150. oldal

>!
mate55 

Az alkohol elrabolja az agyat. (…) Ha egy agyat egyszer elraboltak, az nem felejti el az érzést, ezért hagyja magát újra elrabolni.

220. oldal

>!
Lénaanyukája P

Élni akarok, mert nagyon erős a halálvágyam, és minél tovább élvezni akarom ezt az érzést.

>!
mate55

Magányos ember vagyok. Még a saját lelkemet sem tartom a barátomnak, hiszen nem vagyunk többek két tetemnél, akik egy síron osztoznak.

107. oldal

>!
mate55

Az emberek színészeket és focistákat imádnak istenként. Pitiáner, kicsinyes világ ez.

300. oldal

>!
mate55

Csak akkor éli meg az ember a csendet, amikor hiányzik neki a hang.

97. oldal

>!
mate55

Öngyilkosság esetén mindenki tudja, ki a gyilkos, és a hozzátartozók ritkán gyűlölik az elkövetőt.

287. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Victoria Green: Valter és Vivien I.
Jodi Picoult: Sorsfordítók
Stephen King: Agykontroll
Donna Tartt: A titkos történet
Franck Thilliez: GATACA
Kristina Ohlsson: Mostohák
Stefan Ahnhem: A fantom
Lars Kepler: A hipnotizőr
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: A svéd, akinek nyoma veszett
Johan Theorin: A falon túl