A ​Diadalív árnyékában 489 csillagozás

Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény cselekménye 1938–1939-ben játszódik, a második világháború baljósan ellentmondásos légkörében. Az emigránsok áradata Párizs felé indul. Ravic doktor német koncentrációs táborból szökött át. A menekülő orvos sorsában, viszontagságaiban találkozhat az olvasó a fény és árnyék, szerelem és prostitúció, becsület és aljasság, igaz emberség és ocsmány besúgás minden válfajával.
Remarque regénye jó értelemben vett bestseller, a könyvét cselekményesség, életszerű párbeszédek jellemzik, túlfűtött erotikája és itt-ott hatásvadászó izgalomkeresése ellenére ezt azzal éri el, hogy minden sorából kiérzik a kisemberek iránti őszinte rokonszenv s az elnyomók elleni gyűlölet.
Remarque legjobb regényeit következetes antimilitarista és antifasiszta állásfoglalás, cselekményesség, életszerű párbeszédek és figurák jellemzik, későbbi művei (Az égnek nincsenek kegyeltjei; Lisszaboni éj; Árnyékok a paradicsomban stb.) azonban nem haladják meg a szórakoztató irodalom színvonalát.

Eredeti megjelenés éve: 1945

>!
Alexandra, Pécs, 2015
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633576618 · Fordította: Mészáros Klára
>!
Alexandra, Pécs, 2005
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633695201 · Fordította: Mészáros Klára
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635485786 · Fordította: Szinnai Tivadar

7 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Ravic · Borisz Morozov · Joan Madou

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 136

Most olvassa 22

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Bevallom, nekem az eleje nagyon döcögősen indult. Nehezen haladtam vele, aztán alig-alig akartam elővenni, de végül erőt vettem magamon, és nagyobb lelkesedéssel vettem a kezembe.
Lehet, hogy épp ez kellett. Épp ez a kis szünet, ahhoz, hogy igazán megtanuljam szeretni és élvezni ezt a könyvet.
Mert sikerült. A végére belejöttem, megtaláltam a szépségét, megtaláltam benne az izgalmat, a szerelmet, a humort, a keménységet.
Az egész kicsit borongós volt, tökéletesen illett Ravichoz, hiszen ő maga is egy megfásult, szenvedő ember, akinek dinamikus fejlődését ismerhetjük meg.
Nagyon tetszett a háttér bemutatása, mind helyszínileg, mind történelmileg. Hatásos volt.

1 hozzászólás
ptagi P>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

„Az ember sokat kibír.”

Valóban. Csak kérdés, mennyire hal bele abba a sokba… A sok üldöztetésbe, a sok rettegésbe, a sok bizonytalanságba, a sok rejtőzködésbe, a sok taktikázásba, a sok semmibevételbe.
Nos, lehet, hogy az ember sokat kibír, de én mégis azt mondom, innen a szoba kényelméből, hogy vagy nem vagyok ember, vagy…. én nem bírnám. Már olvasni sem bírtam. Mármint úgy értem, hogy annyira jól adta vissza a könyv ezt az állapotot, hogy látszólag semmi nem történik, de a mélyben valahol mégis ott húzódik megannyi tragédia, ami búvópatakként jön elő és határozza meg a felszínt…. annyira jó volt, hogy majdnem félbehagytam. Lassan is haladtam, de újra és újra vissza kellett térnem ebbe a világba, mert mégsem hagyhattam sorsára a szereplőket, ha már saját maguk mégis megtették ezt saját magukkal.
Könnyes szemmel engedtem őket útjukra. „Az ember sokat kibír.” Az életet is, a halált is.

1 hozzászólás
brigi11 P>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Hálás vagyok a sorsnak, hogy csak most, úgymond felnőtt fejjel, kicsit érettebben olvastam el ezt a könyvet, mert ebbe bele kell betegedni. Tökéletes korrajz, sokan írtak már hasonlót, de keveseknek sikerült ezt így megfogalmazni. Ebben a könyvben minden gyönyörű. Persze Joant végig utáltam, de vallom, hogy mindenki életébe kell egy ilyen szerelem. Ravic doktorról inkább el sem kezdek áradozni, mert Ő az a karakter, akibe nem lehet nem bele szeretni.

3 hozzászólás
Eszter01>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Háborús regényre számítottam, de számomra inkább romantikus dráma volt. Egy megfásult férfi szemszögéből élhetjük át életének azon szakaszát, mikor Franciaországban menekültként titokban operál, állandóan tartva a hatóságoktól, a kitoloncolástól, de igazából nem történik vele semmi. Ezt a nihilt rázza fel egy nő váratlan megjelenése, és ennek a kapcsolatnak a dinamikáját követhetjük nyomon a könyvben. Számomra a helyszín és a történelmi háttér csak másodlagos volt. Lehettek volna a vadnyugaton is, Ravic mint igazságát kereső westernhős, magányos farkas, Joan mint egy megmentésre váró, lelkileg gyenge, ámde kapós örömlány.

csillagka P>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Mesterhármas, Légy hű magadhoz, Búcsú a fegyverektől, Diadalív árnyékában variációk egy témára, jól -rosszul de mind a három könyv szinte egy kaptafára készült, nem tudom az írók olvasták e egymás műveit vagy egymástól függetlenül hiszik, inni kell ahhoz hogy elviseljük a háború szenvedéseit. A helyzet mit sem változott a sablon ugyanaz, a tartalom előre kiszámítható, megvan a hulla és ezzel le is záródik a történet, én pedig szenvedek és nem értem miért kell elolvasnom 3x ugyanazt és értékelnem, de megteszem és ezzel remélem egy életre leróttam a kötelességemet a háborúellenes regények iránt.
Pacifista maradok és nálam bizony ez a kategória kizárja az erőszak minden formáját, hiszem, hogy büntetni Isten ( felsőbb hatalom dolga) és semmilyen formában nem szabad önbíráskodoni, mert ezzel csak a saját életünkre, sorsunkra veszünk olyan terhet amit talán sokkal nehezebb viselni mit az elszenvedett igazságtalanság miatti fájdalmat.

8 hozzászólás
Francesco>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Egyszer Hemingway szemére vetették, hogy műveiben folyton isznak az emberek. Erich Maria bizonyára védelmébe vette volna amerikai kollégáját, hiszen ő sem marad le könyvében, a szeszes helyzetek ecseteléséről. Ez nem alkoholizmus, csupán életforma, bevett szokás.Amerikában munka után elmennek az emberek egy bisztróba, bedobnak pár sört, néhány dupla „ kerítésszaggatót ”, lazítanak. Franciaországban már a gyerekeket is ,könnyű vizezett borral „nevelik”. Mindenesetre én is megkívántam a calvadost, annyit emlegeti Remarque.
Ravic az emigráns orvos, lakás és vagyon nélkül tengődik Párizsban, néha felcsíp egy nőt, sorsa az egyedülállók sivár életét tárja elénk. A francia állam nem ad menedéket sem papírokat a túléléshez, az elkapott politikai menekülteket páros lábbal rugdalja ki az országból. Ez a „kedves ” gesztus, olyan korrupciót és sötét üzelmeket indít el a galloknál,hogy maguk a franciák vallják be : romlottabbak vagyunk a németeknél is. Ez az állapot erősen rányomja bélyegét az emberi kapcsolatokra ,hiszen mindenki kapaszkodóra, társra vágyik. De amilyen határozott operálás közben Ravic, annyira bátortalan, ha magánéletéről van szó. Nem tudja, de talán nem is akarja megtartani Joant, olyan se veled ,se nélküled állapot, ezért lesz tragikus a kapcsolat.
Ha az a szerelem, hogy végig civakodnak a műben, nem kérünk belőle. Amúgy a félelemről, a kiszolgáltatottságról, monumentális emlékművet alkotott az író és ez önmagában is jelentős művé avatja könyvét.

3 hozzászólás
nagy_anikó>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Soká halogattam az olvasást, féltem ettől a könyvtől. S talán jogosan. Ennek a könyvnek különleges hangulata van, nagyon sok leírással, kevés és lassú cselekménnyel, de nem lehet megunni, nem lehet letenni, türelem kell az olvasáshoz. Ravic doktor története a háború kitörése előtti évben játszódik. Főleg Párizsban élő emigránsokról szól, németek, olaszok, oroszok, spanyolok is akadnak a szereplők között. Leckét kapunk emberségből, szimpátiából.
Én inkább a „Szerelem a háború árnyékában” címet adtam volna a könyvnek. Szerintem a szerelemnek állít emléket, melytől Ravic először elzárkózik, majd elfogadja, s végül nem tud – nem akar lemondani róla. Ami zavart az a szerelme tárgya vagyis Joan karaktere – lehet, hogy nem vagyok megértő – Ő idegesített. Az Ő szerelme énes, önző, néha legszívesebben kitekertem volna a nyakát. spoiler
És a bosszú – igen szükség volt rá, hogy a múlt kísértetei elengedjék a doktort, hogy szabadon lehessen fogoly.

1 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Ez a korszak, időszak mindig megdöbbent, kinyit számomra egy olyan új ajtót, ami megmutat egy-két újdonságot. Az író megmutatta a háború egy olyan részét a számomra, amit eddig nem ismertem. Ravic nem semmi ember, szerintem a zseniális orvos is. Hihetetlen a számomra, hogy úgy operáltak, spoiler Joan mindig is fura volt a számomra, valahogy nem tudok pozitív dolgot felhozni mellette, nem érzek irányában ilyet. A nővér egy náci volt szerintem. Csak azon csodálkozom, hogy addig bírta spoiler

Lady_L>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Újraolvasás 2015 október. Most lehet, hogy fél csillagot levonnék, mert néha Ravic úgy beszél, mintha a randomcoelhot olvasná fel, ugyan, ne bölcselkedj már, néha normálisan is lehet kommunikálni! De ezt leszámítva kiállta az idő próbáját ez a könyv nálam, sőt. Elsőre is teljesen lenyűgözött, most megint megfogott. Van egy nagyon sajátos hangulata, és ehhez hangulat kell. Viszont ennél emberibb regényt nem olvastam még! Milyen nevetséges az egész menekült státusz, mennyire igazuk van a kormányoknak, hogy engedélyezik az abortuszt, mennyire degenerálja az embereket a pénz és a hatalom, milyen abszurd tud lenni a sors. És most feltűnt, milyen gyönyörű a szerelmi szál is, főleg egy meggyötört férfi szemszögéből. Azt hiszem, kicsit beleszerettem Ravicba…
Kedvencelve, most már tényleg.

7 hozzászólás
Agatha_Emrys>!
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Korrajz: 5*
Hangulat: 5*
Szereplők: 3*
A vége: 1*

Átlagoltam.

U.i.: Egy calvadost azért megkóstolnék.


Népszerű idézetek

Psyche>!

Ha két ember szereti egymást, az mindennél fontosabb, az csoda és a legtermészetesebb dolog ezen a világon… szerelem nélkül legföljebb szabadságos halottak lehetünk csupán, néhány adat, meg egy véletlen név, és semmi több, akár meghalhatunk…

Gabriella_Balkó >!

– Élni annyi, mint másokat felélni. Valamennyien egymást faljuk. Ha néha megcsillan valahol egy kevéske jóság lehetősége… ne tagadjuk meg magunktól. Erőt ad a nehéz időkre.

psn>!

Egy nőt imádni kell vagy elhagyni. Középút nincs.

266. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
csillagka P>!

Az örökkévalóság legközelebbi rokona a pillanat.

Kapcsolódó szócikkek: örökkévalóság · pillanat
Maya >!

Ha már nem tudunk gyerekesen viselkedni, akkor megöregedtünk.

256. oldal (Árkádia, 1985)

Maya >!

A hatalom a létező legveszedelmesebb fertőző betegség.

90. oldal (Árkádia, 1985)

padamak>!

Aki sokat néz hátra, könnyen nekimegy valaminek, vagy a mélységbe zuhan.

371. oldal

jadett>!

Tudomásom szerint csak a régi görögök ismerték az ital és az életöröm istenét, Bakhoszt, Dionüszoszt. Cserébe nekünk van Freudunk, kisebbrendűségi komplexusunk és pszichoanalízisünk. A szerelemben visszariadunk a nagy szavaktól, de nem undorodunk a nagy szavaktól a politikában. Szánalmas nemzedék!

147. oldal

Nílkantha>!

Igazán csak a csend hangos. A csend, mely nem harsogja túl az ember gondolatait.

21. oldal, Forum Könyvkiadó Novi Sad, 1968

Risus P>!

Csak a köznapi dolgokban nem csalódunk soha. És a boldogságot nem lehet eléggé a kezdet kezdetén és elég mélyen keresni.

176. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Hans Hellmut Kirst: Tisztgyár
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Kristin Hannah: Fülemüle
Robert Merle: Mesterségem a halál
Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Kertész Imre: Sorstalanság