Tisztulás (Victoria Bergman-trilógia 3.) 56 csillagozás

Erik Axl Sund: Tisztulás

Victoria Bergman az önterápia útjára lépve próbálja kezelni a benne lakozó személyiségeket, amelyek közül végül a legerősebb győzedelmeskedik. Eközben azonban fontos múltbéli események is más megvilágításba kerülnek…

Victoria állapotának javulásával Sofia Zetterlund egyre hasznosabb tanácsokkal tud szolgálni szerelme, Jeanette Kihlberg számára, aki könyörtelen hajtóvadászatba kezd: meg kell találnia azokat a férfiakat, akik életre szóló sérüléseket okoztak nemcsak Victoriának, hanem lányának, Madeleine-nek is.

A Tisztulás a Victoria Bergman-trilógia befejező része, amelyben a Bomlás és az Éhség összekuszált szálai és megoldatlan ügyei is a helyükre kerülnek. Az igazság pedig kegyetlen, és minden képzeletet felülmúl.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Libri, Budapest, 2015
344 oldal · ISBN: 9789633105481 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Libri, Budapest, 2015
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633105146

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Jeanette Kihlberg · Jens Hurtig · Kenneth von Kwist · Madeleine Silfverberg · Sofia Zetterlund · Ulrika Wendin · Victoria Bergman

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország · Stockholm


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
tmezo P
Erik Axl Sund: Tisztulás

Egy darabig megint csak káosz érzésem volt, de ahogy haladt előre a cselekmény, szépen lassan kialakult a végső történet.
Beteg az egész, bár ebben a részben kevesebb volt a gyomorforgató rész. Az elemzésen, a profilalkotáson volt a nagyobb hangsúly.
Az egész trilógiában sok a mellékszereplő, de mindnek összekapcsolódik a sorsa a kulcsszeméllyel; megtudtam mindenkiről a lényeget, és megkaptam a válaszokat is. Még mindig voltak meglepő fejlemények, nem várt csavarok. Amit nagyon hiányoltam, hogy Jeanette megvilágosodjon Victoria személyével kapcsolatban. A lezárást egyszerűnek érzem, valami átütőbbet vártam volna, egy jó nagy csinnadrattát. És mindez után még 2 személy el is sétált.
Aki olvasni szándékozik a trilógiát, annak javaslom, hogy minél rövidebb időközökkel olvassa a részeket, mert félő, hogy egyébként elveszti a fonalat.

>!
mate55
Erik Axl Sund: Tisztulás

Döbbenetes az egész trilógia. Hihetetlenül kiábrándító az egész, szinte undor tölti el az olvasót, ahogy kibontakozik a történet. Árad belőle a szenny, a mocsok a brutalitás. Gyermekek ártatlanságában tocsogó, erőszakos, büdös, akasztanivaló pedofilok, akik elrabolják a gyermekek jövőjét, meggyalázzák az ifjúságukat. Ez egy sokkal „sötétebb” sorozat, mint amit el tudtam képzelni.

3 hozzászólás
>!
nagyange P
Erik Axl Sund: Tisztulás

Végül minden kiderül, volt csavar is persze, elégedett voltam a végével is. Mindhárom könyv tetszett.

>!
PRicsmond
Erik Axl Sund: Tisztulás

Végére értem az egyik legdurvább trilógiának. Hát a zárókötet már nem sikerült olyan dinamikusra, mint az előző rész. Talán kevesebb volt benne a brutalitás, viszont ahol volt ott nagyot ütött. A történetszálak végre összeértek, megvan a válasz miért voltak 70 éves történet morzsák az első részben. Azért a végére sikerült itt is csavart vinni, de én őszintén kicsit másfajta befejezésre számítottam. Hiányzott egy kis nagy leszámolás, egy katarzis, de legfőképpen, hogy Jeanette és Victoria tudva tudván találkozzanak. Így nekem kicsit hiányos a vége, főleg, hogy a könyv egy harmada arról szól, hogy Victoria és Sofia hogy kezelik saját magukat, plusz hogyan szabadulnak meg a saját maguk által kreált személyiségeiktől. Victoria döntése pedig, hogy csak úgy elkocsikázik a messzeségbe, valami nagyobb dolgot vártam ettől a karaktertől főleg, hogy egy trilógiát írtak az ő szerepére. Mindenesetre aki az első két részt elolvasta az mindenképp, olvassa el a záró részt is, azért sok kérdésre választ kapunk. Viszont a trilógiába, csak edzett, erős idegzetű olvasók kezdjenek bele.

7 hozzászólás
>!
AeS
Erik Axl Sund: Tisztulás

Nem tudom, hogy rólam, vagy a könyvről árul-e el többet, de jobban stresszelek akkor, amikor a Harry Potter negyedik részének elején spoiler, mint amikor kiderül, hogy a svéd nyomozók mit találtak a pincében.

>!
Lénaanyukája
Erik Axl Sund: Tisztulás

Én még ilyen beteges sorozatot az életemben nem olvastam. De mennyire jó volt már! Sőt, sokakkal ellentétben nekem ez a rész tetszett a legjobban. Minden lezárult, az összes pederaszta szemétláda meg a gyenge, elnéző szar feleségük elpatkolt, és végre megtudtam, kicsoda Gilah, az nagyon tetszett, nem gondoltam volna. Na de gyenge gyomrú, galamblelkű könyvmolyok ne nagyon olvasgassák ezt a sorozatot, durva lenne ez nekik, még nekem is az volt. Ez a pedofil-téma igencsak kiborító, a végén pedig igen elengedték a fantáziájukat az írók, pislogott is a muki mellettem a buszon, mikor beleolvasott a könyvembe. nem, ez nem Ő volt, Állandó Útitársam, ez egy másik muki volt.
Ahhoz képest, hogy az első rész után azt mondtam, nem akarom a folytatásokat, azon gondolkozom, kedvenceljem-e a sorozatot, csak az olyan morbidnak tűnne. Csak egy kérdés mardt nyitott számomra: Sofia és Jeanette kapcsolata. spoiler
Kedves elvetemült skandi-krimi rajongók, fogyasszátok bátran.

2 hozzászólás
>!
kfg 
Erik Axl Sund: Tisztulás

hát, nem tudom, nekem ez már nagyon nem.

az első két rész minden problémájával, de nagyon kevés erényével.

elhiszem én, hogy skandináviában iszonyatosan nagy probléma a pedofília, a gyerekpornó meg a szexuális indíttatású gyerekgyilkosság, még azt is, hogy tucatjával importálnak ilyen célokra harmadik világ béli gyerekeket. nekem így, ez könyv formájában nemhogy túlzásnak tűnik, hanem már-már öncélúnak, már-már kéjelgésnek. ez a gyomorforgatás sajnos nem azt a hatást váltotta ki belőlem, ami egyedül indokolhatná ezt az ábrázolást, hogy elgondolkodtasson a világ folyásán, hanem azt, hogy egyre inkább undorral pörgettem végig a könyvet. pont, mint a rendőrnő, aki kénytelen gyerekpornót nézni nyomozati érdekből, s nem bírja nézni igazán a képernyőt.

másrészt nekem ezek a nagyon rövid fejezetek a sokatmondónak lenni akaró elhallgatásokkal, a titokzatoskodással egyszerűen nem jöttek be. legyenek az elhallgatások, csúsztatások profik, ne szúrják ki az ember szemét, ne legyen ordító cliffhanger, mint harmadrangú sorozat évadjának a végén – „na, itt most sejtetünk egyet, de három fejezet, azaz hat és fél oldal múlva, amikor visszatérünk ehhez a szálhoz, majd persze mindent elmondunk”.

nyilván az is a bajom, hogy ez tényleg egy trilógia harmadik része, de már inkább egy hosszú levezetés. szépen lassan folyik a nyomozás, gördül afelé, hogy minden kiderüljön, tudjuk, hogy nagyjából ki is fog, nagyjából sejtjük is, hogy mi, igazából feszültség egy pillanatig sincs.

jó, kis meglepetés van, de az egészet nekem jellemzi az, hogy amikor kijevbe utazik az egyik szereplő, akkor hol lesz szállása? hát nyilván a majdanon, hol máshol. nyitnál ki egy térképet, és választanál másik utcanevet. de nem, a majdanon muszáj.

hát így. csalódás:(

1 hozzászólás
>!
P_Nikosz
Erik Axl Sund: Tisztulás

Nagyon nehéz a Victoria Bergman trilógiáról értékelést írni, mivel az egész történet döbbenetes, kiég tőle az ember lelke.
Gyermekkori sérelmeit súlyos teherként cipelő nő, menekül, és nem találja meg soha a biztonságot. A történet egyik fintora, hogy saját maga viszont biztos pont a segítségre szoruló embereknél.

>!
Naniii 
Erik Axl Sund: Tisztulás

Méltó befejezés, amelyben sok a fehér folt.
A rendőrök munkája elégé csapni való. Ha nem lenne a szerelmi száll Jeanette és Sofia között a rendőrök nem is látnánk egyet sem dolgozni. A vége elégé hiányos. Szerelmes, de elmegy… A bűnösök nagy része megússza. Erik Axl Sund ennél azért írhattál volna jobbat is.

>!
nyolcadikutas
Erik Axl Sund: Tisztulás

A befejezés kicsit gyengébb.
Viszont értem a lezárás módját.
Nehéz bármit mondani erről a regényről, mert a három kötet gyakorlatilag egy történet és igazából csak egyben lehet véleményezni.
Egy beteg világ beteg tagjai vagyunk, néha mérföldekre az emberi alapértékektől. Hogy normálisabb világban éljünk, ennek igénye belülről kell, hogy fakadjon. Magunkat kell jobbá tenni. Erkölcsileg, morálisan. Mert csak ezáltal lehet jobbá a világ, az életünk.
A Bomlás-Éhség-Tisztulás trilógia talán a legbetegebb történet, amit valaha olvastam. Az emberi lélek másik oldala. Az ami üres, setét és velejéig gonosz.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Az emberi hímnek nincs pompázatos tollazata, amit csalinak használhatna, Ezért hát a pénzével henceg.

72. oldal

2 hozzászólás
>!
PRicsmond

– Kik ezek? – kérdezi a német társaság felé biccentve.

– A németek? – A csapos felnevet. – A nagy ember lépteit követik,
és megvesznek a róla szóló anekdotákért.

– Nagy ember?

– Igen. Stieg Larsson, tudja? – A csapos mosolyogva nyújtja a visszajárót.

Kapcsolódó szócikkek: Sofia Zetterlund · Stieg Larsson
>!
pieta4

Önmagunk megismerése is lehet kódfejtés.

321. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Victoria Bergman
>!
tmezo P

Számos primitív kultúrában a bosszú kötelesség, alapvető jog, amely által a sértett lehetőséget kap, hogy visszaszerezze a tiszteletet. Az elégtétel tesz pontot egy konfliktus végére, és a bosszú joga magától értetődik, a tett önmagában a konfliktus megoldása, semmi szükség rá, hogy elemezgessék.

Kapcsolódó szócikkek: bosszú · kötelesség · Madeleine Silfverberg · tisztelet
>!
Lénaanyukája

Huszonöt és harminc év közötti, nem különösebben vonzó. A vonzók nem annyira jók az ágyban, mert többnyire beképzelik, hogy a külsejüknek köszönhetően már nem kell igyekezniük.

>!
mate55

Ha semmit sem akarnánk az élettől, csak lefeküdnénk és meghalnánk.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sofia Zetterlund
>!
veronica_mars

Míg egy külföldi szemében Svédország nem más, mint egyharmad természetszeretet, egyharmad állami italmonopólium és egyharmad magas SZJA, egy várostervező számára Stockholm egyharmad víz, egyharmad park és egyharmad épület.

Kapcsolódó szócikkek: Stockholm · Svédország
>!
shadowhunter1975 P

– Az árnyak otthona az őshaza – mondja –, ahol az ember közel lehet Istenhez. A gyerekek földje. De odatartoznak azok a felnőttek is, akik tudják, hogyan éltek az ősidőkben az emberek. Férfiak, nők, gyerekek, kéz a kézben. Legbelül mind gyerekek vagyunk.
Sofia megborzong.
Gyerekek országa, amelyet felnőttek hoztak létre saját gyönyörükre.

62. oldal, A rendelő (Libri,2015)

Kapcsolódó szócikkek: Sofia Zetterlund
>!
tmezo P

– (…) Néha jól jön, ha az ember ennyire idős, akkor veszi elő az elhülyülést, amikor jólesik.

>!
tmezo P

Az emberi kapcsolatokban csak egymás töredékeit látjuk, gondolja. Az igazi élet javarészt a fejünkben zajlik, és nem könnyű szóban átadni a másiknak.

Kapcsolódó szócikkek: Jeanette Kihlberg

Hasonló könyvek címkék alapján

Sara Shepard: Pretty Little Liars
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Lars Kepler: A bosszúálló
Mons Kallentoft: Véres tél
Alexander Söderberg: Andalúziai szerető
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Åsa Schwarz: Halott angyal
Åsa Schwarz: Nefilim
Dan Wells: Nem akarlak megölni