Hősöm 51 csillagozás

Erdős Virág: Hősöm

A Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma. Erdős Virág 2018 és 2020 között többször beszélgetett az itt lakó felnőttekkel és gyerekekkel, a versek az ő történeteiknek adnak hangot. A könyvben látható fotókat a szerző készítette a helyszínen.

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Magvető, Budapest, 2020
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631440119
>!
Magvető, Budapest, 2020
120 oldal · ISBN: 9789631440324

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

montika P>!
Erdős Virág: Hősöm

‌Több hete olvastam Erdős Virág Hősöm című kötetét, nem akartam róla írni, ambivalens érzéseim voltak a kötettel kapcsolatban, és nem tudtam megfogalmazni azt sem, hogy miért érzem azt, hogy valami nem.
Megpróbálkozom vele.
A kötetet inkább éreztem érzékenyítő kiadványnak, mint verseskötetnek.
Az egyik legfontosabb feladatát, mint verseskötet nem érte el nálam, kívül maradtam. A téma erős, húsig kellene hatolnia, marnia kellene, mégse törik itt fel zsigeri fájdalom, bár érzékennyé tesz bennünket a téma iránt, felhívja rá a figyelmet, de a Hős utcát mégis csak az utca túlsó oldaláról látjuk, tovább mehetünk. Úgy éreztem magam, mint amikor egy jól fűtött emeleti szobából kifelé nézve látni egy utcai verekedést, majd becsukni az ablakot, tompul a zaj, sóhajtani és arra gondolni kár, de ez engem nem érint , de miért?
Hozzám a költői hang nem találta meg a megfelelő utat.
A versekben megjelenő mások hangját megszólaltató beszéd több helyen függő, mesterséges marad.
A versek közül, a tipográfiailag is elkülöníthető hős utcaiak csak mintha szólalnának meg. A tolmácsolás hangjukat néha élessé, inzultálóvá teszi, falsul cseng, így kevésbé hiteles, nem szólal meg legbelül. A Hős utca rideg magyar valóságától elválaszt bennünket egy plexi fal, a magyar XXI. századi közös rémálmukhoz pedig alig kerülünk közelebb. A valóság feszülő buborékban marad. E-könyves kiadásban olvastam a verseket, így a fényképek (FF), melyek szerves részét képeznék a kötetnek, nem tudtak érvényesülni, sajnálom.

blueviolet>!
Erdős Virág: Hősöm

Tetszett, hogy tematikusan lett összeállítva a kötet, ötletes maga a koncepció, és a megvalósítás is jól sikerült, még ha egy kicsit érzékenyítőkampány-szagú is a dolog. Nincs egy vers sem, ami kilógna a sorból, mind illeszkednek a témához és egymáshoz. DE. Jó néhány olyan költemény is helyet kapott a kötetben, ami számomra nem vers. Tudom, kortárs szerző, tudom, 21. század, tudom, haladjak a korral, de nekem akkor sem tetszik. Nem fogadja be a szervezetem, ez van.
A képekért viszont mindenképpen jár a kalapemelés, nagyon jók lettek és nagyon jól passzolnak. Miattuk szeretnék még plusz 0,25 csillagot adni.

AeS P>!
Erdős Virág: Hősöm

Sajnos a fotók az e-kiadásban egyáltalán nem érvényesültek úgy, mint ahogy a printben valószínűleg igen, ennek nem tudom, hogy mi a megoldása, azt leszámítva, hogy a nyomtatott verziót kell olvasni.
A kötet a budapesti Hős utcáról szól, az ott szerzett tapasztalatokat öntötte Erdős Virág két formában is versekbe. Az egyik a tőle megszokott, rövid, rímekben gazdag írások csokra, ahol abszolút a személyes benyomások és érzések érvényesülnek. A másik, lírailag kevésbé, de nyelvileg annál izgalmasabb megoldású versek a Hős utcai gyerekek történeteit öntik formába, mindennapi szóhasználataikkal, kifejezéseikkel. A kettő kombinációja együtt inkább ad valamiféle „programkötetet”, mint azt a valódi líraélményt, de nem vonhatjuk kétségbe, hogy erre a programra igencsak szükség van.

olvasóbarát>!
Erdős Virág: Hősöm

„A "Hős utca” néven elhíresült terület Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma."

Fontos kérdéseket jár körbe a költő, egy kihalásra ítélt terület látleletét adja versekben és képekben, jól kiegészíti a két kifejezési eszköz egymást.

Cukormalac >!
Erdős Virág: Hősöm

Csokonai, Berzsenyi, Petőfi, Arany, Ady, József Attila (és még sorolhatnám) országában nincs könnyű dolga a költőnek, pláne a huszonegyedik században. Ahogy költőnőből sincs kimondottan sok, legalábbis ennyire markáns biztosan nem akad, mint Erdős Virág – akinek versei nekem valamiért nagyon tetszenek (Örkény nyomán: magyarázat nincs), időnként jól esik előkapni egyet-egyet, ha éppen úgy tartja a kedvem. Szinte biztos voltam benne, hogy ez a ciklus is alaposan betalál majd, s habár túlnyomórészt nem a megszokott formákat hozza, remek kikapcsolódás, nem utolsó sorban pedig tökéletes körkép a Hős utca életéről. A szövegek meggyőztek, a képek elvarázsoltak, így szerintem ezt is elviszem magammal.

>!
Magvető, Budapest, 2020
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631440119
Juci P>!
Erdős Virág: Hősöm

Az a néhány vers, ami van benne, hozza a szokásos színvonalat (én alapvetően szeretem EV verseit, bár mindig ugyanazt csinálja, de nálam működik, még nem untam meg). A „gyerekszáj”-verseket(?) nem tudtam líraként olvasni, mert bár nyilvánvaló a megszerkesztettségük, mégis annyira ráismertem benne a gyereklogikára (nem egy hasonló szöveget lenyomtak nekem elsős-másodikos tanítványaim), hogy mégis inkább valódi dumákként, beszélgetésrészletekként olvastatták magukat. Szóval ez szerintem nem verseskötet, de ettől még érdemes elolvasni. Különben nem hinnénk el, amit EV meggyőződéssel állít: hogy itt is emberek laknak.

virezma >!
Erdős Virág: Hősöm

Erdős Virág az utóbbi időben átment szociális munkásba, ami persze sokkal nemesebb ügy, mintha vegán palacsintával influenszerkedne, ugyanakkor mint irodalom, engem nem fog meg. A Magvetőben bizonyára ül egy ember: „Mit hoztál, Virág? Már viszem is a nyomdába” – mondja. Egy-két kivételtől eltekintve jóformán értékelhetetlen szövegek; ha elvennénk mellőlük a képeket, a kutyát sem érdekelnék. Fotósnak sem egy Robert Capa, de a korábbi hasonló próbálkozásaihoz képest ütősebb. A cél nyilván az volt, hogy hátrányos helyzetű gyerekek szemszögéből visszaadja, hogyan élik meg az élethelyzetüket, és mint ilyen, működik.

Enikő_Darai_Enii>!
Erdős Virág: Hősöm

Egyedi témát, nemes célt képvisel a verseskönyv, de számomra a tálalás túlságosan naturalista és szabadszájú volt. Persze a mai világban, a mai problémákat nem festheti le ugyanúgy a költő, mint anno tette Petőfi például, de engem elrettent ez a fajta „kötetlen” ábrázolásmód.

fuzsa>!
Erdős Virág: Hősöm

minden nap elbuszozom a Hős utca felé, még ha csak érintőlegesen is. annak ellenére, hogy tudom, hogy az ottlakóknak mennyire nehéz sors jutott, mégis sokszor volt/ van bennem félelem, amikor valahogy csak feljutnak az első ajtós buszon olyanok, akik azt sem tudják hol vannak, akik késsel játszanak a buszon mellettem, akiknek tényleg a szeme sem áll jól.

Erdős Virág ebben a kötetben kicsit közelebb hozta őket, és miközben bemutatja a kilátástalansággal, nyomorral és gyermeki álmodozással, elvágyódással kevert Hős utcai életet, egyáltalán nem akarja felmenteni azokat, akik a bűn útját járják. a gyermeki hang és a felnőtt költőé keveredik, persze érdekes, ahogy egy hétéves látásmódjával találkozunk, de nekem mégis erősebbek azok a versek, ahol a költő saját hangján szólal meg.

mindenkinek ajánlom ezt a kötetet, segít abban, hogy kijöjjünk az elefántcsonttornyunkból és megismerjük azt, hogy lent a mélyben vagy a negligált széleken milyen élet folyik. hogy semmi sem tisztán fekete és fehér, hogy a könnyelműen drogosnak címkézett ember szemében is ott a fájdalom.

deaxx P>!
Erdős Virág: Hősöm

A Hős utca nincs messze tőlem, ezért ismerem mind a buszjáratot, mind a villamosjáratot. Magát az utcát viszont nem. Bár biztosan sokan vagyunk, akik hallották rosszhírét…
Egyszer – többen várakoztunk erre a buszra – egy lány megszólított a buszmegállóban, hogy mennyire biztonságos ez a járat, mert… (folytatás kikövetkeztethető)

Ezt a kötetet – úgy érzem – muszáj volt elolvasnom.
Első Erdős Virág-kötetem – és összességében jó benyomással csuktam be.
A fotók nagyon szépen kiegészítik a verseket.

Ugyan… hozzá kell tennem, hogy nem minden vers tetszett, egy-kettő nagyon megkomponáltnak tűnt, ami úgy érzem, rontott az összképen (mintha nem lenne annyira „hiteles” – inkább a gyerekhangoknál). De nem ezek voltak többségben.

Erős kötet.

Ami pedig a mondanivalót illeti – megéreztem az emberit mögötte, belelestem az életkörülménykbe, olvastam a sorok között is, nem tudom, mi lesz (végül) a Hős utca sorsa, de jó, hogy lett róla kötet, és hogy ilyen szép kötet lett róla.

>!
Magvető, Budapest, 2020
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631440119

Népszerű idézetek

olvasóbarát>!

A kóró és a kismadár

A településfejlesztési koncepció nem
fejleszti a településeket a gyermekvédelmi törvény nem
védi a gyerekeket a családsegítő szolgálat nem
segíti a családokat az idősgondozási központ nem
gondozza az időseket az önkormányzat szociális bizottsága nem
határozatképes a népjóléti minisztérium politikai államtitkára nem
nyilatkozik a drogprevenciós segélyvonal nem
kapcsolható az egészségügyi koordinátor
betegszabadságra ment az ifjúságvédelmi ügyintéző
megöregedett az esélyegyenlőségi szakreferens egy
lúzer x
professzor nem tud róla jézus
krisztust nem érdekli orbán
viktor nem normális apám
meghalt isten
nincs és a koró
továbbra sem ringatja a kismadarat.

3 hozzászólás
deaxx P>!

Társadalmi felzárkóztatás

Nekem meg a nővéremnek van erre egy módszerünk.
Elmondjam?
Mindig eggyel előbb szállunk le.
Hogy ne derüljön ki.
Érti!
A buszon.
Hogy a Hősbe megyünk.

Társadalmi felzárkóztatás

Natalie_Danaisz IP>!

Anyegin,

drágám, nincs mit félned:
Tatjána nem ír levelet.
Kényelmesebb így mindkét félnek:
neki is, pláne teneked.
Tatjána most múlt hároméves.
Nem szép, és nem is tehetséges.
Nem ír, nem olvas, nem beszél,
orrán szürcsögve jár a szél.
Pokrócocskába bugyolálva
gyomorszondácskán át eszik,
forgatják néha (jól teszik!),
suttognak hozzá, meg-megállva –
Szeretik, látod? Szeresd te is.
Én írom ezt most, de helyette is.

3 hozzászólás
Natalie_Danaisz IP>!

vége

van a szénhidrátok
elvitték a csacsi medvét
mind a három kívánságunk
kristállyá meg porrá lett még
áll a ház a szolgáltató
kártyás villanyórát szerel szétlőtt
arcú hófehérke sok kis
hülye törpét terel
mit mondhatnék csak egy odvas
tejfog ugrik ki a számból
valahol a túlon
túl egy iker
babakocsi lángol
én is tudom más is tudja ne problémázz te se
élünk szépen boldogan a
többi meg csak
mese

1 hozzászólás
olvasóbarát>!

kiűzetés

itt régen
kapu volt elsüllyedt
porrá lett köddé vált szertefoszlott

maradt a
helyén két dühödten
lángoló pallos két
sóderig leamortizálódott betonoszlop

gyorshír az élet
az emberpár
gyerekkel: háttéranyaga a tájnak


este lőn reggel
sajtósok nyomulnak
rendőrök fluoreszkálnak

lzoltán IP>!

ki tolta el

ezt a világ
kezdetétől
pusztulásra
ítélt házat
ezt a para
jelenséget
amire nincs
magyarázat
ezt a kordon-
szalagokkal
körbepántlikázott
utcát
ezt a mozgó
lépcsőt arany
kaput amin
sose jutsz át
ezt az örök
revízió
alatt álló
random tájat
ezt a szaros
nyalókával
beetetett
éhes szájat
ezt a síró
hanggal égő
legkisebb is számít-
zacsit
ezt a szénné
fegyelmezett
tesco-bevásárlókocsit – roskadásig
tele
sittel

Azt mondják, te.
de ne
hidd el

deaxx P>!

birtokvédelem

és konfliktuskezelés:
a bejárat
mellett az ajtófélfára tolt
mosógép szélén az odakészített
kés

birtokvédelem

deaxx P>!

hős
egy szál se – itt inkább csak
átvonult a front

helyrajz

deaxx P>!

Volt egy apukám

De nem ez.
Még egy másik.
Mikor anya nem volt otthon,
átjött hozzá a béből egy lány.
Éjszaka volt, de én nem bírtam aludni.
Bepisiltem a nevetéstől, hogy miket csináltak.
A sírástól.
Akarom mondani.
Egész éjjel sírtam.

Volt egy apukám

Natalie_Danaisz IP>!

íme

az ember a bűnbánó
képével most lép az
isten elé

magáll az idő de
ijedten szétnéz és
elindul visszafelé

rezzen a tonfa a
fuvallat megtévedt
fémalkatrészeket zörget

örvend az úr lám az
ujja közt lefoglalt
lakcímkártyákat pörget


Hasonló könyvek címkék alapján

Nemes Nagy Ágnes: Bors néni könyve
Arany János: Arany János összes költeményei
Závada Péter: Ahol megszakad
Sütő Fanni: Csudapest világvége
Gellérfi Bence: Határok és takarók
Gink Károly – Kukorelly Endre: Budapest – Papírváros
Serestély Zalán: Feltételes átkelés
Acsai Roland: Északi szajkó
Gyimesi László: Óbuda, itt belül
Garai Gábor – Gink Károly – Mihail Trahman: Ölelkezők