A ​derűlátás esélyei 0 csillagozás

Eörsi István: A derűlátás esélyei

Eörsi István írja kötetéről:
"Alkalmi írások gyűléseznek ebben a kötetben: publicisztikai agytornák, jórészt az utóbbi évekből, és rövidebb esszék, kritikák. A legkorábbi írás 1964-ben készült, a legkésőbbi 1980-ban. Keletkezésük időpontját feltüntette, de mai eszemmel vállalom valamennyiüket. Igaz, ennek érdekében olykor húzásokra és stilizálásokra vetemedem, de csak az illendőség keretei között hamisítottam meg magam.
Megvallom: módfelett ínyemre van az „alkalmi” jelző. Még nagyigényű, világot átfogó remekműveknél is örömmel fedezem fel olykor az alkalom diszkréten kilógó lólábát. Én magam szívesek írok olyan szövegeket is, ahol csak a sandaság rikoltozhat diadalmasan lólábról: nincs mit leplezni, ha az egész iromány jól láthatóan lóból van. Az alkalom, önmagát kínálva, rejtett erőinket mozgósítja, hogy használjuk ki úgy és annyira, ahogy és amennyire bírjuk. Ha írók vagyunk, ha nem: az alkalom nagy kerítő – és bolond, aki befogja a fülét gunyoros, hívogató füttyszava elől."

Tartalomjegyzék

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1981
456 oldal · ISBN: 9631518698

Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Színházi esték
Abody Béla: Indulás, érkezés
Kosztolányi Dezső: Tükörfolyosó
Ion Luca Caragiale: Ion Luca Caragiale válogatott művei I-III.
Anton Szemjonovics Makarenko: Publicisztika / Elbeszélések és karcolatok / Irodalmi cikkek és bírálatok / Gorkij és Makarenko levelezése
P. Nagy István: Olvasólámpa
Mihályi Gábor: Színházról vitázva
Kosztolányi Dezső: Nyelv és lélek
Nemes Nagy Ágnes: Metszetek
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját