Bomlás (Victoria Bergman-trilógia 1.) 142 csillagozás

Erik Axl Sund: Bomlás

Stockholm, ​napjainkban. Két nő, egy bűnügyi felügyelő és egy pszichoterapeuta útja keresztezi egymást. Sofia Zetterlund pszichoterapeuta kezeli a Sierra Leone-i gyerekkatonát, Samuel Bait és egy középkorú nőt, Victoria Bergmant, aki fájó sebet hordoz gyerekkora óta. Csak egy a közös bennük: mindketten a multiplex személyiségzavar jeleit mutatják. Jeanette Kihlberg bűnügyi felügyelő eközben új eseten dolgozik: egy fiatal srác szörnyű sérülésekkel borított holttestére bukkantak az egyik stockholmi parkban. Ki lehet ez a fiú? Talán megkínozták? És hogy lehet, hogy senkinek sem hiányzik? A felügyelő a bántalmazási ügyekben járatos pszichoterapeuta segítségét kéri. Jeanette Kihlberg és Sofia Zetterlund ugyanazt kérdezik maguktól: mennyi szenvedésnek tud egy ember kitenni valakit, mielőtt emberi mivoltát levetkőzve szörnyeteggé válik? Jeanette és Sofia az ügy megoldását keresik, miközben Victoria Bergman a gyermekkorában megtapasztalt erőszak kínzó emlékével próbál leszámolni. A… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2014
400 oldal · ISBN: 9789633105467
>!
Libri, Budapest, 2014
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633103586 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Sofia Zetterlund


Kedvencelte 15

Most olvassa 16

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Erik Axl Sund: Bomlás

Jól megírt, gyorsan olvasható, helyenként hatásvadász, borzongató, és nem mellesleg spoiler beteg. Egymást követi a sok szörnyűség spoiler, amitől időnként kivert a víz. Olvastam, mert érdekelt, és képtelen voltam letenni, de a témája mégsem tetszett. Időnként túl sok(k) volt. Felettébb büszke voltam magamra, hogy rájöttem a Victoriával kapcsolatos titokra. Akarom én a következő részt? Naná! Előtte azonban kell valami kis könnyű limonádé.

1 hozzászólás
>!
robinson P
Erik Axl Sund: Bomlás

Talán a legsötétebb, de mindenképpen a legbetegebb skandináv krimi, amit olvastam. Pedig jó néhányat elolvastam már. Ez szerintem rontja a skandik renoméját. A jó skandináv krimi nem ilyen!
Elég gyengén megírt történet, teli lyukakkal. Hiteltelen. Valami nagyon hiányzott belőle. Nem, nem a részletes leírások… Valahogy az egész inkább tűnik hatásvadásznak, mint jó kriminek.
A nők viszik a prímet, a férfiak csak jelzésszerűen tűnnek fel. Sok volt a rendőrnő húszéves, állóvíz házassága, a menő és erős pszichológusnő életének tragédiái, miközben ő maga is erősen kezelésre szorulna. Mikor „összecsúsztak” a kanapén, na ott akartam letenni…
Lélektelenül megírt, beteg történet. Folytatást nem kérem.

25 hozzászólás
>!
Lanore P
Erik Axl Sund: Bomlás

Ha valaki bűnt követ el, annak sokféle magyarázata, oka, indoka lehet. Van, amit megértünk, és van, amit nem. Ebben a történetben azok a tettek voltak fölényben, amit az emberi lélek (és gyomor) nem igazán tud befogadni, és keresi a miérteket. Miért természetes valakinek a pedofília? Miért lesz valakiből gyilkos? Miért marcangolja önmagát? Miért fordul azok ellen, akik szeretik? A rengeteg borzalom ellenére én nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet. Igazi, erős lélektani és pszichológiai regény, az emberi agy legmélyebb rétegeibe láthattam bele, és néha csodálkoztam, hogy egy-egy szereplő hogyan bírhatja még cérnával, ép ésszel. A legijesztőbb dolog a világon, ha nem tudjuk, hogy mi zajlik a hozzánk közel álló emberekben… annyira könnyű félreismerni egymást, amikor azt látjuk, amit látni szeretnénk, és nem a valóságot. Nagyon várom a folytatást! Ó, és a cím: tökéletes!

19 hozzászólás
>!
AeS
Erik Axl Sund: Bomlás

Van benne 30 oldalnyi izgalom a végén; néhány gusztustalannak szánt jelenet előtte, amihez vagy a gyomrom sok, vagy az írópáros kevés; egy teljesen felesleges leszbikus-szál – spoiler –; meg egy nagy hazugság a borítón, hogy ti. „jobb, mint Stieg Larsson”, nem, egyáltalán nem jobb.
Nyári limcsi strandra, vonatútra.

>!
Bleeding_Bride IP
Erik Axl Sund: Bomlás

Bomlottam.
Hu, de még mennyire bomlottan.
Ez a kötet feltöltött, és rájövök, hogy én egy beteg állat vagyok. Ettől a regénytől pont azt kaptam, amit szeretek egy thrillerben: nyomasztó fertőt, gusztustalan, gyenge szereplőket, kegyetlen balsorsokat és „miafranc” fordulatokat a szürke események, leírások mögött.
Nagy meglepetéseket nem okoz épp, az események sem pörögnek, nem kell kapkodnod a fejed. Szép komótosan, vontatottan fordítja feje tetejére az érzékeid.
Imádtam utálni. I-MÁD-TAM

13 hozzászólás
>!
mate55 
Erik Axl Sund: Bomlás

Mocsok és sötétség mindenütt. Undor, döbbenet, borzalom. Mintha elvesztette volna értékét az emberi élet. Vannak, akik egyenesen élvezik, hogy kínozhatnak másokat. Az emberi kegyetlenség nem ismer határokat….

4 hozzászólás
>!
Balázs_Erőss P
Erik Axl Sund: Bomlás

Északon senki sem normális? Hol vannak az egyszerű gyilkosok? Mindenki pedofil és nemi erőszakoló, de minimum tudathasadt, szadista kéjgyilkos?
Merjek e még Svédországba utazni ezek után? :-)
Nincs bajom a sorozatokkal. A tévében se (bár azokat nem nézem), és könyvekben sem.
De egy tv-sorozat egyik epizódjának mintájára megírt könyv nekem sok. Mármint kevés. Vagyis… na, értitek, ugye?
Alapvetően jó történet, de a befejezése… azzal mindig bajom van.
Nyomasztó, durva, és helyenként nehezen követhető. Izgalmasnak nem mondanám.
De nyomasztó. Nagyon. Megértem miért isznak annyit a svédek.

>!
tmezo P
Erik Axl Sund: Bomlás

Ez a 4 csillag, nagyon erős, ugyanis elég durva ez a könyv. Nem, egy percig sem vártam volna ilyen fordulatot, váratlanul ért. Borzalmas dolgok történnek benne, bár egy kissé elaprózva, szétszabdalva az egységet. Rövidek a fejezetek, és amikor még olvasnád, hirtelen jön a váltás.
Minden szereplő élete alapos bemutatásra kerül, ami egyébként nem baj, sőt érdekes, csak néha úgy éreztem, hogy elkalandoztunk a tárgytól. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez a lényeg, nem pedig a nyomozás, ami szinte eltörpül.
Victoria élete a lényeg. Ami ijesztő, nyomasztó, és hátborzongató.

>!
Katie_Sue
Erik Axl Sund: Bomlás

Használni és kihasználni.

Nagyon beteg könyv volt, de nekem nagyon tetszett! :)

Szeretem a több szemszögből íródott könyveket, szeretem megismerni a szereplők életét és szeretem megtudni, hogy mit gondolnak., itt pedig aztán kedvemre csemegézhettem a szemszögek között.

Janette nem lett a szívem csücske. Nem sikerült összeegyeztetnem a sikeres rendőr szerepét az annál sikertelenebb magánemberével. Ez számomra érthetetlen.
Sofia karaktere összetett volt, szinte nem lehetett benne hibát találni.
mi a fene volt az a kanapén csókolózás??? annyira nem illett ebbe a könyvbe, mint Barbie a black and white partyba

Zseniálisan van megírva a történet, van benne kegyetlenség, vér, halál, pedofília, erőszak, személyiségzavar, bántalmazás, pszichikai és fizikai terror,minden, mi szem-szájnak ingere. Jó kis borzongós. :)
Egy pillanat műve volt, ahogy megvilágosodtam és rájöttem mi a fene folyik itt. Nagyon jól voltak összekeverve a szálak és szépen lassan bontogatta ki őket az író, de ennek ellenére nem volt lassú a történet.
Komplex, jól átgondolt és jól megírt történet. Nehéz úgy írni a könyvről, hogy ne áruljak el valami fontosat a történetből. Nagyon jó kis függővége van és nagyon kíváncsi vagyok hogyan folytatódik a történet. Egy biztos, betegnek kell lennie, mint ennek! :)

>!
HoneyBunny
Erik Axl Sund: Bomlás

A legdurvább jelenet a véres verejték volt. Az enyém. Mire végigküzdöttem magam rajta. Teljesen elárasztottak minket a kiadók skandináv krimikkel, és honnan tudhatod előre, hogy jót választottál? Sehonnan. El kell olvasni, mert szar borító alatt is lehet remek regényekkel találkozni, és ilyen ijesztő borító alatt is lehet egy rakás szar. Beígérnek mindent, amivel elkaphatnak: rendőrt, pszichológust, magánéletet, gyerekbántalmazást, hatalmi játszmát, gyerekkatonaságot, aztán mindennek csak a felszínét karcolgatják hatásvadászul, ráadásul szemét módon befejezetlenül.
A következő részt akkor fogom elolvasni, ha max.150 oldal.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
veronica_mars

Mennyi szenvedésnek tud valaki kitenni másokat, mielőtt megszűnik ember lenni és szörnyeteggé válik?

>!
Lanore P

A véletlen veszélyesen csalóka útitárs. Néha barát, de éppoly gyakran kiszámíthatatlan ellenség.

>!
zakkant

Aki nem tudja elérni, hogy tiszteljék, az nem képes megvédenie magát.

356. oldal

>!
Szimirza P

Rendőrnek lenni azt jelenti, hogy segíteni akarunk, törődünk a többiekkel. Nem azt, hogy sötétített üveg mögött ülünk egy páncélozott járőrautóban, és tehetetlenül bámulunk kifelé.

>!
Szimirza P

Semmit nem lehetett a véletlenre bízni. A véletlen veszélyesen csalóka útitárs. Néha barát, de éppoly gyakran kiszámíthatatlan ellenség.

>!
shadowhunter1975 P

A csalódott emberek képesek ártani másoknak, még akaratukon kívül is. Ezt már volt alkalma megtanulni.

107. oldal, Dala-Floda, 1980. (Libri, 2014)

>!
vercsa

Csak legenda, hogy régebben nem rúgtak bele a fekvő emberbe. Mindig is belerúgtak, és mindig is bele fognak rúgni.

>!
zakkant

Stockholm csapodár, akár egy szajha. A tizenharmadik század óta nyugszik a félsós víz partján csábos szigeteivel, ártatlan ábrázatában. Gyönyörű, de éppoly csalárd is, és történelmét vérfürdők, tűzvészek, kiátkozások tarkítják.
És ripityára tört álmok.

77. oldal

>!
Szimirza P

A rendőri hivatás arról szól, hogy az ember nyomot hagyjon, gondolta Jeanette.

>!
zakkant

Sofia tudja magáról, hogy hajlamos egy cseppet naivan gondolkozni a politikáról, ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy az igazi tettesek nem a hóhérok vagy a katonák. Hanem akik a termelési lánc másik végén helyezkednek el. Bankigazgatók, a maffia gyémántkirályai és csillogással betelni nem tudó nők, akik azonban el sem gondolkoznak azon, honnan származik a pompa.
Van, akinek levágják a kezét vagy elvágják a torkát, csak hogy önök kicsinosíthassák magukat, gondolja.

44. oldal


A sorozat következő kötete

Victoria Bergman-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Sarah Addison Allen: A barackfa titka
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Stephen King: Dolores
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Lars Kepler: A Paganini-szerződés