Modigliani 1 csillagozás

Eperjessy László (szerk.): Modigliani

Folytatódik a Ventus Libro kiadó Híres festők sorozata. Négy festő (Bosch, Modigliani, Turner, Whistler), akinek életművét, művészi fejlődését egy- egy kötetben, sok ismert és kevésbé ismert festmény színes fotójával illusztrálva mutatja be.

>!
Ventus Libro, Budapest, 2005
80 oldal · ISBN: 9639546542 · Fordította: Danka Sándor

Enciklopédia 5

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kívánságlistára tette 3


Népszerű idézetek

>!
latinta SP

Modiglianit barátai „Modi”-nak szólították. Ez a becenév kétségkívül szójáték, rímel a peintre maudit ('átkozott festő') kifejezésre. Azt vallotta, hogy a művésznek a közönséges emberektől eltérő igényei és vágyai vannak, ennek következtében tetteinek is más elbírálás alá kell esniük. Ez az elmélet Friedrich Nietzsche (1844-1900), Charles Baudelaire (1821-1867) és Gabriele D'Annunzio (1863-1938) műveinek hatására született meg benne. Modigliani kicsapongó életet élt, számos szeretőt tartott, sok alkoholt és kábítószert fogyasztott, időről időre azonban visszatért Olaszországba, hogy meglátogassa családját, és megpróbálja helyreállítani megtépázott egészségét.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Baudelaire · Friedrich Nietzsche · Gabriele d'Annunzio
>!
latinta SP

Más avantgárd művészekkel ellentétben leginkább arcképeket, főleg valószerűtlenül hosszúkás arcú, melankolikus portékat festett, valamint aktokat, amelyekből kecses szépség és megkapó erotika árad.

5. oldal

>!
latinta SP

Modigliani a Bateau-Lavoir ('Mosoda-hajó') ismert alakja volt. Ez a híres épület adott otthont több művész, közöttük Picasso műtermének is. Tréfás elnevezését valószínűleg a bohém írónak, Picasso és Modigliani barátjának, Max Jacobnak (1876-1944) köszönheti.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pablo Picasso
>!
latinta SP

Picasso még a Bateau-Lavoir-beli tartózkodása alatt festette Az avignoni kisasszonyokat (1907). Az utcalányokat ábrázoló, a hagyományokkal több szempontból is gyökeresen szakító kép a kubizmus első jelentős alkotása.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pablo Picasso
>!
latinta SP

Amedeo Modigliani Olaszországban született 1884-ben, zsidó kiskereskedő-családban, és Párizsban halt meg 35 éves korában.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Párizs
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Claudio Pescio (szerk.): Leonardo
Czére Andrea: Giandomenico Tiepolo
Denys Chevalier: Picasso kék és rózsaszín korszaka
Kárai Petra (szerk.): Depero, a futurista
Nagy Mézes Rita (szerk.): Chagall
Lionel Richard: Az expresszionizmus enciklopédiája
Heinrich Lützeler: Absztrakt festészet
Borus Judit – Kardos Eszter (szerk.): Modigliani
Szabadi Judit: Hagyomány és korszerűség
Hegyi Lóránd: Avantgarde és transzavantgarde