Emberi ​játszmák 328 csillagozás

Eric Berne: Emberi játszmák Eric Berne: Emberi játszmák Eric Berne: Emberi játszmák Eric Berne: Emberi játszmák

Eric ​Berne (1910-1970) amerikai pszichiáter eredetileg segédkönyvnek szánta az Emberi játszmákat szakemberek számára, így őt magát is meglepte, amikor kötete a művelt laikusok körében is villámgyorsan bestsellerré vált. A siker nemcsak drámaian újszerű elméletének volt köszönhető, hanem a könyv nyelvezetének is, mely frappáns, izgalmas, „letehetetlen” olvasmánnyá avatja a mindnyájunk által mindennap elszenvedett, de soha korábban néven nem nevezett „játszmákat”.
1964-es első megjelenése óta az Emberi játszmák ma is minden idők egyik legnépszerűbb pszichológiai kiadványa. A Berne által megalkotott tranzakcióanalízis világszerte elterjedt: általa nemcsak a pszichoterápia, a személyiséglélektan, a fejlődéslélektan és a kommunikáció elmélete gyarapodott egy forradalmian új iskolával, hanem szervezetek és más emberi rendszerek elemzéséhez is hatékony új eszköz született.

A tranzakcióanalízisnek ez az alapműve magyarul 1984-ben jelent meg először. A jelenlegi, kilencedik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1964

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lélek-kontroll Háttér

>!
Háttér, 2019
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155124600
>!
Háttér, Budapest, 2013
224 oldal · ISBN: 9786155124082 · Fordította: Hankiss Ágnes
>!
Háttér, Budapest, 2013
224 oldal · ISBN: 9786155124082 · Fordította: Hankiss Ágnes

9 további kiadás


Enciklopédia 27


Kedvencelte 37

Most olvassa 97

Várólistára tette 316

Kívánságlistára tette 251

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

DaTa P>!
Eric Berne: Emberi játszmák

F. Várkonyi Zsuzsa a Tanulom magam című könyvében rengetegszer hivatkozik Berne-re és az Emberi játszmákra. Sőt, hát valójában az egész könyve a Berne-féle tranzakcióanalízis, tranzakcionális játszmaelemzés kibontása, bemutatása, helyenkénti továbbgondolása. Azt a könyvet nemrég fejeztem be, és nagyon szerettem, ezért akartam elolvasni a nagy elődöt is. Kár volt sietni vele.

F. Várkonyi könyve után én azt kell mondjam, nem szerettem ezt. Próbálok arra gondolni – és valószínűleg ez a magyarázat is arra, miért nem – , hogy Berne majd 60 éve írta ezt a könyvet, pszichiáterként elsősorban többi pszichiáter kollégájának szánt segédkötet gyanánt. Értem én, hogy annak idején megrengette az egész pszichoterápiás szemléletet Berne forradalmi elmélete, de mivel elsősorban nem laikusoknak szánta ezt az írást, ezért nekem F. Várkonyival összehasonlítva sokkal kevésbé volt követhető, sokkal kevésbé volt részletes (inkább olyan érzésem volt, mintha egy egyetemi előadáson készült jegyzetet olvastam volna, ahol csak címszavakban jegyzetelik le, amit a professzor éppen előad), és a szemléltető példák is néha furák, 2017-ben már teljesen más helyzetekkel írnának le egy-egy játszmát. 3 csillag.


2020-as Update: egyetemre újraolvasás után se lett jobb véleményem. Sőt.

2 hozzászólás
Emmi_Lotta I>!
Eric Berne: Emberi játszmák

Alapmű. Mindenkit érint, mindenki tanulhat belőle.
Kötelezővé tenném még érettségi előtt.

>!
Gondolat, Budapest, 1987
250 oldal · ISBN: 9632817516 · Fordította: Hankiss Ágnes
9 hozzászólás
Aurore>!
Eric Berne: Emberi játszmák

Év elején részt vettem egy ún. „pozitív fegyelmezés” tréningen, ahol röviden bemutatták, hogyan működnek a játszmák elsősorban a tanár/szülő-diák kapcsolatokban. Ekkor kezdett el érdekelni ez a könyv, mert szerettem volna ezekről többet megtudni. Aztán a nyáron, a megvásárlás után azonnal belelapoztam a Terápiás hazugságokba, s rögtön az első oldalakon az egyik pszichiáter említi a másiknak, hogy fontos könyv, és el kellene olvasnia (mert az még nem tette meg). Úristen, gondoltam, ez egy jel, hogy nekem is össze kell kapjam magam!

Hát mit ne mondjak? Döb-be-net! Nem az a kérdés, hogy mi a játszma, hanem inkább, hogy mi nem az? Sok-sok játszmát felismertem a családomból is, melyeket teljesen komolyan játszottak és játszanak a mai napig, 100%-os átéléssel. (Bizonyos) embereknek a játszmák, melyekbe beleragadnak a konkrét valóságot jelentik, s el sem tudják képzelni, hogy éppen más is lehetne a hozzáállásuk, és lehetne felnőttként viselkedni.

Még fájdalmasabb, amikor magamon veszem észre a játszmát, pláne amikor épp benne vagyok, és mintegy kívülről látom magam, mégsem tudok azonnal kilépni; vagy amikor utólag kapcsolok, hogy játszma volt, és én besétáltam a csőbe. De jó tudni ezekről, segít résen lenni. Figyelmesnek lenni és felnőtt válaszokat adni talán nem „természetes”, de hosszú távon a legkisebb energiaveszteséggel járó stratégia.

Talán lehetne egy kicsit kevésbé száraz, és jó lett volna, ha a 60-as évektől bővült volna a leírt játszmák köre, de mindenképpen alapmű, melyet minden tudatos életre vágyó embernek érdemes lenne olvasnia.

>!
Háttér, Budapest, 1995
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638128178 · Fordította: Hankiss Ágnes
2 hozzászólás
entropic P>!
Eric Berne: Emberi játszmák

Na, pont a legjobbkor olvastam. Ha nincs semmiféle külső kényszerítő vagy siettető körülmény, általában minden könyvvel ez a helyzet. Önsiettetés, az ugyan most volt itt, de még így is úgy érzem – a legjobbkor volt ez most.
Ez a könyv is olyan, mint az összes kedvenc non-fiction könyvem: semmi olyat nem mond, amit ne tudnék (csinálnék, látnék, gondolnék stb.), de nevet ad a dolgoknak és jelenségeknek (vagyis itt: a játszmáknak, időtöltéseknek és rituáléknak), amiket eddig nem neveztem sehogy, és ez jó, mert ezentúl könnyebb lesz gondolnom/utalnom rájuk. (Vagy esetleg megszabadulnom tőlük.)

encsy_eszter>!
Eric Berne: Emberi játszmák

Nem mondanám, hogy a könyvben csalódtam, inkább az emberekben. Ezek a játszmák, amiket a könyv tanúsága szerint én is játszom, undorítóak. Berne kihozta belőlem az „utálomazemberiségetésmagamatkülönösen” hangulatot, úgyhogy az utolsó pár oldalt már inkább átpörgettem, mint olvastam.

DE a tartalom lehangolóságától eltekintve: igényes, érdekes, jók a hétköznapi példák, többnyire érthető, rendezett áttekintés. Viszont a folytatásához nem hozta meg a kedvem.

3 hozzászólás
altagi P>!
Eric Berne: Emberi játszmák

Egy tanfolyamon ajánlotta ezt a könyvet a pszichológus, egészen konkrétan alapműként jellemezve. Nem egyszerű olvasmány, még annak ellenére sem, hogy egyértelműen inkább laikusoknak lett szövegezve. A fülszövegben beígért „aha”-élmény már az első fejezetben is többször talált meg, és az olvasás végeztével teljesen új perspektívát kaptam. Azóta is, ha szembejön velem egy-egy példa, már más szemmel tudok tekinteni ezekre a mindennapos játszmákra. Mindenkinek ajánlom én is a könyvet!

mongúz>!
Eric Berne: Emberi játszmák

Összességében nagyon tetszett, sőt hasznos is volt: több esetben magamra ismertem, és bár többnyire nem voltak meglepőek ezek a felfedezéseim (hiszen egészen jól ismerem magam), de jópofa volt orvosi szemszögből, rendszerezett és lecsupaszított módon szemlélni önmagamat, és kinevetni szánalmas kis gyarlóságaimat. A könyv könnyed stílusú, a példák jórészt nagyon szellemesek. Egyetlen negatívuma a kötetnek, hogy néhány esetben komoly szakképzettséget követelt volna az adott leírás megértése, egyes utalások szakirodalmi tájékozottságot feltételeztek. Persze erre tulajdonképpen a fülszöveg felhívja a figyelmet, és egyébként csak ritkán fordul elő, úgyhogy jár a jeles osztályzat.

Zyta88>!
Eric Berne: Emberi játszmák

Sajnos úgy jártam, mint Csíkszentmihályi könyvével, a Flow-val. Vagy még úgyabbul. Az Emberi játszmák is alapműnek számít azok körében, akiket érdekel a pszichológia, és minden elismerés megilleti Berne-t, amiért elsőként írt a játszmaelemzésről, az ő elméletei rengeteg későbbi kutatást segítettek elő. Sokszor találkoztam már a nevével, és nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre. De sajnos ez nekem egyáltalán nem volt befogadható. Nagyon száraz volt, nem kőzérthetően fogalmaz, az elemzéseket szinte egyszer sem értettem, és a játszmák leírása is csak le van darálva, nincs rendesen kifejtve egyik sem. Sokszor még olyan játszmaneveket is bedob „út közben”, amik vagy nem is szerepelnek a könyvben, vagy csak későbbi fejezetben. Engem ezzel totál összezavart, esélyem sem volt megjegyezni a játszmákat. Persze ő szakembereknek szánta tankönyvként, de a fülszöveg szerint a művelt laikusok is olvashatják… hát… pedig van pszichológia témában előismeretem, de ehhez a könyvhöz nem vagyok elég művelt. Maradok inkább F. Várkonyi Zsuzsa könyveinél, illetve az általa ajánlott szerzőknél.
Amit mégis magammal tudok vinni, az a könyv végén hangsúlyozott 3 dolog fontossága. Tudatosság – a jelenben kell élni, a maga valójukban megélni a dolgokat, teljes figyelmünket, minden érzékünket arra fordítani, ami itt és most van. Spontaneitás – szabadon meg kell választani, hogy az adott helyzetben mit érzek, hogyan reagálok, nem jó a régi beidegződésekhez nyúlni. Intimitás – őszintének kell lenni az érzéseinket illetően, nem szabad játszmákba belemenni.

2 hozzászólás
csobi P>!
Eric Berne: Emberi játszmák

SPOILER!

„Egyes szerencsés embereknek megadatik valami, ami nem szorítható be a viselkedés egyetlen osztályába sem, s ez a tudatosság; valami, ami felülemelkedik azon, amit a múlt beprogramoz, s ez a spontaneitás; valami ami több jutalmat nyújt, mint a játszmák, s ez az intimitás. De mindhárom ijesztő, sőt kockázatos lehet azoknak, akik nincsenek rá felkészülve. […] Ez azt jelenti, hogy az emberi faj számára nincs, de tagjai számára van még remény.” – „because it's doomsday kid, it's doomsday.” Haha.

melcsicsusz P>!
Eric Berne: Emberi játszmák

Az egyetemi éveim alatt sok pszichológiát tanultam, mind a mai napig sokat olvasok a témában. Sajnos ez a könyv spoiler nem túl kedvező egy laikus számára, sokkal inkább szakkönyv jellegű. Ugyan példákkal próbálta elmagyarázni az emberi játszmákat, de még így is néhol nehezen volt érthető. Talán később újra a kezembe veszem, mondjuk egy újabb kiadásban.

>!
Gondolat, Budapest, 1984
244 oldal · ISBN: 9632813804 · Fordította: Hankiss Ágnes

Népszerű idézetek

Mákostészta>!

Egy kínainak, aki éppen beszállni készült a földalattiba, a vele tartó európai származású amerikai felhívta a figyelmét arra, hogy megtakaríthatnának húsz percet, ha expresszbe szállnának. Ezt meg is tették. Amikor a Central Parknál kiszálltak, a kínai – barátja legnagyobb meglepetésére – leült egy padra. „Ugyanis megtakarítottunk húsz percet – magyarázta a kínai –, így megengedhetjük magunknak, hogy ezt az időt itt töltsük el, és élvezzük mindazt, ami körülöttünk adódik.”

238. oldal, Tizenhatodik fejezet - Autonómia (Háttér, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: idő · tudatosság
Chöpp P>!

Az emberek olyan személyeket választanak ki barátnak, társnak és bizalmasnak, akik ugyanolyan játszmát játszanak.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: játszma
Chöpp P>!

Számos játszmát a lelkileg zavart emberek játszanak a legintenzívebben; általánosságban szólva, minél zavartabbak, annál keményebben játszanak.

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: játszma
encsy_eszter>!

(…) nincs kellemetlenebb dolog, mint az érintkezésben támadt folytonossági hiány, a néma, strukturálatlan időtartam, amikor a jelenlevők egyike sem tud értelmesebbet kiizzadni, mint effélét: „Ugye, milyen függőlegesek ma a falak?”

2. Az idő strukturálása

Lara>!

A legtöbb játszmában az nyer, aki az első lépést teszi.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: játszma
CsillagVillám>!

Az olyan egyének, akik nem járatosak a rituálékban, illetve valahogyan kényelmetlennek érzik őket, néha úgy kerülik ki a rituálét, hogy eljárással helyettesítik. Közéjük tartoznak például azok, akik mindig szívesen segítenek a háziasszonynak az ételek és italok elkészítésében és feltálalásában.

Mákostészta>!

A tudatos ember eleven, mert tudja, hogy hogyan érez, hol van, és mikor történnek a dolgok. Tudja, hogy a fák a halála után is ott fognak állni, de ő már nem lesz ott, hogy nézhesse őket, ezért most akarja látni őket, olyan intenzíven, ahogyan csak lehetséges.

238. oldal, Tizenhatodik fejezet - Autonómia (Háttér, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: tudatosság
CsillagVillám>!

A mi rendszerünkben nem létezik „éretlen személy”. Csupán olyan emberek vannak, akikben a Gyermek nem helyénvaló módon vagy terméketlenül kerekedik felül, de ezeknek az embereknek is van teljes, jól strukturált Felnőttjük: mindössze fel kell fedni és aktivizálni. Megfordítva az úgynevezett „érett emberek” azok, akik az idő java részében képesek a Felnőttet ellenőrzésük alatt tartani, de alkalomadtán a bennük levő Gyermek, mint mindenki másban, akár felül is kerekedhet – nemegyszer meghökkentő eredménnyel.

Chöpp P>!

A nyíltságot, a privát helyzettől eltekintve, a társadalom görbe szemmel nézi; a józan értelem tudja, hogy vissza lehet vele élni; a Gyermek azért fél a nyíltságtól, mert mindig benne foglaltatik a lelepleződés. Így aztán a legtöbben, amikor meg akarnak szabadulni az időtöltések unalmától, anélkül hogy kitennék magukat az intimitás veszélyeinek, ha lehet, játszmákban találják meg a kompromisszumot, s ezek teszik ki a társadalmi érintkezés érdekesebb óráinak java részét. Ebben áll a játszmák társadalmi jelentősége.

182. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman: Egymásra hangolva
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Stefanie Stahl: Igen is, meg nem is
Malcolm Gladwell: Kivételesek
M. Scott Peck: Úttalan utakon
M. Scott Peck: A járatlan út
F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam!
Steven Pinker: Az erőszak alkonya