Légy ​hű magadhoz 279 csillagozás

Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz Eric Knight: Légy hű magadhoz

Eric ​Knightnak ez a műve háborús regény, mégsem csak a fronteseményeket mutatja be, hanem a hátország életét is – egy szabadságos katona és egy katonai segédszolgálatot teljesítő lány szerelmének tükrében. Amíg Clive és Prudence történetét figyelemmel kísérjük, megismerkedünk a háborús Anglia társadalmi osztályainak életével meg az angol hadsereggel is.
Az a kép, melyet Knight Angliáról fest, sötét, vigasztalan. Maga a hős, aki valamennyire az író nézeteit fejezi ki, az élet és az eszmék szélsőségei között vergődik, s létének nagy kérdését csak a véletlen halál oldhatja fel.
Eric Mowbray Knight 1897-ben született. Gyermekkora és ifjúsága nehéz volt, már korán magának kellett megkeresnie kenyerét. 1912-ben Amerikába utazik anyjához. Az Egyesült Államokban eleinte nyomdában dolgozik, szabad idejében újságcikkeket ír, később képzőművészeti iskolába jár. Amikor kitör az első világháború, önként bevonul. A háború után visszatér Amerikába, s újra írni kezd. Újságíró lesz,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1941

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Híres háborús regények · Aranytoll Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492578 · Fordította: Nemes László
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2005
556 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639492574 · Fordította: Nemes László
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635488599 · Fordította: Nemes László

14 további kiadás


Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Amerika


Kedvencelte 81

Most olvassa 14

Várólistára tette 199

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Diosz P>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

Ez egy fantasztikus könyv, főleg hogy akkor íródott, amikor. A Hitlerrel farkasszemet néző, az öreg kontinenstől a csatornával elhatárolt, de épp ezért így a szörnyű valóságot a többség által szemtől szemben még meg nem tapasztalt háborús Anglia társadalmi rétegeit is igen találóan jellemző történet és egyben szerintem egy találó korrajz, mély gondolatokkal. Annak is ajánlom, aki alapvetően nem szereti a háborús témában íródott könyveket.

beatrix_0823 P>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

Írhatnám azt, hogy a könyv egy szegény sorból származó katona és egy gazdag lány szereméről szól, ami persze igaz, vagy éppen a második világháború borzalmairól, ami szintén megállja helyét, esetleg idősebb Hamish tábornokról, aki mindenáron harcolni szeretne az országáért, de életkora és az újfajta harci eszközök ismertének hiányában ez csak vágyálom marad. Ezekről a dolgokról mind szól a könyv, de valahogy sokkal többről is. Clive és Monty beszámolói a háborúról, olyan részletesen és szomorú hangulatban, amikről a történelemkönyvek sohasem szólnak. Ezen persze nem kell csodálkoznunk, hiszen az író, Eric Knight maga is megélte a mindkét háborút.

A könyv nagyon összetett, de minden részletét, és mozzanatát megszerettem. A részletes beszámoló a háborúkról, még akkor is, ha nagyon kegyetlen, a kor szelleme, a szimpatikus szereplők. Nem olyan régen az egyik TAG-ben volt egy kérdés, hogy olvastam-e olyan könyvet az korábban, ami megváltoztatta a világnézetemet. Akkor még nem tudtam ilyet mondani, de most valahogy mégis úgy érzem, hogy ez a történet, ha nem is teljesen, de új fajta szemlélettel áldott meg, más megvilágítást adott, hogy megértsem a múlt egy kicsiny részét. A történet vége – ahogy nagyrészt az egész is – nagyon szomorú volt, Clive sejtelmei bebizonyosodni látszódnak, de eszméi a könyvben nem teljesülhettek be.
teljes értékelés: http://tejszinhabzsolo.blogspot.hu/2015/12/eric-knight-…

doresz93>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

A Prentiss Saintby-os mellékvágány miatt a fél csillag levonás…az többször is kizökkentett, és alig vártam, hogy Clive és Prue visszatérjenek a színre. A vége pedig szívszaggatóan szép…ha tudtam volna, hogy ilyen, nem a vonaton olvasom az utolsó 50 oldalt, mert elég furcsán néztek rám, ahogy ott pityeregtem, de annyi baj legyen…én is hű maradtam magamhoz :)
(A könyv a nagypapámé volt, az első oldalon töltőtollal beleírta a nevét…annyira elbeszélgetnék vele, neki vajon hogy tetszett.)

1 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

Lassan haladtam a történettel, nem volt egy egyszerű olvasmány. Voltak benne unalmas részek, melyeken nehezen rágtam át magam. Mondjuk nem is egy egyszerű témát dolgoz fel a történet. Sok szálon keresztül, több mindent megmutatott az író erről az időszakról, a háborúról, az emberekről. Maradandó emlék maradt Clive és Prudunce szerelme. Megkapó számomra, hogy egy ilyen érzés a borzalmak között is ki tud nyílni virágozni, hoz egy kis melegséget.

2 hozzászólás
OlvasóMókus>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

Nagyon szomorkás volt a könyv hangulata. Igazság szerint elég lehangoló volt. Az eleje kísértetiesen hasonlított a Búcsú a fegyverektől-höz. A hangulata, a háborús légkörben kibontakozó szerelem. Prudence is nagyon hasonlított Hemingway Catherin-jéhez, ugyanolyan idegesítőek az állandó buta, felesleges kérdései. A többi női alakot is idegesítőnek találtam. A mellékszálaknak semmi értelmét nem láttam, mind elvarratlan maradt csak lógnak a levegőben, egymáshoz sem volt közük, sőt még a történet alakulásához sincs semmi közük. Az amerikai szál csak annyiban volt érdekes, hogy Anglia és Amerika különbözőségéről, két teljesen más világról kaptunk képet. Irish Cathaway történetének abszolút semmi köze nem volt (vagyis én nem láttam) a történethez. Azt sem tudtuk meg, hogy mi lett vele. A kedvenc jelenetem az volt, amikor a légiriadó alatt Clive és Prudence végigbeszélgették az éjszakát. Ezek a beszélgetések, a filozofálgatások adják a történet lényegét. Nem lett kedvenc könyvem, csak a mély filozófiai tartalom miatt kap négy csillagot.

Ardnazil P>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

Örülök neki, hogy úgy kezdtem el a könyvet, hogy nem olvastam el a fenti szöveget, ugyanis biztos félbehagytam volna. Szerencsére csak annyit tudtam róla, hogy háborús könyv. Valóban az, de távolról sem a klasszikus értelemben, hiszen a lelkekben dúló harc jóval nagyobb szerepet kap a történetben. Egy őrült világban az érzelmek is jóval nehezebben bontakozhatnak ki, és egy kicsit disszonánsak is, de ugyanolyan nagy lánggal égnek. Az általam eddig olvasott könyvek közül ez a cím fejezi ki legjobban a történetet, és ez külön csillagot érdemelne.

chajni>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

A könyv eleje kicsit tingli-tanglinak tűnt, de utána hamar megértettem, miért tartják az egyik legjobb háborús regénynek. Érdekes volt ebből a szemszögből nézni Anglia részvételét a háborúban, rendesen megkapja a magáét a brit kormány és nagyjából az összes társadalmi réteg. A főszereplő gondolkodása, lelkiismeretének minden áron való követése pedig többször is önvizsgálatra készteti az embert olvasás közben.
Clive számomra az egyik legkiemelkedőbb irodalmi alak lett.

hencsibe P>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

Kissé előítéletesen vettem kézbe – gondolván: újabb világháborús könyv… De ez teljesen más volt. Ez sokkal inkább békekönyv, mint háborús kötet. Kissé vontatottan indult, de aztán kikerekedett a főszál története. A mellékszálak is érdekesek. Nem kötődnek szorosan a fő sodráshoz, de mivel mindegyik egy-egy belső dilemmát, konfliktust mutat be a háborúhoz kötődően, jól illeszkedik a mondanivaló vonalvezetéséhez. Furcsa volt, hogy a szereplők mindegyike félig civil, félig katona, de épp ez tette különlegessé a szemléletmódot. Nagyon szép történet, újraolvasásra is érdemes.

Maya>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

Az eleje nagyon nehezen ment. Három hétre félre is tettem pihenni, és ez jót tett neki. Aztán amikor a háború közepén önmagukról kezdenek beszélni a szereplők, akkor már határozottan tetszeni kezdett. Mi is volt az, amit elmondtak? Szó esik a társadalmi osztályok közti különbségről, hogy kinek mit jelent a háború, ki mint menekül a kapcsolataiból (felhasználva a háború teremtette helyzetet), ki az aki vállalja önmagát és a kapcsolatait. A legjobban az apa-lány kapcsolat ragadott meg a könyv vége felé.

zia P>!
Eric Knight: Légy hű magadhoz

Hogy az a … miért? MIÉRT? Miért kell minden háborús regénynek így végződnie?
Ez egy nagyon jó könyv. Már régóta szerettem volna olvasni egy olyan könyvet, ami kicsit a hátország szemszögéből mutatja meg milyen is volt a háború. Persze hallottam történeteket régen a mamámtól, aki anno gyerekként átélte, de érdekelt, milyen lehetett egy városban átélni. Milyen volt túlélni egy bombázást, a jegyrendszert stb. Itt megkaptam, mindamellett, hogy még a háború fronton történő oldaláról is olvashattam.
A megállapítás ugyanaz, mint minden eddigi háborús regénynél, amit olvastam. Szerencsés vagyok, hogy nem abban a korban éltem.
De, hogy a könyvről is írjak. Irist utáltam, Ifjabb Hamisht sajnáltam, Prentisst pedig nem értettem. Monty igazán szeretetreméltó, Prue kedves, bájos, Clive pedig óriási karakter. Annyira jók voltak a monológjai.
Megérte elolvasni.


Népszerű idézetek

padamak>!

Ha nem merem kimondani azt, amiben hiszek, akkor nincs is jogom, hogy higgyek benne.

485. oldal

1 hozzászólás
Diosz P>!

– Semmi nincs olyan lehangolóan sivár – mondta –, mint az olyan szoba, amelyikben élt egy kicsit az ember, és már útra készen összecsomagolt benne. Mint egy karácsonyfa, amiről leszedték az összes díszeket, nem?

421. oldal

Maya>!

… És az ember mindent összeolvas, fel akarja falni az egész világot, és egész vallást épít fel magának a könyvek tiszteletéből, amíg csak rá nem tör egy kiadós szellemi gyomorrontás. És ebből nem is gyógyul ki hamarább, csak amikor feldereng a következő nagy nap hajnala. Azé a napé, amikor az ember egyszerre csak rájön, hogy nem az olvasás, nem a tudálékosság, még csak nem is a műveltség a legfontosabb. Hanem az, hogy az ember önállóan tudjon gondolkozni és következtetni. Nemcsak összeolvasni mindent, amit mások gondoltak, és nem ezeket a másodkézből kapott gondolatokat falni a sajátjai helyett. És nem elfogadni csak úgy vakon a dolgokat, ahogy a történelem állítja, hogy ennek meg ennek így kell lennie. Nem elfogadni. Mert akkor a világ megáll, és nincs többé haladás … Az ember érzi, amint derengeni kezd az agyában, hogy önálló gondolkodás nélkül csak tudálékosságra vezet a tanulás, és hogy a világ minden felhalmozott tudása csak azért jut el hozzánk, hogy világosabban tudjunk gondolkozni …

573. oldal (28. fejezet)

1 hozzászólás
eme P>!

Itt él bennem a világ minden gonoszsága. És minden jósága is. Belénk van plántálva, minden egyes emberbe, a világ minden lehetősége.

226. oldal

1 hozzászólás
eme P>!

Az isten mentse meg a világot attól, hogy egyszer a nők kezdjenek háborúzni. Az sokkal szörnyűbb lenne, mint bármi, amit a férfiak valaha is csináltak.

368. oldal

Kahoko>!

Mostanában annyi ajtó csukódik be mögöttem… És én néha szeretném, ha ez egy kicsit lassabban menne. Visszamenni nem akarok, hiszen az ajtók csakugyan bezáródnak, és az ember nem is mehetne vissza. És én csakugyan a magam útján akarok továbbmenni. De hát néha kifulladok egy kicsit, és olyankor szeretném azt mondani, hogy – állj… csak egy pillanatra… csak egy percre állítsuk meg, kérem, a világot… csak addig, míg hozzászokom egy kissé, hogy ott legyek, ahol vagyok.

12. fejezet

Maya>!

Az ember önmagában egy egész világ – erről van szó. Ha egyetlen ember sem lenne az egész világon, aki úgy beszélne, mint én, aki abban hinne, amiben én, és ha azért, amit mondok, mindenki kiközösítene, mindenki megvetne, akkor is ki kell mondanom a meggyőződésemet, különben méltatlanná válnék rá, hogy egyáltalán legyen meggyőződésem.

713. oldal (33. fejezet)

hencsibe P>!

És mit ér a haladás, ha nem tudja boldogabbá tenni az embereket? Minél több embert minél hosszabb időre boldoggá tenni – mi más lehetne a civilizáció célja?

egyszerű_teremtés>!

Ez a legnehezebb, kimondani az igazat, amikor olyan könnyen hazudhat az ember.

5. fejezet

Nikkincs>!

– Nem érted, hogy mi… minden vagyunk? Minden egyes ember egyszerre lehet minden a föld kerekén, csak merje felismerni és bevallani. Bárcsak azt mondhatná minden egyes ember: – Én egyik pillanatban bátor vagyok, de a másikban gyáva. Részben tartózkodó vagyok, és mégis gyerekesen barátságos. Fütyülök a vallásra és hiszek is benne, aszerint, hogy a nap folyamán milyen félelmek és remények támadnak bennem. Én minden vagyok. És mindegyikünk olyan, mint én vagyok… Az egész mindenség, az emberiség …

145. oldal (1993-as kiadás)


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Merle: Mesterségem a halál
Ken Follett: A megfagyott világ
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
David Fraser: A pokol tíz napja
Bernard Cornwell: Az ördöglovas
Conn Iggulden: A kardok mezeje
Bernard Cornwell: Sharpe becsülete
Bernard Cornwell: Az erőd
Sebastian Faulks: Madárdal
Rose Tremain: Gustav-szonáta