Erdőszelfi 2 csillagozás

Vándortábori versek
Erdőszelfi

Néha olyan jó képzeletben kiröppenni a szobánk négy fala közül. Most rímek lesznek a szárnyaid, verslábak a lábaid: ha kinyitod e könyvet, kinyílik a világ, erdei ösvényeken gyalogolsz, bicajjal gurulsz, alattad suhan az aszfalt, fölötted rohan az ég, kenuban evezel, lóhátra pattansz, tábortűznél énekelsz. Régi és új barátok vesznek körül, szerelembe esel (és néha folyók vízébe, de ezen jót nevetsz), most fedezed csak fel, mennyi varázslatot rejt a természet, milyen izgalmas a növény- és állatvilág, és milyen boldogító érzéssel töltenek el a közös élmények. Kellemetlen, ha csípnek a szúnyogok, de a viszkető érzés elmúlik, a társaiddal átélt kalandok viszont örök emlékek maradnak. Mi lenne, ha jövő nyáron a valóságban is kipróbálnád?

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával megjelenő antológia célja, hogy versek segítségével népszerűsítse a gyalogos, kerékpáros, vízi- és lovas túrázást.

A művek szerzői: Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Demény Péter, Finy Petra, Gáti István, Hevesi Judit, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Miklya Zsolt, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vörös István

>!
Móra, Budapest, 2020
keménytáblás · ISBN: 9789634866053 · Illusztrálta: Ritter Ottó

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Erdőszelfi

Erdőszelfi Vándortábori versek

Végigolvasva ezt a kötetet azt hiszem, nem lesz olyan ember, aki nem kerül egy kicsit nosztalgikus hangulatba és gondolkozik el egy-egy emlékezetes tábori élményén vagy osztálykiránduláson történt vicces szituáción.

Úgy gondolom, hogy ez egy igazán hiánypótló verses antológia, amely során 15 kortárs költő arra vállalkozott, hogy rávegye az ifjúságot, hogy mozduljanak ki egy kicsit a képernyők elől, és inkább menjenek és gyűjtsenek emlékeket a természetben, táborozás és kirándulás közben. Nagyon tetszik az ötlet, mert én is azt látom, hogy rengeteg gyerek (és felnőtt) van, akik a tableteket és telefonokat bámulva hagyják, hogy elsuhanjanak mellettük a legszebb éveik. Bár alapvetően úgy gondolom, hogy az, hogy a gyerek elmenjen táborozni legtöbbször nem rajtuk múlik, hanem főként a szülőkön, azért délután egy-egy bringázás a közeli erdőben, egy jó kis focizás a parkban vagy akár egy egy napos kirándulás a barátokkal máris rengeteg élményt tud tartogatni, és amíg arra már tíz perc múlva sem emlékszünk, hogy milyen posztokat pörgettünk végig, egy-egy barátokkal vagy a családdal töltött délután örök élményeket tartogathat.

A kötetben különböző témakörökben vannak csokorba szedve a versek, amelyek stílusukban és tartalmukban is igazán színesre sikerültek, köszönhetően a szerzők sokszínűségének. Ami viszont közös volt a művekben az az, hogy mindegyik igyekszik a mai kor szellemiségét és modern elemeit képviselni, és a saját nyelvezetükön megszólítani az ifjúságot, mindezt úgy, hogy nem érződött eltúlzottan fiatalosnak vagy mesterkéltnek a stílus.

Sok versben az adott költő saját élményei is visszaköszönnek a sorokban, és jó néhány a művek közül igencsak humorosra sikerült. Vannak hagyományosnak mondható, rímbe szedett versek és vannak kicsit modernebbek is köztük. A költeményekben olvashattunk fiatalkori szerelemről, máskor megtudhattuk, hogy milyen is a táborozás, ha végig szakad az eső, ha menekülni kell a vaddisznók elől vagy ha mondjuk felborul a kenu és minden értékünk a folyóban köt ki. Bevallom, számomra egy kicsit vegyes volt a paletta, volt olyan költemény, ami nagyon tetszett, és volt, ami kevésbé fogott meg.

Az egész könyv nagyon szépen van kivitelezve, és úgy gondolom, hogy Ritter Ottó rajzainak sikerült eltalálniuk azt a modern, fiatalos hangulatot, amit az egész kötet képvisel, bár bevallom őszintén, hogy még nem tudtam eldönteni, hogy igazán tetszik-e ez a stílus, főleg, ami az emberábrázolásokat illeti.

Összességében nekem nagyon tetszett ez az antológia, és számomra tényleg meghozta a kedvet egy jó kis kiránduláshoz. Én nagyon ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/erdoszelfi-vandortabor…

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Majer Antal (szerk.): Az erdő poézise
Gryllus Vilmos: Mókus, mókus, mit csinálsz?
Zelk Zoltán: Száll az erdő
Finta Sándor: Egy év az erdőben
Zelk Zoltán: Erdőben-berdőben
Gryllus Vilmos: Kirándulós dalok
Ady Endre – József Attila – Radnóti Miklós: Válogatás Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós műveiből
Szerb Antal (szerk.): Száz vers
Muzsikáló madárház
Gróh Ilona (szerk.): Jöjj ki, napocska!