Hajvédők 10 csillagozás

Ephraim Kishon: Hajvédők

Kishont ​Ferenc a háború végén nekilátott feljegyezni a hajvédő mozgalom krónikáját, és már Ephraim Kishonként zárta le a kéziratot: valahol Európában. A kopaszkérdés e mély értelmű tárgyalásának természetesen van köze az 1938 utáni évek magyarországi eseményeihez. Mégis elmondható, hogy akár a híres filmben, valahol Európában történnek a dolgok, mi több, valahol a világban. A kopaszkérdés nem – csak – a közép- és kelet-európai zsidókérdés parafrázisa, hanem az indonéziai kínaikérdésé, az angol gyarmatbirodalmi hindukérdésé, a szerbiai bosnyákkérdésé, a boszniai horvátkérdésé, a törökországi örménykérdésé és a görögországi törökkérdésé, a közép-afrikai hutukérdésé és tutszikérdésé és így tovább. Minden pontján a világnak akad olyan nemzeti, vallási vagy akár szőrzetbeli kisebbség, akinek üldözése révén egy csoport pénzhez és hatalomhoz juthat, és a mozgalomtól a pogromig vezető fejlődésmenet igencsak hasonlít egymásra. Kishont Ferenc könyve tehát csöppet sem vicc, hanem éppolyan… (tovább)

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
222 oldal · ISBN: 9635485840

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

M_Lívia>!
Ephraim Kishon: Hajvédők

Pazar egy regény. Halálosan komoly téma, halálosan komolyan és mégis teli humorral. Utánozhatatlan. Olvastam már mást is Kishontól, de ez nyűgözött le a legjobban. Aki még nem olvasta, tegye meg!

pupalibera>!
Ephraim Kishon: Hajvédők

Zseniális paródia a fasizmus kialakulásáról…

saxo>!
Ephraim Kishon: Hajvédők

Nagyon jó szatíra. Sajnos minden korban és helyen aktuális.


Népszerű idézetek

Jezi>!

Eddigi létezésem folyamán még alig volt dolgom bírósággal, pláne bűnügyivel. Óvatosan intéztem ügyleteimet, a Törvény teljes szigora mindig mellém sújtott. Egyetlenegyszer voltam két napig vizsgálati fogságban, talán nyolc éve, de akkor is igazságtalanul, mert még idejében visszavittem a kerékpárt.

Jezi>!

Pepi erre olyasvalamit mondott, amit nem írhatok le, de igen súlyosan érintett anyai ágon. Nem hagytam annyiban a dolgot, és alaposan megfeleltem a korrupt disznónak. Megfenyegettem, hogyha nem adja át a gorilláját, akkor én úgy verem őt agyon, mint a mákonyi cigány az ispán szamarát. Erre a barátom megenyhült, és csakhamar megegyeztünk, hogy Jenő felváltva fog bennünket fedezni, hetenként négyszer engem, háromszor Pepit, de nem sorrendben, nehogy egy estleges gyáva, kopasz merénylő a dolgot ki tudja előre számítani.

Jezi>!

Én a magam részéről nosztalgikusan a kis Szúkints nagyközséget választottam egyéni kerületem központjának, mert itt születtem, és itt éltem egészen hétéves koromig, amikor is a község tehéncsordáját eladtam a tanítónőnek az óvodában, és ezért eltanácsoltak a faluból.

Jezi>!

Tizennégy éves koromban ugyanis arra a téves meggyőződésre jutottam, hogy csakis iskolázott, művelt embernek van helye a társadalomban, és ez okból szilárdan elhatároztam, hogy kilopom a vizsgatételeket a polgári iskola széfjéből. Szerencsére a mellettem ülő diák, bizonyos Freiwirth Bandi édesapja foglalkozására nézve betörő volt, és gyorstalpaló kurzust tartott a számomra, azzal a feltétellel, hogy az elemelt tételeket osztályismétlésre utalt fiacskája rendelkezésére bocsátom. Ennek semmi akadálya nem volt, és mindketten ragyogóan vizsgáztunk. Bandi ma egyetemi magántanár, én meg államtitkár vagyok, mint már említettem.

Jezi>!

Úgy surrantam be, mint a tokányi ispán a lovardába.


Hasonló könyvek címkék alapján

Uri Orlev: Sziget a romok között
Ámosz Oz: Szeretetről, sötétségről
Meir Shalev: Orosz románc
Meir Shalev: Négy lakoma
A. B. Jehosua: A személyzetis küldetése
A. B. Jehosua: Az ötödik évszak
Dorit Rabinjan: Lakodalmaink
David Grossman: Oroszlánméz
A. B. Yehoshua: Apáról fiúra
Ámosz Oz: Fekete doboz