Geek ​randikalauz 7 csillagozás

Eric Smith: Geek randikalauz

A figuráidat az eredeti csomagolásban tartod, szekrényeidben hemzsegnek a hivatalos Csillagok háborúja-holmik. Odavagy az Elder Scrollsért és a Metal Gearért, de egy ideje minden eddiginél őszintébb rajongást érzel, hiszen nemrég a szomszédba egy új lány költözött.
Mit tesz ilyenkor egy geek? Mondjuk ehhez a randikalauzhoz fordul. Ebben a humoros gyűjteményben csalások, végigjátszások és bónuszok garmadáját találod, melyek megkönnyítik a sikeres navigációt a szerelmi élet veszélyei és buktatói között. A kötetben fiatal és idősebb geekek is megtalálhatják az élettel, a világmindenséggel és minden romantikus érzéssel kapcsolatos végső kérdéseket a kapcsolatfelvételtől a gyűrű szövetségéig – és azon is túl. A színpompás, 8-bites illusztrációkkal tarkított randikalauz mindenkinek segítséget nyújt abban, hogy rátaláljon a hosszú és eredményes szerelmi élethez vezető ösvényre.

Eredeti cím: The Geek's Guide to Dating

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Kossuth, Budapest, 2020
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630990141 · Fordította: Laki Mihály
>!
Kossuth, Budapest, 2020
208 oldal · ISBN: 9789630991209 · Fordította: Laki Mihály

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

A_S1M0N P>!
Eric Smith: Geek randikalauz

Nagyon jó kis kézikönyvecske, nem számítottam arra, hogy tényleg hasznos tanácsokat ad, mindezt közvetlen, humoros stílusban, alaposan nyakon öntve geek-es hasonlatokkal, példákkal.
Elsősorban férfiaknak szól, de ahogy a szerző is írja, a másik nem képviselői is bátran olvashatják, esetleg pár fejezetet kihagyhatnak (de így meg ki olvas könyvet?).
A tanácsok tehát elgondolkodtatóak (mondjuk sokat én eléggé alapnak tartok, lásd helyesírás, viselkedés), kitérnek az internetes és a személyes ismerkedésre, majd a randevúra is, végül pedig a szakítás módjairól és a továbblépésről is olvashatunk.

Ráadásul pár új zenére is ráakadtam a könyvnek köszönhetően, ezért is jár a szerzőnek a pacsi!

Nekem tetszett, bátran ajánlom, nemtől függetlenül is.

3 hozzászólás
Nympha17 P>!
Eric Smith: Geek randikalauz

Ötletes könyv volt, és mindenképpen a zárkózottabbnak tartott geek-közöség tagjainak íródott. Főleg a fiúknak, de vannak olyan részei a könyvnek, ami lányoknak is hasznos lehet.
Végig veszi a randi lépéseit, az ismerkedéstől kezdve (hol érdemes a neten, és a valóságban keresgélni), a megfelelő randi ruhatippeken át, magáig az első randiig, és kicsit azon is túl. Szót ejt az összeköltözésről is, de még a szakításról is.
Mindezt játék, képregény, könyv és filmes hasonlatokkal tűzdelve. Bevallom az első kettőnél néha el is vesztem, de google a barátom, szóval rákerestem épp melyik karakterről van szó, hogy képben legyek, úgy hogy még pár új dolgot is sikerült tanulnom. Plusz a könyves és filmes idézetekkel azért tudtam kompenzálni. :D
Három dolog volt, amit ilyen olyan okból kiemelnék.
Az első, hogy nagyon hasznosnak találtam, hogy beszélgetést kezdeményező tippeket is adott. spoiler
A második, hogy a szerző folyamatos elfogadásra buzdított, de közben zárójelben mindig megjegyezte, hogy ha az adott csaj ezt a filmet/sorozatot/akármit szereti, azért az gáz. Most akkor döntsük el, hogy nyitottak vagyunk a másik ízlésére vagy sem.
A harmadik, néha túl amerikainak éreztem a kötetet. Főleg a program ajánlásoknál, illetve a randi oldalak számba vitelénél. Mindkét esetben figyelembe kell venni szerintem, hogy a rendezvény dátumok nem egyezhetnek, illetve mások a lehetőségek a mi kis hazánkban, illetve ismerkedős weboldal sincs annyi, mint a tengerentúlon.

dorkabuba>!
Eric Smith: Geek randikalauz

    Mindenhol ezt olvasom és hallgatom, hogy „a stresszes vírushelyzetre való tekintettel vidám, könnyedebb könyveket olvasok”. Tulajdonképpen nálam is valahogy így van, ez a kötet is ezért került előre a várólistáról. Technikailag angolul olvastam, de annyit valószínűleg nem ér a dolog, hogy hozzáadjam az adatbázishoz.
     Eric Smith egy intelligens ember. Szerintem borzasztó sok triviális dolgot ír le, de már évek óta nem vagyok megfelelő tesztalany önsegítő könyvekhez – túl sok a szaktudásom. Még akkor is, ha a randizás kifejezetten marginális területe a pszichológiának.
    Mindenesetre arra rájöttem, hogy a „geek” szót valamivel kisebb spektrumon használom, mint amit eredetileg jelent. Így viszont nincs olyan magyar kifejezés, ami lefedi – mert a kockaság csak egy szelete. Azt eddig is tudtam, hogy én nem vagyok „geek” (csak szeretnék bizonyos szintig), ennek minden előnyével és hátrányával. Az első fejezet gyakorlatilag egy óda a geekséghez, és jobban belegondolva tényleg rengeteg előnye lehet. Pluszpont, hogy a potenciális hátrányokkal kapcsolatban is őszinte az író.
    Mint randikönyv…ennek a műfajnak a létjogosultságát nem teljesen értem, ez szerintem olvasás-filmnézés-józanparasztiész kérdése. De ha már van ilyesmi, akkor ötletes a geek szubkultúrára specifikálni. Kifejezetten jó poénok voltak benne, még úgy is, hogy kevesebb mint a fele hivatkozást értettem (lévén ugye nem mondhatom magam geeknek.) Ami miatt kifejezetten élvezhető, hogy alapvetően abból indul ki az író, hogy nem fog mindenki érteni minden párhuzamot, ezért elmagyarázza az összeset. Tehát érteni mindent lehet, csak olyan érzelmi kötődést nekem nem jelentettek ezek a pontok, mint egy olyan olvasónak, aki ezeket mind végignézte/-olvasta/-játszotta élete folyamán.
    Összességében tehát ötletes, egészen humoros, intelligens, próbál minden fontos pontra gondolni a randizás elméleti és gyakorlati témakörében. Abszolút egyszer olvasós részemről, de semmilyen romboló hatása nincs, és tényleg poén. :)


Népszerű idézetek

Nympha17 P>!

Ha szerencsés vagy, és megtaláltad azt, aki valóban boldoggá tesz, remélem, ő lesz Hermione, és te leszel Ron, ő lesz Vadóc, és te leszel Gambit, ő lesz Pepper Potts és te leszel Tony Stark. Talán kézen fog majd, és átvezet egy ajtón, ahogy Ramona Flowers tette Scott Pilgrimmel.

203. oldal

Zonyika P>!

Lobogtasd csak bátran a geekzászlót, valaki biztosan megörül majd neki.

50. oldal

Amalthya P>!

Mi, geekek, nem véletlenül olvassuk el az eredeti könyveket, képregényalbumokat vagy képregényfüzeteket, mielőtt megnéznénk a belőlük készült filmváltozatot. Nem véletlenül ismerjük ki az eredeti alkotást, mielőtt belepillantanánk a felújított változatba. Nem véletlenül próbáljuk ki a Magic: The Gathering és a Warhammer 40 000 figurákat, mielőtt rávetnénk magunkat a videojáték-adaptációkra. A tradíciók tisztelete, az eredeti változatok (és hátterük) megértése hozzájárul, hogy még jobban élvezhessük az újszerű ötleteket.

12. oldal

A_S1M0N P>!

Helyesírás. Mindig figyelj oda rá.

51. oldal, 2. fejezet - Indulás! - Útvonaltervezés a Randik Birodalmába.

Nympha17 P>!

A szerelem, akár a természet – és ezt kérlek, olvasd Jeff Goldblum őslényparkos hangján – mindig utat tör.

20. oldal

A_S1M0N P>!

Te geek vagy, Egyes, és ez azt jelenti, hogy ki kell emelkedned az emberi faj átlagos tagjai közül.

139. oldal, Ötödik fejezet - Kapcsolatfelvétel - A randi maga

Nympha17 P>!

Az élet nem átvezető animáció, és nem kapsz pluszpontokat, ha elrejtőzöl a félelmeid elől. Solid Snake vagy, az ördögbe is!

78. oldal

Nympha17 P>!

Próbálj meg valami nagyon vad dolgot: használd telefonálásra a telefonodat.

157. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marcella Markham: A teremtés koronája
Csernus Imre: A férfi
Ranschburg Jenő: A nő és a férfi
Joe Quirk: Prűdek és paráznák
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes
Rachel Hollis: Szabadulj meg végre a hazugságoktól, hogy az lehess, aki valójában vagy!
Amy Schumer: A deréktetovált lány
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról
Ralph Lazar – Lisa Swerling: A boldogság… – 500 pillanat, amit jó átélni
Derek Fagerstrom – Lauren Smith: Mit hogyan