Tedd ​meg magadért! 107 csillagozás

Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

Egy ​újabb felejthetetlen történet az életről, a szeretetről és a barátság erejéről az „Ízek életre-halálra” sikerszerzőjétől.

Kate ünnepi vacsorára várja a barátnőit seattle-i otthonába. Most először gyűlnek össze mindannyian azóta, hogy meggyógyult súlyos betegségéből. Az öröm pillanataiban a vendégei felvetik, hogy valami őrültséggel kellene megünnepelnie az újraszületését, s rábeszélik, menjen el arra a vadvízi evezős túrára a Grand Canyonba, amit a lánya nézett ki kettejüknek.
Kate beleegyezik, de csak azzal a feltétellel, ha az elkövetkező egy évben a többiek is megtesznek valamit, ami új, nehéz vagy ijesztő; és ők sem választhatják meg a saját feladatukat, ő fogja kijelölni mindegyiküknek. A barátnők attól tartanak, hogy Kate például hegyet mászni küldi el őket, ám az általa kiosztott feladatok ugyanolyan visszafogottak és meglepőek, mint az asszony maga. A személyre szabott, látszólag teljesen hétköznapi tevékenységek – kenyérsütés, kertrendezés,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Piros pipacs könyvek Pioneer Books

>!
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638964861 · Fordította: Morvay Krisztina

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Velence


Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Pepe0810 P>!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

Nagyon megtetszett az ötlet, hogy legen egy ilyen történet, de a megvalósítás nekem nem jött be sajnos.. :/ Lehet csak rosszkor olvastam, de most nem igazán lett kedvenc ez a könyv.. :/ Talán Marion feladata tetszett a legjobban. Egyszer olvasós..

Trixi>!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

A könyv alapötlete tetszett. Vettem az üzenete(ke)t, sőt elég sokszor magamra ismertem. De mégis elmaradt a wow hatás. Nem nagyon szeretem amikor a sztori elején elárasztanak egy rakás emberrel, és csak pillogok, hogy most akkor ő és ő kicsoda. Persze később ezek az emberek jobban be lesznek mutatva – előtörténetük, aztán a feladatuk –, de pont a kis történetük vége, azaz utóélete valahogy elsikkadt, és emiatt nem éreztem azt a bizonyos wow hatást. Amúgy kedves, szerethető könyv.

worsi P>!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

Ritkán olvasok ilyen regényeket, pláne rögtön megjelenés után. De ez a könyv most nagyon megtalált engem. Olyan jó volt beleburkolózni, mint egy meleg pulóverbe egy téli estén, kezemben egy bögre forrócsokival.
Nagyon tetszett, hogy bármelyik főszereplőt követtem éppen a hét közül, mindegyik kicsit olyan volt, mintha én lennék, mintha rólam írta volna a szerző a regényt. Pedig mind a hét főszereplő teljesen más, mint amilyen én vagyok…
Hihetetlen nyugalom és életigenlés árad számomra ebből a könyvből. Biztosan többször le fogom még venni a polcról.
Tegnap este fejeztem be, és azóta azon gondolkodom, hogy vajon én milyen feladatot kapnék?

9 hozzászólás
sarahangel P>!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

A fülszöveget olvasva felkeltette az érdeklődésemet a történet, mert magam is megtapasztaltam már, milyen nehéz kilépni az embernek a komfortzónájából, pedig sokszor az kellene ahhoz, hogy teljesüljenek az álmaink, így valami ilyesmi történetre számítottam. Nagyjából ez igaz is volt, de annyira mégsem tetszett, mint ahogy vártam. Maga az ötlet jó volt, voltak benne gondolatok, de néhol untam, valahogy túl lassúnak éreztem. Mivel a könyv fel volt bontva kisebb fejezetekre- mindegyik barátnő részéről – , így egyik nőt sem ismerhettük meg úgy igazán. Talán pont ez volt a probléma, mert így egyikük sem tudott közel kerülni hozzám. Néha bele is zavarodtam, hogy ki kicsoda. Egyszeri olvasásra azért jó volt, de szerintem többet is ki lehetett volna hozni ebből.

6 hozzászólás
Sister>!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

Az eleje nagyon tetszett, jólesett belesimulni ebbe a lírikus hangvételű történetbe. Az írónő másik könyvét is olvastam már, ennél fogva ismertem a stílusát. Sajnos ezzel egyetlen problémám van: egy idő után telítődöm vele.

Legjobban a velencei feladatot élveztem, ott tényleg úgy éreztem, hogy ott vagyok. Láttam a gondolákat, ahogy szelik a csatornákat, a galambokat, a kifeszített ruhakötélen száradó darabokat, a színeket, amik körülvették a világra (újra) rácsodálkozó Sarat. Bárcsak a többi is ilyen élő és élénk lett volna! Akkor nyugodt szívvel adnék több csillagot is, így viszont marad a három és fél.

mokus33>!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

Az alapelgondolás jó, de szerintem ebből többet is ki lehetett volna hozni. Izgalmasnak tűnt a fülszöveg, kíváncsivá tett, ennek ellenére olvasás közben nem kötött le. Olyan érzésem volt, mintha csak kapargatnánk a felszínt, de mihelyst jobban beleásnánk magunkat egy-egy szereplő sorsába, gondolataiba, már végteztünk is vele… Szerencsésebb lett volna, ha kevesebb barátnője van Kate-nek, akkor talán mélyebben megismerhettem volna őket, és többet kaptam volna ettől a regénytől. Voltak benne magvas gondolatok, amelyeken elgondolkodtam és kifejezőnek tartottam, de a könyv nagy része inkább csak felszínesnek tűnt.

Pompi>!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

Nagyon jó könyv volt. Én alig tudtam letenni. Tetszett, hogy kicsit humorosan van leírva de közben mégis olyan témákról van szó, amik egyeseknek egyszerű dolgoknak tűnnek, de másokban mély érzéseket keltenek vagy éppen egy rossz gyerekkori emlékre emlékeztetik őket. Jó volt egy kicsit kilépni a tizenéves főszereplők világából és az idősek gondolatait olvasni.

Málnika >!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

Nagyon megtalált a könyv és az üzenete, bevallom, alig bírtam letenni. Fontos, hogy az embernek olyan dolgokat is meg kell valósítania, amit csak saját magért tesz, nemcsak mások elvárásának megfelelően élni. Minden barátnő története tele van élettel, szinte szívtam magamba Velence nyüzsgését, a friss kenyér, a zsálya vagy épp a földi szeder illatát, a folyó nyugalmát és zúgó moraját. Közben pedig elgondolkodtam, hogy mikor tettem meg valamit utoljára csak azért, mert az jó nekem, és hogy vajon rám mit osztott volna ki Kate. :)

Alíz_Simon P>!
Erica Bauermeister: Tedd meg magadért!

Régóta kíváncsi voltam erre a regényre… Sok kedves és szívmelengető gondolattal találkoztam benne, ezért jó volt olvasni. Ami kicsit zavart, az az volt, hogy miközben az öt barátnő történetei váltották egymást, meg-megtört a lendület. Még olvastam volna az előző életutat, de kezdődött egy új és mire belerázódtam ebbe, már vége is volt és jött egy egész más sztori… A szálak időnként össze-összeértek, és ilyenkor nagyon kellemes érzés volt elmerülni a barátnők szeretetteljes kapcsolatában.


Népszerű idézetek

worsi P>!

Soha nem lehet tudni, mi rejlik egy olyan könyvben, amelyik korábban valaki másnál időzött. Ahogy tökéletlenségek után kutatva átlapozta az oldalakat, talált egy belépőjegyet, egy receptet tizenhárom üveg pezsgő elkészítéséhez, egy listát elvégzendő feladatokról, amire a készítője a megvásárolandó élelmiszerek és a ruhatisztító mellé egyszerű emlékeztetőként a következőt írta: vegyél egy fegyvert! Életek pillanatképei bújtak meg potyautasként az egyes fejezetek között. Néha ő maga sem tudta eldönteni, hogy melyik történet vonzza jobban.

20. oldal (Caroline)

4 hozzászólás
Makuzka>!

– Azt hiszem, a szerelem olyan, mint azok a hullámok odakint – mondta. – Az egyik egészen a partig elhoz a hátán, és ez a lgcsodálatosabb dolog, amit valaha éreztél. Egy ponton túl azonban a víz óhatatlanul visszafordul. És talán szerencsés vagy… Talán mindketten túl elfoglaltak vagytok ahhoz, hogy drasztikus lépést tegyetek. Vagy talán nagyon jó barátok is vagytok egyben, így hát együtt maradtok. Aztán valami történik… Talán olyan nagyszabású esemény, mint egy baba születése, vagy valami olyan apróság, hogy ő szó nélkül kipakol a mosogatógépből… És a hullám megint partot ér. És ez így megy, újra és újra. Csak azt hiszem, hogy az emberek néha elfelejtenek várni.

53. oldal

worsi P>!

[…] a polcról leemelt könyv elégedett sóhaja, […]

18. oldal (Caroline)

worsi P>!

[…] a felnőtteknek is kell játszaniuk néha, hogy a gyerekek fel akarjanak nőni.

105. oldal (Sara)

Vackor6 P>!

Marion tetoválások iránti lelkesedése mindig is a tintában rejlő történetekből fakadt; […] a titkos üzenetekből, amelyek elrejtőznek, s csak annyi időre bukkannak a felszínre, amíg egy ingujj felcsúszik, egy szoknya meglibben.

178. oldal - Marion

Kapcsolódó szócikkek: tetoválás
worsi P>!

Elhaladt egy regény mellett, amelyet a nagykorúsága alkalmára kapott, s amely most főiskolás hallgatóként szólt hozzá. Aztán jött egy memoár, amely fiatal anyaként csöppent be az életébe, s amely biztosította arról, hogy nincs egyedül. Könyvek, amelyek az évek során játszótársat vagy egy szerető nagymamát, esetleg egy enyhén gonoszkodó udvarlót idézve kerültek a közelébe. Néhányukat közelebb érezte magához, mint a saját családtagjait.

44. oldal (Caroline)

Zoe27>!

…. ő maga azt szerette, ha egy racionális folyamat eredményeként találhat meg egy könyvet, hogy aztán amikor kinyitja, magukkal ragadják annak az embernek az emlékei, aki volt, amikor először olvasta.

25. oldal

Vackor6 P>!

– Mit mondtak? – kérdezte Sara az apját, aki lenézett rá és elmosolyodott.
– Azt mondták, hogy a felnőtteknek is kell játszaniuk néha, hogy a gyerekek fel akarjanak nőni.

105. oldal - Sara

roganedina>!

Fura módon olyan érzése volt, mintha azzá a fiatal lánnyá vált volna, aki egykor volt, erős és szegény, akinek nem volt sok holmija. De talán csak arról volt szó, hogy ha valakinek nincs semmije, attól nem is lehet elvenni semmit.

192. oldal

Papírtigris>!

Mikor érintették meg Jackkel egymást utoljára igazán? Talán erre gondolt a férfi, amikor arról beszélt, hogy szerelmes akar lenni; nemcsak a bőrt megérintő kezekre, hanem arra az érzésre, hogy valaki észreveszi, megérti őt. Talán csak túl nehéz lett minden azzal a rengeteg nyírásra váró fűvel és a bevásárlólistákkal, az élet által kiosztott és felgyülemlett szerepekkel kettejük között.
[…] Szinte szó szerint ironikus, gondolta most, ahogy Jack végigtombolta az életét az elmúlt egy évben, egyetlen mozdulattal lesöpörve a polcokat, bár azok valójában már maguktól elkezdtek ürülni, csendesen és hatékonyan. A tiszta lapos újrakezdéshez egy olyan nőt választott, aki épp hogy csak megkezdte a felnőtt életét, aki még csak most akarja elkezdeni megtölteni a polcokat gyerekekkel, pelenkákkal és rollerekkel, több csomaggal, mint amennyit egy ember egymaga el tud cipelni. Jack kiszállt a játékból, csak hogy elölről kezdje újra, hogy ismét megtömje mindkét kezét.

59. oldal, Caroline (Pioneer Books, 2013)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Holden: Bright Side
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Jessica Park: 180 seconds – 180 másodperc
Brittainy C. Cherry: Tűzeső
Sherry Gammon: Hihetetlen
Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…
Guillaume Musso: Ott leszel?
Nicholas Sparks: Az utolsó dal
J. R. Ward: Síron túli szerető
Jeaniene Frost: A sír innenső oldalán