Brüsszeli ​csipke 44 csillagozás

Erdős Renée: Brüsszeli csipke Erdős Renée: Brüsszeli csipke Erdős Renée: Brüsszeli csipke

A „boldog” békeidők Pestjén, az 1920-as években éli Adrienne, a gyönyörű fiatalasszony az érinthetetlen erkölcsű feleségek és gyermeküket mindenek fölött imádó anyák szolíd, tiszta életét. Egy csaknem végzetes baleset azonban szétrobbantja a polgári idillt, s megmentője az eddig nem ismert szenvedélyt, a testi és lelki szerelem őrületét lobbantja fel az asszonyban. Napjai ettől kezdve boldogságban és kínban, a megtagadhatatlan vágy és a családjával szemben érzett felelősség érzete közötti vergődésben telnek, egészen addig, míg rá nem döbben, hogy szerelmét saját lányának kell átengednie. És ekkor a sors szörnyű választás elé állítja…
A szerzőnő annak idején nagy sikert aratott, több szálon futó regénye nő és férfi kapcsolatáról, a női lét boldogsággal és tragédiákkal sújtott teljességéről szól, arról, hogy a teljes kifosztottságban felvillanhat-e az értelmes élet reménye.

Eredeti megjelenés éve: 1930

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
282 oldal · ISBN: 9789632997384
>!
Garabonciás, Budapest, 1990
322 oldal · ISBN: 9637407677
>!
Révai, Budapest, 1930

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

anyós · szerető


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Renéere Böszörményi Gyula hívta fel a figyelmemet, azóta elolvastam mindent amit róla találtam.
Izgalmas életet volt, az első magyar hölgy aki megélt a könyvei bevételéből, nyugatos kékharisnya egy kimondotta férfiaknak kialakított világban. Érdekes kérdéseket feszeget, ellentmondva az elfogadott tabuknak, többek közt, hogy az okos feleség mindig a családot tartja fontosnak és egyébként is minden félrelépést megbocsájt, és igen a nőknél a nagy sikoly csak szülés közben elfogadható, szex közben csak megzavarja a idegeket (férj szerint legalábbis) Múlt század harmincas éveiben merész, néhol ma is polgárpukkasztó regény a felső tízezer életéről, azzal a vélemény felhanggal amit a SZJG-ből és társaiból mindig hiányoltam. Mai problémákkal, mai íróktól nagyon nagy szükség lenne az ilyen okos könyvekre, éreztem az erejét még közel száz év távlatából, akkor is ha a végkifejlet, hát az nálam nem volt pozitív életkép.
Nagy sikoly-t valamikor biztos el fogom olvasni, mint korkörképet.

7 hozzászólás
>!
stippistop MP
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Most jöttem rá, hogy én egészen mostanáig csak úgy gondoltam Erdős Renéere, mint aki kielégítette a korabeli asszonykák erotikus irodalom iránti igényét (a Végzetes vonzalom sem győzött meg az ellenkezőjéről). Slussz. Hogy ilyen regényt tud írni? Fel sem merült bennem..
Nyomasztott és felrázott, bosszantott, elkeserített és megnyugtatott. De jó, hogy végre sor került rá!

10 hozzászólás
>!
ziara P
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Két dolog miatt olvastam el ezt a könyvet, egyrészt mert van egy kékharisnyás kihívásom, amihez jó lesz, másrészt mert Böszörményi Gyula Ármány és kézfogójában az egyik legszimpatikusabb szereplő Erdős Renée. Nem igazán az lett, amire számítottam, az elejét nagyon nehezen olvastam, a végére már jobban belejöttem. Nekem Adrienne nem annyira szimpatikus figura, nem is tudtam annyira átérezni a boldogságát, majd a fájdalmát, és ez nálam minimum egy mínusz pont. Viszont feltétlenül a könyv mellett szól, hogy olyan témáról íródott a 30-as években, ami meglehetősen polgárpukkasztó lehetett akkoriban.

>!
Garabonciás, Budapest, 1990
322 oldal · ISBN: 9637407677
>!
cseri P
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Jó volt. Tulajdonképpen rejtély, hogy most Fejős Évát és társait akarják lenyomni a torkunkon, mikor egy évszázada itt tartott nálunk a szórakoztató irodalom.

6 hozzászólás
>!
klaratakacs +SP
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Nagyon jó emberismeretről árulkodó könyv, ami magán viseli a kort, amiben született. Adrienne a 20-as évek családanyája, aki szerelmes lesz és teljesen beleveti magát ebbe a szerelmi viszonyba. A férfi megadja mindazt, amire férje képtelen, még a vágyott házat is tőle kapja. Aztán jön a fordulat, ami szétválasztja őket és ezt nem bírja ki a kapcsolatuk. Azon társadalmi viszonyok között, nem lehet választásuk és az élet is rendesen közbeszól spoiler Na itt lettem végtelenül dühös és teljesen megértettem Adrienn döntését, hogy kibírja, végigcsinálja és ….

>!
sztinus P
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Jó korleírás, a történet velősen tanmese: spoilerközmondásról.

>!
Annamarie P
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Tartsanak szentimentálisnak, de nekem ez a könyv nagyon tetszett.
A negyvenes éveibe lépő, de még üde Adrienne, a szerető feleség és családanya, szerelembe esik egy nála fiatalabb fiatalemberrel, Miklóssal. A titkos viszony vajon hová vezethet, és hová vezet? A szerelmeseknek rá kell döbbenniük, hogy mire kárhoztatták magukat.
Hihetetlen, hogy a könyv 1930-ban íródott. Szerintem mindenki, de főképp a gyengébbik nem, csak titokban olvashatta Erdős Renée sorait, melyek mind a nők társadalmi helyzetének jól berendezett korlátait döngeti, mind a kor szelleméhez képest erotikus tartalommal vannak fűszerezve. Nagyon tetszett az 1920-as évek elejének budapesti ábrázolása. Szinte magam előtt láttam a korzózó tehetős polgári társadalmat, a prémbe burkolózott fiatalasszonyokat, a még szűzi, kietlen budai hegyeket. Magával ragadott a kor ábrázolása, a szereplők kidolgozása, és az a meglepő fordulat, ami a történetet átperdítette egy anya-gyermek kapcsolat ábrázolásába. Persze egy picit szenvelgős, de úgy tűnik nekem ez is belefért. (pityeregtem a végén bevallom)

1 hozzászólás
>!
virezma P
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Harmadik „női sors” témájú regényem zsinórban, kronológiai sorrendben.
Első megjegyzésem, hogy a Fapadoskönyv kiadását nehogy a kezetekbe vegyétek, mert erős a gyanúm, hogy semmiféle szerkesztő nem látta. Különben az Ila nevű szereplő Ilát tárgyesete nem Hát formában lenne folyton gépelve.
spoiler
spoiler
A Színek és évekkel összehasonlítva feltűnt, hogy itt már másképp gondolkodnak a házasságról meg a nőről, már amennyiben furcsának találják, hogy jóval idősebb legyen a férj. Az asszonyi kötelességek kb. ugyanazok, és ebbe beletartozik az is, hogy legyen hű, a másik hűtlensége fölött meg hunyjon szemet. Ja és ha nem akar gyereket, az aztán az elképzelhető legnagyobb bűn.
De amúgy olvastatta magát, és többnyire jól ír a hölgy, viszont amikor gejl, akkor nagyon az. Amit értékelek benne, az a nő lelkébe való betekintés meg amit a korszakból megmutatott.

6 hozzászólás
>!
Ibanez MP
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Egy kicsit az 1900-as évek elején írt lánytörténetekhez hasonlít a kötet, persze annál sokkal-sokkal bővebben és egy kicsit kevésbé happy end-del, de összességében nincs olyan nagy csavar avagy skandalum benne, amitől a kisasszonykák elájulnának. Én picit többet, talán „pikánsabbat” vártam a történettől, ehhez képest egy nagyon lassan folydogáló cselekménysort kapunk, amelyből főként persze a főhősnő, Adrienne életét és érzelmeit ismerhetjük meg. Kicsit „unatkozó”, házaséletében kielégítetlen asszonyka, két gyerekkel, akit villámcsapásként ér a nagy szerelem egy korabeli fickó személyében. Adriennet nem lehet elítélni, hiszen a férjnek már rég vaj van a fején, szinte akarjuk is, hogy legyen egy picit boldog ez a nő végre. A kötet felénél kapunk egy másik, érdekes szálat, a húga sorsa révén, ahol egy idő után az olvasó szerintem megrángatná nemcsak a nőt, hanem az örökbefogadott lányát is (de azt rendesen). Szerencsére legalább ez a szál kedvezően alakul. Az Adrienne-féle szál egy furcsa háromszögben ér véget, de azért kíváncsi lennék, mit szólt volna a végén a lánya, ha megtudja, alig pár hete hol járt az őt nagyon szerető férfi keze (meg egyebe) :-D

Összességében egy kellemes, néha picit unalmas olvasmány, jó karakterekkel (sajnáltam, hogy Guszti nem volt jobban kidolgozva), reális lépésekkel, ahol nem minden habostorta és tüll, max. csak brüsszeli csipke (amely a tulajdonosát egyben arra is kötelezi, hogy mindenkor azt vegye figyelembe, ugyan mit szólna a világ, így tesz Adrienne is… egy mai nő valószínűleg a férfi fejére borította volna az asztalt :-D)

>!
ptagi P
Erdős Renée: Brüsszeli csipke

Nehéz szavakat találni. Ha a könyv elején ott állna a megjegyzés: „valós történet alapján” akkor azt mondanám, hogy fölösleges is az írói fantázia, mert az életnél jobb forgatókönyvet nem ír senki.
De nincs ott a megjegyzés.
Mégis az az érzésem, hogy ez megtörtént. Megtörténhetett. És hogy másként, másokkal, de mégis megtörténik időről időre.
Hogy a régi rendek elavulni látszanak, újak meg felbukkanni. Hogy a megszokott unalmassá, az újszerű, az ismeretlen pedig kívánatossá lesz.
Hogy a kívülre jól mutató családok belül egészen mások.
És főleg, hogy a kívülre jól mutató emberek gyakran őrlődnek, pusztulnak belül.

Amikor azt hittem, hogy minden szép, rendezett, idilli, akkor kiderült, hogy csak a fele. Vagy a fele sem. Amikor pedig már veszni látszott minden, amikor úgy tűnt, hogy a katarzis a halálban talál utat magának, akkor mégis hirtelen rántott vissza az életbe.

Csodálatos jellemeket ismertem meg, aprólékosan kidolgozott karaktereket. Azt nem mondanám, hogy lassan indult a történet, de igazán csak a második felében ragadott magával. Akkor viszont annyira, hogy egy nap alatt kellett elolvasnom a hátralévő 40%-ot. Nem lehetett másképp. Meg kellett tudnom, meg kellett értenem – mert erre is módot ad az írónő, hogy ne csupán leírja az eseményeket, hanem megértesse –, hogy ki miért dönt úgy, ahogy. Ami a megsejtés pillanatában még elképzelhetetlen, az a megvalósulásra magától értetődő.

Kedvenc lett. A Brüsszeli csipke mindenképpen. És Erdős Renée is jön még az én utcámba – ha már itt lakott a „szomszédban”.

>!
Garabonciás, Budapest, 1990
322 oldal · ISBN: 9637407677

Népszerű idézetek

>!
ptagi P

A fő, hogy ne nyújtózkodjanak tovább, mint ameddig a takaró ér, mert ez minden romlásnak a kezdete.

9. oldal

5 hozzászólás
>!
ptagi P

Mikor az asszonyok egyszerre így elkezdenek mindent rendbehozni, az valami rosszat jelent. A fiókok rendbehozása csak szimbólum, ami elárulja, hogy másutt vannak rendetlenségek. A lélekben, az idegekben.

41. oldal

4 hozzászólás
>!
ptagi P

A halál talán nem is igazi bűnhődés, azt hiszem, fiam. Az élet a bűnhődés.

Kapcsolódó szócikkek: bűnhődés · élet · halál
>!
virezma P

Minden férfi szeret valakit, mielőtt megtalálja azt a nőt, akit egy életre választ magának.

202. oldal

>!
ptagi P

Egy szülő sem teheti erőszakkal boldoggá a gyermekét.

288. oldal

>!
ptagi P

Az ember ne spóroljon az örömökkel. Ha már adni akarja, mentől előbb adja, annál jobb!

61. oldal

>!
ptagi P

Igenis, kell hogy a szülők tiszteljék a gyermekeiket és azok törekvéseit, mert ha nem tisztelik őket, akkor saját magukat sem tisztelik, mert végre, ők is csak adtak a gyermeknek valamit magukból. Ha egyebet nem: nevelést. Ha a szülő nem tiszteli a gyermekét, akkor az a saját nevelésének csődjét jelenti. Azt, hogy valamit elhibázott, vagy hogy mindent elhibázott a gyermek nevelése szempontjából. Hogy az erkölcsi alap, amiből kiindult: rossz.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · nevelés · szülő
>!
ptagi P

Ti nők mindig sírtok, ha erre egy kis alkalom adódik. Még az öröm is csak arra jó nektek, hogy itassátok az egereket!

296. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők · sírás
2 hozzászólás
>!
ptagi P

Az én szeretetem fogva tart téged! Akit így szeretnek, mint én téged, nem halhat meg olyan könnyen!

304. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Ripley: Scarlett
Eowyn Ivey: A hóleány
Lesley Pearse: Titkok
Helena Silence: Enigma
Papp Diána: Téli fagyi
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Kelly Oram: Csókelvonó kockáknak
Trish Cook: Éjjeli napfény