Fő ​az elszántság 5 csillagozás

Eric Linklater: Fő az elszántság

Ragyogó szatíra egy angol családról, amelynek tagjai sehogy sem tudják elszánni magukat arra, hogy gyermekeik legyenek. Élik a maguk üres, hazug, nagyképű, unalmas életét – minden családtag más és más hobbynak hódol, mindegyiknek az élete önmagában is egy-egy ragyogó novella. …És ekkor meghal a gazdag, agglegény nagybácsi. Vagyona azé lesz, aki három év múlva a legtöbb gyermeket mondhatja a magáénak. Valóságos bombarobbanás a családban! Megindul a „gyermekszaporító verseny”, résztvevők és nézők izgalmas és mulatságos versengése és intrikálása, amely ördögien aljas és angyalian kedves helyzetek és epizódok tömegére ad alkalmat az írónak. Az egyik versenyző ikreket szül, a másik öt gyermeket hamisít magának, de végül mégis az „igazság” győz: a hagyatékot a helybeli pap nyeri el, aki ugyan „törvénytelen” rokona a nevezetes családnak, de hat gyermekét nem a vagyon kedvéért segítette a világra!

>!
Táncsics, Budapest, 1957
404 oldal · keménytáblás · Fordította: Kőszegi Imre

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Eric Linklater: Fő az elszántság

Nagyon helyes kis könyv, az az igazi békebeli, finom humorú történet a két világháború közötti vidéki Angliáról és fura figuráiról. Elég izgalmas is, de csak olyan kedélyesen, nem rágod azért le a körmöd közben. Volt egy-két ma már kissé korszerűtlen, politikailag nem annyira korrekt rész, de ez nem vett el olyan sokat az élvezetből. Nekem most egy nagyon kellemes, bekuckózós olvasmánynak bizonyult.

Jesper_Olsen>!
Eric Linklater: Fő az elszántság

Könnyed, szórakoztató olvasmány, érdekes személyiségű szereplők (nekem Arthur, a nagy mesélő volt a kedvencem), boldog vég – mindez a két háború közti Angliában.

avalonavalon>!
Eric Linklater: Fő az elszántság

Nagyszerű könyv: olvasmányos, izgalmas, humoros, letehetetlen, kiváló, gyönyörű, mennyei, csodálatos, isteni, szórakoztató, profi, tökéletes – egyszóval: remekmű!!!
Imádom, imádom, imádom.


Népszerű idézetek

worsi P>!

…majd fél óra múlva szomorúságának fel nem használt adagját kivitte a kertbe, és ott egy- meg kéttagú szavakkal elmondta meghitt hallgatóságának, a virágoknak; Daisy virágai sohasem voltak értetlenek. Azok ismerik őt, mondogatta Daisy; bár hozzá kell tenni, hogy Daisy viszont nem nagyon ismerte a virágokat.

318. oldal

Jesper_Olsen>!

Amikor én tizenhat éves voltam, az egész világot akartam megváltoztatni. Az ember tizenhat éves korában mindig ezt akarja.

245. oldal

Jesper_Olsen>!

Életem jó részét gondolkodással töltöm, és tudjátok, nagyon kis jövedelem mellett is nagyon sokat lehet gondolkodni.

96. oldal

Jesper_Olsen>!

Bolívia rendes lány volt; és ha egy rendes lány elhatározza, hogy férjhez megy valakihez, mindig bele tud szeretni, akármi is volt az eredeti szándéka, amikor üldözőbe vette.

135-136. oldal

Jesper_Olsen>!

Maga azt állítja, hogy csak most fedezte fel .. amit egyébként mindenki más mindig tudott … hogy a világ tele van igazságtalansággal, meg hogy van kommunizmus, van háború, van szegénység és elégedetlenség, és az ég tudja még mi minden. De arra nem jött rá, hogy mindennek nem a kereszténység az oka, hanem a kereszténység hiánya? Csodálatos tanulmányai során nem jutott eszébe, hogy ha a világ … akár hisznek benne, akár nem .. gyakorlatban megvalósítaná a keresztény tanításnak akár csak egy kis töredékét, akkor bajainak nagy része megszűnne?

248. oldal

Jesper_Olsen>!

A szeptember az érettség árnyalataival színezte át a leveleket és a gyümölcsöket.

390. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeptember
Jesper_Olsen>!

Csak felnőtt embernek nem való zúgolódni amiatt, hogy az élet igazságtalan hozzá.

193. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
M. C. Beaton: Miss Pym és a léhűtő lord
Gill Sims: Hát persze hogy káromkodom!!!
Arthur Conan Doyle: Gerard kalandjai
Arthur Conan Doyle: Gerard brigadéros
Stuart MacBride: Hideg gránit
George Macdonald Fraser: Flashman