A ​nagy per 13 csillagozás

mely ezer éve folyik s még sincs vége
Eötvös Károly: A nagy per Eötvös Károly: A nagy per Eötvös Károly: A nagy per

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​81. Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a M-érték Kiadó Eötvös Károly A nagy per, amely ezer éve folyik, s mégsincs vége című történeti munkáját a híres-hírhedt tiszaeszlári vérvád perről, amelyet a mai kor olvasójának Simoncsics Péter professzor – aki egyébként szerkesztője is a könyvnek – segít befogadni tudós, de élvezetesen közérthető tanulmányában.
Tiszaeszláron 1882. április 1-én eltűnt egy 14 éves szolgálóleány, Solymosi Eszter. Egy faluban, ahol szinte mindenki ismeri egymást és ritkán történnek egetverő dolgok, ez bizony nagy hír, megmozgatja kicsinyek és nagyok fantáziáját. A helybéli zsidó hitközség metszőjének alig ötéves kisfia és a falusi bíró szomszédban lakó húga 12 éves leányának és pajtásainak gyermeki fantáziálásából kapott lábra a hír, hogy a Peszach-ünnepére készülődő zsidók vették vérét Solymosi Eszternek. A valóságmagva ennek a borzasztó vádnak annyi, hogy a kisfiú látta, amint hetekkel korábban elhalt csecsemőhúgának testét szülei megmosták, mielőtt… (tovább)

>!
M-érték, Budapest, 2010
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639889781
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1968
916 oldal
>!
Révai, Budapest, 1905
990 oldal

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Bazil P
Eötvös Károly: A nagy per

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

Nagy per.
Nagy író. Nagy könyv. Nagy kedvenc.
Röviden ennyi.
De, hogy elejét vegyem a kedves molyok zsörtölődésének, hogy csak ennyire futotta, kicsit hosszabban:
Ha valami hagyományosra vágysz, valami régire, valamire, ami azért nincs annyira a köztudatban, és ha – teszem azt – kedvenced Mikszáth Kálmántól a Különös házasság, vagy Jókait sem dobod unottan a sutba, ne válogass tovább, megtaláltad a neked valót.*
Szóval többször is eszembe jutottak fenti szerzőktől némely könyvek, de míg ezek a művek nagyrészt a fantáziát veszik segítségül történeteik kerekítésében, addig itt csak a színtiszta való, a teljes és csorbítatlan eredeti történet került a papírra.
Azért is ilyen hátborzongató. Hisz minden, – MINDEZ – megtörtént 1882 Magyarországán.
Abban az évben, április elsején egy tizennégy éves cselédlányka, Solymosi Eszter elindult Tiszaeszlár egyik végéből a másikba, föstékért, el is jutott a boltoshoz, meg is vette a megvenni valókat, elindult visszafelé, találkozott ezzel-azzal, elbeszélgetett többekkel, aztán egyszer csak elnyelte a föld. Soha többé nem látták élve.
Édesanyja futott fűhöz-fához, kereste égen-földön, sehol sem találta. Míg beszédbe elegyedett egyik zsidó szomszéddal, aki – a szerencsétlenje – megemlítette, hogy volt már íly eset máshol is, már a zsidókat kezdték gyanúsítani, de aztán egyszer csak előkerült az eltűnt.
Ez volt a szikra, ami kipattant, és elharapódzott a tűz. Hirtelen fellobbant, és el se tudták oltani jó sokáig.
A falu zsidó lakói azon a napon különös szertartásokat végeztek, bizonyos metszők is érkeztek a faluba hárman is, ott volt egy koldus vándorzsidó is, meg ott volt az évezredes babona is: a keresztények azt suttogták, hogy a zsidók metszették el a lányka nyakát, mert kellett a szűzlány vére a húsvéti pászkába. Ők a tettesek! A zsidók! És készen is volt a vérvád!
Innentől kezdve mindenki megbolondult. Először a falu, aztán a járás, aztán a megye, aztán az egész ország. Meg Európa is, meg a világ is idővel, mivel világszerte izgatottan tárgyalta az ügyet a sajtó. Tombolt az antiszemitizmus, tombolt a zsidógyűlölet, tort ült a butaság, a megszédített, a tudatlan, babonás nép elégtételre vágyott!
Volt itt minden: spoiler
Ekkor lépett színre a könyv írója. Ügyvéd, politikus, korának elismert embere, aki később – szerencsénkre – íróvá is vált.
És itt jön a lényeg. Fenti történetet oly stílusban adja elő, hogy többször beleborzongtam ebbe a jóságba, oly nyugodt és megfontolt ütemben ismerjük meg az eseményeket, tiszta, világos beszédével, régies szófordulataival, az élőbeszéd kiszólásait, pongyolaságait követő, anekdotázó stílusával, logikai következtetéseivel elvarázsolt, nincs is rá szó, mennyire tetszett.
Megkapjuk a teljes történetet, kitekintésekkel a korra, a falusi nép életére, a zsidókra, a vallások közti különbségekre, a tutajosok mindennapjaira, egyáltalán: az 1880-as évek Magyarországára.
Nem akarom elhallgatni: vannak azért szerkesztésbeli hiányosságok, aránytalanságok is elő-előfordulnak, a könyv végi iratanyag ismertetés talán már kissé sok is, de én nem tudom ezt felróni az írónak, úgy jó az egész, ahogy van.
Nagy szerencse, hogy volt ez az ember, volt, aki vállalta a védelmet, volt, aki eloltotta a tüzet. És tudom, hogy a moly nem arra való, de politikai áthallások azért vannak, zsidógyűlölet, migránsgyűlölet ma is van, igazán jöhetne már ma is egy ilyen tűzoltó!
Szóval nagy könyv, új kedvencet avattam. Jó szívvel ajánlom klasszikus irodalmunk kedvelőinek.

* Ritka, ínyenceknek való kincs, jól meg is kérik az árát, már jó ideje kinéztem magamnak, csak eddig eltántorított a régi kiadás ára, aztán egyszer csak nagy örömmel vettem észre, hogy van ez a 68-as kiadás, jóval olcsóbban, de viszont igényes kivitelben, a Vasárnapi Ujságból származó, korabeli rajzokkal felturbózva, a végén jegyzetekkel ellátva, és egy elemzéssel a korról és az írójáról.
Szóval, akit lázba hoz a történet, szerezze be ezt a kiadást, és hajrá!

>!
Ikarosz
Eötvös Károly: A nagy per

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

Tudom, hogy nagyon közhelyes, de ezt a könyvet középiskolai tananyaggá kellene tenni, szépen végigolvasni és végigbeszélni a nebulókkal, még ha egy teljes évi erkölcstan óraszámát felemészti, akkor is.
Ez az új, „áramvonalazott” kiadás jól olvasható, mégis nagyon hangulatos szöveg. Megmosolyogtam, amikor például nem egy esetben a nyomozást a biblia tíz csapás nyomán csak egyiptomi sötétségnek nevezi a szerző. Megdöbbentő és egyben igen eleven leírása a kollektív ostobaságnak és rosszindulatnak.
A legszomorúbb tanulság számomra az, hogy jó 150 év alatt a magyar nép nem fejlődött semmit. Az egész jogrendszerhez való viszonyulásunk, az ezzel kapcsolatos ismereteink, az előítéletek, a primitív törzsi vérszomj mind velünk él a mai napig.
A tiszaeszlári vérvád még nem is olyan régen parlamenti beszédtéma volt. A bulvársajtó próbált botrányt kelteni, mert elítélteket szabadon bocsátanak a büntetésük letöltésekor. Előre bejelentett ítélethez keresnek gyanúsítottat és bizonyítékot. A mai napig gyűlölet kíséri az fogvatartottak kártérítési igényeit.
Ez is mutatja, hogy nem sikerült túllépni a babonán, a hiedelmen, a hinni akaráson, azon az igyekezeten, ahogy egyszerű emberek okokat keresnek, csak hogy gyűlölhessenek.
És nem sikerült az országnak modern jogállammá, a lakóinak pedig modern polgárokká válniuk.
Olvassátok el!

>!
andóc
Eötvös Károly: A nagy per

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

Ez a könyv kicsit olyan, mint egy patchwork takaró, rengeteg színes darabból áll össze. A fő vonulat a per, illetve a történet, amit a fülszövegben is olvashatunk, de nekem igazán az tetszett, ahogy „hozzávarrja” a különböző, szép anyagokat, Így pl. megismerjük Tiszaeszlárt, a korabeli falut, a zsidó közösséget, a tutajkészítést, a tutajosok életvitelét és még sok mindent a XIX. század végi Magyarországról. A bírói, ügyvédi, ügyészi gyakorlatról is mesél, és arról is, hogy miért elviselhetetlen a tyúkokkal összezárva tölteni egy éjszakát. Az elején az író is küzd a bőséges anyaggal, sokszor előfordul, hogy belekezd egy témába, de lezárja azzal, hogy majd később még bővebben kifejti. Meg is teszi :)
Kifejezetten érdekes és helyenként krimiszerűen izgalmas.

>!
Emerenz
Eötvös Károly: A nagy per

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

Izgalmasabb, mint egy krimi. A helybeliek (tutajosok, falubeliek, értelmiség) leírásában életre kel az akkori kor. Szeretem ezt a régies, ízes, mégis világos és választékos nyelvet. Bárcsak a mai újságírók, értelmiségiek fele ennyire szellemdúsan tudnának írni..

>!
hablaty P
Eötvös Károly: A nagy per

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

Kicsit nehézkes a nyelvezete, ennek ellenére, kötelező olvasmánnyá tenném minden felsőoktatási intézményben. Nem csak a perről szól, hanem a tolerancia hiányáról, az antiszemitizmusról, a hatalommal való visszaélés különböző módozatairól, az emberi tartásról és annak hiányáról. Mindeközben pedig csodálatos korrajzot is fest az 1900-as évek elejére jellemző magyar falusi életről, politikai viszonyokról. A 2011-es év legmeghatározóbb olvasmánya volt számomra.

>!
Biró_Krisztina
Eötvös Károly: A nagy per

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

Ez tipikusan az a mű amiből a kevesebb több lett volna.Szóval ha az író nem engedi annyira"bő lére".Bár nagyon átfogó képet kaptam a XIX.századi társadalom rétegeinek egymáshoz való viszonyáról.Főként az"örökzöld"zsidó-keresztény emberek megítéléséről,egymáshoz való viszonyukról.De az akkori bíróságok,ügyvédek időhúzó taktikáit akár ma is írhatta volna Eötvös.Nekem kicsit gyomorforgató volt a boncolások és a vizihullák+boncolásuk leírása.Aki szereti az ilyen vizihullás,helyszínelős, boncolgatós krimiket azoknak ajánlom,hogy feltétlenül olvassák el!!!

2 hozzászólás
>!
richabi
Eötvös Károly: A nagy per

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

A tiszaeszlári vérvádperről írott évfolyamdolgozatom forrásműve volt a főiskolán. A téma összes többi szakirodalmával együtt ez a könyv lebilincselt, a XIX. századi korai magyar politikai antiszemitizmus eötvösi ábrázolása pedig hozzásegített a későbbi holokauszt mélyebb megértéséhez.


Népszerű idézetek

>!
Ninácska 

A haldoklók nem hazudnak.

247. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska 

Mentségem teljes.

258. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska 

Mert vallomása nem pusztán betanított vallomás volt.

305. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska 

Majd úgy jársz, hogy aki másnak vermet ás, maga esik bele.

451. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska 

Az élethez tartozik az alvás.

302. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska

Ha van haszna belőle: becsülje meg.

457. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska 

Hiszen a bűnöst meg kell büntetni.

543. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska

Mindenre az elszánt ember nem volt készen.

255. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska

S a holttestben is van élet.

46. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége

>!
Ninácska 

Csendes vízen evezni kell.

81. oldal

Eötvös Károly: A nagy per mely ezer éve folyik s még sincs vége


Hasonló könyvek címkék alapján

Sándor Iván: A tiszaeszlári per és 2015
Csiha Kálmán: Fény a rácsokon
Sólyom József – Szabó László: A zuglói nyilasper
Rajk László és társai a népbíróság előtt
Dubayné Bozsó Éva: Lepecsételt otthonok – megpecsételt sorsok
P. Gál Judit: Ördögök ügyvédei
Michael Connelly: Az igazság ára
Julie James: Gyakorlat teszi a mesterkedőt
John Grisham: Csodatévő
Erle Stanley Gardner: A morcos lány esete