Lassie ​hazatér 894 csillagozás

Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér

Eric Knight érdekfeszítő kalandregénye – Lassie, a gyönyörű skót juhászkutya, viszontagságos vándorútját írja le Skócia hegyeiből dél felé, Yorkshire irányába, ahol kis gazdája, Joe várja.
Lassie előtt több száz kilométeres út áll, éhezve, fázva a végkimerültség határán vonszolja magát, de nem adja fel, tudja, érzi, hogy barátjához mindenáron el kell jutnia. Balsorsa mögött gazdáinak tragédiája húzódik meg. Ugyanis Joe apja bányász, aki több hónapja munkanélküli, s ezért kénytelen egyetlen értékétől, a kutyájától megválni. Joe szíve mélyén zokog Lassie-ért, de igyekszik megérteni szüleit is.

Eredeti megjelenés éve: 1940

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Móra Klassz Móra · Talentum diákkönyvtár Akkord · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

>!
Móra, Budapest, 2020
184 oldal · ISBN: 9789634865407 · Fordította: Thurzó Gábor
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633993828
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991810 · Fordította: Thurzó Gábor · Felolvasta: Galambos Péter (Galamb)

35 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Lassie · Joe Carraclough · Sam Carraclough


Kedvencelte 86

Most olvassa 33

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Kislány korom nagy kedvence volt Lassie. A sorozat is, és később a könyv! Számos feldolgozást ismerünk már, de a történet örök marad!
Joe, és Lassie elválaszthatatlan pajtások, és azt hinnénk ez örökre így is marad. Viszont a szegénység nagy úr, és Lassie messze kerül szeretett gazdájától. Ám a hűség mi Joe- hoz köti, nem hagyja nyugodni, és Skócia gyönyörű tájain számos kaland során, haza viszi szíve kis gazdájához Angliába. Ezer mérföld, majdnem egy év alatt.
Tanulságos, és szeretni való történet.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Aranyos történet volt, bár nem igazán fogott meg annyira, mint szerettem volna. Imádom az állatokat, főleg a kutyákat, ragaszkodó természet vagyok én is, éppen ezért is tetszett Lassie története. A kutyáé, aki mindig hazatalál, bármi is történik.
Az írásmód annyira nem fogott meg, néha ellaposodott a történet. A kedvenc részeim azok voltak, amelyek Lassie hazaútját mutatták be.

Jagika P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Noha már többször is megfogadtam, hogy nem olvasok olyan könyvet, ami állatok szenvedéséről szól, mégis elolvastam ezt a könyvet. Fájt a szívem és sajgott a lelkem, mikor a jellemes és gyönyörű Lassie küzdelmes vándorlását követtem. Valójában az emberek sokféleségét is bemutatja a regény: szerencsére a veszélyes emberek mellett voltak igazán tiszta szívűek is. Tetszett, hogy mennyire tisztelettel írt a nőkről az író, és több kiváló női szereplő igen erős karakterként jelent meg. A kedvencem az idős házaspár, akiben öreg korukra nem a keserűség, hanem a szeretet élt…

1 hozzászólás
kerimaci P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Nagyon régen még általánosban olvastam, talán kötelező volt, vagy én választottam nem tudom. Azt tudom, hogy Lassie hűsége megkérdőjelezhetetlen, és ez egy nagyon szép történet a hűségről, barátságról, és persze Lassie kitartásáról. :)

Porcsinrózsa>!
Eric Knight: Lassie hazatér

A gyermekkori olvasás nyomán felsejlettek emlékeimben bizonyos részletek, melyek annak idején mély nyomot hagytak bennem. Felnőtt fejjel mégis más volt az újraolvasás. Felfigyeltem arra, milyen féltő szeretettel nevelték a fiukat, ezek a szegénységben élő szülők. Arra is, hogy az alapvető erkölcsi fogalmakban (becsület, őszinteség, adott szó) mennyire nyíltan, tisztán gondolkoztak. Ha egyszer valamit kimondtak, elkötelezték magukat, akkor nem volt visszatáncolás, megmásítás.
Azt viszont újra láttam, milyen gonoszak, kegyetlenek, önzők tudnak lenni az emberek, különösen, ha gyengébb lényekről, a kiszolgáltatott állatokról van szó.
Ugyanakkor a ragaszkodás, a hűség szívszorító történetét kapjuk,mely megérint felnőttet, gyereket egyaránt. A fordításban egyáltalán nem tetszett, hogy a kutyust rendre „ami” – ként emlegetik, holott annyira szívbe markoló a küzdelme, hogy ő csakis „aki” lehet. Nem egy élettelen tárgyról olvasunk, hanem egy érző, ragaszkodó, viselkedésében gyakran az embert is megszégyenítő, élő lényről. Csodálkozom, hogy a történet üzenetének tükrében ezt épp a fordító nem vette észre.
Ez az a regény, mely minden korosztálynak ajánlható, mert aligha akad szív, melyet meg ne érintene.

Niki P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Aranyos, kedves, de egyben szomorú történet is. Lehet, ha gyerekként olvasom, jobban leköt, megfog. Tetszett, de nem volt az igazi. Az is lehet, hogy rosszkor találtunk egymásra. Mostanság a hangulatom nincs a toppon, és Lassienek köszönhetően sem lett jobb :( Sajnáltam Őt, hisz annyi mindenen kellett keresztülmennie. Ázott, fázott, éhezett, de nem adta fel. A kitartása példamutató!

sztimi53>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Olvasni szerető családba születtem. Alig vártam, hogy én is megtanuljak olvasni. Aztán első osztályban a tanító néni leordította a hajam egy olvasás órán, és utána nemhogy olvasni nem volt kedvem, egy ideig órákon meg sem szólaltam. Szerencsére jött a Lassie. A kutyabuzi gyerek hosszas könyörgés után nekilátott. Élvezte, imádta, megsiratta. És azóta sem bírta abbahagyni az olvasást… Ezért a Lassie kedvenc.
Hogyan lettem moly című rovatunkat hallották.

Bajnoczianna>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Az elején nehezen vettem rá magam hogy elolvasam, de mégsem bántam meg. Az egész történet magával ragadó volt. Lassie a hűséges kutya haza szeretne jutni, ezért pedig mindent elkövet. Ez a regény bizony sok tanitani valót mutat be az emberek és állatok kapcsolatáról.

vighagika>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Azt hittem, jobban fog tetszeni. :(
Egy ilyen állatos történettől sok „sírós” részt vártam, de abszolút meg sem könnyeztem. Nekem túlságosan személytelen volt végig, talán az E/3 miatt. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem avattam új kedvencet.

1 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Még ha kötelező is volt valamikor az iskolában, nekem ez eddig kimaradt. Nem is bánom, hogy így alakult.
Gondolom, a történet szinte mindenkinek ismerős. :)
Engem nagyon megfogott… Bevallom, nem gondoltm volna, hogy ennyire „durva” lesz. Az alapsztori nagyjából nekem is meg volt, van egy kutya, aki messziről haza megy, dehogy ilyen messziről? és ennyi rossz dolog éri útközben?

Nagyjából a könyv első 30 oldalán teljesen beleszerettem a történetbe. Lassie és gazdái között egy nagyon erős kötelék alakult ki, nagyon tiszteletteljes, és okos kutyát neveltek. A helyi herceg pedig megveszi. Lassie-t elviszik, de mindig haza szökik.. Meg is lepődtem, hogy már az elején hazatalál, akkor miről fog szólni a maradék 150 oldal?
De aztán elvitték nagyon-nagyon-nagyon messzire. Onnan is megszökik, mert a belső ösztöne azt súgja, hogy délen van dolga.
Hihetetlen, hogy mennyi mindenen kellett átesnie a túlélés miatt… Majd, amikor hazaér alíg van életben… Nagyon meghatott a történet, mindig megörültem, amikor valaki gondozta Lassie-t és megborzongtam, amikor az emberek bántották… Rossz volt olvasni, hogy ezek miatt az emberek miatt megváltozott az emberekről alkotott „véleménye”.

Lassie gondolatainak és nehézséginek, ösztöneinek a leírását szerintem nagyon jól kivtelezte az író. Az, hogy egy nehézsorsú család került a főszerepbe szintén illett ehhez a történethez.

Kicsi off: Tegnap éjszaka végigcsináltam egy 20 km-es éjszakai teljesítmény túrát. A túra a Budai-hegységben volt, bőven emelkedőkkel, és lejtőkkel. Nagyjából a felétől már nem éreztem a lábamat, a 2/3-ánál pedig azt éreztem, hogy a térdem tűz forró, és már csak a lendület visz, de végig csináltam. És ez csak 20 km volt..
A túra közben rengetegszer eszembe jutott Lassie. :)


Népszerű idézetek

chhaya >!

Egy emberben néha elhal a remény, de egy állatban soha. Amíg él, él benne a remény, és él a hűség is.

Az utazás vége

Kapcsolódó szócikkek: állat · hűség · remény
2 hozzászólás
mefi69>!

Joe úgy oldotta meg e kérdést, ahogyan a világon minden kisfiú meg szokta oldani a nehéz kérdéseket: hazament, és megkérdezte az édesanyját.

Fejezet: Soha más kutya nem kell nekem!

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Arra gondolt, hogy vajon miért épp akkor olyan kemény szívűek a felnőttek, amikor a legnagyobb szükség volna rájuk.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Joe Carraclough
Milli>!

És a halálhoz nem kellett bátorság, mert a gyávák is meg tudtak halni. Az élethez kellett bátorság, élni a sárban, az esőben, a fagyban, és bizakodónak lenni ennyi baj között. Ez volt az igazi bátorság!

Lassie átmegy a határon

csillagka P>!

Greenall Bridge-ben mindenki ismerte Sam Carraclough kutyáját, Lassie-t.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Lassie
Purpur>!

Nem szabad. Nem szabad ilyen nagyon akarni valamit. Nem szabad az életben annyira ragaszkodni valamihez, ahogy te ragaszkodsz Lassie-hez. Abból nem lesz semmi jó!

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lassie
Könyvmolyképző KU>!

Sok pompás kutya hagyta el így a Greenall Bridge-i otthonát, de nem Lassie. Lassie nem!
Az egész falu tudta, hogy még Rudling hercegének sem sikerült megvennie Lassie-t Sam Carraclough-tól. A herceg a falutól másfél kilométerre egy hatalmas birtokon élt, és a kutyaóljai tele voltak pompásabbnál pompásabb kutyákkal.
Három éve próbálja a herceg megvenni Lassie-t Sam Carraclough-tól, de Sam nem enged.
– Nincs értelme emelni az árat, uram – mondta. – Az a helyzet, hogy ő semmi pénzért nem eladó.
A falu tudott erről, és Lassie ezért is jelentett olyan sokat nekik. A büszkeséget jelképezte számukra, amit pénzzel nem lehet elvenni tőlük.
Ám a kutyák az emberek tulajdonai, az emberek fölött pedig a sors uralkodik. És néha eljön az az idő az ember életében, amikor a sors lesújt rá, és ő kénytelen fejet hajtani. Le kell nyelnie a büszkeségét, hogy a családjának legyen mit ennie.

Kapcsolódó szócikkek: Lassie
Ottivilága>!

És éppen akkor, amikor ez nincs, meg az nincs, akkor kell a legjobban vigyázni arra, hogy becsületesek legyünk, mert akkor úgysincs már semmink csak a becsületünk. És tudod van ebben valami furcsa: az, hogy az ember nem lehet kétféleképpen becsületes. Ennek csak egy útja van…

jmolnar>!

Szeretném, ha tekintettel lennél anyádra. Napról napra nagyobb leszel, bánj vele, ahogy férfihoz illik, és próbáld megérteni őt. Az asszonyok mások, mint a férfiak, Joe. Nekik otthon van dolguk, és be kell érniük azzal, ami van. Ha pedig hiányzik nekik valami, akkor… Hát akkor reménykednek, hogy majd csak teljesedik a kívánságuk. Ha pedig ilyen nehéz idők járnak, olyankor az tesz jót nekik, ha veszekednek velünk, és hozzánk vágnak néhány gorombaságot. És ha egy férfiban van egy kis józan ész, akkor nem törődik ezzel, mert jól tudja, hogy az nem jelent semmiféle veszedelmet, ha egy asszony pöröl, követelőzik, és pörgeti a nyelvét. Ezért ne vedd zokon, ha édesanyád néha veszekszik veled, vagy rendreutasít. Sok teher van a vállán, és ez nehéz próbára teszi a türelmét. Mi is legyünk türelmesek, te meg én, Joe, és talán hamarosan megváltoznak a dolgok, és jóra fordul minden. Megértettél, fiam?

57. oldal

ParkYeonSeul>!

A bundája szürke, szemleszínű és fehér foltos volt.

(első mondat)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: Micimackó
Holly Webb: Elli hazavágyik
P. L. Travers: A csudálatos Mary
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
Janikovszky Éva: Égigérő fű
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Lewis Carroll: Évike Tündérországban
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő