A ​repülő osztály 527 csillagozás

Erich Kästner: A repülő osztály Erich Kästner: A repülő osztály Erich Kästner: A repülő osztály Erich Kästner: A repülő osztály Erich Kästner: A repülő osztály Erich Kästner: A repülő osztály Erich Kästner: A repülő osztály

A kirchbergi gimnázium diákjai karácsonyi színdarabot próbálnak. A próbán minden remekül megy, de az előadásig történik egy és más előre nem látott esemény. Például kitör a háború a gimnazisták és a reáliskolások között, s hatalmas hócsatákat vívnak, áldozatul esik egy köteg dolgozatfüzet, elcsattan több tucat pofon, valaki nyaktörő mutatványt hajt végre egy nyitott esernyővel… A többi pedig – hát az már maradjon titok. Erich Kästnernek, az Emil és a detektívek, a Május 35 és A két Lotti szerzőjének nevét már jól ismerik az olvasók. A repülő osztály egyik legjobb ifjúsági regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1933

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2022
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862536 · Fordította: B. Radó Lili · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2019
126 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862536 · Fordította: B. Radó Lili · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2018
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158868 · Fordította: B. Radó Lili · Illusztrálta: Walter Trier

23 további kiadás


Enciklopédia 19


Kedvencelte 56

Most olvassa 15

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Erich Kästner: A repülő osztály

Nagyon jó ifjúsági regény, szép stílusban és még mielőtt azt gondolnátok, hogy az ünnepvárás és a karácsony miatt túl magasztos történet lenne, megnyugtatlak benneteket, hogy nagyon sokat nevettem is, a szerző kiváló humorérzékkel bír.

Szórakoztató, vicces, tartalmas és megható olvasmány. Nem csak karácsonykor érdemes elolvasni, de akkor mindenképpen! Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlom!

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/erich-kastner-rep…

Ibanez P>!
Erich Kästner: A repülő osztály

Két könyv járt a fejemben ennek a kis kötetnek az olvasása közben: az egyik a Pál utcai fiúk, hiszen az iskolai közeg, a két csapat közötti „ellenségeskedés”, a megismert csapat közötti összetartás és barátság, sőt, a kis Uli „gyávasága” is mind-mind Molnár könyvét idézte fel bennem. Persze más a stílus, itt inkább humorosabb, játékosabb, gyerekesebb a hangulat. A másik könyv Böhn tanár úr révén az Abigél volt, ahogy a háttérben igazságosan és mindig odafigyelve, mindent meghallgatva és átgondolva ítélkezik, segít és támogat. A kedvenc jelenetem az volt, amikor a tanár rájön Martin „titkára”. Én nem bántam az előszót és az utószót sem, sőt, az utószó igazán jó volt, hiszen megtudhattuk, mi történt a gyerekkel a következő két évben, merre fejlődtek. Könnyed kis szórakoztató regény, nekem jobban tetszett, mint A két Lotti.

Zsuzsanna_Makai>!
Erich Kästner: A repülő osztály

Két éve karácsonykor talált meg a Két Lotti. Valami olyan meglepetést okozott, h szinte leírhatatlan. Leginkább az, h a gyerek énemnek csak egy sztori volt, a felnőtt énemnek érzelmek, és veszteség is.
Most ugyanez történt A repülő osztállyal is.
Persze, nem olvastam el, miről szól, kicsit örülök is, h nem karácsonykor olvastam, így is bőgtem rajta.
Néha kicsit a Kis Nicolas jutott az eszembe, pl amikor a tanár a saját fiát vallatta; Hát mennyi ideig voltál a pincében? Körülbelül négy óráig. Észrevettek valamit a szüleid? Nem. Szép kis szülők lehetnek!
Persze mindenki röhögött, én is.
Kicsit el is gondolkodtam, h lehet ez a könyv 90% alatt, de gondolom, azoknak pontoztak mélyen, akiknek kötelező volt. Majd az idő feljebb pontoztatja velük…

Porcsinrózsa>!
Erich Kästner: A repülő osztály

Nagyon kellemes csalódás volt ez a regény. Azt gondoltam, hogy „fiús” könyv lesz inkább. Nehezen is indult számomra az egész a világszép borjúval, a zöld ceruzával. Na, gondoltam, ugyan mi sül ki ebből ?
Később már alig tudtam letenni. Pedig sokszor kaparta valami a torkomat, és úgy összeszorult a szívem ! Már nem zavart, hogy „fiús” a történet. Magával ragadott a bajtársias kis közösség, a tiszta szívű gyerekek. A harci jelenetek eszembe juttatták a Pál utcai fiúk csapatát, a vörösingeseket, Uli alakjában pedig felidéződött a kis Nemecsek.
Erich Kastner művét olvasva elhittem, hogy az élet szép, az emberek jók, a bajok elmúlnak, és hogy karácsonykor is gyakran járnak ember – angyalok a földön.
Mindenkinek ajánlom olvasásra ezt a remekművet.

Csoszi>!
Erich Kästner: A repülő osztály

A filmet évekkel ezelőtt már többször is láttam, de csak homályosan emlékeztem a történetre. A könyvre most tudtam sort keríteni. Szép és kedves karácsonyi történet. Igazi régimódi, és békebeli. A szereplők kedvelhetőek, a felnőttek pedig emberségesek és példamutatóak.

pwz I>!
Erich Kästner: A repülő osztály

Nagy klasszikus Kästner „tollából”, ami sajnálatos módon eddig még kimaradt az életemből. Azt hiszem, ez a németek Pál utcai fiúk-ja. Hasonló élethelyzeteket mutat be ez a könyv is, mint Molnár Ferenc örökbecsű könyve. Itt télen és egy németországi bentlakásos fiúiskola növendékeinek, szüleiknek és tanáraiknak a szemszögéből látjuk az eseményeket. Azok az értékek, mint pl. a barátság, az odaadás, a bátorság, mind megvannak benne, mint az 1907-es A Pál utcai fiúk-ban. Én tavasszal olvastam, de Isten igazából ezt téli, karácsony előtti olvasmánynak ajánlom. Filmek is jók! :D

>!
Móra, Budapest, 1965
174 oldal · puhatáblás · Fordította: B. Radó Lili · Illusztrálta: Walter Trier
DCinti>!
Erich Kästner: A repülő osztály

A helyzet az, hogy a Két Lotti óta nem nyúltam Kästner műveihez. Be kell látnom, óriási hiba volt, mert egyszerűen fantasztikusan ír.

A Repülő osztály jó ideje a családi könyvtár része, számtalanszor suhantam el előtte, de sosem vettem rá magam, hogy elolvassam. Aztán idén elkezdtem karácsonyi hangulatú könyveket keresni, mert a Karácsonyi ének szépnek szép, de valami újdonságot szerettem volna. Meglepődtem mikor a kereső kiadta Kästner könyvét. Mennyire tudatlan voltam. Idáig fogalmam sem volt róla, hogy valójában milyen történetet rejt az eddig figyelmen kívül hagyott könyv.
Azonnal el kezdtem olvasni. A két előszóban rádöbbentem, milyen okos és humoros az író. S magában a történetben felfedeztem milyen jól ír.
A kirchbergi gimnázium felidézte a koleszos korszakom, melyet úgy szerettem. Egyből otthon éreztem magam a hangulatától.
A fiúk története, a szereplők, némileg tényleg emlékeztetnek a Pál utcai fiúkra. Ez szintén jó pont, mert nagyon szeretem azt a könyvet is.

Azt hiszem mindent megkaptam Kästner művétől, amit szerettem volna így karácsony környékén. Volt benne egy kis kalamajka, megmosolyogtató és szívszorító pillanatok, s meghittség. Nem tudom mikor könnyeztem utoljára könyvön, de ez most jól esett. Átmelengette a lelkem.
S még ajándékot is kaptam: egy új barátság kezdetét. Mostantól nagyobb bizalommal fordulok Kästner munkássága felé.

>!
Móra, Budapest, 1977
174 oldal · ISBN: 9631107620 · Fordította: B. Radó Lili · Illusztrálta: Walter Trier
Molymacska>!
Erich Kästner: A repülő osztály

Kästner olvasótúrám következő részében a A repülő osztály került terítékre, amit szintén emlékszem (az agyam hátsó felében, valahol elrejtve, és macskaszőrrel belepve), hogy ezt is elvileg olvastuk alsóban, ám de én erre még annyira sem emlékszem, mint a Május 35-re. Felnőttként olvasva pedig meg is értem.
A történetben egy internátusban járunk, ahol egy osztály készül a színarabra, A repülő osztályra, de közben a másik iskolával való harcuk ezt megzavarja, és hát jön a karácsony is, vagyis semmi sem olyan, mint általában.
Alapvetően ez az a könyv, ami a megszületésénél is kis tingli-tangli történetecske lehetett, amiben a fiúk életét követhetjük nyomon egy pici humorral, és rengeteg karácsonyi csodával fűszerezve. És ennyi. Persze a kor szelleméhez mérten megvannak benne a jók, meg a jó cselkedetek, mégis nem erről, nem az oldalakról, vagy a cselekvésekről, és nem is annyira a bandaháborúról, vagy az előadásról, esetleg a karácsonyról szól. Hanem egy érzuésről, milyen egy internátusban tanulni.
Mondern fejjel nézve pedig volt, ami erősen kijött belőle. Az, hogy minden probléma ellenére ezt egy pozitív, kedves történeteknek írta meg a szerző. Márpedig nekünk, 21. századi olvasónak nem feltétlenül pozitív, hogy bandaháború miatt elégetjük a leckefüzeteket, vagy hogy fogolyként megkötözzünkegy embert. Igen, szerintem ez mára már a nem játék kategóriába tartozik, és ezt nem is szeretném, ha a gyerekek „lemásolnák” mintaként követnék. Ellenben a szerző ezt az egészet mégis úgy írta, mintha ez egy normális dolog lenne, hiszen a fiúk játszanak.
Számomra az is furcsa volt, hogy elvileg ez egy karácsonyi történet, és voltak benne télies dolgok, de nem a karácsonyra készülődésről volt szó (és nem is az előadásról), csak a könyvnek a nagyon végén, amikor a történetszálakat már lezárja a szerző. A többi igazából akármikor történhetne, csak akkor a fiúk viselkedése (a pozuitív esetekben) nem karácsonyi csoda, hanem jó magaviselet címkéjt viselné.
Alapvetően ez a könyv számomra egyszerűen semmilyen volt, ami az egyik fülemen be, a másikon… És hát az is igaz rá, mint Kästner más műveire, hogy nem biztos, hogya legjobban öregedtek. Nem hinném, hogy önként ezt egy mostani alsós elkezdené olvasni, ha pedig lány, nos annál kevésbé.

Lilla>!
Erich Kästner: A repülő osztály

Közös olvasásként kezdtem el a könyvet még májusban (azt hiszem :D), azonban mikor beleolvastam nem fogott meg különösebben. Nem szeretem, amikor az író kiszól a könyvből, és mivel itt ezzel kezdődött az egész, kicsit megijedtem…Bevallom, nem is érdekelt különösebben, olvastam, mert elkezdtem és kész. 2 hónapig csücsült az aktuális olvasmányaim között, aztán elkezdtem – úgy tényleg – és nagyon belelendültem. A történetet először A Pál utcai fiúkhoz hasonlítottam, nagyrészt a háború és az iskolák közötti „játék” miatt, de Uli engem kifejezetten Nemecsekre emlékeztetett.
Örülök, hogy nem hagytam abba, mert a végére nagyon megtetszett. Alapjában véve ez egy 1-2 napos kis olvasmány lenne, amit az ember akár újra is olvas… off és ki tudja! egyszer lehet én is újraolvasom majd.
Nem éreztem, hogy tényleg Jhonny lenne a főszereplő, igazából az egész iskola az volt. Martin története nagyon tetszett és meghatott, a Nemdohányzó pedig egy nagyon aranyos karakter, pont az ilyen ifjúsági könyvekbe való.
Ez is egy olyan mű volt, számomra, mint a >Hárman a szekrény tetején , el lehetett volna olvasni 1 nap alatt is, nekem mégse sikerült, de a végére meg nagyon tetszett a történet.
Nem tudok többet mondani most erről a könyvről …
Tetszett, jó volt és nagyon örülök, hogy olvashattam. :)

gybarbii >!
Erich Kästner: A repülő osztály

Teljesen mást kaptam, mint amire számítottam… (Soha ne ítéljetek a cím alapján!)
A történet teljesen magával ragadott, igazi karácsonyi hangulatba kerültem tőle, együtt nevettem a gyerekekkel, illetve ahol kellett, együtt törölgettem velük a könnyeimet…
Csodálatos történet barátságról, szeretetről, önzetlenségről, odaadásról, bátorságról, értékekről… Csak ajánlani tudom mindenkinek, ne essetek az én hibámba! Minél előbb vegyétek kézbe! :)


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Legyetek boldogok, amennyire csak tudtok! És legyetek olyan jókedvűek, hogy a hasacskátok is belefájduljon a nevetésbe!

16. oldal

4 hozzászólás
Darkshine>!

Nevetséges lenne – gondolta Jonathan Trotz –, ha az élet nem volna szép!

89. oldal

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Tanuljatok meg bátran szembenézni a balsorssal. Ne ijedjetek meg, ha valami rosszul üt ki. Ne kókadjatok le, ha kudarcot vallottatok. Fel a fejjel! Fő a vastag bőr!

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: balsors
4 hozzászólás
Ninácska P>!

– Minden helytelen dologban, ami történik – mondta Martin –, nemcsak azok a bűnösek, akik elkövetik, hanem azok is, akik nem akadályozzák meg.

Bea_Könyvutca P>!

Hogy is felejtheti el egy felnőtt ember olyan tökéletesen a fiatalságát, hogy egy szép napon már egyáltalán nem emlékszik rá, milyen szomorúak és szerencsétlenek lehetnek néha a gyerekek!

13. oldal

meseanyu P>!

Hogy is felejtheti el egy felnőtt ember olyan tökéletesen a fiatalságát, hogy egy szép napon már egyáltalán nem emlékszik rá, milyen szomorúak és szerencsétlenek lehetnek néha a gyerekek! Teljesen mindegy ugyanis, hogy az ember egy eltört baba miatt sír-e, vagy pedig valamikor később azért, mert egy barátját veszíti el. Az életben sohasem azon múlik a dolog, miért szomorkodik az ember, hanem csakis azon, hogy milyen mély a szomorúsága. A gyermeki könnyek, istenemre, nem kisebbek, és gyakran súlyosabbak, mint a felnőttek könnyei!

Telena>!

Aki nem csügged, félig már csatát nyert.

Az előszó - második rész

Kapcsolódó szócikkek: csata · csüggedés · győzelem
eme>!

Az életben sohasem azon múlik a dolog, miért szomorkodik az ember, hanem csakis azon, hogy milyen mély a szomorúsága.

clarisssa P>!

Én csak azt gondolom, az ember legyen becsületes akkor is, ha az fáj.

Az előszó második része

könyvfaló>!

Tanuljatok meg bátran szembenézni a balsorssal! Ne ijedjetek meg, ha valami rosszul üt ki! Ne kókadjatok le, ha kudarcot vallottatok! Fel a fejjel! Fő a vastag bőr!

Védekezzetek keményen, ahogyan a bokszolók mondják. Tanuljátok meg az ütéseket elviselni. Máskülönben az első pofontól, amit az élet ad, összerogytok. Mert az életnek átkozottul nagy kesztyűje van, uraim! Ha az ember kifogott egy ilyen pofont, és nem volt felkészülve rá, akkor már egy légyköhintés is elég ahhoz, hogy teljes hosszában hasra vágódjék.

Tehát: fel a fejjel! Fő a vastag bőr! Megértettétek? Aki nem csügged, félig már csatát nyert. Mert a köszönettel nyugtázott pofonok ellenére is megőrzi annyira a lélekjelenlétét, hogy kifejtse azt a két tulajdonságot, amelyeken minden múlik: a bátorságot és az okosságot. És véssétek jól az eszetekbe, amit most mondok! Bátorság okosság nélkül: szertelenség; az okosság bátorság nélkül pedig egy fikarcnyit sem ér! A világtörténelem sok olyan korszakot ismer, amelyben buta emberek bátrak vagy okos emberek gyávák voltak. Egyik sem volt az igazi. Csak ha a bátrak okosak lesznek, az okosak pedig bátrak, akkor lesz majd érezhető, amit tévesen már sokszor megállapítottak: az emberiség haladása.

Az előszó második része


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Bond: Paddington folytatja
Jeff Kinney: Négy fal között
Ulrike Rylance: A karácsonyfarablás
Jean-Philippe Arrou-Vignod: A cukrozott omlett
Tom Fletcher: Christmasaurus
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Jo Nesbø: (Dermesztően) csendes éj
Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója
Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
Fekete István: Téli berek