Tisztulás (Victoria Bergman-trilógia 3.) 131 csillagozás

Erik Axl Sund: Tisztulás

Victoria Bergman az önterápia útjára lépve próbálja kezelni a benne lakozó személyiségeket, amelyek közül végül a legerősebb győzedelmeskedik. Eközben azonban fontos múltbéli események is más megvilágításba kerülnek…

Victoria állapotának javulásával Sofia Zetterlund egyre hasznosabb tanácsokkal tud szolgálni szerelme, Jeanette Kihlberg számára, aki könyörtelen hajtóvadászatba kezd: meg kell találnia azokat a férfiakat, akik életre szóló sérüléseket okoztak nemcsak Victoriának, hanem lányának, Madeleine-nek is.

A Tisztulás a Victoria Bergman-trilógia befejező része, amelyben a Bomlás és az Éhség összekuszált szálai és megoldatlan ügyei is a helyükre kerülnek. Az igazság pedig kegyetlen, és minden képzeletet felülmúl.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Libri, Budapest, 2015
342 oldal · ISBN: 9789633105481 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Libri, Budapest, 2015
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633105146 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Sofia Zetterlund · Jeanette Kihlberg · Jens Hurtig · Kenneth von Kwist · Madeleine Silfverberg · Ulrika Wendin · Victoria Bergman

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország · Stockholm


Kedvencelte 10

Most olvassa 10

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

A_Shara>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Nagyon nehéz azt írni erről a sorozatról, hogy jó volt, pedig ez az igazság. Megszállottan olvastam, miközben minden oldalon elborzasztott, és nyomasztó álmokat okozott.
A történet Victoria Bergman jelenét és gyermekkorát meséli el, ami förtelmes volt. Az emlékek a három köteten keresztül csordogálnak, megdolgoztatva az olvasót, hogy időrendbe állítsa az eseményeket.

Sofia mélyre süllyed Victoria pszichéjében, emlékezik, gyötrődik és együtt nyomoz Jeanettel a jelenben és a múltban történtekkel kapcsolatban. Minden, amit az elején hittem, megkérdőjeleződött a második részben, és összeomlott a harmadikban.

spoiler

„A szabadságot az ember nem ajándékba kapja, hanem maga választja. Elveszi.”

12 hozzászólás
tmezo P>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Egy darabig megint csak káosz érzésem volt, de ahogy haladt előre a cselekmény, szépen lassan kialakult a végső történet.
Beteg az egész, bár ebben a részben kevesebb volt a gyomorforgató rész. Az elemzésen, a profilalkotáson volt a nagyobb hangsúly.
Az egész trilógiában sok a mellékszereplő, de mindnek összekapcsolódik a sorsa a kulcsszeméllyel; megtudtam mindenkiről a lényeget, és megkaptam a válaszokat is. Még mindig voltak meglepő fejlemények, nem várt csavarok. Amit nagyon hiányoltam, hogy Jeanette megvilágosodjon Victoria személyével kapcsolatban. A lezárást egyszerűnek érzem, valami átütőbbet vártam volna, egy jó nagy csinnadrattát. És mindez után még 2 személy el is sétált.
Aki olvasni szándékozik a trilógiát, annak javaslom, hogy minél rövidebb időközökkel olvassa a részeket, mert félő, hogy egyébként elveszti a fonalat.

Dors_Peabody>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Kissé csalódott vagyok. A második rész után komolyan gondolkodtam azon, hogy milyen gáz lenne egy ennyire beteg sorozatot kedvencnek jelölni. Arra jutottam: lesz ami lesz, legyen kedvenc, hisz a második részig tényleg hitetlenül jó volt a történet minden brutalitása ellenére. Aztán nálam ez a harmadik kötet tönkre vágta az élmény nagy részét. Míg olvastam, végig vártam, hogy na most, na most aztán beindul. De nem. Számomra a korábbiakhoz képest lapos volt, minden csavar a második rész alapján sejthető volt, nagy meglepetések nem értek. Sőt, én néhol hiányoltam a magyarázatot is, több miértre nem kaptam választ. Szóval erősen elnagyolt utolsó részt kaptunk szerintem. Az utóbbi évek egyik legeredetibb, legsokkolóbb története volt, amit olvastam. Az utolsó részig.Kár érte.

mate55 P>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Döbbenetes az egész trilógia. Hihetetlenül kiábrándító az egész, szinte undor tölti el az olvasót, ahogy kibontakozik a történet. Árad belőle a szenny, a mocsok a brutalitás. Gyermekek ártatlanságában tocsogó, erőszakos, büdös, akasztanivaló pedofilok, akik elrabolják a gyermekek jövőjét, meggyalázzák az ifjúságukat. Ez egy sokkal „sötétebb” sorozat, mint amit el tudtam képzelni.

3 hozzászólás
dagikám>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Teljesen csalódtam a végében, nem voltak elvarrva a szálak. Én valahogy vártam a nagy beismerő vallomásokat egymásnak, de ez nem történt meg. Nagyon sokat utazhatunk a szereplők lelkivilágában, ez a rész már nem volt annyira véres, mint az előző részek, amivel nem is lett volna probléma, ha elmesélik az igazságot. Személy szerint Sofia vallomására vártam, de olyan sután lett befejezve, hiányérzetem lett ettől a könyvtől most.

Balázs_Erőss >!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Az én hibámból eredően, de nem tudom háromnál többre pontozni. Az ok igen egyszerű. A befejező rész szinte azonnal onnan folytatódik, ahol a másodiknak vége lett. Mintha egy sorozat hatodik része után bő egy évet várnék, hogy megnézzem a hetediket. Vagy még inkább, mintha a hatodik rész reklámszünetét húztam volna el egy évig.
Jó darabig csak bukdácsoltam a nevek között.
Gyanítom, hogy Axl Sund-tól több könyvet nem olvasok el, mert ezzel a befejezéssel sikerült kimaxolniuk nálam az irtózási indexemet. Nem a könyv rossz, hanem a téma irritálóan gyűlöletes számomra.
És pont ez a bajom. Olyannyira kielemzik és részletesen taglalják az emberi lélek legsötétebb és legbetegebb bugyrait, mintha direkt az lett volna a cél, hogy lincselésre hangoljanak.
Ebből a szempontból az egész sorozat zseniális. De beteg. Olyannyira, hogy ez nekem már sok, elegem lett.
Nem is tudom, miből kell hozzá több: érzéketlenségből vagy irgalmatlanságból.
Mint kiderült nekem egyikből sincs elegendő.
U.i.: Északon tényleg senki sem normális. Pont.

1 hozzászólás
Angele>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Végül minden kiderül, volt csavar is persze, elégedett voltam a végével is. Mindhárom könyv tetszett.

AeS P>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Nem tudom, hogy rólam, vagy a könyvről árul-e el többet, de jobban stresszelek akkor, amikor a Harry Potter negyedik részének elején spoiler, mint amikor kiderül, hogy a svéd nyomozók mit találtak a pincében.

PRicsmond>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

Végére értem az egyik legdurvább trilógiának. Hát a zárókötet már nem sikerült olyan dinamikusra, mint az előző rész. Talán kevesebb volt benne a brutalitás, viszont ahol volt ott nagyot ütött. A történetszálak végre összeértek, megvan a válasz miért voltak 70 éves történet morzsák az első részben. Azért a végére sikerült itt is csavart vinni, de én őszintén kicsit másfajta befejezésre számítottam. Hiányzott egy kis nagy leszámolás, egy katarzis, de legfőképpen, hogy Jeanette és Victoria tudva tudván találkozzanak. Így nekem kicsit hiányos a vége, főleg, hogy a könyv egy harmada arról szól, hogy Victoria és Sofia hogy kezelik saját magukat, plusz hogyan szabadulnak meg a saját maguk által kreált személyiségeiktől. Victoria döntése pedig, hogy csak úgy elkocsikázik a messzeségbe, valami nagyobb dolgot vártam ettől a karaktertől főleg, hogy egy trilógiát írtak az ő szerepére. Mindenesetre aki az első két részt elolvasta az mindenképp, olvassa el a záró részt is, azért sok kérdésre választ kapunk. Viszont a trilógiába, csak edzett, erős idegzetű olvasók kezdjenek bele.

7 hozzászólás
kolika>!
Erik Axl Sund: Tisztulás

A trilógia utolsó részében tisztulni kezd a kép az olvasó, illetve a főszereplők előtt is. Victoria Bergman visszaemlékszik gyermekkorára, ami egyáltalán nem szívderítő Kicsit össze is gabalyodtak a szálak, néha nehéz volt elkülöníteni, hogy mi a jelen, mi a múlt, mi a képzelet és mi a valóság. Némely szál, jelenet nagyon sokkoló volt. A rémtörténet körüli okok véleményem szerint nem voltak teljes mértékben kifejtve.
A borzalmakat elkövetőknek a „büntetése” eléggé enyhe volt, ahhoz képest, hogy ők mit tettek hosszú éveken át.
Számomra túl sötét hangulatú, beteges témájú könyv. Az undorító, gusztustalan részek ilyen tobzódása számomra sokk volt


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Az emberi hímnek nincs pompázatos tollazata, amit csalinak használhatna, Ezért hát a pénzével henceg.

72. oldal

2 hozzászólás
PRicsmond>!

– Kik ezek? – kérdezi a német társaság felé biccentve.

– A németek? – A csapos felnevet. – A nagy ember lépteit követik,
és megvesznek a róla szóló anekdotákért.

– Nagy ember?

– Igen. Stieg Larsson, tudja? – A csapos mosolyogva nyújtja a visszajárót.

Kapcsolódó szócikkek: Sofia Zetterlund · Stieg Larsson
pieta4>!

Önmagunk megismerése is lehet kódfejtés.

321. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Victoria Bergman
Kókuszka>!

Mindig az elhajlásról van szó. Valaki csak akkor lehet elhajló, ha van egy előre meghatározott norma. És a pszichiátriát államilag támogatják. Vagyis valójában a politika dönti el, hogy mi számít betegnek, és mi nem. De a pszichológiának másképp kellene működnie. Ott nincsenek világos határok, és ha ezzel tisztában vagyunk, akkor minden ember egyszerre elhajló és normakövető.

213. oldal

tmezo P>!

Számos primitív kultúrában a bosszú kötelesség, alapvető jog, amely által a sértett lehetőséget kap, hogy visszaszerezze a tiszteletet. Az elégtétel tesz pontot egy konfliktus végére, és a bosszú joga magától értetődik, a tett önmagában a konfliktus megoldása, semmi szükség rá, hogy elemezgessék.

Kapcsolódó szócikkek: bosszú · kötelesség · Madeleine Silfverberg · tisztelet
>!

Huszonöt és harminc év közötti, nem különösebben vonzó. A vonzók nem annyira jók az ágyban, mert többnyire beképzelik, hogy a külsejüknek köszönhetően már nem kell igyekezniük.

mate55 P>!

Ha semmit sem akarnánk az élettől, csak lefeküdnénk és meghalnánk.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sofia Zetterlund
veronica_mars>!

Míg egy külföldi szemében Svédország nem más, mint egyharmad természetszeretet, egyharmad állami italmonopólium és egyharmad magas SZJA, egy várostervező számára Stockholm egyharmad víz, egyharmad park és egyharmad épület.

Kapcsolódó szócikkek: Stockholm · Svédország
shadowhunter1975 P>!

– Az árnyak otthona az őshaza – mondja –, ahol az ember közel lehet Istenhez. A gyerekek földje. De odatartoznak azok a felnőttek is, akik tudják, hogyan éltek az ősidőkben az emberek. Férfiak, nők, gyerekek, kéz a kézben. Legbelül mind gyerekek vagyunk.
Sofia megborzong.
Gyerekek országa, amelyet felnőttek hoztak létre saját gyönyörükre.

62. oldal, A rendelő (Libri,2015)

Kapcsolódó szócikkek: Sofia Zetterlund
tmezo P>!

– […] Néha jól jön, ha az ember ennyire idős, akkor veszi elő az elhülyülést, amikor jólesik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Sara Shepard: Pretty Little Liars – Hazug csajok társasága
Sienna Cole: Elmejáték
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Colleen Hoover: Verity
Søren Sveistrup: A gesztenyeember