Eurüdiké 32 csillagozás

Erdős Virág: Eurüdiké

Erdős ​Virág a meglepetések írója – nála semmi sem úgy történik, ahogy megszoktuk, ahogy ismertük, ahogyan sejteni vagy tudni véltük. Az Eurüdikében is mindig minden másképpen van, s ez a „másképpen levés” adja meg a szövegek erejét: hol humoros, hol ironikus, hol pedig vérfagyasztóan realisztikus helyzetekben találjuk egyre másra magunkat. Mária kutyakölyköt szül, Salamon király menyasszonya a kukában lakik, a hatszáz éves fiatalember hiába próbálja rávenni az állatokat, hogy a közelgő vÍzözön elől költözzenek a légkondicionált bárkába, kudarcot vall, a „kisjézuska” pedig csupa dili-boltos ajándékot kap karácsonyra.

Erdős Virág sziporkázó nyelvi humorral ontja bibliai parafrázisaiban a szóvicceket, valamint a mai fogyasztói társadalom káoszát bemutató, nagyon is komoly kijelentéseket. Különös, „túlvilági” történetei,amelyek ezúttal élet és halál, mítosz és valóság, fantázia és realitás határterületeiről szólnak hozzánk, hol prózában, hol versben elbeszélve, egyszerre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Novellárium Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2007
122 oldal · ISBN: 9789631425994

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Eurüdiké


Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

egy_ember>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Az Erdős Virág az egy ufó. De ha mégsem az, akkor egy barbatrükk.
Csak hüppög egy kicsit így: hüpp-hüpp-hüpp, és az lesz, ami lenni akar.
Frajdzsigmond, meg se született gyerek, szomorú kiskirálylány, (hopp, te) Zsiga!, kutyaúristen, áldozati bárány, no jé bárka!, fáradt őrangyal, párom ladikja.
Vigyázz, nehogy azt mondja egyszer: hüpp-hüpp-hüpp én vagyok te!

2 hozzászólás
eme P>!
Erdős Virág: Eurüdiké

„A lányok hülyék.” – És ő?, Mária, Többiek?… Az elején azt hittem, ez a mottó-cím összeolvasósdi jó játék lesz, talán lesz belőle egy összefogó kis történet. Aztán nem éppen így történt, megszakadt a móka. De csak ez, mert úgy egyébként az egyes történeteken belül folytatódott. Néha fergetegesen, néha picit lankadva, de aztán újra meg újra erőre kapva. Mintha egy elmegyógyintézet zárt osztályán dühöngő vagy éppen csendes őrületbe zárkózott pácienseinek bőrébe bújnánk vicsorogva-grimaszt vágva-röhögő- vagy éppen katatón görcsben. Skizofrén állapotban születünk újra szerepek sorában, újraéljük a mitológiát a mába oltva. Néha korcs, torz, fura figurákkal találkozunk, melyek közül sokan ismerősök valahonnan, mégsem önmaguk, de majdnem. Már aki még ezt a bolondokházát is túléli. Mert hát a télapó sajnos már nem… Szegényt menteni sem nagyon igyekeznek. Egy lerobbant, – bocsánat – felrobbant refibrillátornak (sic!) nem igazán lehet hasznát venni… Boldi is úgy mesél Heródesnek, mintha az legalább keresztapaságot vállalt volna, nem pedig a kardját fenné. Csoda, hogy aztán Mária azt szül, amit? De legalább ez a kis jószág fényben fürdeti a termet. Igaz, ettől még nem fog jobban tetszeni azoknak, akik mégiscsak valami mást vártak… Mondhat az ember bármit. A varacskosdisznók nem értenek a szép szóból. És a küszöb alól szépen, csendben, alattomosan és feltartóztathatatlanul szivárogni kezd befelé a víz. Méghogy a lányok hülyék…

Piintyő>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Egész úton hazafelé
azon gondolkodám,
miként szólok majd
könyvedről Erdős Virág?

Mit mondok majd először is
kedvest, szépet neki,
midőn értékelem Eurüdikéjét,
jóól oda#b# mondok neki.

Jutott eszembe számtalan,
szebbnél szebb gondolat
úgymint *csiribú, alien
öld meg!*

Kisszobámba toppanék,
Hopp, te Zsiga!
És ő? Ő Er(d)ős Virág.
Húha! Akkor itt valami tévedés lesz!
Úgy elszaladtam, vissza sem néztem.

Akar egy hátbaverés… nem halálos,
de mivel váratlanul ér
a pokolba kívánjuk az elkövetőjét…
többnyire morbid, csak néhány helyen
késztetett mosolyra, nevetésre.
de talán majd a mááásiiiik….:D

2 hozzászólás
sztimi53>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Úgy kezdődik a könyv, hogy Márait idézi „a lányok hülyék”. Nos Erdős Virág is kellően bolond lány, viszont szórakoztatóan ír. A kedvenceim az elferdített bibliatörténetek és átírt mondák/regék, némileg emlékeztetnek Roald Dahl Meghökkentő meséire. Novellánkként osztályoztam, ötöstől hármasig mindent adtam, legyen így most négyes, és szerintem rajta felejtem még a szemem valamikor a sorain.

kaen>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Nagyon vegyes, emiatt csilagozni is nehez. Egyes novellak baromi otletesek, van par eleg utos csattano (pl. az Absolut Chritsmas vagy a Majus), masokban tetszettek az aktualitasok (Bedekker; Telapo), vagy szimplan szorakoztatoak voltak (Alien; Hopp, te Zsiga!), de a kotet masik fele meg olyan semmilyen volt. Nyelvileg egyebkent ugyes, tetszett a stilusa, kivancsiva tett a verseire.

János_testvér I>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Van néhàny jó novella és jó ötlet. A mitológia köztünk és bennünk él. A kötet egésze kevés volt ahhoz, hogy újra gyorsan Erdős Viràgot akarjak olvasni, a néhàny jó íràs viszont nem zàrja ki, hogy majd egyszer.

virezma P>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Egy irodalmi fesztiválon találkoztam először Erdős Virággal, aztán úgy megtetszettek a versei, hogy rögtön meg kellett venni egy kötetét, ha nem is verses. Az Eurüdiké-téma régóta foglalkoztat engem, így ez újabb érv volt mellette.
Zömében bibliai és mitológiai történetekre játszik rá a kötet, számomra vegyes színvonalon. Néha nagyon üt, néha meg csak a végére érek, és bámulok, hogy mi van. Tele van játékkal, utalással, ami helyenként egyszerűen idétlen, és azon is elgondolkozik az ember, hogy miért adták ki őket.
Nálam a két Eurüdiké-szöveg, meg az Öld meg és a Bedekker című írások vitték a pálmát.

korkata>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Jól ír Erdős Virág, de ez a könyv valahogy most nem jött be. Nem igazán tetszettek ezek a történetek. Nem az én világom amit kaptam. Gondolok itt például a hülye, geci télapóra, aki még meg is hal, a kicsi zöld emberkékre, a jól seggbe rúglak és ehhez hasonló mondatokra. Ezt most nem tudtam befogadni. 3,5 csillagot adok, mert az írásmód viszont tetszett.

Izolda>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Az első novellán még jól szórakoztam, de aztán csak az egyre erősebb WTF érzés uralkodott el rajtam. A kisfiús novella nagyon tetszett, meg talán a végén kettő.
Sajnálom, mert szeretem az átértelmezett meséket.

Maya>!
Erdős Virág: Eurüdiké

Nem is tudom mit írhatnék erről a könyvről. Vannak benne jó írások, de a legtöbb erőltetettnek tűnik. Leginkább saját szavaival tudnám értékelni: „…kivételesen magasröptűnek szánt produkciójával igyekszik alkalmi közönségét elkápráztatni.” Velem ez most nem sikerült.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

A szivecskemintás paplanhuzat alól ugyan az első perctől fogva kilógott picit a lóláb, de nem baj, mert én kaptam magam, hajnalok hajnalán kipattantam az ágyból, és még mielőtt bárki emberfia észrevehette volna, sutty, visszadugtam. Így kell ezt.

43. oldal

1 hozzászólás
Mafia I>!

Budapest egy nagy és szabad ország.
Budapest területe annyi, amennyi, de ha a lyukakat is beleszámítjuk, akkor több.
Budapest a városok városa, rovarok világa, majmok bolygója, satöbbi.
Budapest legmagasabb pontja a gé.
Budapest története a világmindenség keletkezéséig nyúlik vissza, amikor még viszonylagos béke volt, és az állampolgárok nem akartak mindenáron életellenes cselekedeteket végrehajtani.
Budapest teraszáról látni a tengert.
Budapest topográfiai szempontból egyedülálló adottságokkal rendelkezik, bevásárlóközpontok veszik körül, és egy világ választja el.
Budapest, te csodás.
Budapest az egy főre jutó mélytengeri búvárbalesetek vonatkozásában kifejezetten biztonságos településnek számít.
Budapest kulturális élete pezsgő, vidékieknek fröccs.
Budapesten a költők szoborból vannak, ülnek a seggükön, és nézik, hogyan úszik el.
Budapest az európai civilizáció szerelmesei számára kellemetlen meglepetéseket tartogat: egy vaslábosban sárga fű virít, és a parkolójegy-automaták is meg vannak buherálva.
Fontos tanácsok Budapestre készülőknek:
Egy. Indulás előtt ne felejtsd el lekapcsolni a bojlert!
Kettő, csipkebokorvessző.
Három, három és fél.
Négy, ne szemétkedj!
Öt, ne szórakozz!
Hat, ne szólj hozzám!
Hét, ne utazz Budapestre!
Géntechnológiai szempontból Budapest hihetetlenül gyors iramban fejlődik, de nem mindig, mert néha még a legfinomabb (lángon sütött!) hamburgerre is egy másodpercet várni kell.
Budapest számtalan fantasztikus látnivalóval büszkélkedhet, ilyen például a fiam vagy a másik fiam, vagy éppen a Gül baba türbéje, vagy még inkább a Rókus Kórház tőszomszédságában az a bizonyos nagyon, de nagyon különös képességű bokor.
Budapesten a tavasz tizenhét pillanatból áll. A nyár ellobbant már, viszont itt van az ősz. Budapesten a tél beköszöntével lezuhan a tetőről az első hótömeg.
Budapestet időnként vérözön és/vagy lángtenger borítja el, ilyenkor érdemesebb valamely dél-kaliforniai üdülőparadicsomot felkeresni.
Budapest kisváros, Budapest nagyváros, Budapest Virág-város.
Budapesten általában mindig minden rendben van, úgyhogy éjjel-nappal egytől egyig mindenki örül,
még a Búbosbanka utcaiak is örülnek,
de még a Szomory Dezső tériek is örülnek,
és én is nagyon örülök,
kivéve mikor beüt a krach,
mert akkor aztán kezem-lábam összetöröm, úgy futok a véresszájú rendvédelmi banditák elől, végigcikázok az éjszakai fényben fürdő Múzeum körúton, beugrok egy kisutcába, annak rendje-módja szerint elrejtőzöm egy aszfalthasadékban, és attól fogva visszafojtott lélegzettel és összeszorított combokkal várom, hogy Bucher CityCat 2020 XL típusú (magasürítésű szennytartállyal és precíziós mosópisztollyal felszerelt) professzionális seprőgépeivel végre keresztüldübörögjön felettem a hajnal.

Bedekker

virezma P>!

És ő?

Majdnem minden úgy történt, ahogy előre kigondolta. Összekészült, megebédelt, betette egy nagy, fekete bőrtokba a hangszerét, aztán lesétált a partra. A ladikos már várta. Felírta az adatait, bekukkantott a nyelve alá, aztán csalódottan hátraült az evezőkhöz.
Gyorsan, hangtalanul szelték a vizet.
Verőfényes napsütés volt, könnyű, bársonyos szellő fújdogált.

Amint megérkeztek a túlsó partra, a fiatalember egy pillanatra elbizonytalanodott. Nézte a hatalmas, kanárisárga épületkomplexumot, és beleremegett a lába.
Aztán fogta magát, egyetlen bátor lendülettel kiugrott a partra, és sietős léptekkel elindult a főkapu felé.
Alig tett néhány lépést, amikor egy kopott szőrű, fekete kutya szegődött a nyomába.
Hol előreszaladt, hol elmaradt mögötte, és vékony, éles hangocskáján mérgesen csaholt.
Ahogy alaposabban szemügyre vette, a fiatalember maga is elcsodálkozott.
– Na lám! – gondolta magában, aztán óvatosan leguggolt mellé, vigyázva megsimogatta, és szép sorjában megvakarta mind a hat fülét.

A titokzatos öregúr már a szobájában türelmetlenkedett.
A fiatalember bekopogott hozzá, udvariasan bemutatkozott, és megpróbálta értelmesen összefoglalni a problémáját.
Az öregúr figyelmesen végighallgatta, aztán eltette a borítékot, és megígérte, hogy megtesz minden tőle telhetőt.

Beszálltak a különliftbe, és megnyomták a legeslegalsó gombot.
Odalent hosszú, keskeny folyosókon és hipószagú, zsúfolt termeken haladtak át. A falak mentén ágyak sorakoztak, és a hálóingek hasadékából itt is, ott is különös árnyak bukkantak elő.
– Kik ezek? – kérdezte kíváncsian a fiatalember, de a titokzatos öregúr épp egy híres trójai hőssel beszélgetett.

Végül elérkeztek az északi szárnyba. Benéztek a kisablakon, és egy speciális fémdrukker segítségével kinyitották a megfelelő ajtót.
A mosdó mellett egyetlen ágy állt.
– És ő?
– Ő Eurüdiké – felelte Hádész.
– Húha! Akkor itt valami tévedés lesz! – kapott a fejéhez Orpheusz, aztán villámgyorsan sarkon fordult, és úgy elszaladt, vissza se nézett.

7-9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eurüdiké
virezma P>!

Eurüdiké

Forró fantában úszok,
mint a jég.

Fogalmam sincs per pillanat
mivégre vagyok.

Tél van,
nyár van,
hányat írunk,
lány vagyok vagy
tudja ég
most felhő ez vagy
bányalég,
nézd, esni fog, már
lóg a lába,
azt se tudom,
gőz vagy pára,
megmártóztam,
ez az ára,
annyit azért mondhatok, hogy
mennék én,
de nem tudok, hol
fázok, hol meg
izzadok,
jaj, ne gyere a túlvilággal,
annyi minden problémám van,
májvérbőség plusz a szívem
ide-oda
húz,
ülőidegzsába, pláne
ízületi csúz.

Akárki volt,
fog az átok.
Sejtem én, de
tojok rátok,
fülelek és
mindent látok:
dömper áll a ház elé, s a
Hadnagy utca tíz felé már
nem lehet kijutni, látod,
hiába is reklamálok,
addig-addig variáltam,
bérletem is,
bilétám is elúszott, holott,
állítólag nem is vagyok más, csak egy
halott.

Összeszűrtem mindenféle
söpredékkel a levet.
Vas-szulfáttal kevertem a
kénsavas szikenyt.
Lúgot ittam és pipáztam,
jóhíremre nem vigyáztam,
nem csoda, hogy
nyakig ülök most ebben a
micsodában,
nem stimmel a vége se:
nem jön értem senki se.

120-122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eurüdiké
Sketchy I>!

Ha meghalt, hát meghalt. A Jézuska az például még meg se született! Mégse cirkuszol.

103. oldal

egy_ember>!

Sőt, nini. Ez ám a meglepetés! A konvektor és az ágyneműtartó közt tátongó szomorú, sötét, büdös odúban ott üldögélt egy valóságos bárány. Ahogy ide-oda billegette a bodros kis fejét, nyakában mindannyiszor megcsendült a pici, piros csengettyű, és csak nagyon-nagyon-nagyon közelről lehetett észrevenni, hogy szegényke már nem él.

44. oldal

21 hozzászólás
kiskece>!

És akkor az a pillanat, az olyan volt, amit inkább csak utólag képzel oda magának az ember.


Hasonló könyvek címkék alapján

Békés Pál: Összegyűjtött bélyegek
Kiss Ottó: Az elmerült kert
Tíz igaz történet
Bíró Kriszta: Fércmű
Réz Pál (szerk.): Körkép 2000
Zilahy Péter: Az utolsó ablakzsiráf
Benedek István Gábor: Egmont / Break
Csaplár Vilmos: Semmit, örökké
Darvasi László: Szerelmem, Dumumba elvtársnő
Kukorelly Endre: Reggel az egyik istennő