50. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Oszkár ​és Rózsa mami 162 csillagozás

Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Eric-Emmanuel ​Schmitt neve a magyar közönség előtt sem ismeretlen: a budapesti stúdiószínházak két darabját is színre vitték már.
Páratlan sikerű könyvecskéjének hőse, Oszkár kilencéves kisfiú, leukémiában szenved, tizenkét napja van hátra. Tanácstalanul áll előtte a doktor, szülei fejvesztve menekülnek beteg gyermekük és a rájuk váró fájdalom elől. Csak egy nyugalomba vonult prostituált, „Rózsa mami” áll Oszkár mellett. Ő az egyetlen, aki nem tagadja a halált Oszkár előtt. De nem mindegy, magyarázza Rózsa mami, hogy úgy halunk-e meg, mint aki jól végezte dolgát, vagy haraggal, nehéz szívvel. Eljátszatja hát Oszkárral, hogy azon a napon született, amelyiken megtudta, hogy meghal, és minden napja tíz évet ér. Megélheti a kamaszkort, a szerelmet, a házasságot, a hitvesi ballépéseket, a magányt és erejének vészes hanyatlását.
Oszkár belemegy a játékba. A játék eredményéről levelekben számol be a Jóistennek. A játék eredménye: izgalmak és örömök, barátság, szerelem,… (tovább)

Eredeti mű: Eric-Emmanuel Schmitt: Oscar et la dame rose

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Európa, Budapest, 2004
98 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630776332 · Fordította: Gulyás Adrienn

Enciklopédia 2


Kedvencelte 33

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Lázár Ildikó (L. I. Lázár) ajánlotta ezt a könyvet egy egri konferencián. Arra hozta fel példának, hogy mennyire semmitmondó a borítója, emiatt senki nem fogja meg, mégis milyen nagy értéket rejt. Tényleg. Ez a könyv egy csoda! Nem is kérdés az öt csillag! Én, aki hithű ateista vagyok, az isteni gondviselésben sem hiszek, de ilyen szépen írni egy ennyire fájdalmas témáról… Ehhez kell az írói tehetség!!! Köszönöm az élményt!

>!
Miamona
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Kedves Jóisten!

Én tudom, hogy te is szereted a filmeket és regényeket. Különben nem írnád az életet is hasonlóra. Különben ma, amikor pont egy költözés előtt, akaratom ellenére maradtam egyedül este, az utolsó estémen abban a lakásban, ami két és fél évig mégis csak az otthonom volt, nem ejtetted volna szó szerint a fejemre ezt a kis könyvet. Tudom, hogy nem akartál bántani, hisz azt megtehetted volna a még szintén polcon csücsülő Gyűrűk ura összessel… Nem. Te tudtad, hogy ide valami gyors segítség kell. Egy apró, égi jel, ami, ha akarom, Tőled van, ha akarom… Tök mindegy, mert én akarom! Szóval Oszkárt küldted és Rózsa mamit. Hogy magamba szállhassak, magamba költözhessek. Oda, ahová nem kell platós kocsi és heveder, és nem jönnek semmilyen új kábeleket bekötni, mert örök wi-fi kapcsolat van, csak néha pislákol. Olyankor jössz, egy kicsit csavarsz a gombon, ami fáj, de csak annyira, hogy utána mégis jó legyen.

Néhány melankolikus gondolattal bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2016/02/eric-emma…

4 hozzászólás
>!
szera
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Ritkán olvasok el kétszer egy könyvet, ezt a könyvet pénteken és szombaton is elolvastam.
Ritkán könnyezek meg egy könyvet, ehhez a könyvhöz pénteken és szombaton is papír zsebkendő kellett.

7 hozzászólás
>!
vicomte P
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Szívszorító.
A legfontosabb üzenete számomra az volt, hogy nem az számít, hogy ki hány évet él, hanem, hogy ki mennyire éli meg teljesnek azt, ami jutott neki.

>!
malasingud
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Jezusom, ki ez az Eric-Emmanuel Schmitt és eddig hol bujkált előlem??
Érdekes, hogy a figyeltjeim közül is milyen sokan olvasták.

>!
szallosas P
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Elsősorban azért szeretem Eric-Emmanuel Schmitt könyveit, mert úgy tud tragikus eseményekről írni, hogy nem is tűnik olyan tragikusnak. Szerintem ez a keserédes humor miatt lehetséges, amivel, átszövi a történeteket. Ez ebben a könyvben is megvolt. És itt volt még Oszkár és Rózsa mami, akik a maguk egyszerűségével mutattak rá, hogy lehet szépséget találni az élet sötétebbik szakaszában is.

2 hozzászólás
>!
Angele P
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Ez a téma nekem túl nehéz volt ahhoz, hogy bármit is élvezni tudjak rajta.

>!
ÁrnyékVirág P
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

A halálról nehéz beszélni – hát még egy gyermek haláláról! És mégis muszáj, vannak olyan helyzetek, amikor szükséges. És ha valaki úgy tud mesélni az élete utolsó napjait élő kisfiúról, hogy csak az utolsó oldalon szöknek könnyek az olvasó szemébe, azon kívül végig humorral, iróniával és a gyerekere jellemző különös bölcsességgel szövi a történet fonalát, na akkor az megérdemli tőlem az 5 csillagot.
Kíváncsi lettem a többi könyvére is.

>!
Sárhelyi_Erika I
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Gyönyörűen szépséges írás. Mindenkinek, kortól függetlenül kellene egy ilyen Rózsa mami a megfelelő időben és a megfelelő helyen. Bátran ajánlom mindenkinek: akinek van gyerkőce, akinek még vagy már nincs, és mindenkinek, aki nem tud mit kezdeni a halál gondolatával. Mert valljuk be, nemigen tudunk vele mit kezdeni. Na, Rózsa mamit tessék utánozni.

7 hozzászólás
>!
Galambdúc
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Élet és halál egyszerű esszenciája. Így is lehet. Mondják, a kevesebb néha több, itt ez mindenképpen igaz.
Azért fura volt egy 10 éves kisfiú ilyen fokú érettségét látni-érezni, bölccsé tették az elmúlás felé vezető út utolsó napjai.
Rózsa mami klónjaiból nagyon sok kellene, és nemcsak kórházakba, hanem mindenhová.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Nem félek az ismeretlentől. Csak az bosszant, hogy elveszítem, amit ismerek.

62. oldal

>!
krlany I+SMP

– Hány éves maga, Rózsa mami?
– Meg tudod jegyezni a tizenhárom jegyű számokat Oszikám?
– Most viccel?
– Nem, de nem szabad, hogy megtudják a koromat itt a kórházban, mert elkergetnek, és akkor nem találkozunk többé.
– Miért?
– Mert én igazság szerint már nem lehetnék itt. A rózsaszín néniknek is van nyugdíjkorhatáruk, és én azon már jócskán túlvagyok.
– Lejárt a szavatossága?
– Le.
– Mint a joghurtnak?

10. oldal

>!
narziss

Próbáltam megmagyarázni a szüleimnek, hogy az élet fura ajándék. Először túlbecsüljük, azt hisszük, örökké élni fogunk. Aztán alábecsüljük: rongyos, piszkos, túl rövid, majdhogynem eldobjuk magunktól. Végül rájövünk, hogy nem is ajándékba, csak kölcsönbe kaptuk. Akkor megpróbálunk rászolgálni a kölcsönbe kapott ajándékra. A száz évemmel csak tudom, miről beszélek. Minél öregebb az ember, annál nehezebben találja meg a szépet az életben. Ahhoz már művészet kell, kifinomult érzék. Akármelyik kretén tudja élvezni az életet tíz- vagy húszéves korában, de amikor valaki százéves, és moccanni sem tud, akkor oda ész kell.

94-95. oldal

>!
Gelso P

– Szerintem az emberek olyannak képzelik a kórházat, amilyen csak a mesében van. Úgy tesznek, mintha kórházba az emberek mind meggyógyulni járnának. Pedig van, aki meghalni megy.
– Igazad van, Oszkár. És szerintem az élettel kapcsolatban is tévedünk. Elfelejtjük, milyen törékeny és illanó. Úgy teszünk, mintha halhatatlanok volnánk.

15. oldal Európa Könyvkiadó, 2004.

>!
Dün SP

– Az emberek azért félnek a haláltól, mert félnek az ismeretlentől. De mi az ismeretlen? Én azt mondom Oszkár, ne félj egy cseppet sem! Bízni kell. […]
– Oké. Majd ha berezelek, magamra parancsolok: „Oszkár fiam, bízzál”. […]
A kórházba visszatérvén nagyot aludtam. Mostanában egyre többször álmosodom el. Észre sem veszem, máris alszom. Amikor felébredtem, azt mondtam Rózsa maminak:
– Nem félek az ismeretlentől. Csak az bosszant, hogy elveszítem, amit ismerek.

61-62. oldal

>!
lizke

Kétféle fájdalom létezik a világon, Oszkár csillagom. Testi és lelki fájdalom. A testit elszenvedjük, a lelkit mi magunk választjuk.

59. oldal

>!
Orbán_Beke_Regina

Próbáltam megmagyarázni a szüleimnek, hogy az élet fura ajándék. Először túlbecsüljük, azt hisszük, örökké élni fogunk. Aztán alábecsüljük: rongyos, piszkos, túl rövid, majdhogynem eldobjuk magunktól. Végül rájövünk, hogy nem is ajándékba, csak kölcsönbe kaptuk. Akkor megpróbálunk rászolgálni a kölcsönbe kapott ajándékra.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
>!
Zizzer

– Oszkár, a betegség olyan, mint a halál. Nem büntetés, egyszerűen van.

66. oldal

>!
narziss

Kedves Jóisten!

Köszönöm, hogy eljöttél.
Jól választottad meg a látogatásod pillanatát, mert épp jobban éreztem magam. Lehet, hogy megsértődtél a tegnapi levelemen…
Amikor felébredtem, eszembe jutott, hogy kilencvenéves vagyok, és az ablak felé fordultam, hogy lássam a havat.
Megéreztem, hogy jössz. Reggel volt. Egyedül voltam az egész földkerekségen. Annyira korán volt, hogy a madarak is aludtak, és szendergett Brutál néni is, az éjszakás nővér, és Te próbáltad megfesteni a hajnalt. Nehezen ment, de nem hagytad annyiban. Az ég elhalványult. Fehéret, kéket, szürkét fújtál a levegőbe, elkergetted az éjszakát, felébresztetted a világot. Egyfolytában szorgoskodtál. Akkor jöttem rá, hogy mi a különbség közted és köztünk: te fáradhatatlan vagy. Soha nem unsz bele semmibe. Szüntelenül dolgozol. Lám, nappal lett. Lám, beesteledett. Lám, tavasz van. Lám, tél van. És lám, itt van Peggy! És lám, itt van Oszkár! És lám, itt van Rózsa mami! Micsoda egészség!
Megértettem, hogy itt vagy. És elmondtad a titkodat: mindennap úgy nézz a világra, mintha először látnád.
Megfogadtam a tanácsodat, és a gyakorlatban is alkalmaztam. Életemben először. Néztem a fényt, a fákat, a madarakat, az állatokat. Jó mélyet szippantottam, és lélegeztem. Hangok szálltak felfelé a folyosón, mintha egy katedrális boltívei felé szállnának. Éltem. Reszkettem az örömtől, hogy élek. Csodálatos volt!
Köszönöm, Jóisten, hogy ezt megmutattad. Úgy éreztem, kézen fogva vezetsz, egyenesen a rejtély kellős közepébe, hogy lássam a rejtélyt. Köszönöm.

Szia, holnap folytatom.
Puszi
Oszkár

91-93. oldal

>!
Gelso P

Mire levelem végére értem, rájöttem, hogy mindent összevetve jó napom volt. Igazi családias nap. Örökbe fogadtam Rózsa mamit, megkedveltük egymást az apósomékkal, és erőben, egészségben visszakaptam a feleségemet, még ha tizenegy óra tájt elrózsaszínesedett is.
Szia, holnap folytatom.
Puszi
Oszkár

Ui.: Ma nincs kívánságom. Neked is pihenned kell.

69. oldal Európa Könyvkiadó, 2004.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: A nővérem húga
Lois Lowry: Nyáron történt
Jenny Downham: Amíg élek
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni
Carol Oldham: Kölcsönkapott gyermek
John Grisham: Csodatévő
John Grisham: Az esőcsináló
Zavodni Gréta Virág: A szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt
Monica Zeitner: Ahová mindenki hivatalos
Zeffer András: Őssejt és Rock and Roll