Rebecca ​nyomában 91 csillagozás

Háború és szerelem
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Christopher és Rebecca szerelmének semmi sem állíthat akadályt. Ám amikor berobban a második viláháború, a lányt pedig elszállítják egy koncentrációs táborba, Christophernek minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy megmentse…

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2016
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617305 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Christopher Seeler · Rebecca Cassin

Helyszínek népszerűség szerint

koncentrációs tábor


Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

DarknessAngel>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Tudtam én, miért kellett nekem ez a könyv. Imádom a 2. világháborúról szóló történeteket, egyszerre szörnyű és érdekes is róla olvasni. A Rebecca nyomában engem nagyon megérintett, szurkoltam a szereplőkért, hogy bárcsak legyen boldog vége – amennyire egy háborús történetben lehet –, főleg mivel még ilyen rövid is a könyv. Nem mondom, hogy minden vágyam teljesült, mindenesetre meglepett, az biztos.
A páros közül inkább Christopher-hez éreztem közelebb magam. Lehet azért, mert az ő életét követve ismerjük meg a történetet, de talán inkább azért, mert a pokolbon is megőrizte az emberségét, és kitartott Rebecca mellett. Nagyon tetszett, hogy mi mindent vitt véghez Christoher. Homályos szemmel és izzadt tenyérrel értem a könyv végéig, de nagyon megérte. Nem azt mondom, hogy a történet hibátlan. Itt-ott jobb lett volna pár mélyebb érzelem, viszont még ennek ellenére is… engem teljesen megvett. :)

BeliczaiMKata P>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Romantikus történetre számítottam, arra, hogy Rebecca kicsit többet jelen lesz a könyvben. A táborban történtek érdekesek voltak, mégsem izgalmasak, nem rágtam tövig a körmöm. Kivéve, amikor a spoiler. Az meg, hogy spoiler Én már kiábrándultam volna.
A vége sem tetszett. Örülök, hogy a másik könyvét, a Fehér rózsát olvastam előbb, mert lehet, hogy nem adtam volna neki esélyt ezek után.

Sippancs P>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Bizonyos szempontból csalódás volt ez a könyv, mert a Mont Blanc válogatás részeként többet vártam tőle: több érzelmet, több mélységet, több gördülékenységet. Mind a történet eleje, mind a vége darabos volt, és hiába követte egyik esemény a másikat, nekem nagyon hiányoztak a leíró (átkötő) részek. Ezt különösen a romantikus mellékszál sínylette meg, ami olyan volt, mintha nem is lett volna, így igazából egy szimpla barátság vagy rokoni szál köré is épülhetett volna a történet.
Ezzel szemben az auschwitzi fejezetek nagyon tetszettek. Érdekes volt egy német tiszt szemszögén keresztül látni a tábort, aki ha nem is annyira, mint az ott élő foglyok, de sokat szenvedett az átélt borzalmaktól. Sokszor el is kámpicsorodtam olvasás közben, féltettem Christophert, hogy végül megtörik, és elfelejti, hogy mi céllal van ott, de szerencsére mindig volt mibe/kibe kapaszkodnia.
Nem tetszett a könyv nyitása, sem a zárása, de a közepe feltornázta az értékelést 4 csillagra.

Szösszenet P>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Az utóbbi időben olvastam néhány holokausztról szóló regényt, és akkor megfogadtam, hogy egy időre jegelem a témát, de korábban jelentkeztem a kihívásra és gondoltam belefér. Ez is felkavaró, borzalmas, éppúgy, mint a többi ilyen témában megírt regény. A lényeg ugyanaz, a hatás ugyanaz, a kivitelezésben van különbség természetesen.
Találtam hasonlatosságot a Schindler listája c, filmmel, ami által nem lett kevesebb a könyv, sem az „ élmény ”. Szépen felépített történet, nem voltak benne fölösleges oldalak, érdekfeszítő volt annak ellenére is, hogy eléggé ismerjük a zsidóüldözés borzalmait. Számomra a regény utolsó harmada volta inkább kiszámíthatatlan. Irhatnám, hogy Hapy And a vége, de hogy tehetném, amikor milliók áldoztak e háborúért?!

K_Kata99>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Mint minden világháborús regényhez, így Rebecca és Christopher történetéhez is nagy reményeket fűztem. A koncentrációs táborban játszódó részek nagyon tetszettek, szorítottam Christophernek, hogy ne adja fel önmagát, és lelje meg a kiutat a szörnyűségek hálójából. A szerelmi szál nem győzött meg teljesen, ennek ellenére könnyes szemmel fejeztem be a történetet. A Seeler család végig szimpatikus volt, elképesztő, hogy mi mindent kellett átélniük az embereknek. Ők tudják igazán értékelni az életet. Szép lezárása a könyvnek, hogy visszatérünk a szigetre, ahol minden elkezdődött.

ilovai_noémi>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Amint elolvastam, hogy miről szól, (meglepő módon) ebbe a könyvbe is beleszerettem. Lenyűgözött minden, amit Eoin Dempsey leírt. Az elsőtől az utolsó szóig.
Sok dolgot megtudtam a táborokról és, hogy valójában milyen volt ott élni úgy, hogy te nem „elítélt” vagy, hanem csak egy ember, aki valójában a szerelmét akarja megtalálni mindenáron és ennek érdekében a legszörnyűbb dolgokat kell végignézned úgy, hogy nem is segíthetsz. És végül mégis megtalálod a szabadulás és szabadítás csekély esélyét (miközben még mindig a szerelmed kutatod).
Elképesztő történet arról, hogy a szerelem sok dolognak a gyógymódja, éltetője és értelme. Legyen az ember egy háborúban, vagy egy munkatáborban.

medizonka>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Azon ritka kötetek egyike, amibe a fülszöveg alapján valószínűleg nem vágok bele. A téma viszont mindig is érdekelt, így adtam neki egy esélyt. A leírt borzalmak ellenére mégis kellemesen csalódtam. A keretes szerkezetbe foglalt ( egy szigetről kezdődik és oda is tér vissza) történetnek megható, precíz leírásai az auswitzi munkatáborban zajló élet, illetve kényszerű életben maradás leírása egy tiszt szemszögéből, valamint Christopher küzdelme a Rebecca szerelméért is mély érzéseket váltott ki és különösen kiemelkedik a kislány sorsának – nem éppen rózsaszín- sőt nagyon realista bemutatása. Persze, aki dokumentarista bemutatást vár az nem biztos, hogy azt kapja, amire számít. Ez a történet inkább elmegy az érzelmek irányába, illetve az érzelmek kiváltásának irányába. Másképp ragadja meg az átélt borzalmakat mint a hasonló témájú, jellegű történetek. Megmarad az „ emberi” keretek között, picit több párbeszéddel mint leírással. Izgalmas, borzalmas, kegyetlen mégis szép könyv egy olyan világban maradt a főhős mindvégig ember amiben más már megbukott volna.

Csibice25 P>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Nagyon szeretem Eoin Dempsey könyveit, lenyűgöz, ahogy a háborús történelmi regényekbe beleszövi a romantikus szálat.
Ebben a könyvben betekintést nyerhettünk egy kicsit a koncentrációs táborok világába és egy szerelmes férfi lelkébe,aki bármire képes, hogy megtalálja élete szerelmét.
Hiszek abban, hogy akiket egymásnak szánt a sors, azok mindig megtalálják egymást. Ezt a hitemet Dempsey regénye is igazolja.

Niki_>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Sokszor tettem említést már arra, hogy nagyon szeretem a II.vgh. ideje alatt játszódó történeteket, különösen a koncentrációs táborok poklával foglalkozóakat. Így nagyon hangsúlyoznom sem kell, mennyire is kíváncsi voltam erre a könyvre. Nem csalódtam. A Rebecca nyomában könnyed hangvételű, romantikus történet, mely nagyon komoly témát dolgoz fel.
A történet vége egyszerre szomorú, ugyanakkor nagyon megható is. Ha én lettem volna a szerző lehet, hogy másképp keverem a szálakat, mert nem tartom „igazságosnak” a véget, na de ez az írói szabadság és sajnos maga az élet se mindig igazságos. Olvassátok el! Nem az a fajta történet, ami tényleg nagyon tárgyilagosan és tényszerűen dolgozza fel a koncentrációs táborokat, maga a műfaj inkább szórakoztató irodalom, de akkor is mélysége van és elgondolkodtató.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/04/eoin-dempsey-rebecca…

Ibanez P>!
Eoin Dempsey: Rebecca nyomában

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Az első olyan MB-válogatásos könyv, amiben egy kicsit csalódtam. Valahogy többet, jobbat (dokumentaristábbat?) vártam. A második világháború és a holokauszt témájában rengeteg könyv jelenik meg, s azt kell mondjam, ez egy lett a sok közül. Nem adott semmilyen pluszt. Talán ha több valós történelmi esemény és személy szerepel a könyvben, akkor kedvenccé vált volna.

A szereplők mindenesetre szimpatikusak, kicsit új vonal volt Jersey-szigete (ez lehetett volna például jobban kidolgozott, a Csatorna-szigetek megszállását nem sokan vetették fel eddig könyvekben). (Vicces volt olvasni a Durrell családról, mivel ugye Jersey szigetéhez köthető egy másik Durrell, Gerard Durrell családja is). A történet abban is újszerű, hogy a lány keresése érdekében válik SS-tisztté Christopher, hogy aztán „Schindlerként” mentsen meg másokat. Örültem, hogy voltak benne nagyon reális szálak, például a kislány sorsa, végre nem rózsaszín felhős történetet kapunk.

Mégsem volt olyan izgalmas és olyan megható, mint vártam volna, valami hiányzott. Talán túl „gyerekesre” sikerült a történet elmesélésének módja spoiler.

Összességében azonban kellemes olvasmány, de nem az a fajta, ami a témában a polcomon marad.


Népszerű idézetek

Jagika P>!

Ne felejtsd el, ki vagy!

153. oldal

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Jagika P>!

– Isten óvja a királyt! – és – Isten óvja Lengyelországot!

90. oldal

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Kapcsolódó szócikkek: Lengyelország
Jagika P>!

Christopher azóta nem látott színeket, amióta belépett az SS-be (…)

151. oldal

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Kapcsolódó szócikkek: SS (Schutzstaffel)
K_Kata99>!

Gyűlölni végtelenül könnyű.

275. oldal

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

3 hozzászólás
K_Kata99>!

A te emléked volt számomra az egyetlen bizonyítéka annak, hogy létezik szerelem a világon, és hogy a háború után olyan méltó élet vár ránk, amivel megadhatjuk a valódi tiszteletet mindazoknak, akiket láttam meghalni.

255. oldal

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

K_Kata99>!

Csakugyan létezik más befejezés, mint a halál?

263. oldal

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

2 hozzászólás
_Katie_ P>!

Utálta magát, amiért reménykedik egy olyan helyen, ahol nem létezhet remény.

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

Kapcsolódó szócikkek: remény
Szösszenet P>!

– Hogy tehetted ezt? – ordította Christopher. – Hogy dughattad el Rebecca leveleit?

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

_Katie_ P>!

A fájdalmat csak a gyógyulás győzheti le, ám annak az az egyetlen módja, ha elengeded, és megbocsátasz.

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem

_Katie_ P>!

MIndnyájan megérdemeljük, hogy a lehető legcsodálatosabb életet éljük.

Eoin Dempsey: Rebecca nyomában Háború és szerelem


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló
Oliver Moor: Holdárnyékban
Robert Merle: Mesterségem a halál
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Kurt Vonnegut: Éj anyánk
Jim Shepard: Áron könyve
Rachel Seiffert: Lore
R. M. Romero: Karolina és a krakkói babakészítő