Az ​eltűnt miniatűr 165 csillagozás

Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

Külz papa, a derék berlini hentes- és mészárosmester nem is sejti, micsoda meglepetéseket tartogat számára a végzet – hiszen ő épp csak „kiruccant” néhány napra Koppenhágába! Ám a sors – valamint a műkincsrablók – útjai kifürkészhetetlenek, s a jó öreg hentesmester, a szép Irene, a titokzatos Horn professzor, és még sokan mások fergeteges kalandokat élnek át, egészen a végkifejletig – amely azonban nem egyaránt megnyugtató mindenkinek…

Eredeti megjelenés éve: 1935

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vidám Könyvek Európa · Vidám Könyvek Magvető · Móra Plusz Móra

>!
Móra, Budapest, 2020
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158219 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Móra, Budapest, 2020
218 oldal · ISBN: 9789634866268 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Titis, Budapest, 2010
ISBN: 9789638886309 · Fordította: Sárközy Elga · Felolvasta: Benedek Miklós

6 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 10

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

A minden hájjal megkent professzionális Horn professzor a műkincsrablók gyöngye, aki mindig három lépéssel a rendőrség előtt jár kerül itt szembe a megszokott és unásig ismert bűnüldözők helyett három lelkes amatőrrel.
Erich Kästner letehetetlenül izgalmas és szórakoztató regényében éppen ez történik: Külz papa, a derék berlini hentes, a feltűnően csinos és agyafúrt Irene, valamint a jóképű gazembernek látszó Struve úr felejthetetlen triója borítja fel a rutinos gengszterek terveit, miközben az eltűnt miniatűr hajszolva valamennyien átutaznak Dánián és fél Németországon. Kalandos szórakoztató regény, szerintem egy kis gyöngyszem.
A szerző egyik legendás könyve, amely alapján Magyarországon gyermek-és ifjúsági irónak skatulyázták be, bár tevékenysége sokkal gazdagabb volt. AJÁNLOM!

Bleeding_Bride IP>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

Félreértések- félreértésekre halmozva, naiv szereplő, aki azt sem látja pontosan, hogy merre kel fel a nap, banális inkognitóba burkolózó bűnözők, mindezt úgy ötvözve, hogy kedvesen vicces és nem egy stupid katyvasz.
Nagyon élveztem, a miniatűr körüli kálvária, a tucatszor elkevert, összecserélt és ellopott műkincs nagyon kellemes kis olvasmány, ez az a történet, amit akármikor újralapoz az ember, ha egyet mosolyogva pihenni akar.

Emmi_Lotta I>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

Kedves, kellemes olvasmány. Nincsenek benne nagy meglepetések, minden mozzanat előre sejthető. Könnyed, szórakoztató és kortalan. Kortalan abban az értelemben, hogy bármikor játszódhat és bárkinek olvasható. Kästner kihasználta a témában és karakterábrázolásban rejlő lehetőségeket. A hentesmester a legkevésbé sematikus szereplő, és a maga gyarló naivitásával igazán telitalálatnak bizonyult.

>!
Európa, Budapest, 1976
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630705885 · Fordította: Sárközy Elga · Illusztrálta: Papp Oszkár
gyuszi64>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

2021/124, könyvtár, 45/134 eddigi értékelés

Előzetesen kifejezetten a Rejtő-fordítást ajánlották. Nem tudom, milyen az eredeti könyv hangulata, de ebben a fordításban a könyvecske tipikus Rejtő…

Kedves krimimese, a humor és a fordulatok végig adottak. Kastner hősei kevésbé karikírozottak, míg Rejtőnél a „hős” szereplők már-már parodisztikus külsőbe csomagolják a történeteket.

Ha olvasás előtt egy Rejtő-könyvet képzelünk el, ami ifjúsági regény, akkor nagyot nem tévedhetünk. Sok a komikum, sok a bonyodalom, és a végén a jók győzedelmeskednek. Ahogy annak lennie kell…

meseanyu P>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

Régen el akartam már olvasni ezt, és most a nyaraláson elkértem a barátnőmtől. Pont ilyesmikre vágyom én a hőségben: kedves, aranyos, jól megírt történet ez is.

mokus33>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

Ó, hogy miért is nem írt Erich Kästner több ilyen jellegű könyvet? Egyszerűen imádom ezeket a humoros, félreértéseken alapuló könyveit, mert annyira kedvesek, szórakoztatóak, hogy olvasásuk közben az ember minden búját-baját elfelejti.
Az eltűnt miniatűr pontosan egy ilyen könyv, persze kissé meseszerű, hihetetlen és nem életszerű, de kit érdekel? Kästner jellegzetes stílusával, a roppant eredeti, mulatságos karakterei segítségével egyszerűen csak elszórakoztat, nevetésre csábít. Ezeket a könyveit akárhányszor újraolvashatnám, sosem unnám meg. Ajánlom mindenkinek, aki szeret nevetni és egy kis kikapcsolódásra vágyik:)

klaratakacs P>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

Kastner ismét meg tudott lepni, egy igazán szórakoztató kalandos regénnyel, amin lehet kuncogni, kicsit izgulni és élvezni az olvasás élményét.
Már az alaphelyzet, a filozofikus megvilágosodás után családjából, munkájából lelépő Külz hentesmester Koppenhágában biztosítja a jó hangulatot. Hogy pont ő, a becsületes kisember keveredjen bele egy miniatűr-szállítás biztosításába! Na persze, keresd a nőt, a csodaszép és egyáltalán nem gyámoltalan Irene kéri segítségnek és csatlakozik hozzájuk a titokzatos harmadik is… Ők küzdenek vonaton, kompon és kocsmán át, hogy a miniatűrt rendben Berlinbe vigyék. Az ellenfeleik meg a tipikus 30-as évek maffiája, élükön a tanár úrral.
Minden a helyén volt, a szereplők teljesen tipikusak, mégis szerethetőek, még az éneklő tarokkcsapat is, akik tercelés közben lengeti a lufikat. Van némi csűrcsavar a miniatűr és a spoiler körül, ami nem engedi egy pillanatra sem leülni a történetet.
Hozzá kell tenni, a könyvet Rejtő Jenő fordította, így arra sem panaszkodhatunk, testhez álló feladat lehetett neki.

anesz P>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

borító. 4
tartalom. 5
stílus: 5
szereplők: 5
élmény: 5
mondanivaló: 4

Békebeli hangulatom lett ettől a regénytől. Nagyon jó kis kalandregény rengeteg fordulattal és geggel. Persze kiszámítható a vége, de nagyon jó humorral és rengeteg kedvességgel, elnézéssel van megírva ez a történet. Eddig csak a gyerekkönyveit olvastam az írónak, remek betekintést kaphattam a felnőtteknek szánt alkotásba is ezzel a kötettel, lehet, hogy majd még nézek ehhez hasonlót. Az illusztrációk engem annyira nem nyűgöztek le. A szereplők közül Külz papa vitte a prímet a naivitásával és jólelkűségével, de szorosan követte őt a titokzatos fiatalemberünk is. Jó kis utazás/üldözés keveredett ebből a sztoriban.
Örülök, hogy a 20. század években kihíváshoz ráakadtam!

alaurent P>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

Ilyen, amikor az embernek elege lesz mindenből, és nyakába veszi a világot. Azonnal ott terem a Kaland, a Veszély, és a nagybetűs Élet! Nagyon kedves regény, amelyben a jól megformált, kissé nyárspolgár Külz hentesmester különleges körülmények közé jut, és ahol a naivitása, egyszerűsége rengeteg humor forrásává válhat. A befejezésben is minden a helyére kerül, így semmi ok panaszra: a világ kerek és jól el van rendezve – mint Kästner könyveiben általában.

Habók P>!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr

Szeretem Kästner humorát. Szeretem Rejtő szójátékait. A kettőt együtt meg pláne. Kaland, kaland hátán, félreértések, átverések, és persze a végén minden jóra fordul. Na de addig!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

csend_zenésze>!

Gutenberg diadalmas találmánya óta túlságosan megszoktuk azt a feltevést, hogy ha embertársaink újságot tartanak az arcuk előtt, akkor valóban olvasnak is.
Ja, ha ez így lenne!

Külz papa rendel egy felvágottat (10. o.)

Kapcsolódó szócikkek: Gutenberg
Natasha>!

A tudatlanság az Úr adománya. Aki sokat tud, azt sok baj éri.

20. oldal (2009.)

1 hozzászólás
Natasha>!

Gyermekkorunkban tündérek és törpék tanyájának látjuk az erdőt. Aztán azok az esztendők következnek, amikor az erdő titkos gyengédségeink színhelye. És ahogy múlik az idő, lassan már csak a deszkára emlékeztet, amelyet fáiból a fűrészmalomban gyártanak, meg arra, hogy senki emberfiának nincs szüksége négy szál deszkánál többre, amikor teljes kényelemben, bár ablakok nélkül, az utolsó utazásra kél.
De az erdő továbbra is zúgni fog. És a szél könnyű lába továbbra is ott futkározik a fák koronája fölött. – Ó milyen jó is volna, ha hinnénk a lélekvándorlásban! De hát kinek van ahhoz ereje?

105. oldal (2009.)

pelika_Bp>!

Az üres borosüvegek szaporodása a nyulakéval vetekedett.

Vége a bálnak

btunde P>!

– Külz úron első pillantásra látni, hogy talpig becsületes ember! …
– Nagy kunszt, mondhatom! Mire harminc évvel öregebb leszek, az én kiváló jellemvonásaim is megtalálják lassacskán az utat a lelkemtől az arcomig!

85. oldal, Nyolcadik fejezet (Partvonal)

Kapcsolódó szócikkek: jellem
Habók P>!

– Ismeri ön a fiatal Holbeint?
– Ha őszinte akarok lenni, nem! Sőt az öreget sem.

A művészetről esik szó

btunde P>!

A tücskök felhangolták hegedűjüket. A szöcskék a távolugrást gyakorolták. És egy hiszékeny – vagy csak rövidlátó? – káposztalepke a Traurig kisasszony kalapjára varrt művirágra szállt. Percekbe telt, míg rádöbbent a turpisságra, és csalódottan, méz nélkül tovalibbent.

105. oldal, Tizedik fejezet (Partvonal)

Kapcsolódó szócikkek: távolugrás
Habók P>!

– Úgy látom, hogy ez a tánchelyiség – mondta Struve Rudi – gótikus, és a huszadik században épült.
– Őn ért a gótikához? – kérdezte a lány.
– Nem. De a huszadik századhoz sem értek.

Újabb levél érkezik

btunde P>!

Arról beszélgettek, hogy azokat az esztendőket, amikor Európa végrehajtotta nagyvonalú öngyilkossági kísérletét, milyen bölcsen fordította a maga javára a többi világrész, az európai áruk hajdani vásárlója.

95. oldal, Kilencedik fejezet (Partvonal)

lenne P>!

– Talán nem ártana, ha a rigónak rendőrileg megtiltanák a fütyülést.

15. oldal, Első fejezet - Külz papa egy kis hidegtálat rendel

Kapcsolódó szócikkek: rigó
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Anthony Horowitz: Mély vízben
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
G. Szabó Judit: Különös sziget
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Szabó Tünde: A hacker
Csóti Lili: Hetedvérig
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Jill Marshall: Jane Blonde, a csodálatos csöpikém