Vedd ​már észre! (Ellenpontok 2.) (Vedd már észre! 1.) 27 csillagozás

Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Soma ​és Niki régóta kerülgetik egymást. Amikor már úgy tűnik, hogy semmi sem mentheti meg őket attól, hogy egy pár legyenek, mindig összekavarodnak a dolgok.
Ez az egyszerre könnyed és komoly történet hűen mutatja meg a kamaszlélek összes rezdülését – mindkét szemszögből. Niki hitelesen hozza a lányok tipikus félelmeit, problémázásait és Soma azt, hogy mitől reagál másképp egy fiú ugyanarra a helyzetre.
A Vedd már észre! naplószerű visszaemlékezéseit olvashatod egymás után, előbb az egyik szereplő, majd a könyvet megfordítva a másik szereplő szemszögéből is, vagy úgy, hogy összefonod a két szálat. Bármelyik történettel indulsz is neki, ha eljutsz az Ellenpontok felirathoz, akkor átlapozhatsz a másik naplóba és megnézheted, hogy ugyanazt a történést mennyire másként látják a szereplőink.
Ez könyv neked szól, ha épp az első szerelem előtt állsz, vagy nyakig benne csücsülsz, de akkor is, ha jól esik visszagondolni rá.
És hogy mi lesz a történet vége? Vágd fel… (tovább)

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634033561

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
bagie P
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Újra tini lehettem, és élveztem a bénázásokat.

Egyébként valószínűleg, ha még több tini könyvet olvasnék, akkor kb. a tucatkönyvek egyike lenne…ahol egy fiú és egy lány [normál értékrendekkel, semmi kihívó/kirívó problémával, szinte normális családokkal] szerelmes lesz egymásba, és sok-sok bénázás után végre összejön…ennyi…nincs benne más…
Én most az 5 csillagot azért adom, mert nekem most nagyon-nagyon jól esett…

>!
h_orsi P
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

A legjobban az bosszant, hogy ezt rendkívül ötletes kivitelezés elpazarolták egy olyan rettenetesen egyszerű történetre, mint ez itt. A szereplőknek nincsenek különösebb személyiségük. Egy dolog hajtja végig őket. Közben pedig olyan fontos dolgok, mint a szabad akarat, saját vágyak és gondolkodás elvesznek. Sőt! nem vesznek el, mert alapból meg sem voltak. Ez nem csak a főszereplőkre, de ugyanúgy a mellékszereplőkre is érvényes. Egyetlen egy életszerű karakter sincs, akit fel tudna mutatni ez a regény.

Végtelenül csalódott vagyok.
http://konyvkoktel.blogspot.hu/2018/03/erdos-zsuzsanna-…

6 hozzászólás
>!
nagara
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Amennyire tetszett a kivitelezése – a két szemszög váltakozása, a könyv forgatásával –, annyira a történet sajnos nem ragadott magával. Húzódott, mint a rétestészta, sok volt a bénázás.

1 hozzászólás
>!
Hintafa P
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Bizonyos szempontból nagyon kevés volt, másfelől viszont túl sok.

>!
Oláh_Zita P
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Nem volt ez olyan rossz. A fiatalok csetlése-botlása szerintem hitelesen volt ábrázolva. Megértem, hogy sok mindenkinek idegesítő lehet egy ilyen fokú tehetetlenség és tétlenség, de az én olvasatomban ez megállja a helyét. Annyi bántalmazott és sérült ember van ma sajnos a világban, hogy nem csodálkozom, ha kicsit lassabban nyitunk a másik felé.
Ettől függetlenül Niki részén még egy picit lehetett volna dolgozni, ezt ugyanis egy cseppet kiforratlanabbnak éreztem, mint Soma részét.

>!
Bíborka1998
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Ezt a könyvet először a húgom olvasta ki még áprilisban. Annyira belemerült ebbe a könyvbe, hogy rögtön felkeltette az érdeklődésemet, így hamar kikötött a várólistámon.

A borító nem igazán nyerte meg a tetszésemet, bár a piros és a kék szín tetszik rajta.

A fülszöveget csak az olvasás után olvastam el, de ennek ellenére fel tudja kelteni az érdeklődését annak, aki egy ilyen történetre vágyik.

A könyvben tetszett, hogy mindkét főszereplő szemszögét megismerhetjük. Ami egy kicsit zavart, hogy mindig fordítgatni kell a könyvet, és néha nem is a jó oldalra küldött vissza, hanem egy-két oldallal előrébb.

Maga a történet nekem tetszett, bár közrejátszik benne a húgom, és a hangulatom is. Tetszett benne, hogy átlagos, szinte mindennapi kamaszproblémákkal küzdő fiatalokról szólt. Számomra élvezhető volt, vicces és könnyed, bár az utolsó résznél legszívesebben sikítottam volna, vagy a falba vertem volna a fejem azt kiabálva, hogy ilyen nem létezik! Nagyon felbosszantott az utolsó rész, így már olvasni akarom a következő részét.

A két főszereplő közül egyiküket sem tudtam igazán megszeretni. Mindkettejük életében történtek olyan doldog, amik még most is befolyásolják őket.

A két főszereplő közül Niki az, aki bár beismeri, hogy bizalmatlan, önbizalomhiányos, mégis inkább az ő fejében kitalált történetekben hitt, minthogy elfogadta volna a valódi okokat. Nikiben borzasztóan idegesített, hogy mindig magába zuhant, megharagudott Somára, persze a legtöbbször ok nélkül, aztán meg hirtelen semmi baja nem volt.

A másik főszereplő, Soma, életére egy bizonyos szempontból kihatott, hogy spoiler. Soma eredetileg szimpatikus szereplő volt, de egy idő után ő is elkezdett idegesíteni. A leginkább azzal idegesített, hogy mindig bebeszélte magának, hogy spoiler, és ez egy idő után elég unalmas volt olvasni. A másik dolog, ami idegesített, hogy fiú létére gyáva volt a kezdeményezéshez.

Összefoglalva, bár a két főszereplő sokszor felidegesített, és megőrjített mindennel, de azért örülök, hogy fél év után mindketten össze tudták szedni a bátorságukat.

Soma legjobb barátja, Tomi, volt az, aki szimpatikus maradt végig. Örültem volna, ha az ő szemszögéből is olvashattunk volna. Tomi végig segítőkész volt, próbálta tanácsokkal ellátni Somát.

Niki legjobb barátnője, Hanna, is szimpatikus szereplő volt, bár nem értem miért várt eddig. Tetszik, hogy olyan hobbija volt, ami manapság nem igazán divatos. Hanna volt végig az, aki próbált lelket önteni Nikibe. Örülök, hogy végül megérte neki évekig várni arra a fiúra, akibe beleszeretett.

Végezetül pedig kíváncsian várom a következő részt, mert így nem érhet véget a kapcsolatuk! Túl rövid lenne! Nem hiszem, hogy ezért szenvedtek FÉL éven keresztül, hogy csak ennyi jusson nekik.

2 hozzászólás
>!
sweaterweather
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Istenem…
Még egy könyv sem váltott ki belőlem ilyen agressziót – MI VOLT EZ???

1, A főszereplők
Niki és Soma mindketten borzalmasak. Niki egy hisztis, bolhából elefántot csináló irritáló némber, Soma pedig egy férfinak nem nevezhető, töketlen bájgúnár. Elegem volt belőlük már a második oldalon is, a kétszázakárhányadikon meg pláne.
2, A történet
Annyira semmitmondó és lapos… Semmi nem történt az egész könyvben, a tény pedig, hogy az egész sztori azt követi végig, hogy a két imbecil főszereplő első látásra egymásba szeret, és utána csak azért nem jönnek össze, mert… miért is nem???, gyomorforgató. De csak a vége tette fel az i-re a pontot, amikor is egy kisebb idegösszeroppanás keretében eldobtam a könyvet jó messzire…
3, Az írásmód
Szent meggyőződéssel állíthatom, hogy egy mai fiatal sem beszél így, és ez az eszeveszett próbálkozás az írónőtől, hogy a „kamaszok nyelvén” írjon, ad egyfajta nemkívánatos mellékízt… De valahogy nekem amúgy sem tetszett.
4, A Szent Johanna Gimi párhuzam
Egészen a legelejétől az volt az érzésem, hogy a Szent Johanna Gimi gagyibb kiadását olvasom – nem mintha az SzJG akkora mestermű volna –, kezdve Niki költözésével vidékről Budapestre, Soma hiányzó szüleiig, de a folyamatos no commentezés, a nagyon összetartónak szánt osztályközösség, a Tomi-Soma és Hanna-Niki viszony is ugyanúgy a híres könyvsorozatra emlékeztetett. Meg Flóra mint az SzJG-beli Edina kiköpött mása, és hasonlók.

Az egy csillagot az ötletre adtam, bár az is kicsit idegesített már, hogy folyamatosan fordítgatnom kellett a könyvet…
Természetesen ez csak az én véleményem, lehet már kinőttem az ilyen fajta könyvekből, de ajánlani semmiképp sem tudom. Ugyanitt könyv eladó.

3 hozzászólás
>!
E_Zsolesz
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Az Ellenpontok összeszedetlen első része után adtam egy esélyt a folytatásra. Szerencsére jól döntöttem, mert eléggé pozitívan csalódtam.

Az Ellenpontok első részének következetlenségei után az új történet logikusabb felépítést kapott és ráadásul új funkcióval bővült. Ezúttal az egyik szereplő néhány napos esemény-felvázolása után rögtön átforgathatjuk a könyvet a másik karakter naplójába, majd tovább folytatva bizonyos időközönként ide-oda forgatva haladhatunk tovább az események szövevényében. Többnyire ugyanazok a szituációk köszönnek vissza, ezáltal egymásra épülve részletesen elemezhetjük át a szereplők érzéseit és gondolatait. Mivel a 2. rész dupla terjedelmű, ezért ez a kreatív funkció még a könyv hasznára is vált. Ugyanis így nem válik unalmassá ugyanaz a vívódás és bizonyos konfliktushelyzetekre rögtön emlékezni tudunk. Ezzel kapcsolatosan apró negatívumként csak azt tudom felhozni, hogy sokszor igazából nem pontosan követték egymást a forgatási instrukciók. De ha valaki így akarja olvasni, akkor megtalálhatja a megfelelő kapcsolódási pontot. Egyébiránt valóban egy könnyed és igazi ifjúsági történetet kapunk, nem egy összefüggéstelen katyvaszt. Kifejezetten tetszett, ahogyan a történet véletlennek tűnő sorsszerű szálak összefonódásait és ebből keletkező félreértéseket vonultat fel a könyv sajátos formációjával. Bár több ponton hasonlít egy másik ifjúsági történet kereteire, de az Ellenpontok sajátosságai által – a lány érzelmi világa mellett – itt megismerjük a fiú nézőpontját is. Bár Niki drámai múltja által róla kapunk érthetőbb képet, de férfiús szemszöggel ritkán találkoztam és így Soma naplója állt közelebb az érdeklődésemhez. ^__^ Végül a középső papírszedet nagyon megható és szívfacsaróan keserédes befejezést tartalmaz. Azonban sajnos pont a legvégére jutva negatívan érintett, hogy teljes körű megoldások helyett egy komolyabb problémával találjuk szembe magunkat és ez teljesen lezáratlan is marad. Bár az írónő talán így akart kitörni a mézes-mázas befejezések halmazából, de én ennek nem éreztem volna szükségességét. Illetve a szedetnek állítólag továbbra is megoldás lenne a feladata, ehelyett megint nem azt kapjuk és eléggé csúnya kimenetelű befejezés üt meg minket. Ezért a sok-sok pozitívum után kicsit haragszom a történet végkimenetelére. Az ilyen típusú könyveknek még fejlődniük kell ebben.

A negatív befejezés ellenére sikerült egy jó és élvezetes formációt megalkotni az Ellenpontokból. Esetleg lehetett volna rövidebbre fogni, mert helyenként már kezdett rétestésztává formálódni. De pont ezt kompenzálta a forgathatósági funkciója, úgyhogy tulajdonképpen nem volt gondom az olvasási minőségével. :-) Ezután kíváncsian várom a 3. részből Kalapos Éva alkotását. ^__^

>!
MiCat
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Aranyos történet, de nem volt benne semmi olyan ami egyedivé tette volna. (A formáját leszámítva)

>!
VAnna
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Szerintem akkor sem alázzuk meg egy osztálytársunkat így, mint ahogy Flórával tették, ha ő maga is nagyon csúnyán viselkedik másokkal. Gusztustalan. Mégis hogy érezhette magát utána?
Egyébként egy darabig annyira nem volt rossz, de aztán semmi normális végkimenetele nem lett, és a két főszereplő pedig végig szerencsétlenkedett.
Az ember nem lesz szerelmes első látásra, ezt azért tisztázzuk már. Vonzódás, na az van. De a szerelem az másról szól.
Sajnálom, hogy egy egyébként jó alapötletet, a két nézőpontos megoldást egy ilyen nyomika történettel töltöttek fel.


A sorozat következő kötete

Ellenpontok sorozat · Összehasonlítás
Vedd már észre! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Kalapos Éva: D.A.C. 3. – Kéz a kézben
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Szilágyi Heléna: Utazás a múltba
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
F. Kosztyu Viola: Lorena
Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi