Rajkó 6 csillagozás

Erdős István: Rajkó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Erdős István varázslatos hangulatú történetében egy tizenkét éves fiú szemszögéből ismerünk meg egy szabad, szegény, de saját törvényeit komolyan vevő világot, és egy ezzel szemben álló kényelmesebb, de túlszabályozott társadalmat.
A múlt század húszas éveiben haramiák támadnak meg egy nemesi családot valahol a havasokban. Csak a gyerek menekül meg, akit vándorzenész cigányok fogadnak maguk közé. A szülei elvesztése miatt megnémult Fiú napról napra szereti meg a kalandos életet és az új „családját”, ahová szavak segítsége nélkül kell beilleszkednie.Vannak, akik nagy szeretettel fogadják, de nem mindenki örül egy újabb éhes pulyának. A karavánt csendőrök üldözik, mert vezetőjük, Suhajda hadnagy úgy véli, ők a bűnösök a Fiú szüleinek halálában. A cigányok életének legfőbb örömforrása a zene, így a Fiút is hamarosan elkezdik hegedülni tanítani, aki a zenélés révén igaz barátokra talál.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2014
168 oldal · ISBN: 9786155441387 · Illusztrálta: Tasnádi József

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Uzsonna
Erdős István: Rajkó

Egy kalandos, romantikus történetet vártam a fülszöveg alapján és boldogan vetettem bele magam a könyvbe. A kaland megvolt, a romantika megvolt, cigányokról sokat megtudtam, sok cigány kifejezést is megtanulhattam.
Csak egyvalami zavart, nem varázsolt el. Zavart, hogy miért kell annyira feltagolni rövid fejezetekre a történetet, megtörte a történet ívét. Voltak a túl fekete és túl fehér szereplők, ez is zavaró volt számomra. És voltak számomra hihetetlen dolgok is: a 20-as években a havasokban autós üldözés folyik, és a városokban már nem is jártak lovaskocsik???…
Zavart, hogy néha nem is lehetett tudni, hogy Erdély mely részén történnek az események, aztán egy az események szempontjából jelentéktelen falunak említik a nevét.
A megélhetési bűnözés magyarázatát pedig nem tudom elfogadni és elbagatellizálni. (Ha hóvégére elfogy a fizetésem, nem megyek el „beszerző útra”, mert másnak úgyis több van, mint kéne…)
Sajnálom, hogy nem tudom teljes szívből dicsérni ezt a jó kezdeményezést.

2 hozzászólás
>!
petrichor
Erdős István: Rajkó

Olvasási verseny miatt olvastam el.
A könyv egy különleges témát dolgoz fel, ráadásul nem is felnőttek, hanem gyerekek számára. Egyedi, mégis élvezhető. A rövidebb fejezetekkel úgy gondolom, a szerző valamilyen hatást akart elérni, de ez nem mindig sikerült.

4 hozzászólás
>!
Szilvia_Varga_Fogarasi
Erdős István: Rajkó

Igazából nem volt rossz. Kalandos, emberi, szép történet. Könnyed olvasmány. A szereplők szerintem néha túl komplexen fogalmaznak, ami elirodalmiasítja az élő beszédet.

Ez meg nem a szerző dolga: a cigány kifejezéseket nem értem, miért kellett mindenhol dőlt betűvel szedni. Halló, szerkesztők, a dőlt betű is kiemelést, hangsúlyozást jelent, és elég zavaró, amikor a szó ki van emelve egy amúgy teljesen hangsúlytalan ponton.

>!
Petra0913
Erdős István: Rajkó

Kissé felemás érzéseim vannak a kötettel kapcsolatban.
Kellemes, de nem kifejezetten lebilincselő stílus, fordulatos, mégis néhol ellaposodó cselekményszál, és kissé egysíkú karakterek. A cigány kultúráról egy-két érdekességet megtudtam, de nem volt annyira kidomborítva, amennyire lehetett volna. Összességében nem rossz könyv, de nem különösebben kötött le. Talán az is a hibája, hogy a tanulságot lebutítva, szájbarágósan és közben mégsem megmondva próbálja átadni, amiből fura kutyulmány lett. A vége kicsit kurta-furcsa lett, ezt betudom annak, hogy a gerinc tanulsága szerint ez első rész.
Kedvenc részeim spoiler, jókat mosolyogtam rajta. Illetve a spoiler is szerettem, nagyon bájos volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
J. Goldenlane: Napnak fénye
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Spirit Bliss: A múlt árnyai
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Nyulász Péter: Ciprián
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda