Hajnali ​hegedűszó 14 csillagozás

Erdős Renée: Hajnali hegedűszó Erdős Renée: Hajnali hegedűszó Erdős Renée: Hajnali hegedűszó Erdős Renée: Hajnali hegedűszó

A regény főhőse, a fiatal, 17 éves Marianne, aki édesanyjával és mostohaapjával él annak vidéki birtokán. Féltő szeretet és gondoskodás veszi körül, amely csak nehezen engedi láttatni a való életet, annak minden tragédiájával és nagyszerűségével, boldogságával. A történet során Marianne felnőtt lánnyá válik. Megérti a környező világot, megtanul kompromisszumot kötni, s megismerni a szerelem, a testi-lelki vonzalom nagyszerűségét és kínját…

Eredeti megjelenés éve: 1933

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
236 oldal · ISBN: 9789633292921
>!
Garabonciás, Budapest, 1991
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407707
>!
Athenaeum, Budapest
226 oldal

Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
eme P
Erdős Renée: Hajnali hegedűszó

Azt a mindenit, de melléfogtam. Nem vagyok én eléggé csipkéslelkű ehhez – de létezik egyáltalán valaki, aki eléggé az?
Naplót olvasunk – igaz, formai jegyek nélkül – kivéve az első személyben való megszólalást. Főhősünk, Marianne tizenhét éves – egy széltől is óvott, mindenki szeretete, aggódó tekintete által körülvett, szinte hihetetlenül jó és ártatlan, végtelenül naiv, gyerekies teremtés. Azt hiszem, nemhogy 1933-ban, de 1533-ban sem voltak/lehettek ennyire naivak a vele egykorú lányok. Ez a kissé butuska, ügyetlen, különleges tehetséggel meg nem áldott lányka a regény folyamán elindul a felnőtté válás útján, lassan átalakul önmagáról alkotott képe, rút kiskacsából mesei tisztaságú, szépségű fehér hattyúvá válik. Ezzel párhuzamosan fogalmazni is megtanul, legalábbis a regény utolsó harmadát már tűrhetően lehetett olvasni.
A miliő a hamincas évek jómódú rétegének élete – ötezer hold birtok, emelett pár kisebb gazdaság, tenisz, lovaglás, csillogó művészélet (az anya énekesnő), vendégek, mulatságok… Minden szép és jó, csaknem tökéletes, így a hangsúly nyugodtan maradhat Marianne-unk szerelmi szárnybontogatásán. A környezetben fellelhető példák nem indokolják a lány túlzott tudatlanságban való nevelését, van itt csalás és megcsalás, igaz hűség, és társadalmilag elitélt, botránynak számító szerelem is, de a főhősünk naiv tisztaságát óvó nőalakok bizonyos tekintetben maguk is éppoly tudatalnok saját kapcsolatukban – a környezet meg hozzájárul a látszat (és illuzórikus boldogság) fenntartásához. Ami a fiatalokat illeti – nemcsak Marianne, hanem a gavallérok is (mert kettő is van belőlük) csupa ártatlanságtól, tisztaságtól fénylenek, nemes lelkük nem ismer irigységet, rosszindulatot. Csupa bájos festmény, hajnali hegedűszó, kevésbé merész, újító, bátor próza, az érzéki önmagára ébredő fiatal nő története, ahogy ezt naiv tudatlanságomban ringatózva, a szerzőről való felületes ismereteim alapján vártam volna.
Hedwig Courths-Mahler rosszabb napjaiban írt ilyeneket.

>!
Esmeralda P
Erdős Renée: Hajnali hegedűszó

Ennyire azért senki sem lehet egyszerű. Istenem, a végén, a szerelmi vallomás: hattyúk, csónak, napfelkelte és Solveig dala…

Ez még Esmeraldának is sok volt…

13 hozzászólás
>!
Ági_Marton
Erdős Renée: Hajnali hegedűszó

Igazából tetszett a történet, de…hogy lehet ennyire búra alatt tartani egy lányt?! Eszméletlenül idegesített, hogy a főszereplő ilyen naiv és infantilis. Bár szegény nem tehet arról, hogy így nevelték, és 17 évesen is kisgyerekként kezelték, de akkor is! Délutáni lefektetés, mert nagyon kifárad?! ÁÁÁ…ettől kész voltam:-D
Tetszett viszont a tájak ábrázolása, az írónő nagyon festőien írja le, szinte az olvasó is odaképzeli magát (főleg aki szintén szereti a természetet). A szereplők közül Bandit és a két művész fiút kedveltem meg. A történet vége számomra egy kicsit túl rózsaszínűre és tökéletesre sikerült.
Azért biztosan fogok még Erdős Renée-től olvasni!

>!
Aurora_Serenity_White I
Erdős Renée: Hajnali hegedűszó

Igazán szép és lágy történet, kicsit talán meseszerű. Hű a címéhez: Hajnali hegedűszó.

>!
búzakalász
Erdős Renée: Hajnali hegedűszó

Nem sok maradt meg bennem ebből a könyvből. Annyira emlékszem, hogy a lány szülei szinte szó szerint üvegburokba tartották őt. A vége meg olyan… izé… túl tökéletes volt. Kíváncsi lennék, hogyan folytatná Erdős Renée Marianne életének történetét.
Na meg, egy időre kicsit elegem lett a szerelemből.

>!
Aida
Erdős Renée: Hajnali hegedűszó

a főhősnő egy borzasztóan idegesítő figura, de azért szép, könnyed kis olvasmány volt:)


Népszerű idézetek

>!
Szelén

Te csak légy türelmes, és ne félj. Nem kell, hogy herceg legyen, aki érted eljön! Csak értse meg, hogy ki vagy te, és mennyit érsz. Ez éppen elég ahhoz, hogy boldoggá tegyen.

31. oldal

>!
Szédültnapraforgó

És van-e tökéletesebb dolog a világon, mint egy félig kinyílt, sötétvörös rózsa, a bársonyos leveleivel, amelyeken még a napfény melege érzik, ha az ember az arcához simítja.

85. oldal

>!
Szédültnapraforgó

De most már tudom, hogy az emberek nemcsak az állatokat bántják, hanem egymást is, és ez nekem még jobban fáj. Milyen szép volna az élet, ha az emberek szeretnék egymást, és jók volnának egymáshoz!

159. oldal

>!
Szédültnapraforgó

– Erről beszélgettem délután Bertával és azt mondtam neki, hogy én az életet szépnek és tökéletesnek találom, és annyi örömöt találok benne, mint talán senki más.
Berta összehúzta a szemöldökeit, és elgondolkozott ezen.
– Ez azért van, mert nincsenek vágyaid. A vágyak, amik nem teljesülnek, teszik az életet szomorúvá és reménytelenné. Te beéred azzal, amid van. Más lány a te korodban már türelmetlen, és nincs megelégedve az életével. De téged Isten arra teremtett, hogy boldog légy.
Valóban nekem nincsenek vágyaim, vagy ha vannak is, olyan mélyen alusznak bennem, mint minden egyéb, amit magamban sejtek és érzek.
Szeretnék nagyon jó lenni, és szeretnék boldoggá tenni minden embert. Nemcsak azokat, akik a közelemben vannak. De azokat is, akiket nem szeret senki, s akikért nem imádkozik senki, s akik a vágyaktól szenvednek.

173. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Mikor Mille elment az asztaltól, Kázmérról beszéltünk, és megkérdeztem Icát, hogy tetszik-e neki?
– Kedves pofa – mondta ő –, jól el lehet vele dumálni, de nem az én esetem, ne tarts tőle. Én csak az érett férfiakat szeretem.
– Hát Kázmér nem érett? – kérdeztem tőle.
– Huszonnyolc éves. Mit tud egy huszonnyolc éves fiú? A férfi negyven évnél kezdődik.

129. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Janikovszky Éva: Aranyeső
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset
Márai Sándor: Az igazi
Zsigray Julianna: Szűts Mara házassága
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Tomcsik Nóra: A változások kora