Változó ​idők 4 csillagozás

Erdei Zsuzsanna: Változó idők

A történet az 1800-as években kezdődik, ahol egy tehetős család életét mutatja be a szerző. A főhősnő rossz döntést hoz a házasságát illetően, ezért tragédiák sorozata éri, nemcsak őt, hanem a leszármazottait is. A történelem ismétli önmagát: gyermek, unoka, dédunoka őseik nyomdokában járnak. Az idők változnak, de az emberi természet nem. Ahogy haladunk előre időben több generáción át, a korszakok aktuális kérdései, problémái mindannyiuk életében felbukkannak. Hogy ki hogyan éli meg és hogyan boldogul a változó időkben, arra választ talál az olvasó ebben az érdekes történetben. Amellett, hogy a szereplőkért izgulhatnak, az aktuális kor egyes epizódjait is korhűen mutatja be az író.

>!
EkönyvBazár, Isaszeg, 2018
140 oldal · ISBN: 9786158099400

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P
Erdei Zsuzsanna: Változó idők

Remek könyv volt, nagyon tetszett, egy kisregény, egy nagy regény tartalmával. Igazán érett munka, gratulálok az írónőnek és köszönöm az élményt. Szinte hihetetlen, hogy első könyve az írónőnek, de persze, aki tehetséges, az elsőre is tehetséges. Remélem lapul még a tarsolyában egy-két készülőben lévő további regény.

A könyv beszippantott és ahogy haladt a történet, egyre ismerősebb lett számomra, különösen az 1950-es évektől kezdve, mert akkor már én is éltem.
Hajnali fél 3-kor kellett magamra parancsolni, hogy ideje aludni térni és meg kell hagynom a folytatást mára.

Női sorsokat kísérhettem figyelemmel az 1800-as évek végétől 1996-ig, és persze a hozzájuk tartozó férfiakét is. Az asszonyok, leányok sorsa hol boldogtalanságban, időnként megelégedettségben telt, miközben alkalmazkodniuk kellett a változó társadalmi viszonyokhoz is.

A férfiak egy része igazi jellemtelen, dzsentri felfogású lévén, csak a munka nélküli meggazdagodást tartotta szem előtt, ahogy sikerült benősülni a mások által létrehozott gazdagságba, igen rövid időn belül, el is herdálták azt, tönkretéve az egész családjukat. Hiába, amit az ember nem a saját erejéből hoz létre, azt nem is becsüli sokra.

Persze voltak rendes férfiak is a történetben, de hozzájuk tényleg nem volt kegyes az sors, a családi titkok csapdája miatt, nekik is le kellett mondaniuk a boldogságról.
E családi titkok, időről időre megismételték önmagukat, boldogtalanságot okozva a következő generációk fiataljainak.

A történet nagy léptékben haladt végig egy család több, mint 100 évén, hatalmas változásokat hozva mindenki számára. Nagyon életszagú volt, nem rózsaszín lányregény, olyan volt, ami bármelyikünkkel megtörténhetett volna és talán sokunkkal így is volt.

Azért még szót ejtenék a borítóról, amit nagyon szépnek és vonzónak tartok. Igazán szépet választottak hozzá és remek elgondolás volt az óraszerkezet a kúria felett, ami jelképezte a történetet.

>!
Klaudia_Fényes
Erdei Zsuzsanna: Változó idők

Ahhoz képest, hogy elsőkönyves írónő egészen jó, összeszedet, nem sablon történetét írt. Személy szerint imádom a történelmi könyveket. Mindig is kíváncsi voltam, h éltek ezekben a korkban az emberek. Ezért fontosnak tartom az ilyen konyveknél a le írást külsösegékről,hogy minél jobban bele tudjam élni magam az adott korba. Írónő ezt gyönyörűen megfogalmazva írta le. :) szóval összeségeben jól felépített megírt könyv.
Gratulálok, várom az írónő következő könyvét.

>!
Anett_Vajda
Erdei Zsuzsanna: Változó idők

Kellemes csalódás! Remélem jelenik meg még könyve az írónőnek!


Népszerű idézetek

>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P

A férfinak fogalma sem volt, hogy Galamb Mihálynak pont ugyanez járt a fejében, mielőtt felépítette feleségének a házat. Mindenből a legjobb, a legkiválóbb. Ahova most a cigarettacsikket dobta, ott született az unokája és ott halt meg a kisfiú is, akin az orvosok nem tudtak segíteni. Itt volt boldog Ilona, Zoltán, Péter, itt voltak a legszebb estélyek a városban, és a legnagyobb tragédiák is. De ez kit érdekelt? Valószínűleg az új lakóknak is meglesz a saját életük, a boldogságuk és tragédiájuk.

139. oldal

>!
EkönyvBazár_Kiadó U

1875. január 4.-ét írtunk. A bábaasszony már a kezét mosta a szobába készített lavórban és közben ellátta tanácsokkal a körülötte forgolódó cselédlányt. A fiatalasszony elbóbiskolt, de rá is fért a pihenés, hiszen majd egy napot vajúdott. Az első szülése volt a törékeny teremtésnek, és volt olyan pillanat, mikor a bába már-már azt hitte nem éli túl. Szerencsére nem így történt, kislánya már tisztán feküdt mellette a jó hírű asztalos által készített bölcsőben.

>!
EkönyvBazár_Kiadó U

– Tudom, hogy ez nem a legkellemesebb része, de meglátja, majd megszokja. Az édesanyám nyolc gyereket nevelt fel, és mind egészségesek! Mindegyik anyatejen élt és sokat mozgott a friss levegőn. Majd meglátja az asszonyom, hogy ebből a kis tündérből micsoda kis királykisasszony lesz! – Erzsi önkéntelenül nevetni kezdett a lány derűs viselkedésén, még a fájdalmáról is elfeledkezett, pedig a szüléstől sajogott mindene, alig tudott mozogni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Janka: Emma évszázada
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Vladimír Neff: Érdekházasság
Jókai Mór: Egy magyar nábob
Szabó Magda: Régimódi történet
Szomolai Tibor: Felvidéki saga
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Kodolányi János: Boldog békeidők
Shan Sa: A gójátékos