A ​két Lotti 2408 csillagozás

Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti Erich Kästner: A két Lotti

Melyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket? Nos, Kästner regényében két ilyen kislányról van szó. Ráadásul még nem is ismerik egymást, mert szüleik régóta elváltan élnek, s egyik az apjánál, másik az anyjánál nevelkedik. Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, és rájönnek, hogy testvérek. Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez: ki akarják békíteni az elvált szülőket, s ezért szerepet cserélnek. Hogyan viselkedik mindegyik a megváltozott élethelyzetében, és miképp sikerül tervük végrehajtása – erről szól A két Lotti könnyes-vidám története.

Eredeti megjelenés éve: 1949

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra · Szív könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2023
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862918 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier
>!
Móra, Budapest, 2022
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862918
>!
Móra, Budapest, 2021
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862918 · Fordította: Tóth Eszter, Török Sándor · Illusztrálta: Walter Trier

42 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Lotte Körner · Luise Palffy · Dr. Strobl · Irene Gerlach · Ludwig Palffy · Luiselotte Körner · Resi


Kedvencelte 256

Most olvassa 69

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Nagy valószínűséggel nem én vagyok az egyetlen, de azon kevesekhez tartozom, akik gyermeki fejjel szerették, de felnőttként újra olvasva teljesen másképpen értékelik ezt a történetet.
Emlékszem nagymamám rendszeresen olvasott fel könyveket, többek között ezt a művet is.
Sokszor álmodoztam, hogy van valahol egy ikertestvérem (pedig nem vagyok egyke) és az egyik nyaralásom folyamán meglelem.
Nos ez az álmom (talán szerencsére) nem vált valóra.
Mikor kötelező olvasmány lett már annyira nem rajongtam érte, de bár értettem az elvált szülők fájdalmát, (a szüleim újra összeházasodtak egymással) még sem foglalkoztam vele igazán.
Most azt a játékot játszom, újra olvasom az anno kötelező, most már inkább érdeklődő köteteket, hogy felnőtt fejjel, megfelelő háttér ismerettel, mit is gondolok az aktuális könyvről.
Őszintén szólva két „gyermeki” lélekkel rendelkező, önző ifjú rossz döntése és egyben „kegyetlensége” tárulkozott szemeim elé.
A két gyermek „ellopott” idejét vissza nem lehet adni, bármilyen „boldog” vége van a történetnek.
Bár kalandos, számos helyen mosolyogtató, néhol izgalmas, de legfőképpen szomorúnak éreztem és pont ezért nem tudok felhőtlenül kedvencelni, vagy magaslatokig dicsérni.
Azt el kell ismernem, hogy ennél rosszabb dolgok is megesnek a gyermekekkel, és itt szórakoztatóan olvasva, jobban el lehet fogadni.
Lehet érzékeny vagyok e témára, vagy most vagyok mélyebb hangulatban.
De ez számomra négy csillagot ér.
Mert magát az írót nem ítélem meg, jogom sincs hozzá.
Amit lerakott az asztalra érték.
Ha nem lenne, nem jelenne meg szinte két évente újra és újra, és nem filmesítették volna meg már oly sok változatban.
A véleményemet tartom, de az író munkássága előtt fejet hajtok.
És talán majd egyszer idősebb korban újra olvasom.

17 hozzászólás
Kikiriki>!
Erich Kästner: A két Lotti

A harmadikos énem hihetetlenül büszke volt magára, amikor 2 nap alatt elolvasta ezt az aranyos kis könyvecskét, és utána bátran dicsekedett az akkori hatodikosoknak, hogy ő bizony ilyen gyorsan végzett az ő kötelező olvasmányukkal! :D

Még mindig nagyon szeretem ezt a könyvet, így idősebb fejjel is. Rövid, aranyos, szép kis történet. :)

7 hozzászólás
nicosia P>!
Erich Kästner: A két Lotti

A világ legjobb kamaszlány regénye. Aranyos, kicsit rózsaszín, romantikus, de mégsem nyálas. Ez a felszíne. Számtalan változatban láttam filmen, sokszor, sokféle hangulatban olvastam könyvben. Most épp csak úgy felidézésként, mégis más kontextusban látom mint eddig, vagy mint máskor. Mindig épp amilyen élethelyzetben vagyok. Most épp a szülők éretlen döntésének következménye van előttem, és az, hogy ennyi évig hogy lehet ilyen mélyen haragudni tulajdonképpen ok nélkül? Főként így, testvéreket szétszakítva? Máskor az elválás fájdalma, megint máskor az egymásra találás öröme helyeződik előtérbe. Mikor hogy. Ezt a könyvet érdemes többször újraolvasni.

Márk_2011>!
Erich Kästner: A két Lotti

Szóval az úgy van, hogy kimaradt a gyerekkoromból. Vagyis… Csak a képeket nézegettem benne,de azt elég sűrűn!
Felnőtt fejjel, anyai szívvel, érthetetlen, hogy
hogyan is valaszthatták el az ikreket a szülők egymástól, és, hogy évekig nem látogatták a szülők a másik félnél lévő kislányt. Na, de ettől eltekintve, a lányok édesen megoldották ezt a furi helyzetet.
Igazi kis szórakoztató olvasmány volt ez most nekem. Szeretem a nyári táboros történeteket. :-)

7 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Ez egy hihetetlenül kedves, bűbájos történet. Valamiért azt gondoltam, hogy a tábori rész hosszabb benne. Biztos a sok filmfeldolgozás kavart össze. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt klassz kis olvasmány, örök klasszikus. Szerettem!

Lorenza_Pellegrini>!
Erich Kästner: A két Lotti

Ez az egyik olyan könyv amin nem fog az idő. Ma is ugyanolyan kedvvel olvasom mint el sem árulom hány éve.:-) Arra viszont csak újra olvasáskor jöttem rá, hogy két kislány személyisége olyan mintha egy ember ketté hasított két fele lenne. Nem hiába ikrek. Ajánlom mindenkinek, még mai szemmel sincsen elnyújtva a történet, és nagyon aranyos az egész.

6 hozzászólás
jagoka1984 P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Gyerekként talán olvastam, hisz kötelező olvasmány volt, de erre nem mernék mérget venni. Szerintem mint a legtöbb gyerek Én is hadilábon álltam a kötelezőkkel. Ezért is gondoltam, hogy (újra)olvasom ezeket.
Kezdésként A két Lotti-val kezdtem. Belegondolok, hogy gyerekfejjel ebből mennyit érthettem meg…. Természetesen nem a felfogóképességemben kellett volna a hibát keresni… Gyerekként biztos jó „bulinak” gondoltam volna, ha ikerként szerepet cserél két gyerek.
Mai, felnőtt fejjel döbbenet, hogy gyermeklelkek mire képesek, és min mennek/mehetnek keresztül egy válás során. Elszakadva egymástól, családtól, otthontól…..

K_Kata99 P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Sajnálom, hogy nem akadt előbb kezembe ez a történet, mert nagyon imádnivaló volt!
Eszembe juttatta a nyári táborozások élményeit a Balaton parton, és a közös sütögetéseket a tábortűz mellett.
Lotte és Luise szemén keresztül újból átélhetjük a gyerekkor gondtalanságát, újból rálelünk arra a „nem létezőnek” hitt varázslatra.
Többször újraolvasós, bájos regény, mely szeretetre tanít és bebizonyítja, hogy a családi kötelék elválaszthatatlan és megmásíthatatlan.

2 hozzászólás
Linszyy P>!
Erich Kästner: A két Lotti

Még mindig az egyik legjobb ötletű gyermekkönyvnek tartom ezt a történetet.
Egész kiskoromban szerettem volna, ha egy táborban egyszer csak felbukkan valaki, aki teljesen úgy néz ki, mint én. Aztán meg egyértelmű, hogy szerepet cseréltem volna vele, ennél nagyobb kaland nem is létezett számomra (na jó, talán ha a víztől sellővé változom, még jobban örültem volna xD).
Ez az egyetlen regény, ami szerintem alsósoknak jó kötelező olvasmány és még mindig maradhat a listán. :)
https://www.youtube.com/watch…

4 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Erich Kästner: A két Lotti

Imádtam!
Sokkal, de sokkal jobban tetszett, mint gyerekként!
Többször meg is könnyeztem, pl mikor rájöttek, hogy testvérek, mikor először találkoztak a szüleikkel, vagy amikor anya rájött.
Nagyon jó ötlet volt újraolvasni. Pláne így, hogy karácsonykor találtam egy könyvet a szeretetről, és az összetartozás öröméről.


Népszerű idézetek

BZsofi P>!

– Az anya olyan orvosság, amilyet nem kapni ám a gyógyszertárban!

Tizedik fejezet.

Kapcsolódó szócikkek: anya · Dr. Strobl · gyógyszer · gyógyszertár
10 hozzászólás
Izolda P>!

– Jövök már! – kiabál Luise. – Öregember nem gyorsvonat!

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Luise Palffy
5 hozzászólás
Ydna>!

Az éjszaka végtelennek tűnik. Ám a végtelennek tűnő éjszakák is eltelnek végül.

Vivi_>!

Tulajdonképpen ismeritek ti Tó-Bühlt? Tó-Bühlt, a hegyi falut? A Bühl-tavi Tó-Bühlt? Nem? Tényleg? Különös – akárkit megkérdez az ember, senki sem ismeri Tó-Bühlt! Lehetséges volna, hogy a Bühl-tavi Tó-Bühlt csakis azok ismerik, akiket nem kérdez meg az ember? Nem is csodálnám. Van ilyen. Nos, ha a Bühl-tavi Tó-Bühlt nem ismeritek, akkor természetesen nem ismerhetitek a gyermeküdülőt sem, a Bühl-tavi Tó-Bühl ismert gyermeküdülőjét. Kár. De ez sem baj.

4 hozzászólás
Aprile>!

Az anyának – bármilyen is a gondja – elsősorban az a kötelessége, hogy gyermekét ne engedje túl korán kiűzetni a gyermekség paradicsomából.

107-108. oldal

Vivi_>!

Az elszántság ahhoz elég tán, hogy az ember levesse magát egy magas toronyból. De húslevest főzni metélttel, ahhoz több kell.

Vivi_>!

A legyek persze buták, de az emberek, azok okosak, mi?

Aprile>!

Az idő múlik. Mit is tehetne mást?

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
poggi IP>!

Ha a könyvnek ezen a pontján egy felnőtt belepillantana a vállatok felett a szövegbe, és így kiáltana: „Nahát, ez az ember! Mindenre, ami szent: hogyan beszélhet ilyen dolgokról a gyerekeknek!” – akkor, kérlek, olvassátok fel neki a következőt:
Shirley Temple hét-nyolc éves korában már világszerte híres filmcsillag volt, és a filmgyárak sok millió dollárt kerestek rajta. Ha azonban Shirley Temple meg akart nézni egy Shirley Temple-filmet az édesanyjával, nem engedték be a moziba. Túl fiatal volt. Megnéznie tilos volt a filmeket. Csak szerepelnie lehetett bennük. Azt engedélyezték. Ahhoz elég idős volt.

51. (Ötödik fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Shirley Temple
Shine>!

Hiszen annyi a mesélni-, kérdezni- és válaszolnivaló, ha két kislány egyszer összebarátkozik!

22. oldal, 2. fejezet, (Móra, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Lotte Körner · Luise Palffy

Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„A háború után gyereklapot indított és ekkor írta meg A két Lotti című regényét is, ami szintén zajos sikert hozott.”

[www.evamagazin.hu]

Kapcsolódó könyvek: Erich Kästner: A két Lotti

Erich Kästner: A két Lotti

Kapcsolódó alkotók: Erich Kästner


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Dániel Anikó: Flóra
L. M. Montgomery: Anne gyermekei a háborúban
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
L. M. Montgomery: Barátságok
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Benedek Elek: Katalin
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa