Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években a széles nyilvánosság előtt is ismertté vált. A könyv első részében a dietetikus szerző foglalja össze az étrendváltoztatás lényegi pontjait, melyek az inzulinrezisztenciában követendők. Idézet a dietetikus bevezetőjéből: "Szénhidrátanyagcsere-zavar, prediabétesz, cukorbetegség, diéta. Ezeket a szavakat hallva a páciensek szeme előtt egy lemondásokkal, tiltásokkal, korlátozásokkal teli, méréssel, számolással járó, a szabad választásukat, „mozgásukat” szűkítő étrend képe jelenik meg. Hosszú évek tapasztalata alapján mondhatom, hogy ez nem így van. A kezdeti megtorpanás, nehézség után egy új világ tárul fel, az egész étrend sokkal változatosabb, színesebb, gazdagabb, ízletesebb és az egészséges táplálkozáshoz nagyon közel álló lesz. Ebben segít ez a könyv." A könyv második részében az orvos szerző bemutatja a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, a hormonális rendszerek egymásra kifejtett hatásait. Segít megérteni az… (tovább)
Inzulinrezisztencia 11 csillagozás
Most olvassa 3
Várólistára tette 7
Kívánságlistára tette 6
Kiemelt értékelések
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
Nagyon hasznos könyv. Sokat segített, hogy megértsem az inzulinrezisztenciát, a betegséget, és a diétát is. A könyv első felében ajánlásokat találunk, hogyan is alakítsuk ki a megfelelő étrendet, a második részben pedig megtudhatjuk milyen tüneteket okoz a betegség pontosan. Aztán találunk néhány nagyszerű receptet és további könyvajánlásokat, szakirodalmat, diétás könyveket, továbbá egy szójegyzéket is. Ajánlom mindazoknak, akiknek van cukorbeteg hozzátartozójuk, szerintem sokat segíthet. :)
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
Sajnos érintett vagyok. Jó összefoglalót kaptam a könyvben a miértekről. Minden érthető, világos, pont annyira szakmai ami még laikusmak is befogadható.. A receptek szuperek, sokat ki fogok próbálni közülük.
IR-eseknek nagyon ajánlom.
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
Átfogónak átfogó, de alaposnak nem mondanám. Nem tér ki például részletesen sem a prolaktinra és annak működésére (például arra, hogy stresszhormon, amely tulajdonsága kevéssé ismert), és ugyan a mio-inozitolra egy oldalnyit kitér, de például a rezveratrol és az alfa-liponsav hatásmechanizmusaira nem (bár legalább megemlíti). Ez utóbbi kettő azért lenne érdekes, mert a megszokott inzulinrezisztencia bogyó-koktélban egyik sem szerepel, míg a szerepük alapján akár hasznosak is lehetnek (eleddig a szakorvosoktól csak annyit hallottam ezekről, hogy ártani nem árt, de egyikőjük sem kérte/ajánlotta, hogy szedjem).
Amit szeretnék kiemelni: kiváló tükröt tart arról, hogy hogyan áll ma (2021-es kiadvány) az orvostudomány az inzulinrezisztenciával. Erre tényleg jó ez a könyvecske, és egy általános képet is ad erről a nem kis kihívásról, ha az ember ezzel együtt élni kényszerül, de csodákat nem tartogat. Arról pedig nem tehet a szerző, hogy a sejtek újraérzékenyítésében mindössze a mio-inozitol kap szerepet a jelenlegi kezelési nomenklatúrában, az összes többi táplálékkiegészítő és gyógyszer az inzulinelválasztás, és -ív kiegyensúlyozását szolgálja. Nekem az a kép rajzolódik ki így két év után, hogy egyelőre a kutatások is inkább erre irányulnak, semmint a probléma megoldására. (Evvan.)
Amiért nem adok rá négy pontot, az az, hogy az érdemi részről, úgymint kezelés, alig esik szó ahhoz képest, mi mindenről tájékoztat, például oldalakon keresztül taglalja, milyen jó kis szövődményei vannak, és milyen királyul rosszabbodhat a helyzet. Az étrenddel kapcsolatban pedig sajnos itt is megjelenik az a hintés, hogy nem jár nagy lemondásokkal, kis változtatásokkal pedig majd ugyanolyan jó lesz. Ez sajnos nem így van. Véleményem szerint ezt pedig nyíltan vállalnia kellene a dietetikus szakmának. Igenis kompromisszumokra kell jutni, ami lemondással jár (különben konszenzusról beszélnénk). És a változtatott recept nem fogja ugyanazt eredményezni, mint ami az eredeti étel volt vala. (De nem is kell, hogy ugyanolyan legyen, ám erről meg nem esik szó.) Ahogy arról sem, hogy ez a lemondás megugorható, tanulható, és átkeretezhető. Utóbbi pedig azért lenne fontos szerintem, hogy sóvárgás helyett a fókusz átkerülhessen arra, amit viszont élvezhetünk. Mert hogy van ilyen, nem is kevés. (Arról szerencsére esik említés, hogy az adagok belövése küzdelmes az elején, de bele lehet jönni, és valóban.)
Summa summarum, annak ellenére, hogy fiatal diagnózisról van szó, 2021-ben egy alaposabb ismertető dívott volna, szerintem, nagyobb fókusszal arra, mi mivel van összefüggésben, és/vagy hogyan hatnak egymásra, hogyan és mint kezelhető, mi az, ami mondjuk kísérleti fázisban van, mi várható a kutatásokkal kapcsolatban, csak valahogy az az érzésem, hogy a kiadónak nem ez volt a terve. De legalább magyar nyelven is van már egy ilyen összefoglaló, és ez is valami.
Népszerű idézetek
A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként tejsavbaktériumok – általában a Lactobacillus-, a Streptococcus- és a Bifidobacterium-csoportok tagjai), amelyek nagy arányban képesek túlélni a tápcsatorna hatásait, így szabad utat kapnak a kibontakozásra, megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe, jótékony hatást gyakorolnak .
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
A szénhidrátanyagcsere-zavar kezelésének négy pillére van: az orvosi, a táplálkozási (dietetikus által vezetett), a mozgási és a lelki.
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
Az élelmi rostok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, az egyik legfontosabb az inzulinrezisztencia szempontjából, hogy lassítják az élelmiszerekben jelen lévő cukrok, szénhidrátok felszívódását, így segítenek az optimális vércukorgörbe elérésében, a normál vércukorszint kialakításában .
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
A testsúly növekedésével az inzulinérzékenység csökken, inzulinrezisztencia jelenik meg, mely ugyanúgy viselkedik, mint a klasszikus inzulinrezisztencia, tehát magasabb éhgyomri inzulinszint jellemzi (magasabb a HOMA-index), és az inzulinszekréció második hullámának jelentős megnyúlása látható . Ez a vércukor-szabályozás labilitását tovább fokozza .
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
Ma már tudjuk, hogy a magas inzulinszinttel összefüggő petefészekfunkció-eltérések a női meddőség leggyakoribb okai.
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
Inzulinrezisztencia esetén a cél az életmód olyan tartós megváltoztatása, mellyel a kezdeti, esetlegesen gyógyszeres kezelést igénylő eltérések rendezhetők, és a gyógyszeres kezelés elhagyhatóvá válik!
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
A kezelőorvos, dietetikus, páciens hármasa és együttműködése következtében jelentős javulások érhetők el az egészségi állapotban .
Erdélyi-Sipos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia 90% Diéta és kezelés
Hasonló könyvek címkék alapján
- Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg 87% ·
Összehasonlítás - Winkler Gábor – Hosszúfalusi Nóra – Baranyi Éva: Inzulinterápia felnőttkori diabetes mellitusban ·
Összehasonlítás - Magyar Imre: Diabetes mellitus ·
Összehasonlítás - Baranyi Éva – Winkler Gábor: Cukorbetegség ·
Összehasonlítás - Máté Gábor: A test lázadása 93% ·
Összehasonlítás - Gárdos Péter: Semmelweis Ignác rövid boldogsága 92% ·
Összehasonlítás - Gáti István – Egyed Jenő: A nő orvosi szemmel ·
Összehasonlítás - Németh András: 79 nap remény ·
Összehasonlítás - Gaálné Póda Bernadette – Zajkás Gábor: Epebetegek diétáskönyve ·
Összehasonlítás - Bálint Mihály: Az orvos, a betege és a betegség ·
Összehasonlítás