Emil ​és a detektívek (Emil 1.) 526 csillagozás

Erich Kästner: Emil és a detektívek Erich Kästner: Emil és a detektívek Erich Kästner: Emil és a detektívek Erich Kästner: Emil és a detektívek Erich Kästner: Emil és a detektívek Erich Kästner: Emil és a detektívek Erich Kästner: Emil és a detektívek Erich Kästner: Emil és a detektívek Erich Kästner: Emil és a detektívek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Emil élete nagy kalandjára készül: teljesen egyedül Berlinbe utazik, hogy meglátogassa a nagymamáját. Hatalmas kofferral száll fel a vonatra, zsebében pedig ott lapul száznegyven ropogós márka, melyet anyukája bízott rá. Mire Berlinbe ér, már megtapasztalja, hogy a felnőttek néha nagyon gonoszak tudnak lenni. A vonaton ugyanis egy férfi meglopja. A fiú attól fél, nem hinnének neki a rendőrök, ezért maga ered a tettes nyomába. De vajon nyakon tud csípni egy bűnözőt? Egyedül aligha. Egy csapatnyi detektív segítségével viszont talán igen! A briliáns logikájú Professzor, a lelkes Kis Kedd, a dudálós Gusztáv és a többiek még csak iskolába járnak, de elbánnak akár a legravaszabb gazemberrel is. Erre a berlini nyárra mindenki emlékezni fog: a gyerekek, a szülők, az újságírók, a rendőrség – de leginkább a tolvaj…

Eredeti megjelenés éve: 1929

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Talentum diákkönyvtár Akkord · Sirály könyvek

>!
Akkord, 2021
142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632521732 · Fordította: Simon László · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2020
134 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634864066 · Fordította: Déry Tibor · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2019
136 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634864066 · Fordította: Déry Tibor · Illusztrálta: Walter Trier

23 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 21

Most olvassa 17

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai >!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Nagyon tetszett! Egy vidék fiú, összeszedi minden bátorságát, és nem engedi a nagybetűs való életnek, hogy megtanítsa neki a „leckét”, hol is van a gyerekek helye ebben a világban. Szerencsére társakat is talált.

Juci P>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Fiam, én nem emlékeztem, hogy ez ennyire vicces! :)

>!
Móra, Budapest, 2017
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157946 · Fordította: Déry Tibor · Illusztrálta: Walter Trier
Csoszi>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Gyerekként többször is olvastam ezt a könyvet. Akkor nagyon tetszett és imádtam a nyomozást, Emil berlini kalandjait. Sajnos, azóta kicsit megkopott a történet varázsa. Az eleje nehezen indult, és unalmas volt. Leginkább a szereplők segítőkészségét és összefogását tudnám kiemelni, ami példaértékű lehet a mai gyerekek számára is

krlany IP>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Hát úgy nagyjából 35 éve olvastam legutóbb ezt a könyvet, aztán még a múlt évezredben láttam színi előadást is belőle, de nagyon régen volt már mindez. Most viszont jó volt újraolvasni, és újra átélni a történetet. Imádtam a békebeli hangulatát cukrászdástól, liftesfiústól, detektívestól, dudástól. És ugye, ott a tanulság a maga egyszerűségében, és mégis nem olyan egyszerű kiállni magunkért, másokért.

cseri>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Úgy emlékszem, gyerekkoromban ez nagyon izgalmas volt. Most kicsit kevésbé. Ki érti ezt. :)

Bleeding_Bride IP>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Ez is egy mese-helyetti olvasmányunk.
Nem szeretek lepontozni kölyökkönyvet, de a Két Lotti nyomán én valamivel jobbra számítottam, vagy nem is tudom.
Majdnem a közepéig én nagyon untam, nem akartam mondani persze, de a lányom is már- már célozgatott rá, hogy nincs-e valami pörgősebb? Szerencsére aztán beindult a dolog.
Aranyos kis sztori, de zéró fordulat, semmi meglepetés.
@Tinte nyomozása után valahogy nem sikerült befogadnunk annyira.

bratan P>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Egy kedves könyvesbolti ismerősöm mesélte, hogy egyszer a boltban egy kedves szülő két könyvet keresett: Emilt és a Detektíveket. :-D

Hát, nem állítom, hogy ekkor került a könyv létének ténye először a homlokterembe, de azt igen, hogy ez nekem kimaradt. Jó lett volna a megfelelő időben – a Kincskereső kisködmön helyett/mellett elolvasni. Mégis, egy gyerek detektív regény mégis izgalmasabb és az olvasás tanulását tekintve talán előremutatóbb, mint a torokgyík. :-/

Felnőttként pedig imádtam a csattanóját, spoiler

2 hozzászólás
gybarbii>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Nekem gyerekkoromban kimaradt Emil története, úgyhogy bőven itt volt az ideje, hogy megismerkedjem vele. :)
Az elején egy kicsit nehezebben rázódtam bele (bár ezt már megszoktam Kästner-nél), de utána le sem bírtam tenni, amíg az utolsó oldalra nem értem. Kedves történet volt, nagyon izgultam, hogy mi lesz Emillel és a többi kis detektívvel, illetve, hogy sikerrel járnak-e. De szerencsére a végére helyreáll minden, a jók persze elnyerik jutalmukat, a rossz pedig megbűnhődik, ahogy annak történnie kell! :)

>!
Móra, Budapest, 2009
134 oldal · ISBN: 9789631186840 · Fordította: Déry Tibor · Illusztrálta: Walter Trier
Szelén>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Ez egy régi világ meséje, amikor még jobban oda figyeltek egymásra az emberek, még akkor is, ha abban az időben is voltak rossz és gonosz embere. Bájos, kedves könyv, tele nagyon rokonszenves gyerekekkel, segítőszándékkal, önzetlenséggel és mélységes mély szeretettel.
Szeretném azt hinni, hogy ha manapság megismétlődne ez az eset, ugyanígy lenne segítsége Emilnek. És természetesen a végén mind a jó és mind a rossz elnyeri méltó jutalmát.

Garbai_Ildikó P>!
Erich Kästner: Emil és a detektívek

Nemrég nagy fájdalom ért és úgy érzem az ilyen kellemes gyermek, Ifjúság regények gyógyítják a lelkem. Ki tudtam kicsit kapcsolni és lemerülni ebben a világban és izgultam, hogy elkapják-e a fiúk a tolvajt. Jó volt ilyen össze fogásról olvasni. Szerettem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Aurore>!

Olykor még éjnek idején is eljönnek az emberek a bankba, pedig olyankor nincs ott senki, aki kiszolgálja őket. Ezért tehát maguk szolgálják ki magukat.

A mese még nem kezdődik el (Nyolc: A kis bankfiók)

Kapcsolódó szócikkek: bankrablás
6 hozzászólás
jancsibohi P>!

Vannak emberek, akiknek semmi fáradságot sem okoz, hogy vidámak legyenek. Vannak mások, akiknek ez, akármennyit fáradoznak is, nem sikerül.

22. oldal, A mese még nem kezdődik el

D_Krisztina>!

Ami legtöbbször nem is volt igaz, pusztán arról volt szó, hogy az ilyen alakok ahhoz az emberfajtához tartoztak, akik csak azért nem akartak elégedettek lenni, mert akkor elégedettek lettek volna.

37. oldal, 3. fejezet - Emil és a detektívek (Talentum diákkönyvtár, 2012)

1 hozzászólás
jancsibohi P>!

Fekve maradtam, nem mozdultam. Mert az emlékekkel s az ötletekkel úgy vagyunk, mint a megvert kutyákkal. Ha az ember egy hirtelen mozdulatot tesz, vagy megszólítja őket, vagy meg akarja őket simogatni – híj, máris kereket oldanak!

12. oldal

Aurore>!

Emlékeket másképp kell befogni. Részletenként. Előszörre, mondjuk, a hajukat kapja el az ember. Ehhez csatlakozik a bal elülső láb, aztán a jobb, aztán az egésznek a feneke, aztán a hátsó lábak, részletenként. S ha már az ember azt hiszi, hogy az egész Mesét a kezében tartja, akkor egyszerre csak a markába kerül még egy elfelejtett fülcimpa. De végül is, ha az embernek szerencséje van, a markában tartja az egészet.

A mese még nem kezdődik el

Aurore>!

– Marhaság habbal – mondta a Professzor. – Ha ellopjuk tőle a pénzt, ugyanolyan tolvajok vagyunk, mint ő maga.
[…]
– A Professzornak igaza van – avatkozott be Emil a vitába. – Ha én valakitől titokban elveszek valamit, akkor tolvaj vagyok. Mindegy, hogy az övé volt-e vagy hogy tőlem lopta-e el.

IX. fejezet: A detektívek gyűlése

5 hozzászólás
Aurore>!

– Én vidéki vagyok – mondta Emil. – Most jövök a pályaudvarról.
– A pályaudvarról? Azért viseled ezt a hülye ruhát?
– Vond vissza! – mondta Emil. – Különben úgy kupán váglak, hogy tetszhalottnak néznek.

VIII. fejezet: A látóhatáron feltűnik a dudás gyerek

1 hozzászólás
halrudacska>!

Igaz, hogy a balszerencse csak balszerencse marad, de ha az embernek akad egypár jó társa, aki szabad elhatározásából segítségére van, az nem kis vigasz e sáros földtekén.

cukorborsoooooo>!

– Ne veszekedjetek, ne verekedjetek, inkább kaparjátok ki egymás szemét – ajánlotta a nagymama jókedvűen.

jancsibohi P>!

Először hazamentem, leültem az ablakpárkányra, s kinéztem az utcára, abban reménykedve, hogy hátha ott lent a sarkon épp most fordul be a Mese, amelyet kerestem. Ha történetesen befordult volna, akkor leintek neki, és azt mondom: ugyan kérem, ugorjon már fel egy percre, meg szeretném magát írni.
De a Mese csak nem jött, én meg fáztam.

10. oldal, A Mese még nem kezdődik el


Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„1929 októberében szerződtették egy gyerekkönyvre, és ez fordulópont volt Erich életében. Így készült el a talán máig legnépszerűbb regénye, az Emil és a detektívek, amelyet hamarosan filmfeldolgozás is követett, és azóta is folyamatosan készülnek újabb és újabb feldolgozásai. Az Emil és a detektivek hozta meg számára az anyagi jólétet és az ismertséget.”

[www.evamagazin.hu]

Kapcsolódó könyvek: Erich Kästner: Emil és a detektívek

Erich Kästner: Emil és a detektívek

Kapcsolódó alkotók: Erich Kästner


A sorozat következő kötete

Emil sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Brandon Mull: A mesés menedék
Will Mabbitt: Mabel Jones és a Tiltott Város
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
Gerald Durrell: Szamártolvajok
Dér Adrienn: Egy jeti lakik a pincénkben
Geronimo Stilton: Az internet kalóza
Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz
Gottfried August Bürger: Münchhausen báró kalandjai