A ​salzburgi szobalány 178 csillagozás

Erich Kästner: A salzburgi szobalány Erich Kästner: A salzburgi szobalány Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Kästner bűbájos, habkönnyű regénykéje 1937-ben játszódik, az anschluss előtt, amikor a Salzburgi Ünnepi Játékokra még egy dúsgazdag fiatalember is pénztelenül érkezik, mert nem kapta még meg a valutaengedélyét. Ingázik hát Németország és Ausztria között, egyik oldalon szinte milliomos, a másikon koldusszegény. Ebből a „kishatár-forgalomból” adódnak a bonyodalmak, és így kerülhet sor arra is, hogy végül egy salzburgi szobalányba lesz szerelmes, akit azután feleségül is vesz. Végtelenül szellemes, ötletes írás, amely – nem csak az úgynevezett vidám könyvek olvasóinak lesz kedvére.

Eredeti megjelenés éve: 1938

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek Európa

>!
Partvonal, Budapest, 2012
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639910928 · Fordította: Lendvay Katalin · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Európa, Budapest, 1999
102 oldal · ISBN: 9630765756 · Fordította: Lendvay Katalin · Illusztrálta: Lacza Márta
>!
ÁKV, Budapest, 1990
96 oldal · ISBN: 9632920694 · Fordította: Lendvay Katalin · Illusztrálta: Horst Lemke

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Paprika Jancsi

Helyszínek népszerűség szerint

Salzburg


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KingucK P>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Utazás térben (Németország és Ausztria között) és időben (majdnem száz évet vissza) :)
Könnyű, romantikus és vidám történet. Főhősünk nem csak szerelmes lesz egy „szobalányba”, de részese is lesz egy élő előadásnak. A történet eseményei nem túl életszerűek, de egy gyors nyári kikapcsolódásnak megteszi a kisregény.

bambali>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Kedves, vicces, hangulatos romantikus kis történet, afféle könnyed komédia.

Kicsit lassan indul, de aztán olvastatja magát, egy nyári délutánon tökéletes kikapcsolódás a hűvös szobában.

Uzsonna >!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Habkönnyű ez a kisregény, mint a salzburgi galuska, könnyed szerelmi történetet tálal egy kis városnézéssel körítve. spoiler
Salzburgba utazóknak érdemes elolvasni a sok érdekes leírás miatt.

kratas P>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Tüneményes kis történet ez, remek csattanóval a végén és mesés barangolással Salzburg utcáin.

klaratakacs P>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

A történet színpadra kívánkozik, könnyen lehetne belőle darabot írni. A szereplők klasszikus vígjátékba illőek, alap, hogy félreértések sorozata történik, mindenki más, mint akinek mondja magát. Kastner humora is átjött, főleg a valutaüggyel kapcsoaltban.
Élvezettel olvasam a Salzburgot leíró részeket, mivel nyáron oda készülünk.

vorosmacska>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Habkönnyű szerelmi komédia Mozart városában, mely a salzburgi Ünnepi Játékok idején, 1937 nyarán játszódik, naplóbejegyzésekben elbeszélve.

Kastnernél nem ismeretlen a fiktív bevezető alkalmazása. E szerint a könyv Georg Rentmeister műve, aki gyakorlatilag terméketlen író, de naplója, melyet kölcsönadott Kastnernek elolvasásra, publikálásra érdemes, szóval Kastner gondoskodott erről Georg tudta nélkül. És ez még csak a kézirat körüli bonyodalom pár oldalon elbeszélve.
A történet főhőse a naplót író berlini Georg, akit barátja invitál Salzburgba. A 30-as években külön devizaszabály vonatkozott az Ausztriába látogató németekre, minimális zsebpénzt engedélyezve. Nagyobb összeg bevitelére külön kérvényt kellett benyújtani, az ügymenet lassú, a Játékok nem várnak, így főhősünk egy osztrák határ melletti német városban száll meg – itt királyként élhet, a határ túloldalán, Salzburgban pedig barátja pénztárcájára utalva. Ebből indul a bonyodalom, és azt hiszem, nem árulok el titkot, hogy több szereplő nem az, akinek hisszük.

Üdítő, kellemes olvasmány napsütéses, madárcsicsergős hétvégi napokra, mely igazán nem szokványos fordulattal lepi meg olvasóit. Kastner mellékesen bevezet minket Salzburg látványosságaiba és Mozart előtt is leró egy-két tiszteletkört. Csíptem a humorát, kellemesen kikapcsolt a könyv.

Trixi_Adzoa P>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Jééé, nem értékeltem, pedig mennyire imádnivaló volt. Nekem ez most nagyon jól eset közbeszúrva a sok nehéz orosz mű közé.
Gyors kis könyv, kellemes lendülettel, pici izgalommal és persze szerelemmel.
Gyerekkoromban olvastam Erich Kästner könyveket, és szerettem őket, úgy látszik, ez nem változott.

Arianrhod P>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Egy molytárs, aki olvasta, értékelésében arra hivatkozott, azért unta, mert nem ismeri a várost. Büszkén jelentem, én nem untam, és bár nem emlékszem már ilyen pontossággal a leírt helyekre, ahogy a szerző, a könyv olvasása gondolatban visszarepített a Városba, közben a képzeletemben végig Mozart zenéjét hallottam, és beborított az az utánozhatatlan hangulat, melyet csak ez a város képes nyújtani. Nem érdekes itt a történet valójában, a főszereplő Salzburg az anekdotáival, barátságos, bővérű, evét-ivást-mulatást mindenekfelett kedvelő polgáraival. Nekem nagyon tetszett.

Pistacchio>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Aranyos, könnyed történet, egy nap alatt el lehet olvasni. Jó volt felidézni Salzburg hangulatát, nevezetességeit.

lenne P>!
Erich Kästner: A salzburgi szobalány

Kicsit többre számítottam, de persze nem elégedetlenkedek, jó ez most már így is… Mindenesetre elaludtam itt délután kettőkor a vége felé.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

jancsibohi P>!

Az első találkozás legjobb bírája az első viszontlátás.

31. oldal

jancsibohi P>!

A nyári táj olyan vidáman forgott körülöttünk, mint egy lemez Isten nagy gramofonján.

19. oldal

Sziszandria>!

Szerelmes vagyok! Nem mondom, valami kisebb szerelmecskét nem is bántam volna, de mindjárt ekkorát! Hogy egy kicsit belebolonduljak valakibe, mint egy gimnazista, de hogy rögtön úgy, mint egy egész érettségiző osztály?

30. oldal, A nagy élmény, Reichenhall, augusztus 21. (Partvonal, 2012)

Trixi_Adzoa P>!

A szelíd szépség is lehet megrázó.

20. oldal (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: szépség
jancsibohi P>!

Gesztenyebarna haja van, és kék szeme, de ha fordítva lenne, tökéletességéhez akkor sem férhetne kétség.

25. oldal

vorosmacska>!

… itt kuksolok a szálloda bárjában, kezemben egy pohár hőn szeretett „charlottenburgi pilzenivel”, ennek keresztelték ugyanis kedves bajor barátaink a pezsgő és a sör zamatos keverékét.

24. oldal

9 hozzászólás
Sziszandria>!

A dohányzószakaszban ülök, és éppen most jöttem rá egy nagy igazságra. A világ összes vasúttársasága kétféle kocsit üzemeltet: dohányzót és nem dohányzót. Eddig rendben lévőnek látszik a dolog – de ez csak a látszat. A nem dohányzó szakaszban tilos a dohányzás, következésképp a dohányzószakaszban a nem dohányzást kellene megtiltani!

23. oldal, Augusztus 20., az étkezőkocsiban

Uzsonna >!

    Később kis utcákon kóboroltunk, benéztünk a kapuboltozatok alá, udvarokba, örömmel fedeztünk fel egy-egy falépcsőt, kiugró erkélyt, ívek alatt futó sikátort, egy-egy céh vagy vendéglő művészien formált cégérét, szentek festett szobrait fali fülkékben, az oromzatok homorulataiba pingált tréfás vagy jámbor mondásokat; egyszóval, örültünk mindennek, ami régi.
    Mert egyvalami mindig feltűnik, és nemcsak Salzburgban: minden ablakpárkány és minden ajtózár, minden kémény, a cserépkályhák minden egyes szeme és minden székláb, amit régmúlt századokban készítettek, ízlésről, mesterségbeli tudásról és a tárgyak szeretetéről tanúskodik. A biedermeierre még jellemző volt a kézműves és a tulajdonos személyes kapcsolata a házhoz, a ruhákhoz, akár a legapróbb háztartási eszközhöz. Aztán jött a vízözön – és hol született Makart? Salzburgban!

39. oldal, Salzburg, augusztus 22-én, délben (Partvonal, 2012.)

Kapcsolódó szócikkek: biedermeier · cégér · Salzburg
Uzsonna >!

Paprikajancsinak, ennek a halhatatlan figurának, Salzburg környéke a szülőhazája. Ikertestvére, Lipperl lett a salzburgi Mozartnál Leporello. Ő meg Papageno, a másik pojáca a legtősgyökeresebb népi színjátszásból léptek át Mozart operaszínpadára – mulattatni.

66. oldal, Reichenhall, augusztus 25., éjjel (Partvonal, 2012.)

Kapcsolódó szócikkek: Paprika Jancsi · Salzburg
Habók P>!

Mert egyvalami mindig feltűnik, és nemcsak Salzburgban: minden ablakpárkány és minden ajtózár, minden kémény, a cserépkályhák minden egyes szeme és minden székláb, amit régmúlt századokban készítettek, ízlésről, mesterségbeli tudásról és a tárgyak szeretetéről tanúskodik. A biedermeierre még jellemző volt a kézműves és a tulajdonos személyes kapcsolata a házhoz, a ruhákhoz, akár a legapróbb háztartási eszközhöz. Aztán jött a vízözön – és hol született Makart? Salzburgban!

augusztus 22. délben


Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt
Farkas Andrea: A Főnök ajánlata
Julianne Donaldson: Edenbrooke örököse
Vi Keeland – Penelope Ward: Hate Notes – Adok-kapok
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
David Nicholls: Mi
Tomor Anita: Szeretlek, Hawaii!
Emily Henry: A könyvek szerelmesei
Christina Lauren: Nem mézes hetek
Helen Hoang: Menyasszony rendelésre