Férfi ​az ágy lábánál 14 csillagozás

Éric Holder: Férfi az ágy lábánál

Egy bokszoló és egy mozgásképtelen nő különös szerelmi története. Finom és pontos ecsetvonásokkal Éric Holder két ember valószínűtlennek tűnő kapcsolatát festi le. Akik nem ismerték az élet napos oldalát.
Mintha a testi szenvedés hosszúra nyúlt sarki éjszakáját hirtelen elárasztaná a testi szenvedély ragyogása.
Ne higgyenek a látszatnak. A Férfi az ágy lábánál szép regény, és nem abszurdabb, mint az élet. Arról beszél nekünk, hogy nincs reménytelen helyzet, nem létezik a „nincsen tovább”. Éric Holder a reménység regényét írta meg.

>!
Magvető, Budapest, 1997
154 oldal · keménytáblás · ISBN: 963142071x · Fordította: Röhrig Eszter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
chhaya
Éric Holder: Férfi az ágy lábánál

Az elején még azt gondoltam, a könyv kb. egy fordított Mielőtt megismertelek – balesetben megsérült mozgásképtelen nő, igazi goromba pokróc, akihez olyan férfi jelentkezik ápolónak (egy volt bokszoló), akinek semmi köze a szakmához. A hasonlóságok itt ki is merülnek, szerencsére.

A könyv egy nagyon szép történetet mond el két emberről, akiknek útját a sors hozta össze, hiszen ha rendben alakult volna az életük, sosem találkoznak. Két gyökeresen eltérő múlt, élettapasztalat, életfelfogás… Képesek az együttműködésre? Elfogadásra? Megbékélésre egymással, önmagukkal? A jelen nehéz, a múlt árnyai kísértenek, a jövő bizonytalan. De tényleg így kell lennie?

Szerettem olvasni, egyedül azt sajnáltam, hogy rövid.

>!
Mileva
Éric Holder: Férfi az ágy lábánál

Szép. Egyszerű és hatásos, ahogy szeretem. Letaglózó testi baj és csodálatos lelki felépülés. Andalító és kiábrándító és romantikus és földhöz ragadt egyszerre.

>!
Miestas
Éric Holder: Férfi az ágy lábánál

A Keleti Pályaudvar antikváriusánál böngészve találtam rá erre a könyvre. A fülszöveg alapján egy érdekes nem mindennapi történet bontakozott ki előttem. Több van ebben a történetben mint amit Éric Holder megírt.

>!
Eta IP
Éric Holder: Férfi az ágy lábánál

Ezzel a könyvvel csak egy bajom van: „egyéjszakás”. Szerettem volna egy kicsit tovább benne lenni, egy kicsit hosszabban érezni őket, a körülöttük lévő valóságot – az az igazság, hogy ez az a fajta könyv, ami, ha legalább két napig kitartott volna, hagyhatott volna bennem maradandó nyomot is. Így nem hagy: tetszett, szép volt, örülök, hogy olvastam, de mire elkezdtem volna, már vége is volt…
Kár.
De azért egy olvasást bőven megért.

2 hozzászólás
>!
agisajt
Éric Holder: Férfi az ágy lábánál

„Egy bokszoló és egy mozgásképtelen nő különös szerelmi története.”
De még milyen szerelem! A lecsúszott alkoholista bokszoló hamarabb tett a nő feneke alá ágytálat, mint hogy kapott volna tőle egy kedves szót is. Az autóbalesetben lebénult nőt eddig csak ápolónők gondozták, azok is gyakran változtak. Ki gondolta volna, hogy egy szakképzetlen férfi lesz az, aki újra megtanítja arra, hogy az élet szép, hogy a madarak csiripelése és a tavaszi szellő simogatva gyógyítja az összetört lelkeket is.
Ez egy szép történet, kell néha ilyen is.

>!
Sheeana
Éric Holder: Férfi az ágy lábánál

Jó volt, így is hogy ilyen rövid volt. Szívesen olvastam volna hosszabban is, bár lehet hogy így volt a jobb. Érdekes kettősség, amikor érzi az ember, hogy ennyi pont elég, és mégis olvasná tovább…( Olyan határozatlan vagyok doktor úr! Vagy mégse?… :D )

>!
Constance
Éric Holder: Férfi az ágy lábánál

A maga nemében szép történet, de nem igazán tudott lekötni. Bár sok könyvvel voltam már így. Mindenesetre a végét még mindig nem értem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
agisajt

Maradnak a könyvek, hiszen sokat olvas. A könyvekben az olvasó lelke tárgyszerűen kapcsolódik az íróéhoz. Lapok közé behajtott könyvborító, aláhúzott bekezdések. Szamárfüles oldalak. Margóra írt gondolatok. Szárításra becsúsztatott virág. Játékkártya, könyvjelzőnek használt levél. Néha egy benne hagyott újságkivágás árulkodik a könyvvásárlás időpontjáról. Akárcsak az író, hagyunk nyomot magunk módján mi is, csak diszkrétebben.

35. oldal

>!
poiuzt

Sok emlékezet nélküli férfi szaladgál az utcán. A kutya se figyel rájuk. Mit is lehetne mondani róluk? Tisztaságmániások. Gondosan megborotválkoznak, ha elmennek hazulról, és olcsó kölnit paskolnak az arcukba. Nyáron feltűrt ingujjban járnak, de csak félkarig, nem könyékig, az már nekik kicsit közönséges, parasztos volna. Szeretik az ékszert, az ezüstöt kis medállal, amelyre rávésetik a nevüket, a nagy szemű csuklóláncot, a búvárórát. Keveset beszélnek, ritkán mosolyognak, nem hajlonganak, de nem is verik a mellüket. Harcoltak háborúban? Vagy börtönviseltek? Lehetséges. Fiatalkorukban bizonyos nők megőrülnek értük, és lesik minden kívánságukat. Akkor sem eresztenek pocakot, amikor korosodni kezdenek. Továbbra is tiszta alsóneműben járnak, a divatjamúlt eleganciájú mokaszint kedvelik. Nyilván ők is megöregszenek. Hová tűnnek azután? Egyszerűen csak felszívódnak az utcákról.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Foenkinos: Nathalie második élete
Stephen King: Atlantisz gyermekei
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Mark Helprin: Téli mese
David Safier: Jézus szeret engem
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája
Jung Chang: Vadhattyúk
Alice Hoffman: Galambok őrizői
Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Patti Smith: Kölykök