Éhség (Victoria Bergman-trilógia 2.) 81 csillagozás

Erik Axl Sund: Éhség

Amikor Stockholmban egy sikeres vállalatvezető rituális gyilkosság áldozata lesz, Jeanette Kihlberg rendőrfelügyelőnek félbe kell szakítania a halott bevándorló fiúk ügyében folytatott nyomozást. Több különös részlet bosszúra utal – de vajon mi állhat az eset hátterében? Sofia Zetterlund pszichológusnőt kérik fel, hogy segítsen elkészíteni a tettes profilját. Ám két nő közt kialakulóban lévő szerelmi viszony megnehezíti a közös munkát. Jeanette eközben az eltűnt Victoria Bergman után is tovább kutat. A nyomok egy sigtunai internátushoz majd Dániába vezetik, és lassan feltárulnak előtte a múlt mélyre temetett titkai. Sofia eközben kétségbeesetten próbál visszatalálni a valódi énjéhez.

Eredeti mű: Erik Axl Sund: Hungerelden

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Libri, Budapest, 2014
300 oldal · ISBN: 9789633105474 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Libri, Budapest, 2014
380 oldal · ISBN: 9789633104699 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Sofia Zetterlund · Jeanette Kihlberg · Jens Hurtig

Helyszínek népszerűség szerint

Stockholm


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
jehuka P
Erik Axl Sund: Éhség

Ahogy haladunk előre a történetbe, egyre több darabka kerül a helyére, ugyanakkor újabb és újabb szereplők csatlakoznak be, újabb és újabb sérelmek kerülnek napvilágra. Az ügy egyre szövevényesebb, ugrálunk térben és időben, így nem csak a nyomozóknak, hanem nekünk olvasóknak is nagyon oda kell figyelni olvasás közben, hogy ne vesszünk bele ebbe a mocsokba és ki tudjuk bogozni a szálakat. Ebben a részben lényegesen nagyobb hangsúlyt kap a nyomozás, és a végén komolyan sikerült meglepnie az utolsó oldalaknak. Azonnal folytatom is az utolsó résszel.

3 hozzászólás
>!
tmezo P
Erik Axl Sund: Éhség

Az egész szinte eltervezettnek tűnik. Mintha valaki szórakozna vele, és megkomponálta volna az egész történetet. Jeanette nem hisz a véletlenben, a logikában hisz, és a logika azt súgja, létezik összefüggés. Csak ő nem látja egyelőre.

Nagyon nagy káoszt éreztem végig, és csak a legutolsó oldalakon vált abszolút világossá, mi ez az egész. Gyomorforgató ami a múltban történt.
Nagyon érzékletesek voltak Victoria visszaemlékezései, sok mindent megértettem belőle, és a nyomozás során is érdekes fejleményekre derült fény. Ugyan a nyomozók nem látják a fától az erdőt, de mégis milyen lenne, ha már az elején tudnánk ki a hunyó…
A lényeg, hogy nagyon összetett és mindenki kapcsolódik mindenkihez valahogyan, nagyon kell figyelni ezekre a kapcsolatokra, de ha átlátja az ember, óriási döbbenettel teszi le a könyvet.

>!
nagyange P
Erik Axl Sund: Éhség

A trilógia második részében bonyolódni kezd a helyzet. Nekem az első része is tetszett és ebben sem csalódtam.

5 hozzászólás
>!
AeS P
Erik Axl Sund: Éhség

Nyáron olvastam, és most, hogy értékelni készülök, megdöbbenve veszem észre, hogy egyáltalán nem emlékszem rá.
Valószínűleg azért, mert az egész trilógia alapvetően túlírt, simán belefért volna ez egy könyvbe is, ha nem kellene mindenből rögtön hármat kiadni.
Szóval sajnos fogalmam sincs, hogy mi történt, de biztos jó volt, mert könnyen csúszott, nem voltak rémálmaim, és szórakoztatott. Valahogy ezen a nyáron csak ez számított, máshoz nem volt energiám.

>!
Lénaanyukája P
Erik Axl Sund: Éhség

Ez a rész jobb volt, mint az első, már ha mondhatok ilyet egy ilyen beteges könyvről, ami tele van pedofíliával, vérfertőzéssel, gyilkossággal.
A történet kezd kibontakozni, habár nehezen vettem fel ritmust, mert hónapokkal ezelőtt olvastam az első részt, de szépen eszembe jutott, hogy ki kicsoda. Csak sajnos belépett még nagyon sok szereplő, én meg kezdtem elveszni a nevek erdejében. Mondjuk jó része szerencsére el is patkol, de ezek akkor is emlegetik őket, aztán már hülyét kaptam ettől a sok embertől. Nem könnyítette meg a helyzetet, hogy Ulrika, Linnea, Fredrika, dolgozott az agyam, hogy melyik melyik.
Ebben a részben nem idegesített annyira a térben és időben való ugrálás, habár hogy az 1945-ös események hogy fognak idekapcsolódni, már nagyon érdekel. Azt, hogy Jeanette nem jött rá a dologra spoiler , nagyon csodálkozom, szerintem már le kellett volna, hogy essen neki, főleg a vége felé spoiler .
Annak idején, mikor az első részt olvastam, azt mondtam, nem érdekel a folytatás, de most már nagyon kíváncsi lettem a befejezésre. Remélem, az is kiderül, ki az istenverése az a Gilah, mert már lassan az érdekel a legjobban.

>!
Balázs_Erőss P
Erik Axl Sund: Éhség

Túl sok idő telt el az első rész elolvasása óta. Csak valami halovány emlékképem volt arról, hogy ott mi is a fő vonal, de szerencsére nem azt vezetik tovább.
A korábbi véleményem nem változott, a svédek nyilvánvalóan nem normálisak, nesze neked jólét…
Arra mindenképpen jó ez a könyv, hogy a lehető legszélsőségesebb gondolataim támadjanak, ha az itt taglalt dolgokról hallok. Semmilyen, ismétlem, semmilyen büntetés nem lehet elég kegyetlen vagy durva egy ilyen tettet elkövető emberrel szemben.
Komolyan feldühített, és már csak azért is azt várom, hogy minden beteg állat a lehető legfájdalmasabban hulljon el.
Szóval, ha azt vizsgálom, hogy működik-e a zsigerekre ható gyűlöletkeltés, akkor ez a könyv jelesre vizsgázik.
Sund pedig elmehet a búsba, hogy így fejezi be a könyvet, ahogy….

>!
mate55 
Erik Axl Sund: Éhség

Pedofília, gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések, gyilkosságokkal megtűzdelve. Igen kemény, brutális olvasmány. Az írók, megrázó módon „mesélnek”, feltehetően nem mindenkinek lesz gyomra és idegrendszere ezt a sötét történetet végigolvasni.

4 hozzászólás
>!
PRicsmond
Erik Axl Sund: Éhség

Bár az első résztől én sem voltam elájulva, de ez a kötet már sokkal izgalmasabbra sikeredett. Végre kezdenek kitisztulni a szálak, bár ugyanúgy bonyolódnak is. Kár volt az első részt annyira elhúzni, teljesen nyugodtan ki lehetett volna hagyni belőle bekezdéseket és ezzel együtt megírni, de az írók máshogy gondolták és ötletükből trilógiát készítettek. Pedig ha magát a könyv szerkesztését nézzük, nagyon könnyen lehetne rövidíteni akár 100 oldallal is. Végre van nyomozás is ami izgalmas, a Jeanette karaktere egyre szimpatikusabb leszámítva azokat a részeket amikor volt férje, és új szerelme Sofia áll a középpontban. Sofia karatere engem még mindig idegesít, de Victoria miatt kihagyhatatlan. Érdekes volt Victoria múltjának további borzalmas részleteivel megismerkedni. Néha bevallom elvesztem a sorok között a sok személyiség miatt és a feltűnő új szereplők miatt ezért agyalnom is kellett rajta ki az aki valójában létezik, és ki az aki nem. Csavar újra van a történet végén, de most legalább jó volt a felvezetése. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz a befejező kötet, én végig meg voltam győződve ki az elkövető erre tekertek még egyet a történeten és úgy tűnik nem minden gyilkosságot első számú gyanúsítottam követett el.
Sok skandináv krimin túl vagyok, de ilyen brutális történettel nem találkoztam, lehet picit vissza kéne venni belőle, de nem hiszem, hogy a záró kötet már másabb lenne. Csak nagyon erős idegzetűek kezdjenek bele. Főleg annak a fényében, hogy a párhuzamos szálak, a sok szereplő miatt egyben érdemes olvasni, akinek van idegzete és gyomra hozzá.

7 hozzászólás
>!
smetalin
Erik Axl Sund: Éhség

Nekem ez egy kicsit most sok"k" volt, ez a rengeteg szenvedés! Victoria és Sofia is néha már idegesített, nem mindig tudtam megkülönböztetni őket. Lehet az volt a baj, hogy egymás után olvastam a könyveket, és becsömörlöttem! A következő részt, nem fogom még olvasni. Jeanett vaksága is idegesít, bezzeg Harry Hole már rég rájött volna az összefüggésekre!!!

>!
nyolcadikutas
Erik Axl Sund: Éhség

Elkezdtem tegnap olvasni és a létszükségletet leszámítva – evés, ivás, alvás – nem bírtam abbahagyni.
Nincs mese. A pszichológiai témájú thrillerek közül ez a legjobb, amit olvastam. A borítóra ráírták – ma már írnak mindent mindenhova –, hogy jobb, mint Stieg Larsson, de ez nem igaz. Más. Más vetület, más mélység.
Néha kicsit haragszom, mert ma már lassan egy szellentést is trilógiaként küldenek az éterbe, de belátom, az üzleti érdek áll elsőként mindenek felett. Három kiadás több bevétel, mint egy. Mert ezt a regényt, mintha harmadolták volna. Simán mehetne egybe, igaz, nehezebben férne el a táskában. Persze, ha vaskos, jól mutat a polcon. Ha csak nem dísz!!


Népszerű idézetek

>!
Iłđi

Megbocsátani a megbocsáthatót tulajdonképpen nem megbocsátás, gondolja. Az igazi megbocsátás a megbocsáthatatlan megbocsátása. Ilyenre csak egy isten képes.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
1 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P

Åke beköltözött új barátnőjéhez, Alexandra Kowalskához. Kurátor, ez állt a nő névjegykártyáján. De miért a más férjével?

Kapcsolódó szócikkek: Jeanette Kihlberg
>!
tmezo P

(…) a külső fájdalom meg tudja szüntetni a belső fájdalmat.

1 hozzászólás
>!
tmezo P

Azt mondják, az embert a félelmei formálják, (…)

>!
veronica_mars

A kívülálló számára Stockholm olyan hely, ahol még a nap sem rendelkezik elég energiával ahhoz, hogy áttörjön az acélszürke égbolton, s akár csak egy órácskára rásüssön az istenek által elfelejtett emberekre.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stockholm
>!
mate55 

Az élet tele van csalódással, és aki nem tanul meg együtt élni vele, az aligha életképes.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jeanette Kihlberg
>!
PRicsmond

Néhány perc alatt meg lehet kedvelni valakit, de megismerni évekbe telhet.

Kapcsolódó szócikkek: Jeanette Kihlberg
>!
shadowhunter1975 P

Ha az ügyésznek meglenne a képessége, hogy érzéseit allegorikus képekre fordítsa, akkor ripityára törve látná magát, mint amikor puskagolyó talál el egy tükröt, és egyik szilánk sem nagyobb egy körömnél. De híján van ennek a képességnek, és csak az aggodalom köti le a figyelmét, miszerint rossz társaságba keveredett.
Ha nincs Viggo Dürer, akkor most ő ülhetne itt nyugodtan, biztonságban, és csak számolná a napokat a nyugdíjig. Először Karl Lundström, utána Bengt Bergman és most Peo Silfveberg. Mindet Viggo Dürer mutatta be neki, de az ügyész sohasem tekintette barátainak ezeket az embereket. Dolga volt velük, ez éppen elég.
Megelégszik ennyivel egy kíváncsi újságíró? Vagy egy olyan pedáns nyomozó, mint amilyen Jeanette Kihlberg?
Tapasztalatból tudta, hogy csak a színtiszta egoistákban szabad megbízni. Ők mindig határozott viselkedésmintát követnek, pontosan lehet tudni, mit fognak tenni.
Ezért aztán csak őket lehet jó eséllyel megvezetni.

150-151. oldal, Klara-tó (Libri, 2015)

>!
tmezo P

– Az árulást nem lehet megbocsátani. Az ember megtanul élni vele.

Kapcsolódó szócikkek: Sofia Zetterlund

A sorozat következő kötete

Victoria Bergman-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sara Shepard: Pretty Little Liars
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Karen Rose: Sikíts értem
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Blake Crouch: A pokol kapujában
Karin Slaughter: Sikoly
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Pierre Lemaitre: Téboly
Stephen King: 11.22.63