Éhség (Victoria Bergman-trilógia 2.) 152 csillagozás

Erik Axl Sund: Éhség

Amikor Stockholmban egy sikeres vállalatvezető rituális gyilkosság áldozata lesz, Jeanette Kihlberg rendőrfelügyelőnek félbe kell szakítania a halott bevándorló fiúk ügyében folytatott nyomozást. Több különös részlet bosszúra utal – de vajon mi állhat az eset hátterében? Sofia Zetterlund pszichológusnőt kérik fel, hogy segítsen elkészíteni a tettes profilját. Ám két nő közt kialakulóban lévő szerelmi viszony megnehezíti a közös munkát. Jeanette eközben az eltűnt Victoria Bergman után is tovább kutat. A nyomok egy sigtunai internátushoz majd Dániába vezetik, és lassan feltárulnak előtte a múlt mélyre temetett titkai. Sofia eközben kétségbeesetten próbál visszatalálni a valódi énjéhez.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Libri, Budapest, 2014
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633104699 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Libri, Budapest, 2014
300 oldal · ISBN: 9789633105474 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Sofia Zetterlund · Jeanette Kihlberg · Jens Hurtig

Helyszínek népszerűség szerint

Stockholm


Kedvencelte 12

Most olvassa 9

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

jehuka P>!
Erik Axl Sund: Éhség

Ahogy haladunk előre a történetbe, egyre több darabka kerül a helyére, ugyanakkor újabb és újabb szereplők csatlakoznak be, újabb és újabb sérelmek kerülnek napvilágra. Az ügy egyre szövevényesebb, ugrálunk térben és időben, így nem csak a nyomozóknak, hanem nekünk olvasóknak is nagyon oda kell figyelni olvasás közben, hogy ne vesszünk bele ebbe a mocsokba és ki tudjuk bogozni a szálakat. Ebben a részben lényegesen nagyobb hangsúlyt kap a nyomozás, és a végén komolyan sikerült meglepnie az utolsó oldalaknak. Azonnal folytatom is az utolsó résszel.

3 hozzászólás
tmezo P>!
Erik Axl Sund: Éhség

Az egész szinte eltervezettnek tűnik. Mintha valaki szórakozna vele, és megkomponálta volna az egész történetet. Jeanette nem hisz a véletlenben, a logikában hisz, és a logika azt súgja, létezik összefüggés. Csak ő nem látja egyelőre.

Nagyon nagy káoszt éreztem végig, és csak a legutolsó oldalakon vált abszolút világossá, mi ez az egész. Gyomorforgató ami a múltban történt.
Nagyon érzékletesek voltak Victoria visszaemlékezései, sok mindent megértettem belőle, és a nyomozás során is érdekes fejleményekre derült fény. Ugyan a nyomozók nem látják a fától az erdőt, de mégis milyen lenne, ha már az elején tudnánk ki a hunyó…
A lényeg, hogy nagyon összetett és mindenki kapcsolódik mindenkihez valahogyan, nagyon kell figyelni ezekre a kapcsolatokra, de ha átlátja az ember, óriási döbbenettel teszi le a könyvet.

kolika>!
Erik Axl Sund: Éhség

Az első kötet után el kellett teljen egy bő év, hogy újra a sorozat folytatására gondoljak. Az első kötetet nagyon betegesnek ítéltem, de nincs jó véleményem ilyen téren a másodikról sem. Talán nincs annyi vér benne, mint az elsőben, de helyette részletes képet kapunk arról, hogy hogyan szórakoztak a nagyok a kisebbek rovására. Nem is tudom, hogy mit tennék az ilyen lényekkel. Nem, nem emberekkel, mert ez a megnevezés nem illik rájuk. Nem csoda, hogy az érintett gyerekek nem tudnak normális életet élni felnőttként sem.
A történetek hol a jelenben játszódnak, hol a múltba vezetnek.s nem lankadhat a figyelem,ha jól akarjuk érteni az eseményeket. A vége mégis eléggé meglepett. Éppen ezért kíváncsi lettem a következő részre is.
Kicsit zavart, hogy az annyira nyilvánvaló dolgok nem esnek le a nyomozóknak. Jeanette Kihlberg személyét egyre jobban megkedveltem, így azt szeretném, ha nem érné túl nagy kudarc.

Dors_Peabody>!
Erik Axl Sund: Éhség

Az első rész olvasásakor tévedtem: nem a könyv beteg, hanem maga a jelenség, amiről a trilógia szól. Ép emberi ésszel felfoghatatlanul beteg. Van a könyv elején egy nagyon ütős gondolat: „Megbocsátani a megbocsáthatót tulajdonképpen nem megbocsátás, gondolja. Az igazi megbocsátás a megbocsáthatatlan megbocsátása. Ilyenre csak egy isten képes.” A pedofília bűne és azoké, aki vakok meglátni a nyilvánvalót és szemet hunynak, az megbocsáthatatlan. És őszintén remélem, hogy Isten sem bocsát meg. Kell ez a hit ahhoz, hogy egy ilyen történetet olvasva az ember lánya a könyvet emlékei között eltemetve tovább tudjon lépni.
Mindezek ellenére a Bomlás és az Éhség is zseniális. Nem tudom olvastam-e valaha felkavaróbb történetet. Végtelenül összetett, sok-sok egymással összekuszálódott szál. Azonban a csomók kezdenek kibogozódni és tisztulni kezd a kép is. Pedig újabb és újabb mélységekbe jutunk el.
Spoiler nélkül nehéz mondani bármit is, úgyhogy maradjunk annyiban: akinek a lelke bírja, mindenképp olvassa el Victoria Bergman történetét. Megéri.

Angele>!
Erik Axl Sund: Éhség

A trilógia második részében bonyolódni kezd a helyzet. Nekem az első része is tetszett és ebben sem csalódtam.

5 hozzászólás
AeS P>!
Erik Axl Sund: Éhség

Nyáron olvastam, és most, hogy értékelni készülök, megdöbbenve veszem észre, hogy egyáltalán nem emlékszem rá.
Valószínűleg azért, mert az egész trilógia alapvetően túlírt, simán belefért volna ez egy könyvbe is, ha nem kellene mindenből rögtön hármat kiadni.
Szóval sajnos fogalmam sincs, hogy mi történt, de biztos jó volt, mert könnyen csúszott, nem voltak rémálmaim, és szórakoztatott. Valahogy ezen a nyáron csak ez számított, máshoz nem volt energiám.

dagikám>!
Erik Axl Sund: Éhség

Ez egy beteg könyv volt, a témája ellenére viszont imádtam minden sorát. Annyira pörgős volt, hogy csak kapkodtam a fejem. Elborzaszt a tudat, hogy vannak ilyen torz lelkületű emberek a világon. Az utolsó pár oldal oldalon még tovább fokozódott az amúgy sem lagymatag tempó.Kellő mennyiségben volt itt vér, nyomozás, szövevényesség. Ki mertem volna jelenteni a közepe táján, hogy ki a gyilkos, de megint becsapódtam.

2 hozzászólás
A_Shara>!
Erik Axl Sund: Éhség

Azt hiszem össze zavarodtam. Na majd a befejező rész helyére tesz mindent. Remélhetőleg…

Balázs_Erőss>!
Erik Axl Sund: Éhség

Túl sok idő telt el az első rész elolvasása óta. Csak valami halovány emlékképem volt arról, hogy ott mi is a fő vonal, de szerencsére nem azt vezetik tovább.
A korábbi véleményem nem változott, a svédek nyilvánvalóan nem normálisak, nesze neked jólét…
Arra mindenképpen jó ez a könyv, hogy a lehető legszélsőségesebb gondolataim támadjanak, ha az itt taglalt dolgokról hallok. Semmilyen, ismétlem, semmilyen büntetés nem lehet elég kegyetlen vagy durva egy ilyen tettet elkövető emberrel szemben.
Komolyan feldühített, és már csak azért is azt várom, hogy minden beteg állat a lehető legfájdalmasabban hulljon el.
Szóval, ha azt vizsgálom, hogy működik-e a zsigerekre ható gyűlöletkeltés, akkor ez a könyv jelesre vizsgázik.
Sund pedig elmehet a búsba, hogy így fejezi be a könyvet, ahogy….

mate55 P>!
Erik Axl Sund: Éhség

Pedofília, gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések, gyilkosságokkal megtűzdelve. Igen kemény, brutális olvasmány. Az írók, megrázó módon „mesélnek”, feltehetően nem mindenkinek lesz gyomra és idegrendszere ezt a sötét történetet végigolvasni.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Iłđi P>!

Megbocsátani a megbocsáthatót tulajdonképpen nem megbocsátás, gondolja. Az igazi megbocsátás a megbocsáthatatlan megbocsátása. Ilyenre csak egy isten képes.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
1 hozzászólás
>!

Åke beköltözött új barátnőjéhez, Alexandra Kowalskához. Kurátor, ez állt a nő névjegykártyáján. De miért a más férjével?

Kapcsolódó szócikkek: Jeanette Kihlberg
mate55 P>!

Az élet tele van csalódással, és aki nem tanul meg együtt élni vele, az aligha életképes.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jeanette Kihlberg
PRicsmond>!

– Mindig erősnek lenni annyi, mint nem is élni – […]

Kapcsolódó szócikkek: Jeanette Kihlberg
tmezo P>!

[…] a külső fájdalom meg tudja szüntetni a belső fájdalmat.

1 hozzászólás
PRicsmond>!

Néhány perc alatt meg lehet kedvelni valakit, de megismerni évekbe telhet.

Kapcsolódó szócikkek: Jeanette Kihlberg
tmezo P>!

Azt mondják, az embert a félelmei formálják, […]

tmezo P>!

– Az árulást nem lehet megbocsátani. Az ember megtanul élni vele.

Kapcsolódó szócikkek: Sofia Zetterlund
Nikoletta_Klein >!

A szabadságot az ember nem ajándékba kapja, hanem maga választja. Elveszi.

298. oldal


A sorozat következő kötete

Victoria Bergman-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Camilla Grebe – Åsa Träff: A terapeuta
Sienna Cole: Elmejáték
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Mattias Edvardsson: Látszólag normális
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz