Üvegtestek (Kronoberg 1.) 54 csillagozás

Erik Axl Sund: Üvegtestek

Bizarr öngyilkossági hullám rázza meg Svédországot: egyre több fiatal vet véget az életének borzalmas és merőben szokatlan körülmények között szerte az országban. A tragikus eseteket egyetlen momentum köti össze, mégpedig az, hogy haláluk előtt régi magnókazettákról egy Hunger nevű zenész drámai muzsikáját hallgatják.
Ugyanebben az időben valaki meggyilkolja a főváros egyik legbefolyásosabb üzletemberét, és amikor Jens Hurtig főfelügyelő összefüggésbe hozza ezeket az eseteket az elhunyttal, körvonalazódni kezd egy ijesztő méreteket öltő gyilkos járvány.

Az Erik Axl Sund álnéven író svéd szerzőpáros, Jerker Eriksson és Hakan Axlander Sundquist sötét hangulatú bűnregényei már több országban sikert arattak. A Bomlás, az Éhség és a Tisztulás című korábbi műveikért, azaz a Victoria Bergmant középpontba állító trilógiáért különdíjat kaptak a Svéd Krimiírók Akadémiájától.

Eredeti cím: Glaskroppar

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia

>!
Libri, Budapest, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109762 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Libri, Budapest, 2018
392 oldal · ISBN: 9789634334446 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Euthümia_K P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Kissé nehezen haladtam az olvasással. Az elején sokszor képtelen voltam megjegyezni, hogy ki kicsoda; Hungert és Hurtigot rendszeresen összekevertem. Az sem igazán tetszett, hogy ilyen rövidek voltak a fejezetek. Maga a történet egyszerre érdekes és beteges, ráadásul a regény hangulata kimondottan nyomasztó. Egyáltalán nem éreztem azt, hogy jó kézbe venni a könyvet. Talán, ha az életem más periódusában akadtam volna rá, nem így vélekednék. Mindenesetre nem lett kedvencem.

7 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
Erik Axl Sund: Üvegtestek

„Hurtig eddig egy rendszer nélküli kirakóst látott maga előtt, de most úgy érzi, rendet tudna teremteni a darabkák között, meg tudná fejteni az indítékot.”
Ez a mondat majdnem a legvégén van, és tökéletesen passzol erre a rendkívül nyomasztó könyvre. Olyan, mint egy puzzle, sok apró darabból áll, de szépen összeáll egy egésszé, és kiderül, hogy minden mindennel összekapcsolódik. De ahogy egy jó összerakóshoz illik, az elején eléggé összekever, az apró darabokból megismerjük a szereplőket, ami nagy odafigyelést igényel, különösen a Hunger-Hurtig-Holger hármas miatt, kicsit belezavarodtam, hogy ki kicsoda. De aztán elkaptam a ritmust, és nem volt megállás. A végén pedig nagyon-nagyon szomorú lettem.
Az Erik Axl Sund néven futó szerzőpáros könyvét inkább annak ajánlanám, aki a Lars Kepler nevű házaspár könyveit is szereti, mert ezek a krimik a skandinávnál is skandinávabbak: lassan hömpölygő, depressziós, kegyetlen, elgondolkoztató.
Imádom.

14 hozzászólás
>!
mate55 
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Azon gondolkoztam, hogy egyfajta skandináv betegség-e, amúgy normálisnak tűnő emberek minden átmenet nélkül elkezdenek brutális krimiket írogatni. Erik Axl Sund (svéd szerzőpáros) egy olyan egyedi, erős atmoszférájú thrillerrel jelentkeztek, mely még az edzettebb olvasóknak is komoly lelki megterhelést tartogat. Az a legfélelmetesebb, amikor nem is tudod, hogy mitől kellene félni. Akár ez is lehetne a tételmondata ennek a könyvnek, amely sok szempontból rendhagyó, még több szempontból nyugtalanító és minden szempontból (majdnem) kiváló darab. A történet nem a hagyományos fejezetekre van felbontva, hanem helyszínek között ugrál, emiatt, eleinte nehézkesen tudtam felvenni a fonalat. De hamar „beilleszkedtem”. Érzelmek zuhatagában. Gyermekek törött lelkének sokasága. Tehát, nem szokványos thrillerrel van dolgunk, hanem a fiatalok társadalmi beágyazottságának problémáira (boldogtalanság, motivációhiány stb.) rámutató, izgalomdús drámával. De az igazsághoz tartozik az is: ez a könyv nem csak gyomorilag hat, hanem feszült várakozással is eltölt. Néhol elviszi az olvasót az emberi psziché legsötétebb sarkába, és megmutatja, hogy meddig lehet „elmenni” a művészetért – függetlenül attól, hogy milyen szörnyű és szélsőséges lehet az eszköz. Mélyen emberi, néha még gyengéd és ráadásul „gyönyörű” is. Aki valami ilyesmit keres, ne habozzon. Olvasson! Mélyen, tüdőre, hosszan benntartva.

12 hozzászólás
>!
dagikám
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Nehéz értékelést írni erről a könyvről. Amilyen nyomasztó volt,annyira volt nagyszerű is. Sok fiatal a legkülönfélébb módon lesz öngyilkos,és némelyik elég morbid módon.Ennek ellenére teljesen lekötött,kíváncsi voltam a végkifejletre,ami mit ne mondjak eléggé szomorúra sikeredett. Köszi a könyvet @Nikymeria ;) Nekem nagyon tetszett :)

1 hozzászólás
>!
Muki75 P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Egyre inkább meggyőződésem, hogy a skandináv szerzők kivétel nélkül betegek. Nehéz volt átrágnom magam ezen a könyvön, annyira nyomasztó. A szétszabdaltsága pedig unalmassá tette. Minden alkalommal menekültem a hangulata elől, mert nagyon nyomorultul éreztem magam tőle. Vagyis jó könyv, mert erősen hatott rám. De még egyszer nem olvasom el, az tuti. Totál beteg. Elejétől a végéig.

2 hozzászólás
>!
Kókuszka P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Sokkoló történet, mely taszít, és mégis vonz. Egyre mélyebben merülünk el az életből kiábrándult, mentális betegségekkel küzdő, magukat vagdosó fiatalok nyomasztó, sötét, titkokkal teli világába. Jens Hurtig megbízott főfelügyelőnek a gyilkosságok mellett nem kevés fejtörést okoz, hogy lehet leállítani egy öngyilkossági hullámot. Miközben az élet eldobására buzdító kazetták nyomába ered, a sok megannyi apró részlet elvezet a múlt sötét árnyaiba, a bosszú, a be nem gyógyuló sebek világába. Erős idegzet és gyomor kell hozzá, de különleges világa engem magába rántott.

15 hozzászólás
>!
PRicsmond
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Érdekes író páros Erik Axl Sund, kétségtelen, hogy van tehetségük és nem tucat történetet tesznek le az asztalra, de stílusuk az eléggé megosztó, ahogyan ez a könyv is. Olvasgattam az értékeléseket, és egyet is értek azzal, hogy ügyesen felépítették a cselekményt és a végére lett jó pár csavar a történetben, de az odáig vezető út nekem nagyon nem jött most be. Nincs bajom a több szálon futó cselekménnyel, ahogyan a sok szereplős történetekkel sem, sőt én még a rövid fejezeteket is kedvelem, Lars Kepler-ék is rövid fejezetekkel írják történeteiket, de az ő könyveik tele van dinamikával, itt viszont egy lassan folyó cselekmény kibontakozásának vagyunk tanúi. Nekem a legfőbb bajom a hangulattal volt, annyira sötét, annyira beteges ez a könyv, lehet én vagyok korlátolt, de ennyi szenvedést és drámát bele rakni egy könyvbe talán túlzás volt. Igazából egy karakter se volt ebben a könyvben aki kicsit közel került volna hozzám, aki megfogott volna, talán Vanja, de ő is csak a végére. Lehet rossz időszakban olvastam ezt a könyvet, nem most kellett volna, nagyon nyomasztó volt, az elejével nagyon szenvedtem, igazából nem is volt kedvem kézbe venni, aztán mikor képbe kerültem a szereplőkkel gyorsabban ment, de még a végére összeérő szálak és megoldások sem nyomták fel nálam a csillagok számát.
Minden olvasónak más a véleménye egy könyvről, én látom ebben is a munkát, vannak benne jó megoldások, de ez a szerzőpáros nem lesz a kedvencem, Indridasson-nak is lassan folyó cselekményű könyvei vannak, de mégis van egyfajta varázsa, ennek a könyvnek most számomra nem volt. Aki a pergősebb, nyomozásban gazdag krimiket szereti annak nem igazán ajánlom ezt a könyvet, mert lehet már az elején annyira nem nyeri el a tetszését, hogy félbe is hagyja.

>!
Kovaxka P
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Szaggatott. Kirakós. Érdekes. Szerkesztett. Csapongó. Mély. Felületes. Egyedi. Felkavaró. Sokkoló. Hatásos. Hatásvadász. Szomorú. Beteg. Bigott. Sötét. Felfoghatatlan. Letehetetlen.
Még emésztenem kell.

8 hozzászólás
>!
fülcimpa
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Oh, én balga nőszemély, a 230. oldalnál megéreztem, ráéreztem, kitaláltam ki a legelvetemültebb szereplő, így már nem élveztem azt, ahogy a kis szeletekből felépül a nagy egész. Kellett nekem beleokoskodnom ebbe a borzalmas történésbe. (Most éppen egy laza balhorgot hárítok, amit önmagam ad magamnak.)
Beteg a világ, az emberek betegítik meg, elmeroggyant nem normális családokból lépnek a nagy életbe a sérült lelkű újabb idióták. Pszicho izévé vált őrület ez.
Iszonyú fontos kérdést tesz föl a legfeketébb lelkű szereplő, ugyan már, miért nem vette senki a fáradságot, hogy kiderítése, ki vagyok? Ebből következik persze a motiváció, mégis mi vesz rá valakit erre a megszerkesztett, megszervezett eseménysorozatra?
A szerzőpároson agyalok, hogyan oszthatják be a melót, ki ír, ki diktál, ki gyűjt anyagot, ilyesmi foglalkoztat most, persze rettentően felkavart állapotban próbálom lelki szemeim előtt meglátni ezt a két mukit, akiktől nem hiszem, hogy annyira nagyon akarok olvasni a továbbiakban, nekem az ilyenekhez túl szép a lelkem. Elég furi választás volt ez a könyv részemről, semmi utánajárás, csak gyors leemelés az új könyvek könyvtári polcról.
Holnap kimuzsikálom magamból a frusztrációt, bízva abban, hogy ilyen soha, soha, soha nem történhet meg a való életben.
Persze még annyit hozzá kell tennem, hogy ez a sok H betűvel kezdődő név kiborított, jócskán vissza kellett lapoznom, hogy megtudjam, mikor jelent meg az egyik Há, mert hát elfeledtem. Fene se gondolta, hogy nem ártana jegyzetelni, de már késő. Csodás lehet ez a svéd nyelv! :)

>!
Lobelin
Erik Axl Sund: Üvegtestek

Nem tudom, hogy tetszett-e… fura volt, nem egy szokványos krimi… a túlzott szaggatottsága nem tetszett… az elején nehezen vettem fel a fonalat, és közben is többször megfordult a fejemben, hogy abbahagyom… aztán meg letenni nem tudtam… Megtört gyermekek… beteg lelkek… brutális gyilkosságok… nihilista kamaszok…
Még emésztem…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mate55 

Az emberek együttérzőnek vallják magukat, de ők maguk szabják meg ennek a határait. Együttéreznek a hozzájuk közel állókkal, és magasról szarnak mindenki másra.

15. oldal

3 hozzászólás
>!
mate55 

A zene és a tömeges öngyilkosság közötti kapcsolatra van egy különösen fényes példa. A Szomorú vasárnap című dalt, amelyet a legtöbben Billie Holiday előadásában ismernek, egy balsorsú magyar zeneszerző írta, aki a hatvanas években követett el öngyilkosságot. Vagy húsz öngyilkosságot írnak közvetlenül ennek a dalnak a számlájára, és 2002-ig az angol rádióban tilos volt leadni.

150. oldal

>!
EssentialHencsi MP

Munka közben az órák balzsamos lassúsággal telnek. Tíz perc fél órának tűnik, azaz a munka meghosszabbítja az életet.

2 hozzászólás
>!
Kókuszka P

Ha meghalnak az álmaink, mi is meghalunk.

219. oldal

>!
mate55 

Magányos ember vagyok. Még a saját lelkemet sem tartom a barátomnak, hiszen nem vagyunk többek két tetemnél, akik egy síron osztoznak.

107. oldal

>!
mate55 

Az alkohol elrabolja az agyat. (…) Ha egy agyat egyszer elraboltak, az nem felejti el az érzést, ezért hagyja magát újra elrabolni.

220. oldal

>!
EssentialHencsi MP

Élni akarok, mert nagyon erős a halálvágyam, és minél tovább élvezni akarom ezt az érzést.

>!
Angele P

A sátán jelenlétében soha nem fog kételkedni. Ott rejtőzik minden vekkerben, ami megszólal, még mielőtt az ember kialudta volna magát, hogy elküldje a gazdáját beteljesíteni társadalmi kötelességét.

>!
mate55 

Az emberek színészeket és focistákat imádnak istenként. Pitiáner, kicsinyes világ ez.

300. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Holnap
Stephen King: Agykontroll
Victoria Green: Valter és Vivien I.
Jodi Picoult: Sorsfordítók
Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?
Franck Thilliez: GATACA
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Kristina Ohlsson: Mostohák
Stefan Ahnhem: A fantom
Lars Kepler: A hipnotizőr