65. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Oszkár ​és Rózsa mami 191 csillagozás

Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Eric-Emmanuel ​Schmitt neve a magyar közönség előtt sem ismeretlen: a budapesti stúdiószínházak két darabját is színre vitték már.
Páratlan sikerű könyvecskéjének hőse, Oszkár kilencéves kisfiú, leukémiában szenved, tizenkét napja van hátra. Tanácstalanul áll előtte a doktor, szülei fejvesztve menekülnek beteg gyermekük és a rájuk váró fájdalom elől. Csak egy nyugalomba vonult prostituált, „Rózsa mami” áll Oszkár mellett. Ő az egyetlen, aki nem tagadja a halált Oszkár előtt. De nem mindegy, magyarázza Rózsa mami, hogy úgy halunk-e meg, mint aki jól végezte dolgát, vagy haraggal, nehéz szívvel. Eljátszatja hát Oszkárral, hogy azon a napon született, amelyiken megtudta, hogy meghal, és minden napja tíz évet ér. Megélheti a kamaszkort, a szerelmet, a házasságot, a hitvesi ballépéseket, a magányt és erejének vészes hanyatlását.
Oszkár belemegy a játékba. A játék eredményéről levelekben számol be a Jóistennek. A játék eredménye: izgalmak és örömök, barátság, szerelem,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Európa, Budapest, 2004
98 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630776332 · Fordította: Gulyás Adrienn

Enciklopédia 7


Kedvencelte 43

Most olvassa 1

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

ziara>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Lázár Ildikó (L. I. Lázár) ajánlotta ezt a könyvet egy egri konferencián. Arra hozta fel példának, hogy mennyire semmitmondó a borítója, emiatt senki nem fogja meg, mégis milyen nagy értéket rejt. Tényleg. Ez a könyv egy csoda! Nem is kérdés az öt csillag! Én, aki hithű ateista vagyok, az isteni gondviselésben sem hiszek, de ilyen szépen írni egy ennyire fájdalmas témáról… Ehhez kell az írói tehetség!!! Köszönöm az élményt!

Miamona>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Kedves Jóisten!

Én tudom, hogy te is szereted a filmeket és regényeket. Különben nem írnád az életet is hasonlóra. Különben ma, amikor pont egy költözés előtt, akaratom ellenére maradtam egyedül este, az utolsó estémen abban a lakásban, ami két és fél évig mégis csak az otthonom volt, nem ejtetted volna szó szerint a fejemre ezt a kis könyvet. Tudom, hogy nem akartál bántani, hisz azt megtehetted volna a még szintén polcon csücsülő Gyűrűk ura összessel… Nem. Te tudtad, hogy ide valami gyors segítség kell. Egy apró, égi jel, ami, ha akarom, Tőled van, ha akarom… Tök mindegy, mert én akarom! Szóval Oszkárt küldted és Rózsa mamit. Hogy magamba szállhassak, magamba költözhessek. Oda, ahová nem kell platós kocsi és heveder, és nem jönnek semmilyen új kábeleket bekötni, mert örök wi-fi kapcsolat van, csak néha pislákol. Olyankor jössz, egy kicsit csavarsz a gombon, ami fáj, de csak annyira, hogy utána mégis jó legyen.

Néhány melankolikus gondolattal bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2016/02/eric-emma…

4 hozzászólás
Éva_Bátka P>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Imádtam!
Hát ha létezik könyv, ami a halálról szól, de szíved szerint rátennéd a humoros címkét is, miközben persze szívfacsaró a vége, akkor ez az.
Van egy képzeletbeli listám azokról a könyvekről, amiket én szívesen adnék iskolások kezébe, ha tanár lennék. Ma Oszkár története is felkerült rá.
Aki nem hisz, a könyv után fejben talán ő is megfogalmaz magában egy levelet, ami úgy kezdődik: Kedves Jóisten!

off

5 hozzászólás
szera>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Ritkán olvasok el kétszer egy könyvet, ezt a könyvet pénteken és szombaton is elolvastam.
Ritkán könnyezek meg egy könyvet, ehhez a könyvhöz pénteken és szombaton is papír zsebkendő kellett.

7 hozzászólás
vicomte P>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Szívszorító.
A legfontosabb üzenete számomra az volt, hogy nem az számít, hogy ki hány évet él, hanem, hogy ki mennyire éli meg teljesnek azt, ami jutott neki.

veledmindenhelyragyogo>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Jezusom, ki ez az Eric-Emmanuel Schmitt és eddig hol bujkált előlem??
Érdekes, hogy a figyeltjeim közül is milyen sokan olvasták.

szallosas P>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Elsősorban azért szeretem Eric-Emmanuel Schmitt könyveit, mert úgy tud tragikus eseményekről írni, hogy nem is tűnik olyan tragikusnak. Szerintem ez a keserédes humor miatt lehetséges, amivel, átszövi a történeteket. Ez ebben a könyvben is megvolt. És itt volt még Oszkár és Rózsa mami, akik a maguk egyszerűségével mutattak rá, hogy lehet szépséget találni az élet sötétebbik szakaszában is.

2 hozzászólás
Angele>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Ez a téma nekem túl nehéz volt ahhoz, hogy bármit is élvezni tudjak rajta.

aram76>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Az év eddigi legjobb, legszebb, legszomorúbb, legmegrázóbb, legszerethetőbb könyve. Mit lehet írni egy 98 oldalas könyvről? Semmit. Mégis mindent. Megfogalmazhatatlan amit adott, kevés rá a szó, érezni, olvasni kell. Csak ajánlani tudom.

Ėva71>!
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Hogyan lehet szembe nézni azzal, hogy egy kilencéves kisfiúnak napjai vannak hátra ? Az orvosok, a szülők elmenekülnek Oszkár kérdései elől. Rózsa mami és a kettejük képzelete az ami segít a kisfiúnak élményekkel megtölteni ezeket a napokat, míg el nem jön a megbocsátás és a búcsúzás pillanata. Rövid, de annál több érzelemmel teli történet.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

Nem félek az ismeretlentől. Csak az bosszant, hogy elveszítem, amit ismerek.

62. oldal

narziss>!

Próbáltam megmagyarázni a szüleimnek, hogy az élet fura ajándék. Először túlbecsüljük, azt hisszük, örökké élni fogunk. Aztán alábecsüljük: rongyos, piszkos, túl rövid, majdhogynem eldobjuk magunktól. Végül rájövünk, hogy nem is ajándékba, csak kölcsönbe kaptuk. Akkor megpróbálunk rászolgálni a kölcsönbe kapott ajándékra. A száz évemmel csak tudom, miről beszélek. Minél öregebb az ember, annál nehezebben találja meg a szépet az életben. Ahhoz már művészet kell, kifinomult érzék. Akármelyik kretén tudja élvezni az életet tíz- vagy húszéves korában, de amikor valaki százéves, és moccanni sem tud, akkor oda ész kell.

94-95. oldal

krlany IP>!

– Hány éves maga, Rózsa mami?
– Meg tudod jegyezni a tizenhárom jegyű számokat Oszikám?
– Most viccel?
– Nem, de nem szabad, hogy megtudják a koromat itt a kórházban, mert elkergetnek, és akkor nem találkozunk többé.
– Miért?
– Mert én igazság szerint már nem lehetnék itt. A rózsaszín néniknek is van nyugdíjkorhatáruk, és én azon már jócskán túlvagyok.
– Lejárt a szavatossága?
– Le.
– Mint a joghurtnak?

10. oldal

Gelso P>!

– Szerintem az emberek olyannak képzelik a kórházat, amilyen csak a mesében van. Úgy tesznek, mintha kórházba az emberek mind meggyógyulni járnának. Pedig van, aki meghalni megy.
– Igazad van, Oszkár. És szerintem az élettel kapcsolatban is tévedünk. Elfelejtjük, milyen törékeny és illanó. Úgy teszünk, mintha halhatatlanok volnánk.

15. oldal Európa Könyvkiadó, 2004.

lizke>!

Kétféle fájdalom létezik a világon, Oszkár csillagom. Testi és lelki fájdalom. A testit elszenvedjük, a lelkit mi magunk választjuk.

59. oldal

Dün P>!

– Az emberek azért félnek a haláltól, mert félnek az ismeretlentől. De mi az ismeretlen? Én azt mondom Oszkár, ne félj egy cseppet sem! Bízni kell. […]
– Oké. Majd ha berezelek, magamra parancsolok: „Oszkár fiam, bízzál”. […]
A kórházba visszatérvén nagyot aludtam. Mostanában egyre többször álmosodom el. Észre sem veszem, máris alszom. Amikor felébredtem, azt mondtam Rózsa maminak:
– Nem félek az ismeretlentől. Csak az bosszant, hogy elveszítem, amit ismerek.

61-62. oldal

Orbán_Beke_Regina>!

Próbáltam megmagyarázni a szüleimnek, hogy az élet fura ajándék. Először túlbecsüljük, azt hisszük, örökké élni fogunk. Aztán alábecsüljük: rongyos, piszkos, túl rövid, majdhogynem eldobjuk magunktól. Végül rájövünk, hogy nem is ajándékba, csak kölcsönbe kaptuk. Akkor megpróbálunk rászolgálni a kölcsönbe kapott ajándékra.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Zizzer>!

– Oszkár, a betegség olyan, mint a halál. Nem büntetés, egyszerűen van.

66. oldal

narziss>!

Kedves Jóisten!

Köszönöm, hogy eljöttél.
Jól választottad meg a látogatásod pillanatát, mert épp jobban éreztem magam. Lehet, hogy megsértődtél a tegnapi levelemen…
Amikor felébredtem, eszembe jutott, hogy kilencvenéves vagyok, és az ablak felé fordultam, hogy lássam a havat.
Megéreztem, hogy jössz. Reggel volt. Egyedül voltam az egész földkerekségen. Annyira korán volt, hogy a madarak is aludtak, és szendergett Brutál néni is, az éjszakás nővér, és Te próbáltad megfesteni a hajnalt. Nehezen ment, de nem hagytad annyiban. Az ég elhalványult. Fehéret, kéket, szürkét fújtál a levegőbe, elkergetted az éjszakát, felébresztetted a világot. Egyfolytában szorgoskodtál. Akkor jöttem rá, hogy mi a különbség közted és köztünk: te fáradhatatlan vagy. Soha nem unsz bele semmibe. Szüntelenül dolgozol. Lám, nappal lett. Lám, beesteledett. Lám, tavasz van. Lám, tél van. És lám, itt van Peggy! És lám, itt van Oszkár! És lám, itt van Rózsa mami! Micsoda egészség!
Megértettem, hogy itt vagy. És elmondtad a titkodat: mindennap úgy nézz a világra, mintha először látnád.
Megfogadtam a tanácsodat, és a gyakorlatban is alkalmaztam. Életemben először. Néztem a fényt, a fákat, a madarakat, az állatokat. Jó mélyet szippantottam, és lélegeztem. Hangok szálltak felfelé a folyosón, mintha egy katedrális boltívei felé szállnának. Éltem. Reszkettem az örömtől, hogy élek. Csodálatos volt!
Köszönöm, Jóisten, hogy ezt megmutattad. Úgy éreztem, kézen fogva vezetsz, egyenesen a rejtély kellős közepébe, hogy lássam a rejtélyt. Köszönöm.

Szia, holnap folytatom.
Puszi
Oszkár

91-93. oldal

Gelso P>!

Mire levelem végére értem, rájöttem, hogy mindent összevetve jó napom volt. Igazi családias nap. Örökbe fogadtam Rózsa mamit, megkedveltük egymást az apósomékkal, és erőben, egészségben visszakaptam a feleségemet, még ha tizenegy óra tájt elrózsaszínesedett is.
Szia, holnap folytatom.
Puszi
Oszkár

Ui.: Ma nincs kívánságom. Neked is pihenned kell.

69. oldal Európa Könyvkiadó, 2004.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hazel Gaynor – Heather Webb: Az utolsó karácsony Párizsban
Fredrik Backman: Életed üzlete
Jostein Gaarder: Tükör által homályosan
Lois Lowry: Nyáron történt
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Stephen King: A remény rabjai
John Green: Csillagainkban a hiba
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia