Zöld ​hősök 22 csillagozás

Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig
Erdős László: Zöld hősök

Hogyan kerül egy könyvbe Assisi Szent Ferenc és Arnold Schwarzenegger? Mi a közös egy középkori szent és egy jelenkori filmsztár életében? Hisszük-e vagy sem, de mindketten a környezeti mozgalmak fontos alakjai. Épp úgy, mint Al Gore amerikai alelnök, Charles Darwin vagy mindannyiunk kedvenc David Attenborough-ja. Megannyi érdekes ember és izgalmas történet a környezetvédelem hőseiről a XIII. századtól napjainkig, a Greenpeace sztoritól a Néma tavaszig. Erdős László könyve kötelező olvasmány mindenkinek, aki érdeklődik a modern kor egyik legnagyobb kihívása, a környezet védelmének kérdései, és a zöld mozgalmak története iránt. A szerző az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

Tartalomjegyzék

>!
Cser, Budapest, 2016
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632784298
>!
Cser, Budapest, 2015
264 oldal · ISBN: 9789632784298

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Gerald Durrell

Helyszínek népszerűség szerint

Föld · Édenkert


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

"Sajnos még ma is érvényes Denis Hayes akkori kijelentése: „A kasszában csilingelő pénz mindig elnyomja az eljövendő nemzedékek hangját.”

Az utóbbi években rendkívül sok folyóiratot és könyvet olvastam ezzel kapcsolatban.
Természetesen kíváncsi voltam, hogy ez a kötet mennyiben más, mint a többi.
Túl sok mindenben nem, de abban feltétlenül, hogy apránként tudatosul bennem, ki, hogyan is áll eme nézethet.
Vannak részek, melyek megerősítettek bizonyos gondolatokat, de találtam ennek ellenkezőjére is példát. Bizonyos szinten többet vártam, de olyan nagyot nem is csalódtam.
Viszont a borító most nem tetszik.
Mivel utazókönyvként került hozzám, ezúton is köszönöm, hogy olvashattam.
Egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.

Bori_L P>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Először kicsit tartottam tőle, hogy jaj, még egy könyv, amiből a zöldség folyik, már a könyökömön jön ki, neee, mert végül is mi újat mondhat 250 oldalban egy könyv ebben a témában? Megsúgom: nem sokat. De szerencsére kiderült, hogy nem is ez a cél. A könyv sorra veszi a természet-, környezet- és állatvédelmi mozgalmak kiemelkedő alakjait, akik nélkül ma a zöld mozgalmak sokkal hátrébb lennének: nem lenne Föld napja, Föld órája, Greenpeace, vagy éppen korlátlanul lehetne kozmetikumokat tesztelni az állatokon. Ugyan vannak olyan kiemelkedő személyiségek, akikről egy átlag európai (megkockáztatom: egy átlag nyugati) nem hallott, de összességében ennek a rövid életrajz-gyűjteménynek a legnagyobb erénye mégis az, hogy megmutatja, hány különböző ember tett és tehet azért, hogy ne távolodjunk el véglegesen és visszavonhatatlanul a természettől. Vannak köztük békés természetvédők, környezeti nevelők, írók, filozófusok, elszánt aktivisták, de még politikusok és közgazdászok is. És ami talán még fontosabb: útmutatást ad azoknak, akik egy-egy témába szeretnének mélyebben belemerülni, ugyanis az egyes fejezetek után fel van sorolva néhány kapcsolódó angol és magyar nyelvű szakirodalom, illetve honlap. Aminek szintén nagyon örültem, hogy már a legelején rendbe teszi a környezetvédelem – természetvédelem – állatvédelem trió körüli fogalomzavarokat, és érthetően elmagyarázza, hogy mi a közös és mi a különböző ezekben a fogalmakban.

Egyetlen hibának azt tudnám felróni, hogy a könyv olvasása közben néha úgy éreztem, mintha tényleg szuperhősökről olvasnék, akik mindent feláldozva küzdöttek/küzdenek az elveikért. Ami néhány esetben valóban így van, de sokszor azért egyáltalán nem fekete-fehér a kép. Néhol tehát érdemes fenntartásokkal kezelni a szöveget, még ha a mondanivalójával egyet is lehet érteni.

És végezetül: rendkívül büszke vagyok rá, hogy az ajánlott olvasmányok között szereplő magyar szerzők közül többet is személyesen ismerek, Szegedről, Gödöllőről, meg innen-onnan máshonnan.

Bővebben itt: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-02-02+…

Ibanez P>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

„… mindenki tehet valamit, és mindenkinek meg is kell tennie azt, amire lehetősége van. A jó szándékú emberek cselekedetei, legyenek bármilyen aprók is, összeadódnak, és együttesen képesek lesznek sokkal szebbé tenni világunkat.”

Én is a @Bori_L által életre keltett kihívás részeként olvastam el a könyvet (köszönet neki a kölcsönadásért is :-D). Nem bántam meg, nagyon jó kis összefoglaló, még ha néhány fejezet (főként az állatvédők egyes élete) lehetett volna bővebb, de jó ez így, hiszen akit érdekel valamelyik rész bővebben, az ajánlott irodalomból betárazhat és olvashat róla bővebben.

„… az emberek képesek más élőlényekkel együtt érezni. Ez a képességünk kikerülhetetlen erkölcsi kötelességeket ró mindannyiunkra: nem árthatunk a több lénynek.”

A könyv nemcsak a környezetvédők tevékenységére és az egyes állatvédők tetteire tér ki, de az ökológiai rendszerekre is, elég sűrűn (és igazságosan) ostorozva minket, embereket az életmódunkért, amely nap mint nap, sőt, a nap minden percében, folyamatosan teszi tönkre a földet. Jó volt látni, mennyi – anyagilag is segíteni tudó – híres ember áll a védelmezők oldalára, s mennyi író is (köztük Tolsztoj, Zola) igazi állatvédő volt.

„Körülöttünk mindenfelé, az egész világon szenvedő lények néznek felénk esengve, és a segítségünket kérik” – figyelmeztet Goodall. „Kóbor állatok, ketrecbe zárt kísérleti majmok, láncra vert kutyák, nincstelen emberek. Érezzük át szenvedéseiket, és próbáljunk segíteni rajtuk!”

A könyvben olvashatunk a Greenpeace-ről, a szemétproblémáról és a 3R rendszerről (reduce – reuse – recycle, vagyis csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás), a Chipko-mozgalomról. Szomorú olvasni – még ha tudjuk is – milyen módon halad előre az esőerdők pusztítása, s „… az előrejelzések szerint 2040-re a védett területeken kívül egyáltalán nem marad fenn trópusi esőerdő.” és „… az óvatos becslések szerint is mintegy 100 000 km2 tűnik el minden évben, ez nagyobb, mint Magyarország jelenlegi területe. Percenként nagyjából a Fővárosi Állatkert (Vidámparkkal bővített) területének megfelelő területű esőerdő lesz az enyészeté. Minden percben, éjjel és nappal, az év minden napján, szünet nélkül.”

Megéri olvasni a könyvet, nemcsak azoknak, akik már hevesen védik a környezetüket, vagy legalább már próbálnak valamit tenni (ahogy a könyvben volt, valami apróságot, ami azért összeadódhat más apróságokkal), de azoknak még inkább, akik eddig csak vállat vontak az egészre… talán valamelyik zöld hős meggyőzi őket is arról, hogy az, hogy a hátukat mutatják a problémáknak, nem old meg semmit…

„… ma már minden bőr- és hajtípusra száz- és százféle kozmetikum áll rendelkezésre: ugyan mi szükség van újabbakra? Vajon tényleg nélkülözhetetlen egy újabb, méz- és kakaóvaj-tartalmú, rózsaszirom-kivonattal dúsított, őszibarack-illatú tusfürdő, még akkor is, ha ennek piacra dobása több ezer ártatlan állat szenvedését igényli?”

lenne P>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Nagyszerű könyv! Bevallom némi előítélettel kezdtem neki, mert a Cser kiadótól még nem olvastam/láttam túl színvonalas kiadványokat. De ezennel kijelenthetem, hogy van és az előítéleteknek nincs helye egy moly szívében!
Maga a könyv gyakorlatilag egy útmutató, személymutató képekkel és ismeretbővítéssel, természetesen a témával kapcsolatosan, de annyira lelkesítően ír Erdős László, hogy kedvem támad az összes ajánlott olvasmányt előkeríteni.

Attila_Saw>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Ez egy ismeretterjesztő könyv olyan emberekről, akik globálisan hatottak a világra. Vagy a természetvédelmi- vagy a környezetvédelmi- vagy az állatvédelmi aktivitásuk miatt köszönhetünk nekik sokat. Amellett, hogy érdekes emberek lettek összeválogatva, külön tetszettek a közbeszúrt magyarázatok, amelyek valamilyen formában kapcsolódtak a témához. Továbbá felvilágosítanak, miért fontos, hogy az adott személy mert változásért küzdeni ebben a témakörben, illetve olyan tanácsokkal látja el az Olvasókat, amelyeket beépíthetünk mi is a hétköznapi életünkbe, ami előrébb segíti a környezettudatos életmódvitelünket. Több olyan gondolatot is felfedeztem, amit érdemesnek találtam kiírni magamnak.
Olvastam olyan emberekről is, akiknek megjelenése meglepő volt, de életének egy részében tényleg olyan tetteket vitt véghez, ami nagyban segítette a természetvédelmet. Az állatvédelem számomra hosszúra sikeredett, szerintem az utolsó állatvédelmi fejezet nem kellett volna már oda, mert nem éreztem, hogy túl sok újat tett volna hozzá az az illető, mert ismétlésnek éreztem az ottani mondatokat. Mindenesetre ettől ez még semmit sem vont le a könyv értékéből. Többféle életúttal rendelkező hős szerepel a műben. Volt, akinek az életrajza inspirált, valakié elszomorított, esetleg kivívta a tiszteletemet, de volt, akié egyenesen dühített, amiért ennyire igazságtalanul működik a világ. Bármilyen érzéseket is hozzon elő belőlem az adott személy élete, szükség volt arra, hogy megismerjem, tanuljak belőle, valamint motiválódjak.
Külön pozitívum, hogy volt szerencsém a Szerzővel több ideig együtt lenni még mielőtt olvastam volna a könyvet, mert így utólag látom, hogy ő nem csak szimplán összegyűjtött pár életrajzot, és írt belőle egy könyvet, hanem maga is okult a kutatásai során talált anyagokból, és alkalmazza hétköznapjai során, itt gondolok az életmódvitelére és a tudatos vásárlására stb. Ezek mellett megjegyezendő a könyv papíranyaga is, ugyanis újrahasznosított papírból készült, és még jobban növeli a szememben az Író hitelességét.

brácsa_lant>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

A borítója és a címe alapján ezt a könyvet nem vettem volna le a polcról. Még jó, hogy van belőle kihívás, köszönöm, @Bori_L!
Nem tudtam, mit várjak tőle – nyilván néhány ismerős és sok ismeretlen emberről fogok olvasni, talán majd egy kicsit unom, végül is soha nem szerettem a nagy emberek életrajzait. Szerencse, hogy ezek az írások nem az életrajzra, hanem az életműre koncentrálnak, fogyasztható terjedelemben. Tényleg megismertem új embereket, akikről biztosan illett volna már eddig is tudni, de a legjobb az volt, amikor olyan emberekről és szervezetekről tudtam meg részleteket, akiknek/amelyeknek eddig nagyjából csak a nevét hallottam.
Még egy nagy plusz pont a könyvben, hogy a hihetetlen, olykor drámai életutakból nyert inspirációt gyakorlati tanácsokkal próbálja az olvasóban azonnal cselekvéssé változtatni.
Az is nagyon jó, hogy egyesíti a zöldmozgalom három nagy területét: a környezet-, a természet- és az állatvédelmet, és (az időnként felmerülő ellentéteiket sem ellhallgatva) többször hangsúlyozza, hogy összefogással lehetünk a leghatékonyabbak.
Örülök a fejezetek végén felsorolt ajánlott olvasmányoknak (és annak, hogy a kihívás is ezekre épít). Egyébként is olvasok a témában, de hajlamos vagyok beszűkülni a kedvenc részterületemre/szerzőimre, úgyhogy most hagyom, hogy egy kicsit visszaszélesítsék a látókörömet.

1 hozzászólás
AnyAnonymous P>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Nagyon jó, közérthető, olykor picit lelombozó, de többnyire inspiráló válogatás a környezet-, természet-, és állatvédelem érdekében ténykedők életéből.
Kaptam érdekes történeteket, köztük párat, amiről semmit nem tudtam, pár új könyvet a várólistára és a fejezetek végén éreztem, ahogy megtölt a tenni vágyás, amihez a szerző célt/irányt is mutat. Egyszóval szuper.
Ami nem tetszett, az a kiadó hibája. Túl nagy alakú és túl puha kötésű a formátum, nehéz „rendesen” olvasni, főleg út közben.

De összességében nagyon ajánlom mindenkinek, különösen a nem szakmabelieknek!

altagi P>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Ezzel a könyvvel sajnos soha nem találkoztam volna, ha nincsen hozzá kapcsolódó kihívás itt a Molyon. Sajnos, mert különben nagyon szerettem ezt a könyvet.
Kicsit nehézkesen ment az olvasás, tovább is tartott, mint amire számítottam, de ez csak azért, mert nagyon alapos, és a rengeteg információ rengeteg olyan kérdést szül, aminek feltétlenül utána kell nézni, és addig nem lehet folytatni az olvasást.
A kötet szereplői közül az én régi és új kedvenceim: Gerald Durrell (aki a 215. oldalon bukkan fel, én ezért az olvasást a 215. oldalon kezdem…), Farley Mowat és Paul Watson – két nagyon vagány természet- és állatvédő figura, akiket eddig nem ismertem, Costeau kapitány – aki nálam ezzel a könyvben szereplő infókkal kicsit lefelé menetel a népszerűségi listán. Meg természetesen Sir David Attenborough, akit az egész világ ismer.
Rendkívül sok, és érdekes újdonsággal szolgált a könyv számomra, biztosan el fogok veszni az ajánlott irodalomban is.

mokata I>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Rövid, a benne levő anyagmennyiséghez képest, és olvasmányos, a benne szereplő téma komolyságát tekintve. Örülök, hogy végül megvettem, mert így van egy nagyon jól összegyűjtött bibliográfiám; bőven akad benne olyan, amiből később szívesen szemezgetek. Tanórákra is kiváló, vitaindítónak is, ráadásul az alapfogalmakat is szabatosan, világosan elmagyarázza, így a teljesen laikusok is haszonnal forgathatják, de azok, akik már alaposabban ismerik a témát is találhatnak benne érdekes újdonságokat.

Damson>!
Erdős László: Zöld hősök

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

A könyv egyes dolgokban megerősített, egyes dolgokban kicsit változtatott az eddigi álláspontomon… Azt eddig is tudtam, és most is így vélem, hogy hozzám a természetvédelem áll a legközelebb, másodsorban a környezetvédelem, és a legkevésbé az állatvédelem… Ám a könyv sokat finomít az általam – és a közvélemény által – radikálisnak tartott környezet-, természet- és állatvédők szélsőségességén, így szimpatikusabbá váltak azok is, akik korábban kevésbé… Külön értéke a kötetnek, hogy olyan közismert mozgalmak (pl. Föld Napja, Takarítási Világnap) életre hívását is meg lehet ismerni, amelyek már annyira „hétköznapi” részei a környezet- és természetvédelemnek, hogy el is felejtjük, hogyan indultak…


Népszerű idézetek

lenne P>!

Ökológusként szomorúan tapasztalom, hogy különféle konferenciákon a kutatók megtárgyalják a környezetszennyezés komoly következményeit, majd beülnek a terepjárójukba, és hazautaznak. Egy alkalommal egy tengerparti konferencián vettem részt, ahol egyik este egy étteremben vacsoráztunk. Rendelés előtt szóba került, hogy a polipokkal, ezekkel az intelligens állatokkal milyen kegyetlenül bánnak el, mielőtt felszolgálnák őket. Mindannyian helytelenítettük ezt a kegyetlenséget, majd a kollégák rendeltek egy-egy adag polipot. Én inkább mást fogyasztottam.

207. oldal, Természet- és környezetvédő tudósok

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

5 hozzászólás
Csancs>!

Durrell szerint „számunkra a világ az, ami az édenkert lehetett Ádám és Éva számára. Ádám és Éva kiűzetett a paradicsomból, de mi saját magunkat űzzük ki a Földről. A különbség csupán annyi, hogy Ádámnak és Évának volt hova menniük. Mi viszont sehova sem mehetünk.”

222. oldal

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Kapcsolódó szócikkek: Édenkert · Föld · Gerald Durrell
Ibanez P>!

Szent Ferenc szerint, mivel a többi élőlényt is ugyanaz az Isten teremtette, mint az embereket, ezért rokonok vagyunk: az állatok és a növények – még a legkisebbek is – fivéreink és nővéreink.

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Kapcsolódó szócikkek: Assisi Szent Ferenc
Csancs>!

Sajnos még ma is érvényes Denis Hayes akkori kijelentése: „A kasszában csilingelő pénz mindig elnyomja az eljövendő nemzedékek hangját.”

30. oldal

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Kapcsolódó szócikkek: Denis Hayes · pénz
Coralie>!

A „zöld” ügyek ma már mindenkire tartoznak. Az emberiség, a többi élőlény és a természet sorsára semmiképpen sem lehet úgy tekinteni, mint amiért csak egy megszállottakból álló, szűk kisebbség aggódik: ez minden értelmes ember közös felelőssége.

4. oldal

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Ibanez P>!

… mindenki tehet valamit, és mindenkinek meg is kell tennie azt, amire lehetősége van. A jó szándékú emberek cselekedetei, legyenek bármilyen aprók is, összeadódnak, és együttesen képesek lesznek sokkal szebbé tenni világunkat.

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

lenne P>!

Az ökológiai lábnyom mérete környezettudatos magatartással hatékonyan csökkenthető. Az energiatakarékosság, a fölösleges kütyük vásárlásának elkerülése, az autóhasználat csökkentése nemcsak a környezetet kíméli, de hozzájárul az erőforrások igazságosabb eloszlásához. A nyersanyagok és az energia pocsékolása lopás a harmadik világ éhezőitől, az utánunk jövő emberektől és a sok millió egyéb fajtól.

209. oldal, Az ökológiai lábnyom, Természet- és környezetvédő tudosók

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Attila_Saw>!

Az egyenlőség nem feltétlenül jelent azonos jogokat. Például a felnőttkorba lépést megelőzően a fiatalok nem rendelkeznek szavazati joggal, ettől azonban még nem alacsonyabb rendűek. Egy kutyának vagy egy csimpánznak szintén nincs választójoga, de ez nem jelenti azt, hogy alacsonyabb rendűek lennének. Az egyenlőség tehát nem azt jelenti, hogy a tulajdonságaink vagy a jogaink teljesen azonosak. Az egyenlőség arra vonatkozik, hogy hogyan kell másokkal bánnunk. Az egyenlőség megkívánja, hogy egyenlő mértékben vegyük figyelembe minden ember és minden állat szenvedését és boldogságát.

120. oldal, Az állatok szószólói: Peter Singer, Richard Ryder és Tom Regan (Cser, 2016)

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Kapcsolódó szócikkek: egyenlőség
Attila_Saw>!

Valójában a gazdaság növekedése egy idő után már több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Ettől a ponttól kezdve a gazdasági növekedés a szó szoros értelmében gazdaságtalanná válik.

91. oldal, Az ökológiai ökonómia úttörői (CSER, 2016)

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig

Kapcsolódó szócikkek: gazdaság
Ibanez P>!

… az emberek képesek más élőlényekkel együtt érezni. Ez a képességünk kikerülhetetlen erkölcsi kötelességeket ró mindannyiunkra: nem árthatunk a több lénynek.

Erdős László: Zöld hősök Assisi Szent Ferenctől Arnold Schwarzeneggerig


Hasonló könyvek címkék alapján

William McDonough – Michael Braungart: Bölcsőtől bölcsőig
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!
Robert Macfarlane: Lennvilág
Antal Z. László: Klímaparadoxonok
Jostein Gaarder: Anna világa
Takács-Sánta András (szerk.): Építőkockák egy új világhoz
Takács-Sánta András: A közlegelők komédiája
Schmidt Egon: Madárvédelem a ház körül
Rachel Carson: Néma tavasz
Bea Johnson: Zero waste otthon