Mindig ​nézd az élet napos oldalát 5 csillagozás

Eric Idle: Mindig nézd az élet napos oldalát

A ​Monty Python felejthetetlen alkotásaiból – a „Repülő Cirkusztól” a Gyalog galoppon át Az élet értelméig – ismert Eric Idle szórakoztató önéletrajzában saját életének értelmén elmélkedik. Karrierje egy szigorú bentlakásos iskolából indult, majd a komédia, a televízió, a színház és a film világában teljesedett ki.
Íróként és komikusként a hatvanas-hetvenes évek kulturális forradalmában olyan hírességek társaságában találta magát, mint George Harrison, David Bowie és Robin Williams, akikkel életre szóló barátságot kötött. A barátokról és nagy elmékről, többek között John Cleese-ről és a többi Pythonról szóló anekdotákkal Eric szívmelengető stílusban ragadja meg a korszak elképesztő kreativitását.
A Brian életéhez írt (egyébként a brit temetések legnépszerűbb kísérőzenéjévé váló) dal címét viselő könyvben Eric azzal a különös humorral mesél élete és karrierje fordulópontjairól, amivel évtizedek óta szórakoztatja közönségét. A Monty Python megalakulásának ötvenedik… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2019
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633048672

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

balagesh IP>!
Eric Idle: Mindig nézd az élet napos oldalát

Van ez a fickó, akinek a neve a következő szavakat idézte meg a fejemben: idétlen, idol, és ezt a parancsot is: id(d) le magad!
Az életrajzszerűségéből kiderült, hogy ez nem tekinthető véletlennek. :)
Nagy rajongóként nyugodtan kijelenthetném, nem csak nekem nem Eric Idle a kedvenc Pythonom. Sőt, ő a „ja ez a srác is ott van közöttük”. Ezt ő maga is érezte, amire bizonyíték, hogy érvényesülési nehézségeiről szívbéli jóbarátjának, George Harrisonnak panaszkodott. Pont jónak, így az egy félmosollyal biztosította róla, Paul és John miatt ezt nagyon is érti.
No de nem jelentek ki ilyet nyugodtan, úgyhogy kerestem egy szavazást, és hát hatból itt 5. lett link – de íme, végre itt is lehet véleményt nyilvánítani, mert a Molyon nem találtam Monty Python-os szavazást:
https://moly.hu/szavazasok/ki-a-kedvenc-pythonod
Pedig amúgy ő volt az a fiú, aki a banda lelkének számított, és a későbbiek folyamán is utazó nagykövetként népszerűsítette az életművüket, sőt már a Brian életének a finanszírozását és a honlapjuk beindítását is ő intézte.
A könyv viszont sajnos vágta volt, nem galopp. off Így a nagy része tekinthető kibővített vázlatpontoknak, nevek és helyek felsorolásának.
Amikor viszont belefeledkezik, az nagyon jó. És persze az elejtett aranyköpések is megvannak!
Ez a vázlatosság azért eléggé bosszantott.
Viszont az előszónak tekinthető Bocsánatkérés tökéletes.

Monty>!
Eric Idle: Mindig nézd az élet napos oldalát

Jópofa önéletrajz, egy Python-tagtól elvárható (ön)iróniával és humorral. Maga a narratíva pár helyen picit érdektelen, esetleg túlrészletezett, de a hasonló művek velejárója ez. Itt-ott a magyar olvasók számára értelmezhetetlen utalások is vannak benne, főleg színészekről és szakmabeliekről. Más helyeken viszont kapunk lábjegyzeteket az érthetőség kedvéért.
Összességében a MPFC-rajongóknak mindenképp ajánlom.


Népszerű idézetek

balagesh IP>!

Brit fogaim vannak. Ezek olyanok, mint a brit politika: egyszerre tartanak mindenfelé.

9. oldal, Bocsánatkérés

balagesh IP>!

Természetesen vannak hibáim, de azokról itt egy szó sem fog esni. Mind elsumákoltam őket, elvégre ez volna az önéletrajzírás lényege. Ilyenkor a védelemé a szó.

9. oldal, Bocsánatkérés

Colin_Robinson P>!

Talán mindenkire ráférne, hogy keresztre feszítsék pár napra, mert egészen új perspektívába helyezi az életet.

13. oldal

Colin_Robinson P>!

Nem tudom, próbált-e már valaki aláírni kókuszdiót, és ha igen, mégis miért, de nem könnyű.

76. oldal

Monty>!

A mi generációnk rendkívüli: egy hat évig tartó, totális háborúban kimerült és felperzselt világba született. Hatvanmillióan haltak meg. Manapság a fiatalok úgy érzik, nehéz az élet, ha elmegy az internetkapcsolat. Igazuk van: az élet nehéz, de mielőtt az egész elkezdett elszaródni, ténylegesen szar volt. A mi generációnk abban az időben jött világra. Úgy hívták, hogy második világháború. Amikor éjjel meghallottuk a szirénákat, felvettük a büdös, Miki egeres gázálarcunkat, és lementünk az Anderson-féle óvóhelyekre. Nagyon hangos és nagyon rémisztő élmény volt. Aztán véget ért. Egy kis időre. A mi generációnk ezekben a szünetekben élt. Azt hittük, nagyon megszívtuk, de tévedtünk: mi voltunk a szerencsések, mert nekünk már nem kellett háborúba menetelnünk. A békeidőben is kötelező besorozást a Nemzeti Szolgálatba nem sokkal azelőtt szüntették meg, hogy be kellett volna vonulnom. […] De nekünk, vékony lábú, alultáplált, csálé fogú brit fiúknak kellett újjáépítenünk a bombatölcsérek és fejadagok megtépázott világát. Szívesen…
Mik voltunk hát mi, a Pythonok, akik egykor olyannyira fiatalok voltunk, és akik most olyannyira nem azok? Barátok, bajtársak, munkatársak, csapattagok, riválisok, testvérek, fivérek, sógorok vagy fegyvertársak? Feltűnt, hogy már jó ideje legendákká váltunk. Régen ikonok voltunk, azelőtt sztárok, azelőtt pedig hírességek, még korábban meg szimplán csak tévés komédiások, de a Kaszás tovább kaszál, és minden alkalommal egyre feljebb kerülsz a ranglétrán, míg végül mítosszá válsz, és abból már tudod, hogy meghaltál.


Hasonló könyvek címkék alapján

G. K. Chesterton: Önéletrajz
Graham Greene: Egy kapcsolat vége
Graham Greene: A szakítás
Alan Alexander Milne: Már túl késő…
George Orwell: A wigani móló
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei
Sheila Hocken: Emma meg én
Phil Collins: Mindhalálig
Charlotte Dujardin: A lány a táncoló lovon
Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?