Kishont Ferenc a háború végén nekilátott feljegyezni a hajvédő mozgalom krónikáját, és már Ephraim Kishonként zárta le a kéziratot: valahol Európában. A kopaszkérdés e mély értelmű tárgyalásának természetesen van köze az 1938 utáni évek magyarországi eseményeihez. Mégis elmondható, hogy akár a híres filmben, valahol Európában történnek a dolgok, mi több, valahol a világban. A kopaszkérdés nem – csak – a közép- és kelet-európai zsidókérdés parafrázisa, hanem az indonéziai kínaikérdésé, az angol gyarmatbirodalmi hindukérdésé, a szerbiai bosnyákkérdésé, a boszniai horvátkérdésé, a törökországi örménykérdésé és a görögországi törökkérdésé, a közép-afrikai hutukérdésé és tutszikérdésé és így tovább. Minden pontján a világnak akad olyan nemzeti, vallási vagy akár szőrzetbeli kisebbség, akinek üldözése révén egy csoport pénzhez és hatalomhoz juthat, és a mozgalomtól a pogromig vezető fejlődésmenet igencsak hasonlít egymásra. Kishont Ferenc könyve tehát csöppet sem vicc, hanem éppolyan… (tovább)
Hajvédők 10 csillagozás

Eddigi létezésem folyamán még alig volt dolgom bírósággal, pláne bűnügyivel. Óvatosan intéztem ügyleteimet, a Törvény teljes szigora mindig mellém sújtott. Egyetlenegyszer voltam két napig vizsgálati fogságban, talán nyolc éve, de akkor is igazságtalanul, mert még idejében visszavittem a kerékpárt.

Pepi erre olyasvalamit mondott, amit nem írhatok le, de igen súlyosan érintett anyai ágon. Nem hagytam annyiban a dolgot, és alaposan megfeleltem a korrupt disznónak. Megfenyegettem, hogyha nem adja át a gorilláját, akkor én úgy verem őt agyon, mint a mákonyi cigány az ispán szamarát. Erre a barátom megenyhült, és csakhamar megegyeztünk, hogy Jenő felváltva fog bennünket fedezni, hetenként négyszer engem, háromszor Pepit, de nem sorrendben, nehogy egy estleges gyáva, kopasz merénylő a dolgot ki tudja előre számítani.

Tizennégy éves koromban ugyanis arra a téves meggyőződésre jutottam, hogy csakis iskolázott, művelt embernek van helye a társadalomban, és ez okból szilárdan elhatároztam, hogy kilopom a vizsgatételeket a polgári iskola széfjéből. Szerencsére a mellettem ülő diák, bizonyos Freiwirth Bandi édesapja foglalkozására nézve betörő volt, és gyorstalpaló kurzust tartott a számomra, azzal a feltétellel, hogy az elemelt tételeket osztályismétlésre utalt fiacskája rendelkezésére bocsátom. Ennek semmi akadálya nem volt, és mindketten ragyogóan vizsgáztunk. Bandi ma egyetemi magántanár, én meg államtitkár vagyok, mint már említettem.