Lassie ​hazatér 995 csillagozás

Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér

Eric Knight érdekfeszítő kalandregénye – Lassie, a gyönyörű skót juhászkutya, viszontagságos vándorútját írja le Skócia hegyeiből dél felé, Yorkshire irányába, ahol kis gazdája, Joe várja.
Lassie előtt több száz kilométeres út áll, éhezve, fázva a végkimerültség határán vonszolja magát, de nem adja fel, tudja, érzi, hogy barátjához mindenáron el kell jutnia. Balsorsa mögött gazdáinak tragédiája húzódik meg. Ugyanis Joe apja bányász, aki több hónapja munkanélküli, s ezért kénytelen egyetlen értékétől, a kutyájától megválni. Joe szíve mélyén zokog Lassie-ért, de igyekszik megérteni szüleit is.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Móra Klassz Móra · Talentum diákkönyvtár Akkord · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

Móra, Budapest, 2020
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633993828

Lassie · Joe Carraclough · Sam Carraclough

Márk_2011>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Kislány korom nagy kedvence volt Lassie. A sorozat is, és később a könyv! Számos feldolgozást ismerünk már, de a történet örök marad!
Joe, és Lassie elválaszthatatlan pajtások, és azt hinnénk ez örökre így is marad. Viszont a szegénység nagy úr, és Lassie messze kerül szeretett gazdájától. Ám a hűség mi Joe- hoz köti, nem hagyja nyugodni, és Skócia gyönyörű tájain számos kaland során, haza viszi szíve kis gazdájához Angliába. Ezer mérföld, majdnem egy év alatt.
Tanulságos, és szeretni való történet.

gabiica P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Aranyos történet volt, bár nem igazán fogott meg annyira, mint szerettem volna. Imádom az állatokat, főleg a kutyákat, ragaszkodó természet vagyok én is, éppen ezért is tetszett Lassie története. A kutyáé, aki mindig hazatalál, bármi is történik.
Az írásmód annyira nem fogott meg, néha ellaposodott a történet. A kedvenc részeim azok voltak, amelyek Lassie hazaútját mutatták be.

Jagika P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Noha már többször is megfogadtam, hogy nem olvasok olyan könyvet, ami állatok szenvedéséről szól, mégis elolvastam ezt a könyvet. Fájt a szívem és sajgott a lelkem, mikor a jellemes és gyönyörű Lassie küzdelmes vándorlását követtem. Valójában az emberek sokféleségét is bemutatja a regény: szerencsére a veszélyes emberek mellett voltak igazán tiszta szívűek is. Tetszett, hogy mennyire tisztelettel írt a nőkről az író, és több kiváló női szereplő igen erős karakterként jelent meg. A kedvencem az idős házaspár, akiben öreg korukra nem a keserűség, hanem a szeretet élt…

kerimaci P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Nagyon régen még általánosban olvastam, talán kötelező volt, vagy én választottam nem tudom. Azt tudom, hogy Lassie hűsége megkérdőjelezhetetlen, és ez egy nagyon szép történet a hűségről, barátságról, és persze Lassie kitartásáról. :)

Porcsinrózsa>!
Eric Knight: Lassie hazatér

A gyermekkori olvasás nyomán felsejlettek emlékeimben bizonyos részletek, melyek annak idején mély nyomot hagytak bennem. Felnőtt fejjel mégis más volt az újraolvasás. Felfigyeltem arra, milyen féltő szeretettel nevelték a fiukat, ezek a szegénységben élő szülők. Arra is, hogy az alapvető erkölcsi fogalmakban (becsület, őszinteség, adott szó) mennyire nyíltan, tisztán gondolkoztak. Ha egyszer valamit kimondtak, elkötelezték magukat, akkor nem volt visszatáncolás, megmásítás.
Azt viszont újra láttam, milyen gonoszak, kegyetlenek, önzők tudnak lenni az emberek, különösen, ha gyengébb lényekről, a kiszolgáltatott állatokról van szó.
Ugyanakkor a ragaszkodás, a hűség szívszorító történetét kapjuk,mely megérint felnőttet, gyereket egyaránt. A fordításban egyáltalán nem tetszett, hogy a kutyust rendre „ami” – ként emlegetik, holott annyira szívbe markoló a küzdelme, hogy ő csakis „aki” lehet. Nem egy élettelen tárgyról olvasunk, hanem egy érző, ragaszkodó, viselkedésében gyakran az embert is megszégyenítő, élő lényről. Csodálkozom, hogy a történet üzenetének tükrében ezt épp a fordító nem vette észre.
Ez az a regény, mely minden korosztálynak ajánlható, mert aligha akad szív, melyet meg ne érintene.

Dóra_Viki P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Egy emberben néha elhal a remény, de egy állatban soha. Amíg él, él benne a remény, és él a hűség is.

Nagyon szeretem az olyan történeteket, amik állatokról szólnak, bármilyen szívfacsaró is. Lassie is az egyik kedvenc lett. Többször láttam már filmen és a sorozatot is néztem, de ez a könyv kimaradt…eddig.
Egy szívmelengető történet, egy kutya hűségéről, és szeretetéről, aki képes több száz mérföldet is gyalogolni, Skóciából, hogy újra szeretett családjával lehessen. Lassie sok viszontagságon megy keresztül, – éhezik, fázik, többször megsérül, míg végül a végkimerültség határán hazatér.

sztimi53>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Olvasni szerető családba születtem. Alig vártam, hogy én is megtanuljak olvasni. Aztán első osztályban a tanító néni leordította a hajam egy olvasás órán, és utána nemhogy olvasni nem volt kedvem, egy ideig órákon meg sem szólaltam. Szerencsére jött a Lassie. A kutyabuzi gyerek hosszas könyörgés után nekilátott. Élvezte, imádta, megsiratta. És azóta sem bírta abbahagyni az olvasást… Ezért a Lassie kedvenc.
Hogyan lettem moly című rovatunkat hallották.

Niki P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Aranyos, kedves, de egyben szomorú történet is. Lehet, ha gyerekként olvasom, jobban leköt, megfog. Tetszett, de nem volt az igazi. Az is lehet, hogy rosszkor találtunk egymásra. Mostanság a hangulatom nincs a toppon, és Lassienek köszönhetően sem lett jobb :( Sajnáltam Őt, hisz annyi mindenen kellett keresztülmennie. Ázott, fázott, éhezett, de nem adta fel. A kitartása példamutató!

Bajnoczianna>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Az elején nehezen vettem rá magam hogy elolvasam, de mégsem bántam meg. Az egész történet magával ragadó volt. Lassie a hűséges kutya haza szeretne jutni, ezért pedig mindent elkövet. Ez a regény bizony sok tanitani valót mutat be az emberek és állatok kapcsolatáról.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Eric Knight: Lassie hazatér

Ez rendkívül aranyos történet volt, nagyon tetszett. Igaz talán sokkal régebben el kellett volna olvasnom, de hát most került rá sor.
Sok különféle filmfeldolgozást láttam annak idején, de könyvben olvasva mindig többet kap az ember, mint a filmeken.
Imádom a kutyákat és más bundás allatokat és Lassie kalandjai nagyon tetszettek. Sok szívszorító esemény is tarkította a kutya hosszú útját, míg kis gazdája felé próbált visszajutni. A kutyahűségről sok történet született és ez az egyik legszebb példája.
Szóval nagyon élveztem az olvasást, sok helyen meg is könnyeztem.

chhaya>!

Az utazás vége

Kapcsolódó szócikkek: állat · hűség · remény
mefi69>!

Joe úgy oldotta meg e kérdést, ahogyan a világon minden kisfiú meg szokta oldani a nehéz kérdéseket: hazament, és megkérdezte az édesanyját.

Fejezet: Soha más kutya nem kell nekem!

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Arra gondolt, hogy vajon miért épp akkor olyan kemény szívűek a felnőttek, amikor a legnagyobb szükség volna rájuk.

Kapcsolódó szócikkek: Joe Carraclough
Milli>!

És a halálhoz nem kellett bátorság, mert a gyávák is meg tudtak halni. Az élethez kellett bátorság, élni a sárban, az esőben, a fagyban, és bizakodónak lenni ennyi baj között. Ez volt az igazi bátorság!

Lassie átmegy a határon

csillagka>!

Greenall Bridge-ben mindenki ismerte Sam Carraclough kutyáját, Lassie-t.

Purpur>!

Nem szabad. Nem szabad ilyen nagyon akarni valamit. Nem szabad az életben annyira ragaszkodni valamihez, ahogy te ragaszkodsz Lassie-hez. Abból nem lesz semmi jó!

Ottivilága>!

És éppen akkor, amikor ez nincs, meg az nincs, akkor kell a legjobban vigyázni arra, hogy becsületesek legyünk, mert akkor úgysincs már semmink csak a becsületünk. És tudod van ebben valami furcsa: az, hogy az ember nem lehet kétféleképpen becsületes. Ennek csak egy útja van…

Könyvmolyképző KU>!

Sok pompás kutya hagyta el így a Greenall Bridge-i otthonát, de nem Lassie. Lassie nem!
Az egész falu tudta, hogy még Rudling hercegének sem sikerült megvennie Lassie-t Sam Carraclough-tól. A herceg a falutól másfél kilométerre egy hatalmas birtokon élt, és a kutyaóljai tele voltak pompásabbnál pompásabb kutyákkal.
Három éve próbálja a herceg megvenni Lassie-t Sam Carraclough-tól, de Sam nem enged.
– Nincs értelme emelni az árat, uram – mondta. – Az a helyzet, hogy ő semmi pénzért nem eladó.
A falu tudott erről, és Lassie ezért is jelentett olyan sokat nekik. A büszkeséget jelképezte számukra, amit pénzzel nem lehet elvenni tőlük.
Ám a kutyák az emberek tulajdonai, az emberek fölött pedig a sors uralkodik. És néha eljön az az idő az ember életében, amikor a sors lesújt rá, és ő kénytelen fejet hajtani. Le kell nyelnie a büszkeségét, hogy a családjának legyen mit ennie.

jmolnar>!

Szeretném, ha tekintettel lennél anyádra. Napról napra nagyobb leszel, bánj vele, ahogy férfihoz illik, és próbáld megérteni őt. Az asszonyok mások, mint a férfiak, Joe. Nekik otthon van dolguk, és be kell érniük azzal, ami van. Ha pedig hiányzik nekik valami, akkor… Hát akkor reménykednek, hogy majd csak teljesedik a kívánságuk. Ha pedig ilyen nehéz idők járnak, olyankor az tesz jót nekik, ha veszekednek velünk, és hozzánk vágnak néhány gorombaságot. És ha egy férfiban van egy kis józan ész, akkor nem törődik ezzel, mert jól tudja, hogy az nem jelent semmiféle veszedelmet, ha egy asszony pöröl, követelőzik, és pörgeti a nyelvét. Ezért ne vedd zokon, ha édesanyád néha veszekszik veled, vagy rendreutasít. Sok teher van a vállán, és ez nehéz próbára teszi a türelmét. Mi is legyünk türelmesek, te meg én, Joe, és talán hamarosan megváltoznak a dolgok, és jóra fordul minden. Megértettél, fiam?

Belle_Maundrell >!

Az ösztön olyan, mint a madarak röpte, mert ugyanolyan erős, egyenes irányt követ.

59. oldal, 12. fejezet - A festő szemével (Black & White, 2000)