…és ​azután 42 csillagozás

Erich Maria Remarque: …és azután

Remarque e műve a méltán világhírű Nyugaton a helyzet változatlan folytatása. Közismert és népszerű első részével ellentétben Magyarországon 1931 óta nem talált kiadóra, noha szerves folytatása, kiegészítése amannak, ott kezdődik valahol, ahol az véget ér – ha véget érhet egyáltalán.
„Mindenki békéről, fegyverszünetről beszél. Mindenki változik. Ha ismét csalódás lesz a vége, összeroskadunk…”
A hír igaz, a háborúnak valóban vége.
… És azután?

Győztesek és legyőzöttek címmel is megjelent.

Eredeti cím: Der Weg zurück

Eredeti megjelenés éve: 1931

>!
Hitel, Budapest, 1990
336 oldal · ISBN: 9630289334 · Fordította: Benedek Marcell

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

iskola


Kedvencelte 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma MP
Erich Maria Remarque: …és azután

Hamisítatlan pacifista propaganda, de a csúcskategóriás fajtából. Remarque a maga érzelmességet, humort és horrort ötvöző néptanító-stílusában leltárt készít mindazon dolgokról, amik az első világháborúból hazatérő német frontkatonákat várták. A Nyugaton a helyzet változatlan szerves továbbgondolásáról van itt szó, kicsit szószaporítón, de talán még gondolatébresztőbben is, mint ahogy azt a méltán népszerű klasszikus előzmény teszi. Helyenként persze már-már idegesítően didaktikus, és akit irritál az irodalomban a népművelés, néha majd a fejét csóválja*, de engem bőven kárpótolt, hogy ebben a könyvben bukkan fel talán először annak a problémának a részletes, mégis emészthető irodalmi kibontása, amit manapság poszttraumatikus stressz szindrómának neveznek. És hát az is nagyon ügyes, ahogy Remarque fogja a bajtársiasság éthoszát (azt az erényt, amit ő is, meg a barnaingesek is nagyra becsültek), és bemutatja, a fasiszta fogalomértelmezés hogyan semmisíti meg annak valódi értéktartalmát.

Van ebben a könyvben amúgy egy kép, ami nagyon megragadott: a hazatérő katonák tanácstalansága, amikor a meglátják a háború által nem érintett otthoni városokat. Aztán még az is, amikor a végén az erdőben pihenő veteránok látják a következő generációt, a tejfölösszájú kamaszokat lelkesülten gyakorlatozni. Ennek a résznek a keserűsége jelzi, Remarque tudatában volt annak, irodalma nem fogja megmenteni a történelemtől a németeket. Mondjuk a második világháborúból hazatérő katonákat legalább sikerült Hitlernek megkímélnie attól a sokktól, hogy Németországot romlatlan állapotban lássák viszont… Gratula.

* Engem amúgy idegesít. És néha csóváltam is a fejem. Ugyanakkor ha valamikor szükség volt népnevelésre az irodalomban, akkor az a német ’30-as évek, és ha valaki jól csinálja a népnevelést, akkor az Remarque.

9 hozzászólás
>!
bagie P
Erich Maria Remarque: …és azután

Remarque tinédzser korom nagy kedvence volt, beszereztem és faltam a könyveit…ez azonban kimaradt, (de még csak ismerős sem volt a címe)… nagy köszönet @Minka -nak, hogy transzfer előtt olvashattam.
Kedvem lett újra elővenni a Remarque könyveimet (örök kérdés/probléma csak a mikor?: túl sok olvasnivaló, kevés idő)… ez most ugyanis kicsit nehezen ment, de olvasás közben azért visszajött az érzés, amiért régen szerettem.

>!
Zsuzsi_Marta P
Erich Maria Remarque: …és azután

Mint eddig minden, Remarque-tól olvasott mű, ez is mélyen érintett. Egyik kedvenc íróm ő régóta. Tárgyilagos, nem túlzó, finom lélekábrázoló stílusa magával ragadja az olvasót. A regény énelbeszélés, Ernst, a fiatal katona és bajtársai története. Az I. Világháború végén járunk, annak minden borzalmaival találkozunk a regény első oldalain. Majd jön a felszabadulás, hazaindulás és – térés. A várva várt béke, az otthon, az élet, a folytatás. Ám semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt volt, sem a környezetük, sem a család, barátok, iskola, sem ők. Hiába keresi Ernst gyermekkora helyszínén a régi életét, érzéseit, nem találja. A család sem érti, milyen változásokon ment keresztül fiuk, ők a régit várták vissza, azt, aki a háborúba indult.
Visszatérnek a bajtársakkal az iskolájukba, tanulmányaikat folytatni, ahol szintén meg nem értésbe ütköznek. De levizsgáznak, állást vállalnak. A megbékélést sehol sem és semmiben sem találják. Vágynak vissza a harcmezőkre, mert ott legalább együtt voltak ők, katonák, bajtársak, egyértelmű szabályok között.
Hazaérve volt, akit tönkrement házassága várta, tönkrement egészsége, tönkrement idegrendszere, gyakori rémálmok, hallucinációk gyötrik, melyek kilátástalanságba, ürességbe, öngyilkosságba torkollnak. Remarque kitűnően fogalmazza meg a háború(k) értelmetlenségét. Azt, hogy nemcsak az ott harcolók, hanem az otthon maradottak életére is milyen súlyos következményekkel, hatással van, s hogy már semmi és semmi sem lesz ugyanolyan, mint azelőtt volt. A hazatérők nem találják a visszautat életükbe, nem találnak ehhez támogatást, megértést, segítséget, csak egymásra számíthatnak otthon is, akárcsak egykor a lövészárokban. Csalódottak, megsebzettek ezzel szembesülve. „Kötelességük lett volna megtanítani minket arra, hogy ismét hinni tudjunk jóságban, rendben, építésben és szeretetben.” De nem szabad feladni, ahogy Ernst is megfogalmazza a mű zárásaként: „.. de bizonyára egészen boldogtalan sem leszek soha, mert mindig lesz valami, ami megtámasszon – ha más nem, a kezem, vagy egy fa, vagy a lélegző föld.”
Megindító, szép olvasmány volt számomra.

>!
jadett
Erich Maria Remarque: …és azután

Nem ez volt az első Remarque-könyvem (és nem is az utolsó), de még most is szíven üt ahogy és amiről ír. Minden könyve után hálát adok, hogy nem azokba a háborús évekbe születtem, és csak remélni tudom, hogy nem kell átélnem hasonló szörnyűségeket. De a háború borzalmait félretéve, az emberi gonoszságot, felszínességet és kicsinyességet bizony nap mint nap láthatjuk hallhatjuk, érezhetjük. És az erről szóló részek ütöttek szíven leginkább. Hogy amint civil ruhába bújtak az egykori bajtársak, oda lett az egyenlőség, és felvetette a fejét a rivalizálás, a fennhéjázás.
… és azután nem marad más, mint hogy a katona új értelmet találjon az életének az értelmetlen háború után az értelemtől nem túlfűtött világban.

5 hozzászólás
>!
szabics22
Erich Maria Remarque: …és azután

Jó kis könyv ez…cselekményes, pergő, filmszerű, néha érzelmes. Szóval olyan Remarque-kos. Nem értem miért nem adták ki 60 évig, de aztán rájöttem…Megjelennek benne az első világháború után Németországban is lezajlott forradalmak. Amelyeket itt Magyarországon,-a rendszerváltás előtt- csak úgy emlegettek, Őszirózsás forradalom, vagy a másik a Dicsőséges 133 nap…És nem igazán ábrázolja ezeket pozitívan! Legalábbis nem a korszellemnek (’90 előtti kor) megfelelően!
Persze csak néhány oldalt kellet volna kihagyni, vagy néhány mondatot elferdíteni, máris jó kis munkásmozgalmi regényt lehetett volna belőle csinálni…De hál Istennek az akkori kiadók ezt nem tették meg…Írjuk ezt az egyet a javukra és olvassuk Remarque-t!

>!
szedmond01
Erich Maria Remarque: …és azután

Személy szerint nekem jobban tetszett, mint a Nyugaton a helyzet változatlan, valahogy jobban meg sikerült kedvelnem a főszereplőt, és átéreznem azt az egész helyzetet, hogy képtelen a háború borzalmai után beilleszkedni a társadalomba. Hogyan is várhatná el az ember, hogy ilyen borzalmakat átélve valaki egyik napról a másikra elfelejtse az előtte lezajló szörnyűségeket és részt vegyen olyan érdektelen dolgokban mint a jövő tervezése, mikor a lövészárkokban napról-napra éltek és gondolkoztak, nem mertek előrébb gondolni a holnapnál. Szerintem mindenképp alapmű, de az olyan embereket nem fogja meghatni akik ezek után is háborúkat robbantanak ki, és maguk helyett másokat küldenek, hogy olyan embereket gyilkoljanak akik semmit sem ártottak neki, miközben a hatalmasok kényelmesen ülnek a karosszékükben.

>!
Hannibal_Lector
Erich Maria Remarque: …és azután

Ez ugye a Nyugaton a helyzet változatlannak a folytatása, de sajnos nem olyan jó. Hogyan illeszkednek be a frontról hazatért katonák a régi, vagyis most már az új életükbe. Valahogy valami hiányzott belőle nekem, pedig Remarque rajongó vagyok azt hiszem.

>!
MissWenut P
Erich Maria Remarque: …és azután

Én nekem tetszett, mikor olvastam. Leszámítva hogy az én példányomban valamiféle nyomdai hiba folytán 1 oldal hiányzik. Az elég bosszantó volt.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Romlatlanul, őszintén és mit sem sejtve, fiatal állatokként kerültek ide az iskolába, a rétről, játékaik és álmaik közül – még az élőlények egyszerű törvénye volt csak érvényes a szemükben – a legélénkebb, a legerősebb volt a vezetőjük, akit a többi követett. De a műveltség heti adagjaival együtt lassanként egy másik, mesterséges értéktörvényt oltottak beléjük: aki a maga adagját legszorgalmasabban kanalazta fel, azt kitüntették, s azt tekintették legkülönbnek. A többinek az a dolga, hogy a nyomába igyekezzék érni. Nem csoda, ha a legélénkebbek ellene szegültek ennek. De engedniük kellett, mert hiába: az iskola ideálja a jó tanuló. De micsoda ideál ez! És mi lett az életben a jó tanulókból! Az iskola üvegházának köszönhettek egy kis látszat-életet – de annál biztosabban süllyedtek később a középszerűségben, az alárendelt jelentéktelenségben. A világot csak a rossz tanulók vitték előre.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: iskola
>!
Sárhelyi_Erika I

Talán csak azért van mindig újra meg újra háború, mert egyik ember sohasem tudja egészen átérezni azt, amit a másik szenved.

33. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) ha két ember már annyira jutott, hogy beszélniök kell, akkor sohasem beszélhetnek eleget, hogy rendbe hozzák a dolgot.

261. oldal

2 hozzászólás
>!
jadett

Talán csak azért van mindig újra és újra háború, mert egyik ember sohasem tudja egészen átérezni azt, amit a másik szenved.

33. oldal

>!
jadett

– Most a maga ideje kezdődik, Weil.
– Nem lesz olyan véres – feleli nyugodtan Max.
– És nem olyan hősies – vág vissza Heel.
– Az nem a legfontosabb dolog az életben – mondja Weil.
– De a legjobb – feleli Heel –, mi volna egyéb?
Weil habozik egy pillanatig, aztán így szól:
– Valami, ami ma rosszul hangzik, főhadnagy úr: jóság és szeretet. Abban is van hősiesség.
– Nem – feleli gyorsan Heel, mintha már régóta gondolkozott volna ezen s ránc rándul meg homlokán – abban csak mártírság van s az egészen más. A hősiesség ott kezdődik, ahol az ész sztrájkolni kezd: az élet semmibevevésénél. A hősiességnek az esztelenséghez, a mámorhoz, a kockáztatáshoz van köze, ha éppen tudni akarja. A célhoz nincs. A cél – a maga világa. Minek, miért, mi célból –, aki ilyesmiket kérdez, annak fogalma sincs róla…

46-47. oldal

>!
jadett

De hát a béke? Alkalmasak vagyunk-e még a békére? Egyáltalán: vagyunk-e még egyébnek valók, mint katonának?

124. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

Próbálom vigasztalni. Félrenéz. Őt nem győzi meg, akármit mondok is, de nekem legalább megkönnyebbülést szerez. Így van ez mindig a vigasztalással.

72. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

Jövő héten vége a vakációmnak, s visszamegyek tanítani a falumba. Valósággal örülök ennek. Majd megtanítom én a gyerekeimet, hogy micsoda igazában a hazájuk. Tudniillik a szülőhazájuk, nem pedig egy politikai párt. Szülőhazájuk pedig: a fák, a rétek, a föld, s nem a nagyhangú szavak.

313. oldal

>!
jadett

Óvatos pillantást vet a horkoló emberre s keserűen mondja:
– Ennek halvány fogalma sincs a műveltségről, mondhatom neked.
A háború előtt Jupp egy kölni ügyvéd írnoka volt. Ámbár három esztendeje katonáskodik már, még mindig érzékeny a kedélye és sajátságos módon fontosnak tartja, hogy itt a harctéren művelt ember legyen. Hogy mit jelent ez tulajdonképpen, arról persze sejtelme sincs. De mindabból, amit valamikor hallott, éppen a „műveltség” szó ragadt meg benne s úgy kapaszkodott belé, mint a fuldokló a deszkaszálba, hogy el ne süllyedjen. Hiszen mindenkinek van itt ilyesvalamije: egyiknek a felesége, másiknak az üzlete, a harmadiknak a bakancsa, Valentine Lahernek a pálinkája, Tjadennek pedig az a kívánsága, hogy még egyszer száraz babot ehessék szalonnával.

6. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Kästner: A repülő osztály
Wolfgang Herrndorf: Csikk
Berta Schmidt-Eller: Hannelore, mi lesz belőled?
Benjamin Lebert: Crazy
Heinrich Böll: Az angyal hallgatott
Heinrich Böll: Biliárd fél tízkor
Heinrich Böll: Ádám, hol voltál?
Klaus Poche: Nem a vonat jön érted
Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen: A kalandos Simplicissimus
Sven Hassel: Gestapo