Lassie ​hazatér 728 csillagozás

Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér Eric Knight: Lassie hazatér

Eric Knight érdekfeszítő kalandregénye – Lassie, a gyönyörű skót juhászkutya, viszontagságos vándorútját írja le Skócia hegyeiből dél felé, Yorkshire irányába, ahol kis gazdája, Joe várja.
Lassie előtt több száz kilométeres út áll, éhezve, fázva a végkimerültség határán vonszolja magát, de nem adja fel, tudja, érzi, hogy barátjához mindenáron el kell jutnia. Balsorsa mögött gazdáinak tragédiája húzódik meg. Ugyanis Joe apja bányász, aki több hónapja munkanélküli, s ezért kénytelen egyetlen értékétől, a kutyájától megválni. Joe szíve mélyén zokog Lassie-ért, de igyekszik megérteni szüleit is.

Eredeti mű: Eric Knight: Lassie Come-Home

Eredeti megjelenés éve: 1940

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Móra Klassz, Talentum diákkönyvtár, Jonatán Könyvmolyképző

>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991810 · Fordította: Thurzó Gábor · Felolvasta: Galambos Péter (Galamb)
>!
Móra, Budapest, 2016
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634152965 · Fordította: Thurzó Gábor
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633993828 · Fordította: Dobó Zsuzsanna

31 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Lassie


Kedvencelte 64

Most olvassa 29

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Eric Knight: Lassie hazatér

Aranyos történet volt, bár nem igazán fogott meg annyira, mint szerettem volna. Imádom az állatokat, főleg a kutyákat, ragaszkodó természet vagyok én is, éppen ezért is tetszett Lassie története. A kutyáé, aki mindig hazatalál, bármi is történik.
Az írásmód annyira nem fogott meg, néha ellaposodott a történet. A kedvenc részeim azok voltak, amelyek Lassie hazaútját mutatták be.

>!
vighagika
Eric Knight: Lassie hazatér

Azt hittem, jobban fog tetszeni. :(
Egy ilyen állatos történettől sok „sírós” részt vártam, de abszolút meg sem könnyeztem. Nekem túlságosan személytelen volt végig, talán az E/3 miatt. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem avattam új kedvencet.

1 hozzászólás
>!
Bajnoczianna
Eric Knight: Lassie hazatér

Az elején nehezen vettem rá magam hogy elolvasam, de mégsem bántam meg. Az egész történet magával ragadó volt. Lassie a hűséges kutya haza szeretne jutni, ezért pedig mindent elkövet. Ez a regény bizony sok tanitani valót mutat be az emberek és állatok kapcsolatáról.

>!
sztimi53 P
Eric Knight: Lassie hazatér

Olvasni szerető családba születtem. Alig vártam, hogy én is megtanuljak olvasni. Aztán első osztályban a tanító néni leordította a hajam egy olvasás órán, és utána nemhogy olvasni nem volt kedvem, egy ideig órákon meg sem szólaltam. Szerencsére jött a Lassie. A kutyabuzi gyerek hosszas könyörgés után nekilátott. Élvezte, imádta, megsiratta. És azóta sem bírta abbahagyni az olvasást… Ezért a Lassie kedvenc.
Hogyan lettem moly című rovatunkat hallották.

>!
Ibanez MP
Eric Knight: Lassie hazatér

Gyerekkorom egyik legkedvesebb könyve. Hosszú évtizedekig nem olvastam (igaz, gyerekként-tiniként minden évben, akár többször is). Furcsa, mert a történet eleje és vége teljesen tisztán megmaradt bennem, még a rododendronbokrok is (nem csoda ezzel a növénnyel ebben a könyvben találkoztam először), meg a „zöldség” is :-D A köztes részek viszont kimerültek abban, hogy Lassie vándorol, megsérül, éhes, koszos lesz. Úgyhogy ideje volt tényleg elővenni a könyvet.

Imádom. Joe annyira sajnálatra méltóan gyerek néha, s ugyanakkor felnőttesen bátor. Lassie pedig – hát csoda, hogy gyerekkoromban mindig skót juhászra vágytam, s azóta is az általam egyik legszebbnek tartott kutya, s nagy örömömre a felettünk lakóknak is egy ilyen gyönyörűségük van?

A regény nem hosszú, nagyon gyorsan elolvasható, s benne megtaláljuk a gonoszság és a jóság, a bántalmazás és a segítségnyújtás formáit. Most is megkönnyeztem Dolly és Dan párosát, akik önzetlenül segítenek Lassie-n, ugyanakkor Dolly igazi gazdaként képes megérteni a kutya lelkivilágát, s képesek arra, hogy elengedjék. Aztán Toots.. szegény Toots… S ott vannak a kövekkel dobálózó kölykök, erre sem emlékeztem, meg is lepődtem, hogy valójában ez mennyire igaz, milyen sokszor egy hátrányos helyzetben lévő (sérült, szenvedő, segítségre szoruló) állat (vagy akár ember) az emberből pont a legrosszabbat hozza elő, segítség helyett bántalmazásra ösztökélve.

A regény a Lassie hazaútja során lévő kis történetekkel utat mutat a valódi segítségnyújtásra, az akár csak szavakkal vagy egyetlen apró tettel történő bátorságra (lásd fiatalasszony a sintéres résznél), az állatokkal való bánásmódra és szeretetre.

(Egyébként pont az ez idő tájt olvasott Harisnyás Pippi kapcsán gondoltam arra, hogy vajon mi alapján is válogatták ki az 1001 könyveket… nekem Pippi helyett ezerszer inkább Lassie, Fekete szépség, Poly (és még sorolhatnám az állattörténeteket) lenne megfelelőbb erre a címre… bár ez is fura, mert a wikis listán például nem találom Pippit… na mindegy)

>!
vorosmacska P
Eric Knight: Lassie hazatér

Csodálatos történet a kitartásról, ragaszkodásról, hűségről, emberségről kutyatörténet formájában.
Felemelő olvasmány egy skótjuhász kutyáról, akit szerető gazdijaik eladni kényszerülnek, és aki spoiler mindig visszatér. Nagy, kb 1000 mérföldes utazása Skóciából Yorkshire-be a regény fő cselekménye, helyenként torokszorító részekkel spoiler, izgalmakkal (rablós jelenet) és remek leírásokkal, aminek köszönhetően megjelenik szemünk előtt a Yorkshire-i falu, a házikó és lakóik, vagy ahogyan Lassie a gazdijára vár az iskola előtt.
Különösen tetszett az a rész, amikor Lassie vándorlása közben két magányos öreg gondozásukkal az életét mentik meg, de végül a kutya boldogságát előtérbe helyezve útjára engedik, pedig már megszerették és legszívesebben örökre ott tartanák a jól nevelt és okos Lassie-t.
Ugyanakkor érzem a kötet kissé romantikus felhangját is, de szerettem egyszerűségét és az értékek melletti kiállását. Jó időnként olyanról olvasni, ami többnyire csak a fejedben létezik, mint pl. egy nehéz pillanatban jön a megmentőd, nem hagynak magadra stb. stb.

>!
Móra, Budapest, 2016
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634152965 · Fordította: Thurzó Gábor
>!
chhaya P
Eric Knight: Lassie hazatér

Gyerekkorom egyik kedvenc könyve. Azóta is néhány évente újraolvasom, és még mindig ugyanúgy imádom. :)

>!
KingucK
Eric Knight: Lassie hazatér

Aranyos, szívmelengető történet.
Eddig csak filmen láttam, de érdemes elolvasni, főleg a kutyatulajdonosoknak.

>!
konnyufanni
Eric Knight: Lassie hazatér

Szívszorító történettel rendelkezik ez a könyv. Sőt lelkifurdalásom is volt, annyira furcsa volt de annyira tudtam együtt érezni Lassieval. Nagyon meghatótt engem ez a könyv, a egyszerű történetével. Talán jobban beláttam, hogy kutyáknak is van érzelmük, ami miatt szeretetet kéne adnunk nekik. ( Ők is kisszeretethiányos lélekek ) Nagyon szépen írta le az író Lassie és Joe közötti barátságot, ami miatt olvasók irigyelhetik ezt a csodálatos barátságot.

>!
Könyvkuczkó P
Eric Knight: Lassie hazatér

Ez a regény volt kiskoromban a mentsvár a kötelező olvasmányaim elől. Kellően kis mérettel rendelkezik, hogy a kötelező (pl. Egri csillagok) elé tudjam tenni, és úgy tűnjön, lelkesen olvasom, amit kéne… Akkor még én is Joe szemével néztem a történetet, és csak azt láttam, mennyire szeretik egymást Lassie-vel, és milyen kegyetlenek a felnőttek, hogy ezt nem értik meg.
Felnőttként újraolvasva teljesen mást ad a könyv. Egyrészt a saját skót juhászom épp itt ül a lábamnál, vigyáz rám. Sokszor nem is tudok elvonatkoztatni tőle. Ahogy olvasom Lassie egy-egy gesztusát, a viselkedését, nem tudom nem Arwent látni magam előtt. Lassie vágyai, küzdelmei, sérelmei sokkal személyesebbek már számomra.
Másrészt már tudom, nem a szülők vagy a herceg, aki megvette Lassie-t volt kegyetlen, hanem a szegénység. Túl sokan élnek egyik napról a másikra, örökösen azon szorongva, mit hozhat a holnap. Túl sok család megy tönkre az állandó feszültségtől, veszekedésektől, egymás hibáztatásától. És amikor mérlegre kerül minden becses tulajdon azzal szemben, hogy legyen étel az asztalon, fedél a fej fölött, akkor sajnos meg kell válni mindentől, amitől lehet. A Carraclough család esetében ez Lassie, a skót juhász, akire régóta vágyik egy herceg, hogy kiállítási-, és tenyészkutyává váljon nála. Amivel számomra érthetetlen okból senki sem számol, hogy egy kutya nem vagyontárgy, hanem érző lény szabad akarattal, aki már választott magának családot, és esze ágában sincs megválni tőlük. Így Lassie hazatér minden nap, addig, amíg el nem viszik az ország másik felébe. De ő innen is elszökik, és elindul hazafelé. Erről a nagy utazásról szól tulajdonképpen a könyv. Lassie szemével pedig megláthatjuk azt is, milyenek vagyunk/tudunk lenni mi, emberek.
Számomra csodálatos dolog, hogy egy kutya feltétel nélkül tudja szeretni a gazdáját, legyen az bármilyen ember, és -bár sokat tudna ártani- alárendeli magát neki. És nem kér mást cserébe, mint a szeretet, amit ő adott. Annyi mindent tanulhatunk tőlük! Nincs más dolgunk, mint figyelni rájuk!


Népszerű idézetek

>!
chhaya P

Egy emberben néha elhal a remény, de egy állatban soha. Amíg él, él benne a remény, és él a hűség is.

Az utazás vége

Kapcsolódó szócikkek: állat · hűség · remény
2 hozzászólás
>!
mefi69

Joe úgy oldotta meg e kérdést, ahogyan a világon minden kisfiú meg szokta oldani a nehéz kérdéseket: hazament, és megkérdezte az édesanyját.

Fejezet: Soha más kutya nem kell nekem!

>!
csillagka P

Greenall Bridge-ben mindenki ismerte Sam Carraclough kutyáját, Lassie-t.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Lassie
>!
Purpur

Nem szabad. Nem szabad ilyen nagyon akarni valamit. Nem szabad az életben annyira ragaszkodni valamihez, ahogy te ragaszkodsz Lassie-hez. Abból nem lesz semmi jó!

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lassie
>!
Könyvmolyképző KU

Sok pompás kutya hagyta el így a Greenall Bridge-i otthonát, de nem Lassie. Lassie nem!
Az egész falu tudta, hogy még Rudling hercegének sem sikerült megvennie Lassie-t Sam Carraclough-tól. A herceg a falutól másfél kilométerre egy hatalmas birtokon élt, és a kutyaóljai tele voltak pompásabbnál pompásabb kutyákkal.
Három éve próbálja a herceg megvenni Lassie-t Sam Carraclough-tól, de Sam nem enged.
– Nincs értelme emelni az árat, uram – mondta. – Az a helyzet, hogy ő semmi pénzért nem eladó.
A falu tudott erről, és Lassie ezért is jelentett olyan sokat nekik. A büszkeséget jelképezte számukra, amit pénzzel nem lehet elvenni tőlük.
Ám a kutyák az emberek tulajdonai, az emberek fölött pedig a sors uralkodik. És néha eljön az az idő az ember életében, amikor a sors lesújt rá, és ő kénytelen fejet hajtani. Le kell nyelnie a büszkeségét, hogy a családjának legyen mit ennie.

Kapcsolódó szócikkek: Lassie
>!
jmolnar

Szeretném, ha tekintettel lennél anyádra. Napról napra nagyobb leszel, bánj vele, ahogy férfihoz illik, és próbáld megérteni őt. Az asszonyok mások, mint a férfiak, Joe. Nekik otthon van dolguk, és be kell érniük azzal, ami van. Ha pedig hiányzik nekik valami, akkor… Hát akkor reménykednek, hogy majd csak teljesedik a kívánságuk. Ha pedig ilyen nehéz idők járnak, olyankor az tesz jót nekik, ha veszekednek velünk, és hozzánk vágnak néhány gorombaságot. És ha egy férfiban van egy kis józan ész, akkor nem törődik ezzel, mert jól tudja, hogy az nem jelent semmiféle veszedelmet, ha egy asszony pöröl, követelőzik, és pörgeti a nyelvét. Ezért ne vedd zokon, ha édesanyád néha veszekszik veled, vagy rendreutasít. Sok teher van a vállán, és ez nehéz próbára teszi a türelmét. Mi is legyünk türelmesek, te meg én, Joe, és talán hamarosan megváltoznak a dolgok, és jóra fordul minden. Megértettél, fiam?

57. oldal

>!
ParkYeonSeul

A bundája szürke, szemleszínű és fehér foltos volt.

(első mondat)

>!
Brigi007

– Itt kéne lennie döglötten, de hol van?
– Átugrott a falon, Mr. Fergusson.
– Hat láb magas falon egy döglött kutya? Nem is kutya volt ez, Donnell, hanem egy elátkozott vámpír.

16. fejezet - 84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lassie
>!
barbikaunatkozik

– De én nem akarok másik kutyát – zokogta. – Én sohasem akarok másik kutyát!
Azt akarta mondani:
– Én csak Lassie-t akarom.
De érezte, hogyha ezt kimondja, újra megbántja az édesanyját…

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lassie
>!
sophie P

Egy kutyát kergetni annyi, mint futni tanítani.

Hosszú út kezdődik


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Bogáncs
Jack London: A vadon szava
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Erich Kästner: A két Lotti
Felix Salten: Bambi
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Fekete István: Téli berek
Vojnich Iván: Zuhatag visszatér
Kiss Dénes: Eb vagy kutya
Kate DiCamillo: Penny miatt