A ​két Lotti 1648 csillagozás

Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti

Melyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket? Nos, Kästner regényében két ilyen kislányról van szó. Ráadásul még nem is ismerik egymást, mert szüleik régóta elváltan élnek, s egyik az apjánál, másik az anyjánál nevelkedik. Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, és rájönnek, hogy testvérek. Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez: ki akarják békíteni az elvált szülőket, s ezért szerepet cserélnek. Hogyan viselkedik mindegyik a megváltozott élethelyzetében, és miképp sikerül tervük végrehajtása – erről szól A két Lotti könnyes-vidám története.

Eredeti mű: Erich Kästner: Das doppelte Lottchen

Eredeti megjelenés éve: 1949

>!
Móra, Budapest, 2017
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157892 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2015
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198812 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2014
124 oldal · ISBN: 9789631196450 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier

30 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Lotte Körner · Luise Palffy · Dr. Strobl · Irene Gerlach · Ludwig Palffy · Luiselotte Körner · Resi


Kedvencelte 189

Most olvassa 55

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
Erich Kästner: A két Lotti

A harmadikos énem hihetetlenül büszke volt magára, amikor 2 nap alatt elolvasta ezt az aranyos kis könyvecskét, és utána bátran dicsekedett az akkori hatodikosoknak, hogy ő bizony ilyen gyorsan végzett az ő kötelező olvasmányukkal! :D

Még mindig nagyon szeretem ezt a könyvet, így idősebb fejjel is. Rövid, aranyos, szép kis történet. :)

7 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Erich Kästner: A két Lotti

Nehéz újat mondani róla, mert vagy olvastad, vagy szeretnéd, vagy sose akarod… Én szépen hátulról elindulva végigjártam ezeket a kategóriákat és nem bánom, hogy befolyásoltak a könyvvel kapcsolatosan, és végül elolvastam. Persze a befolyásolás alatt semmi rosszat nem kell érteni, egyszerűen az utóbbi időben többször került elém és kíváncsivá tett.

Rövid, kedves, humoros, kiszámítható, de bájos. Ikrek, akik először találkoznak egy véletlen folytán és véletlenül az egyiknek apukája, a másiknak anyukája van. Folyamatosan csiklandozta a Deja Vu detektoromat, ugyanis annyira rémlett a sztori, hogy végül anyummal utánajártunk, hogy az egyik kedvenc családi filmem a feldolgozása (Apád-anyád idejöjjön!, 1998). Végül amiatt nem lett nálam 5 csillagos, mert nem kaptam tőle semmi újat, hiába volt nagyon jópofa az egész bonyodalom és cserebere.

Sokkal bővebben a blogon: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/a-ket-lotti.html

Filmadaptációk és borítók – pl. „100%, hogy ezt nem venném a kezembe és haza se vinném, mert félek neki megmutatni, hogy hol lakom” borító számomra.

>!
Móra, Budapest, 1980
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631121550 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier
3 hozzászólás
>!
gab001 P
Erich Kästner: A két Lotti

Az első szó, ami eszembe jut erről a könyvről az az, hogy elbűvölő. Egyszerűen rabul ejtett a kedvessége. Természetesen ismertem a történetet, de még sosem olvastam. Nem is értem, hogy ennek mi lehet az oka. Annyira bájosan és egyszerűen fogalmaz az író, hogy rögtön az elején magával ragadott az elbeszélés módja. Olyan szívesen olvastam volna még egy kicsit.

17 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride IMP
Erich Kästner: A két Lotti

Ezt a könyvet először édesanyám olvasta fel nekem. Minden szombaton felolvasást tartott nekem, ami alatt legtöbbször a kádban locsiztam (lehettem max. 4 éves). Azóta persze már én is olvastam, három és félmillió filmadaptációt láttam (máig a kedvencem a Lindsay Lohan verzió). Nem is igen tudom értékelni. Igazi gyermek klasszikus, szerintem már mindenki úgy születik, hogy ismeri az ikrek történetét, az egymásra bukkanásuk körülményeit.
Most felolvastam a majdnem 5 éves lányomnak. Immár ő is ismeri. Újabb piros pont a Két Lottinak: nem unta meg az örökmozgó végighallgatni egyben az egész történetet. (azért tudjuk, hogy mennyire kell ügyesnek lenni, hogy több mint 15 percre lekössünk monoton olvasással egy ekkora lurkót)

>!
Trudiz P
Erich Kästner: A két Lotti

Ez egy kedvelhető kötelező olvasmány-kategória :)
Kedves, fordulatos kis történet. A lányok nagyon dörzsöltek, ötletesek.
Olvasni és filmben is aranyos. :)

>!
Vivi_
Erich Kästner: A két Lotti

Még, ha akarnék se tudnék ötnél kevesebb csillagot adni ennek a kis könyvnek. Azt hiszem ez benne van a kötelező olvasmányokban, de nekünk sose kellett elolvasni. De inkább olvastam volna egy másik könyv helyett ezt el, minthogy azzal szenvedjek.

Szerencsém volt, mert éppen nagyimnál „nyaralok”, ahol a polcon – a hírhedt nagyik könyvespolcján –, megtaláltam egy példányát. Mivel mindig is kíváncsi voltam miről szól, ezért elkezdtem olvasni. Aztán rájöttem, hogy ez tök aranyos, így végeztem is vele. Egész végig az a Lindsay Lohan film volt a fejemben, aminek nem tudom a címét, és nem tudom, hogy ennek-e a feldolgozása. :D

A szereplők is cukik, a helyszín is cuki, és ez az egész könyv egy cukiság. :DD Én mondjuk annyira nem ajánlom kisebbeknek, mert szerintem teljesen nem értenék meg a könyv lényegét, ahogy régen én sem értettem volna. Így örülök is, hogy most olvastam, hiszen a könyvnek a mondanivalója átadása nélkül, nem váltana ki ugyanolyan élményt.

2 hozzászólás
>!
Navi
Erich Kästner: A két Lotti

Azt hiszem az Ohlsen-ikres feldolgozást láttam x évvel ezelőtt, a könyv most volt először a kezemben. Gyorsan olvasható aranyos, rózsaszín mese a második esélyről, a változásról és két kislányról, akik mindenre hajlandóak a boldog jövőért. Nagy valószínűség szerint majd a kislányom kezébe fogom adni, amikor már annyi idős lesz, hogy értse.

>!
Viktória_Erdei 
Erich Kästner: A két Lotti

Egyik kedvenc kötelező olvasmányom volt. Jó volt újraolvasni.

>!
h_orsi P
Erich Kästner: A két Lotti

Annyira sokszor olvastam már ezt a könyvet! Általánosban még kötelezőnk is volt, azonban ennek ellenére nem sokra emlékeztem belőle. A sok film feldolgozás teljesen más nyomott hagyott bennem, de azt kell állítanom, hogy semmi sem fogható az eredeti Két Lottihoz ;)
Azt biztosan állíthatom, hogy eddig a vége kicsit mindig elkedvetlenített. Valahogy nem éreztem reálisnak, és nem repdestem az örömtől sem, viszont többször megkönnyeztem a történetet, és végül is azt hiszem, hogy ennek ez a lényege :)

>!
Röfipingvin MP
Erich Kästner: A két Lotti

Az első könyv volt, amit én kértem. Nem kaptam karácsonyra, szülinapra, névnapra, akármire. Nem. Hazajöttem hittanról (ott láttam egy lánynál a könyvet) és megmondtam, hogy én ezt szeretném. Nagyon.
És láss csodát: este apa evvel a könyvvel jött haza.
Mondanom sem kell, hogy rögtön elkezdtem olvasni, majd lámpaoltás, de a könyv a párnám alatt. Amint úgy éreztem, hogy szülői veszély nem fenyeget könyv elő, lámpa fel és olvasás…Mindaddig, amíg újfent le nem kapcsoltatták a lámpát… Arra a hülyeségre hivatkozva, hogy másnap iskola. Felnőttek….

2013. 07. 19.
Hát nem akart mindenki egy ikertestvért miután elolvasta a könyvet? :)(:

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

– Az anya olyan orvosság, amilyet nem kapni ám a gyógyszertárban!

Tizedik fejezet.

Kapcsolódó szócikkek: anya · Dr. Strobl · gyógyszer · gyógyszertár
9 hozzászólás
>!
Izolda +SP

– Jövök már! – kiabál Luise. – Öregember nem gyorsvonat!

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Luise Palffy
4 hozzászólás
>!
Ydna

Az éjszaka végtelennek tűnik. Ám végtelennek tűnő éjszakák is eltelnek végül.

>!
Vivi_

Tulajdonképpen ismeritek ti Tó-Bühlt? Tó-Bühlt, a hegyi falut? A Bühl-tavi Tó-Bühlt? Nem? Tényleg? Különös – akárkit megkérdez az ember, senki sem ismeri Tó-Bühlt! Lehetséges volna, hogy a Bühl-tavi Tó-Bühlt csakis azok ismerik, akiket nem kérdez meg az ember? Nem is csodálnám. Van ilyen. Nos, ha a Bühl-tavi Tó-Bühlt nem ismeritek, akkor természetesen nem ismerhetitek a gyermeküdülőt sem, a Bühl-tavi Tó-Bühl ismert gyermeküdülőjét. Kár. De ez sem baj.

2 hozzászólás
>!
Vivi_

A legyek persze buták, de az emberek, azok okosak, mi?

>!
Aprile

Az anyának – bármilyen is a gondja – elsősorban az a kötelessége, hogy gyermekét ne engedje túl korán kiűzetni a gyermekség paradicsomából.

107-108. oldal

>!
Vivi_

Az idő, amely köztudomásúlag begyógyítja a sebeket, általában betegségeket is meggyógyít.


Hasonló könyvek címkék alapján

G. Szabó Judit: A Madárijesztő-ház
Julia Brückner: A titkos alagút
Kertész Erzsébet: Kaland a Szamócában
Thury Zsuzsa: Zalai nyár
Eric Knight: Lassie hazatér
Fekete István: Bogáncs
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Nemere István: A fantasztikus nagynéni