The ​Life and Death of Anne Boleyn 1 csillagozás

Eric Ives: The Life and Death of Anne Boleyn

Anne Boleyn is the most notorious of Englands queens, but more famous for her death as an adulterer than for her life. Henrys second wife and mother of Elizabeth I, Anne was the first English queen to be publicly executed. Yet what do we know of the achievements and legacy of her short reign?In The Life and Death of Anne Boleyn Eric Ives provides the most detailed and convincing portrait we have of the queen. He reveals a person of intellect with a passion for the new culture of the Renaissance, a woman who made her way in a mans world by force of education and personality. She played a powerful and independent role in the faction-ridden court of Henry VIII and the unceasing struggle for royal favour that was Tudor politics. The consequences can still be detected today. Indeed, Ives shows that it was precisely because Anne was a powerful figure in her own right that it needed a coup to bring her down. She had to be stopped even by a lie.

>!
Blackwell, 2005
458 oldal · ISBN: 9781405134637

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Thomas Howard (Norfolk 3. hercege)


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Ms_Mississippi
Eric Ives: The Life and Death of Anne Boleyn

Az utóbbi időben sok könyvet olvastam a Tudorokról, és nem tudtam elmenni Anne Boleyn mellett, elvégre az egyik leghíresebb 16. századi figura. Kicsit keresgéltem, hogy mit lenne érdemes olvasni, és mindenütt Eric Ives Most Happy-jébe botlottam. Többen írták, hogy ha csak egy könyvet olvasol el a Tudorokról legyen ez, meg, hogy mindenkinek el kellene olvasnia. Hát nagyon nem értek egyet. Borzasztó nagy csalódás volt, egyszerűen nevetséges, hogy miért pont ez van kiemelve.

Sok helyen írják, hogy a legalaposabb könyv Annáról. Igen alapos, oldalakon keresztül olvashatsz az ezüstkanalai díszítéséről és parttalan jogi hercahurcáról.
DE egy csomó tényleg érdekes dolog egyszerűen nincs itt. Semmi a szerelmes levelekről, amiket VIII. Henrik írt neki, semmi arról, ahogy bánt a mostohalányával Tudor Máriával, semmi a nagybátyjáról a Norfolki hercegről, semmi a szüleiről, semmi John Fisherről és Mórus Tamásról. Szinte semmi a testvéreiről, itt-ott néha meg vannak említve, de csak ha nagyon szükséges. Az igazán ikonikus vagy érdekes részek egyszerűen ki lettek hagyva. Mintha Anna egy buborékban lenne hermetikusan lezárva, és bármilyen interakció másik személlyel egyszerűen ki lenne hagyva. Ez valami borzasztó döntés volt, mert így Annát sem ismerjük meg. Az, hogy valakinek milyen volt a viszonya a testvérével vagy a mostoha gyerekével többet elárul róla, mint hogy hány nimfás élőkép volt a koronázásán.

Na de akkor esetleg a hatása a világra? Végképp nem! Semmi sincs arról, hogy mondjuk milyen hatással volt a koronázása a társadalomra, le van írva, egy fél mondatban, hogy a nők tüntettek miatta, de arról egy szó sem, hogy miért. Szinte semmi a monostorok és kolostorok felszámolásáról, igen le van írva, hogy folyt be pénz, de a hatásairól a világon semmi. Deeee azért kellett az franc se tudja hány oldal arra, hogy a nyamvadt imakönyvei selyembéléséről írjon. A könyv pár bekezdése egész jó, és még az utolsó rész izgalmas, de az első 300 oldal valami borzasztó száraz.

Közben Eric Ives elfogult is mint a fene! Annán és a követőin kívül mindenki idióta, és gonosz és csúnya!
És hahó? Óriási a kettős mérce is. Az okés, hogy Anna elszerette Henriket Katalintól, mert az a házasság, amúgy is „halott” volt ,tehát nem számít. De Seymour Johanna esete már teljesen más! (egyébként Jane Seymourt folyamatosan szidja, gyakran bármiféle magyarázat nélkül, és többször tesz személyeskedő megjegyzést vicceskedve, arra, hogy milyen ronda is volt). Az okés, hogy Anna beleírt az imakönyvébe, de az, hogy Madge Shelton tette már nem, és Anna jól tette, hogy pofán vágta. Az okés, hogy egy szerző hajbókol a király előtt, mert hát ez volt akkoriban a módja, de ha Norfolk hajbókol, akkor egy gyenge jellemű „spániel”.
Azt már említettem, hogy az eleje nagyon száraz stílusban van megírva (a néhány írói kiszólást leszámítva). Na az utolsó fejezetre Eric Ives teljesen elveszti a kontrollt az érzelmei felett, ír egy rettentő csöpögős kivégzést és a vádas résznél többször felkiáltójelekkel ír véleményt a vádakról. Igen, a mai embernek egyértelmű, hogy koholtak voltak, de erre az olvasó is rájön magától…
A befejezés természetesen az, hogy Erzsébetet megkoronázzák és az utolsó mondat *sóhajt* , hogy Anna így meg lett bosszulva.

Ha egy könyvet akarsz elolvasni a Tudorokról semmiképpen se ez legyen! Borzasztó száraz és csak szenvedni fogsz. Nemrégiben Anna unokatestvéréről (akit szintén lefejeztek) sokkal jobb könyveket olvastam. Gareth Russell-től a Young and Damned and Fair, sokkal élvezetesebb és nagy jó az atmoszférája. Vagy ott van Josephine Wilkinson Katherine Howard-ja, ha egy kiegyensúlyozott könyvre vágysz, amiben minden szereplő emberként van kezelve és van foglalkozva a nézőpontjával és motivációival.

Ezt csak akkor ajánlom, ha:
a) Hard-core Boleyn Anna rajongó vagy és számodra tökéletes időtöltés arról olvasni, hogy milyen színű a selyembélése az imakönyvének.
b) Csak a Philippa Gregory-féle Boleyn Annát ismered és meg vagy győződve, hogy egy házasságtörő boszorkány volt. Ebben az esetben az utolsó részt olvasd el, az egész olvasmányos és jól le van vezetve, hogy miért volt ártatlan.

Valami jó a végére:
– Sok munka lehetett vele.
– Az utolsó rész meg előtte pár bekezdés olvastatja magát.
– Azért átadja Anna tragédiáját: Úgy lett királynő, ahogy más szerető és azután nem tudott királynéként viselkedni. Egyszerre kellett mindkét szerepkörnek megfelelnie.


Népszerű idézetek

>!
Ms_Mississippi

It may rather be that we have here another example of Thomas Howard's skills in taking care of Thomas Howard.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thomas Howard (Norfolk 3. hercege)
1 hozzászólás
>!
Ms_Mississippi

The professionalism of the historian lies in the reading such partisan material critically.

57. oldal

>!
Ms_Mississippi

Trust in those who offer you service,
And in the end, my maidens,
You will find yourselves in the ranks of those
Who have been deceived.
They, for their sweet speeches, choose
Words softer than the softest of virgins;
Trust in them?
In their hearts they nurture
Much cunning in order to way thus,
Everything is forgotten.
Trust in them?
Fine words are the coin to pay back
Those presumptuous minions
Who ape the lover
By fine looks and such like.
Not for moment but instantly
Give to them thair pay –
Fine words!
Word for word, that is justice.
One for one, two for two.
They are gravious so to converse,
Respond yourself graciously –
With fine words!

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Josephine Wilkinson: Katherine Howard
Gareth Russell: Young and Damned and Fair
Ford Madox Ford: The Fifth Queen
Josephine Wilkinson: Anne Boleyn
Sarah Gristwood: Blood Sisters
Peter Pigott: Royal Transport
Philippa Gregory: The Other Boleyn Girl
David Loades – Mei Trow: The Tudors for Dummies
Hilary Mantel: Wolf Hall
Gamini Salgado: The Elizabethan Underworld