A ​két Lotti 1998 csillagozás

Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti

Melyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket? Nos, Kästner regényében két ilyen kislányról van szó. Ráadásul még nem is ismerik egymást, mert szüleik régóta elváltan élnek, s egyik az apjánál, másik az anyjánál nevelkedik. Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, és rájönnek, hogy testvérek. Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez: ki akarják békíteni az elvált szülőket, s ezért szerepet cserélnek. Hogyan viselkedik mindegyik a megváltozott élethelyzetében, és miképp sikerül tervük végrehajtása – erről szól A két Lotti könnyes-vidám története.

Eredeti megjelenés éve: 1949

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek, Szív könyvek

>!
Móra, Budapest, 2019
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862918 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2018
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159353 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2017
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157892 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier

38 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Lotte Körner · Luise Palffy · Dr. Strobl · Irene Gerlach · Ludwig Palffy · Luiselotte Körner · Resi


Kedvencelte 235

Most olvassa 55

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Nagy valószínűséggel nem én vagyok az egyetlen, de azon kevesekhez tartozom, akik gyermeki fejjel szerették, de felnőttként újra olvasva teljesen másképpen értékelik ezt a történetet.
Emlékszem nagymamám rendszeresen olvasott fel könyveket, többek között ezt a művet is.
Sokszor álmodoztam, hogy van valahol egy ikertestvérem (pedig nem vagyok egyke) és az egyik nyaralásom folyamán meglelem.
Nos ez az álmom (talán szerencsére) nem vált valóra.
Mikor kötelező olvasmány lett már annyira nem rajongtam érte, de bár értettem az elvált szülök fájdalmát, (a szüleim újra összeházasodtak egymással) még sem foglalkoztam vele igazán.
Most azt a játékot játszom, újra olvasom az anno kötelező, most már inkább érdeklődő köteteket, hogy felnőtt fejjel, megfelelő háttér ismerettel, mit is gondolok az aktuális könyvről.
Őszintén szólva két „gyermeki” lélekkel rendelkező, önző ifjú rossz döntése és egyben „kegyetlensége” tárulkozott szemem elé.
A két gyermek „ellopott” idejét vissza nem lehet adni, bármilyen „boldog” vége van a történetnek.
Bár kalandos, számos helyen mosolyogtató, néhol izgalmas, de legfőképpen szomorúnak éreztem és pont ezért nem tudok felhőtlenül kedvencelni, vagy magaslatokig dicsérni.
Azt el kell ismernem, hogy ennél rosszabb dolgok is megesnek a gyermekekkel, és itt szórakoztatóan olvasva, jobban el lehet fogadni.
Lehet érzékeny vagyok e témára, vagy most vagyok mélyebb hangulatban.
De ez számomra négy csillagot ér.
Mert magát az írót nem ítélem meg, jogom sincs hozzá.
Amit lerakott az asztalra érték.
Ha nem lenne, nem jelenne meg szinte két évente újra és újra, és nem filmesítették volna meg már oly sok változatban.
A véleményemet tartom, de az író munkássága előtt fejet hajtok.
És talán majd egyszer idősebb korban újra olvasom.

17 hozzászólás
Kikiriki>!
Erich Kästner: A két Lotti

A harmadikos énem hihetetlenül büszke volt magára, amikor 2 nap alatt elolvasta ezt az aranyos kis könyvecskét, és utána bátran dicsekedett az akkori hatodikosoknak, hogy ő bizony ilyen gyorsan végzett az ő kötelező olvasmányukkal! :D

Még mindig nagyon szeretem ezt a könyvet, így idősebb fejjel is. Rövid, aranyos, szép kis történet. :)

7 hozzászólás
Márk_2011 P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Szóval az úgy van, hogy kimaradt a gyerekkoromból. Vagyis… Csak a képeket nézegettem benne,de azt elég sűrűn!
Felnőtt fejjel, anyai szívvel, érthetetlen, hogy
hogyan is valaszthatták el az ikreket a szülők egymástól, és, hogy évekig nem látogatták a szülők a másik félnél lévő kislányt. Na, de ettől eltekintve, a lányok édesen megoldották ezt a furi helyzetet.
Igazi kis szórakoztató olvasmány volt ez most nekem. Szeretem a nyári táboros történeteket. :-)

7 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Ez egy hihetetlenül kedves, bűbájos történet. Valamiért azt gondoltam, hogy a tábori rész hosszabb benne. Biztos a sok filmfeldolgozás kavart össze. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt klassz kis olvasmány, örök klasszikus. Szerettem!

Lorenza_Pellegrini>!
Erich Kästner: A két Lotti

Ez az egyik olyan könyv amin nem fog az idő. Ma is ugyanolyan kedvvel olvasom mint el sem árulom hány éve.:-) Arra viszont csak újra olvasáskor jöttem rá, hogy két kislány személyisége olyan mintha egy ember ketté hasított két fele lenne. Nem hiába ikrek. Ajánlom mindenkinek, még mai szemmel sincsen elnyújtva a történet, és nagyon aranyos az egész.

6 hozzászólás
Linszyy P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Még mindig az egyik legjobb ötletű gyermekkönyvnek tartom ezt a történetet.
Egész kiskoromban szerettem volna, ha egy táborban egyszer csak felbukkan valaki, aki teljesen úgy néz ki, mint én. Aztán meg egyértelmű, hogy szerepet cseréltem volna vele, ennél nagyobb kaland nem is létezett számomra (na jó, talán ha a víztől sellővé változom, még jobban örültem volna xD).
Ez az egyetlen regény, ami szerintem alsósoknak jó kötelező olvasmány és még mindig maradhat a listán. :)
https://www.youtube.com/watch…

4 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Erich Kästner: A két Lotti

Jó volt ez a találkozás az újabb gyerekkori kedvenccel. Akkor, kislányként, csak az újbóli találkozás sikeréért szurkoltam. Most, miután már mást is olvastam a szerzőtől, látom a történetben az író jellegzetes humorát is. Ismét remekel a karakteres figurákkal, s a fantáziára rásegítenek Walter Trier pazar illusztrációi.
Elgondolkodva a szülők ismételt összeboronálásán, ma már azt gondolom, korántsem megy (vagy menne) ez ilyen zökkenőmentesen, sőt gyakran egyáltalán nem sikerül. Erről a terapeuták, szakemberek hosszan tudnának mesélni. Ezért is nagyon jó elhinni, hogy legalább a könyv lapjain lehetséges.
Filmes adaptációját is láttam, de azért a könyv az igazi, mivel az író stílusát, a mókát, élcelődést egy film sosem adja teljesen vissza.

1 hozzászólás
Kiss_Julianna P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Tudtam, hogy egy nagyon aranyos, kicsit megható, vidám történet. Nem minden részletre emlékeztem az idők távlatában. Jó volt felfrissíteni. Kellemes órákat töltöttem a lányokkal.

AniTiger P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Nehéz újat mondani róla, mert vagy olvastad, vagy szeretnéd, vagy sose akarod… Én szépen hátulról elindulva végigjártam ezeket a kategóriákat és nem bánom, hogy befolyásoltak a könyvvel kapcsolatosan, és végül elolvastam. Persze a befolyásolás alatt semmi rosszat nem kell érteni, egyszerűen az utóbbi időben többször került elém és kíváncsivá tett.

Rövid, kedves, humoros, kiszámítható, de bájos. Ikrek, akik először találkoznak egy véletlen folytán és véletlenül az egyiknek apukája, a másiknak anyukája van. Folyamatosan csiklandozta a Deja Vu detektoromat, ugyanis annyira rémlett a sztori, hogy végül anyummal utánajártunk, hogy az egyik kedvenc családi filmem a feldolgozása (Apád-anyád idejöjjön!, 1998). Végül amiatt nem lett nálam 5 csillagos, mert nem kaptam tőle semmi újat, hiába volt nagyon jópofa az egész bonyodalom és cserebere.

Sokkal bővebben a blogon: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/a-ket-lotti.html

Filmadaptációk és borítók – pl. „100%, hogy ezt nem venném a kezembe és haza se vinném, mert félek neki megmutatni, hogy hol lakom” borító számomra.

>!
Móra, Budapest, 1980
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631121550 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier
3 hozzászólás
gab001 P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Az első szó, ami eszembe jut erről a könyvről az az, hogy elbűvölő. Egyszerűen rabul ejtett a kedvessége. Természetesen ismertem a történetet, de még sosem olvastam. Nem is értem, hogy ennek mi lehet az oka. Annyira bájosan és egyszerűen fogalmaz az író, hogy rögtön az elején magával ragadott az elbeszélés módja. Olyan szívesen olvastam volna még egy kicsit.

17 hozzászólás

Népszerű idézetek

BZsofi P>!

– Az anya olyan orvosság, amilyet nem kapni ám a gyógyszertárban!

Tizedik fejezet.

Kapcsolódó szócikkek: anya · Dr. Strobl · gyógyszer · gyógyszertár
9 hozzászólás
Izolda P>!

– Jövök már! – kiabál Luise. – Öregember nem gyorsvonat!

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Luise Palffy
5 hozzászólás
Ydna>!

Az éjszaka végtelennek tűnik. Ám a végtelennek tűnő éjszakák is eltelnek végül.

Vivi_>!

Tulajdonképpen ismeritek ti Tó-Bühlt? Tó-Bühlt, a hegyi falut? A Bühl-tavi Tó-Bühlt? Nem? Tényleg? Különös – akárkit megkérdez az ember, senki sem ismeri Tó-Bühlt! Lehetséges volna, hogy a Bühl-tavi Tó-Bühlt csakis azok ismerik, akiket nem kérdez meg az ember? Nem is csodálnám. Van ilyen. Nos, ha a Bühl-tavi Tó-Bühlt nem ismeritek, akkor természetesen nem ismerhetitek a gyermeküdülőt sem, a Bühl-tavi Tó-Bühl ismert gyermeküdülőjét. Kár. De ez sem baj.

3 hozzászólás
Aprile>!

Az anyának – bármilyen is a gondja – elsősorban az a kötelessége, hogy gyermekét ne engedje túl korán kiűzetni a gyermekség paradicsomából.

107-108. oldal

Vivi_>!

A legyek persze buták, de az emberek, azok okosak, mi?

Aprile>!

Az idő múlik. Mit is tehetne mást?

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
Vivi_>!

Az elszántság ahhoz elég tán, hogy az ember levesse magát egy magas toronyból. De húslevest főzni metélttel, ahhoz több kell.

poggi IP>!

Ha a könyvnek ezen a pontján egy felnőtt belepillantana a vállatok felett a szövegbe, és így kiáltana: „Nahát, ez az ember! Mindenre, ami szent: hogyan beszélhet ilyen dolgokról a gyerekeknek!” – akkor, kérlek, olvassátok fel neki a következőt:
Shirley Temple hét-nyolc éves korában már világszerte híres filmcsillag volt, és a filmgyárak sok millió dollárt kerestek rajta. Ha azonban Shirley Temple meg akart nézni egy Shirley Temple-filmet az édesanyjával, nem engedték be a moziba. Túl fiatal volt. Megnéznie tilos volt a filmeket. Csak szerepelnie lehetett bennük. Azt engedélyezték. Ahhoz elég idős volt.

51. (Ötödik fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Shirley Temple

Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Fekete István: Bogáncs
Eric Knight: Lassie hazatér
Michael Ende: A Végtelen Történet
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Fekete István: Téli berek
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Janikovszky Éva: Égigérő fű