Fehér ​rózsa 356 csillagozás

Eoin Dempsey: Fehér rózsa

A ​második világháború árnyékába két idegen számára a legnagyobb kockázat: megbízni egymásban…
1943 decembere. Hitler hatalomra kerülése előtt a Gerber-család nyári lakja visszhangzott a nevetéstől. Most, hogy mély hótakaró borítja a Fekete-erdőt, a német másként gondolkodó, Franka Gerber egyedül van, és úgy érzi, hogy kilátástalan az élete. A hazájában tomboló fanatizmus és brutalitás miatt elvesztette az édesapját valamint az öccsét, így már nincs miért élnie.
Ekkor észrevesz egy eszméletlen pilótát a hóban, aki Luftwaffe-egyenruhát visel, és az ejtőernyője libeg a szélben. Franka nem akarja, hogy a férfi ott haljon meg, így elviszi a családja mindentől távol lévő faházába – annak ellenére, hogy gyűlöli a rezsimet, amit a katona képvisel. De amikor kiderül, hogy nem az, akinek tűnik, Franka versenyfutásba kezd az idővel, hogy felfedje a pilóta valódi személyazonosságát. A gyenge kötelékük nagyon megszilárdul, de roppant veszélyessé is válik. Miközben nyomukban a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2019
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634991106 · Fordította: Ipacs Tibor
>!
Maxim, Szeged, 2019
288 oldal · ISBN: 9789634993360 · Fordította: Ipacs Tibor

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Franka Gerber · John Lynch · Hans Scholl · Heinrich Heine


Kedvencelte 36

Most olvassa 3

Várólistára tette 242

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

„Amíg hűek maradunk önmagunkhoz, és nem hagyjuk, hogy megsebezzék a lelkünket, addig mi nyertünk.”

A Fehér rózsa a második világháborúról szóló könyvek túlnyomó többségével ellentétben nem a koncertrációs táborokról számol be, fókuszában egy német lány szemszögéből szembesít Hitler eszméivel és pusztításával, illetve a szövetségesek támadásainak ártatlan áldozataival is.

A börtönből nemrég szabadult Franka mindenét elvesztette, kilátástalan életéből egyetlen kiutat lát, az öngyilkosságot. Azonban az ápolónő egy Luftwaffe-egyenruhás férfit talál faháza közelében, akinek megmentésével egy időre újra hasznosnak érezheti magát. Bár nem tudják, mennyire bízhatnak meg a másikban, egy olyan korban, amikor senkiben sem lehet megbízni, lassan megosztják egymással titkaikat. Így ismerheti meg az olvasó ezt a két életutat, egy tökéletes árja kinézetű lányét, aki nem képes hinni az embertelen eszmékben, és egy férfiét, aki egy különleges spoiler küldetéssel indult útnak. Az írás közben szembesít azzal is, milyen volt az átlag emberek élete az akkori Németországban, hogyan jelentették fel a gyerekek még saját szüleiket is, csak mert azok nem tették magukévá a nemzetiszocialista eszméket. Bár alapvetően nem kedvelem a romantikus második világháborús regényeket, és a végét itt is picit túlidealizáltnak találtam, azonban a Homokból és hamuból című írásnál egy számomra sokkal befogadhatóbb történetet kaptam. Az igaz történeten alapuló regény egyszerre izgalmas és informatív, miközben megmutatja, hogyan lehet valami értelmet találni egy teljesen értelmetlen és borzalmas időszakban.

6 hozzászólás
Pati28>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

”Ne hagyd, hogy bárki is megmondja, hogy ki vagy, vagy hogy mi van a lelkedben! Ezt csak te tudod.”

A Fehér rózsa lenyűgöző és csodaszép olvasmány egy bátor nőről, aki szembe mert szállni a lehetetlennel.
A II. világháború idején játszódó történet egy német lány szemszögéből mutatja be a Hitler uralma alatti időszakot. Elénk tárja a szörnyű igazságot, hogy a német rezsim nemcsak a zsidókat, de azokat is pusztulásra ítélte, akik nem hódoltak be a Führer-nek. Megtudhatjuk, hogy az emberek, hogyan is váltak ‘agymosottá’, hogy nem számított a család, a barátság, hogy senkiben sem bízhattál, mert még a legapróbb tettért is börtönbe vetettek vagy kivégeztek.
Franka elveszíti mindazt, ami egykor oly kedves volt szívének. spoiler nem találja helyét a világban, ezért drasztikus lépésre szánja el magát. John-nal való találkozása ismét új értelmet és lendületet ad a lány életének, és elég bátorságot ahhoz, hogy tervüket sikeresen véghezvihessék.

Az izgalmas és fordulatokban gazdag részek ellenére rádöbbenünk, mennyire befolyásolható és törékeny az emberi élet.

2 hozzászólás
Márk_2011>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

„Ahol könyvet égetnek, ott végül embereket is égetnek” /Heinrich Heine /

Erről a könyvről annyi mindent tudnék írni, annyi minden kavarog bennem. Nehéz korszakot dolgoz föl, és mindannyian hálásak lehetünk, hogy minket már csak lelkileg visel meg.
Dempsey nagyon jól építi föl a történetet. Franka rátalál az erdőben egy eszméletlen pilótára, és mivel ápolónő segít rajta. Erdei kis faházában ápolni kezdi. Izgalmasan bontakozik ki kettejük története, bár ebben a történetben nem a szerelmi szál a történet mozgatórugója!
Egymás bizalmát, hogy elnyerjék, föl kell tárniuk egymás előtt legféltettebb titkaikat.
Megrázott Franka története. Az ő múltján keresztül éljük át a korszak rémtetteit. Franka által betekintést nyerhetünk egy német család életébe. spoiler
Miként szivárog Hitler eszmélye a mindennapjaikba. Számomra, az, amikor egy család életén keresztül ismerhetek meg egy korszakot, hatásosabb, mint a száraz tény leírás.
Mindig átérzem, hogy ha ez most velem, és a családommal történne hogyan élném meg. Miként dolgoznám fel? Mit tennék?
Egyik napról a másikra Hitler megváltoztatta a német emberek szabad gondolkodását, befúrta magát a bőrük alá a gondolkodás módjukat manipulálta,és ez rémisztő! Nagyon tartalmas volt számomra ez a könyv csekély oldalszáma ellenére!
Nem tudok többet írni úgy, hogy ne tartalmazzon cselekmény leírást. Szeretném ha minél többen olvasnátok! Köszönöm mindenkinek aki ajánlotta, és külön köszönet @Tibor_Ipacs a személyes ajánlásért! A tartalma fájt, de jó volt olvasni a szöveget! ;-)

Egy kis „jó, ha tudjuk”!

{{Alexander Schmorellt 2012-ben az ortodox egyház szentté avatta, a müncheni egyetem egykori csarnokát Hans és Sophie Schollról nevezték el.
Számtalan utca, iskola, és egyéb középület van Németország szerte, amely a testvérpár nevét viseli}}

28 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/eoin-dempsey-f…

„Ahol könyveket égetnek, ott végül embereket égetnek.”

Először is szeretném azzal kezdeni az értékelésemet, hogy köszönetet mondjak egy kedves olvasni szerető molytársamnak, mert nélküle mostanában nem tudtam volna elolvasni és bizony egy nagyszerű élményről maradtam volna le. Köszönöm.

Nem csinálok titkot belőle, hogy nagyon különc és egyéni nézetekkel tekintek a világra. Az igazságérzetem a plafont verdesi és ki is állok mindazért, amit vallok. Hogy jobban értsétek miről is írok: sokszor olyan állatokat és növényeket szeretek, melyeket az átlagember megvett, vagy rá sem néz. Egyet kivéve, a címet adó virág számomra a szívem csücske és mikor megláttam, hogy miről szól a kötet egy pozitív töltetű ómennek vettem. A borító egyszerű, de nagyszerű érzés kelt az olvasni vágyók szívében, hiszen semmi giccs nincs rajta és jó egyszerűen rátekinteni. Ráadásul hűen levetíti a történet tartalmát, egy figyelmesebb szemlélőnek sok mindent elárul, ahogy szemügyre veszi.

Tartalmát tekintve a könyv a II. világháború időszakában játszódik és korhűen követhetjük végig az akkori eseményeket. A könyv elején található egy rövid tájékoztató szöveg, mely felhívja az olvasó figyelmét, hogy a történet valós eseményeket dolgoz fel, de bizonyos részleteket, eseményeket picit megváltoztatott az alkotó. Ezzel semmi problémám nem volt, mert bizony mind az a borzalom, mely ebben a könyvben meg van írva, az emberiség egyik legnagyobb kudarca és bukása.

Kudarc azért, mert egy pár évtizeddel ezelőtti esemény, az I világháború nem tanított meg semmit és ugyan azon hibákat követték el az emberek. Bukás pedig azért, mert mint ember kudarcot vallottak. Meglátásom szerint a hit világokat változtathat meg, életeket formálhat át, de el is vakíthat. Ez mindig attól függ, hogy egy adott nép mely irányba fordul és kit emel ki maga közül. Amikor egy személy tömegek pusztítását okozza és gyűlöljük évek múltával még a nevét is, rá kell, hogy döbbenjek most sem tanultunk semmit. Egy lélek kevés ahhoz, hogy egy világ lángba boruljon, de elég ahhoz, hogy az első hullámokat felkorbácsolja.

Ez a történet négy szálon futó események és karakterek szintézise….

Mrs_Curran_Lennart P>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

Időnként jó ilyen könyveket olvasni, és vigyázni arra, nehogy a történelem megismételje önmagát. Nem tudom mennyit módosított a szerző a valós történeten, de érdekes volt egy német nő szemszögéből látni az akkori eseményeket. Franka, aki fiatalként még hitt az eszmében, értelmes, gondolkodó emberként rá kellett, hogy döbbenjen, micsoda szörnytetegek is a nácik. Hitler a saját népét sem kímélte, több millió ember lett agymosott fanatikus, besúgó, illetve egy rossz szó miatt halott. Nem is a romantikus szál volt fontos off a történetben, inkább az, hogy mire képes akár egy ember is a rendszer ellen.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

Ez a regény sokkal jobb, mint az író másik könyve, a Rebecca nyomában. Igaz, ez is az olvasmányosan tanít a 2. világháború eseményeire, beleszőve egy kis romantikát is, de sokkal jobb alapokat kapott. Kezdve azzal, hogy a főhősnő egy német nő, nem zsidó, nem angol, nem francia, így „belülről” kapjuk meg azt, hogy vajon miért is válhat egy német lány a náci lányszövetségek csoportvezetőjévé, megmutatja, milyen könnyen lehetett ezeket a fiatalokat teljesen behálózni. Franka szerencséjére a családja ébresztette rá, hogy mennyire tévútra ment a gondolkodása is, még időben lépett ki az egészből, hogy aztán a másik oldalra kerüljön. Nagyon jól megmutatja a könyv, hogy mennyire egyszerű volt „elfogadni” és betagozódni abba a világba, ahol minden házban van egy hivatalos kém, aki mindent mindenkiről jelent, s így senki sem segít senkin, csak önmagán és még gondolkodni sem mernek szabadon (van erre most is bőven példa, elég csak a pont most zajló afgán helyzetre tekinteni). Rémisztő lehetett abban a világban élni, ahol még a saját lányában, saját apjában, saját rokonában sem bízhatott meg senki. A címadó Fehér rózsa mozgalom nem sok szerepet kap, de mindenképp jó, hogy említést kapott, nekünk régen még a tankönyvekben sem szerepelt, aki bővebben olvasna róla, ezt a könyvet ajánlom: https://moly.hu/konyvek/anette-e-dumbach-jud-newborn-sophie-scholl-es-a-feher-rozsa. Külön tetszett még a diafilm és bomba okozta gondolatmenet, hiszen Franka nem tudhatta, hogy azzal, hogy segít, esetleg nem a saját népének ártatlanjai vesznek-e oda, s az is, hogy felmerült benne, egyáltalán segítsen-e azoknak – akármennyire náciellenes is –, akik ugyanúgy ártatlanokat ölnek, közöttük az édesapját. Plusz szálként még megjelenik Frédi révén a mozgássérültek/fogyatékosok ügye is, úgyhogy a könyv „lazán” de sok fontos dolgot érint, amelyekről ritkábban szólnak a holokauszt-kötetek. A lezárását akár megkockáztattam volna úgy is, spoiler. Extra pont a Hitler-Goebbels-Göring viccért :-D

4 hozzászólás
Niki_néni_olvas P>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

„A „kultúra” szitokszóvá vált.”

Mindig elborzadok, ha Hitler Németországáról olvasok. Hihetetlen, hogy ezek a dolgok megtörténtek kevesebb, mint 100 évvel ezelőtt. Az ember a fajának legnagyobb ellensége. A „kultúra” szitokszóvá vált. :(

Ez a regény sokat hozzátett a történelmi ismereteimhez.
Úgy gondolom ennek a regénynek inkább ez volt erőssége, a romantika kevéssé.
Viszont öröm volt végigkísérni, hogyan kötődik szövetség először kényszerűségből, majf valóban, két olyan ember között, akiknek ellenségeknek kellene lenni.

A szívnek viszont nem parancsolhatot semmilyen rezsim.

Szívből örülök, hogy elolvastam ezt a regényt, úgy érzem sokat adott nekem. ♥

Kókuszka>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

A könyv nagy erőssége a történelmi háttér hiteles ábrázolása és az olvasmányos stílus. Hitler hatalomra kerülése, a német nemzet megmentőjeként történő fellépése, az erőszak politikája kiválóan kerül bemutatásra, akárcsak a fajilag nemkívánatos elemek, valamint az ellene szólok üldözése és megsemmisítése. A vége, mind a „romantikus” szál, mind a mikrofilm felhasználása viszont számomra agyoncsapta az egészet.

Sippancs P>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

Bánatos a lelkem, mert Eoin Dempsey szavai – úgy igazából – most sem érintettek meg.
Akárcsak a Rebecca nyomábannál, itt sem igazán jött át az érzelmi mélység. Hiába a komoly téma és a brutalitás, szinte csak távolról szemléltem az eseményeket. Az alaptörténet ugyan nagyon érdekesnek ígérkezett, de sem Franka, sem John nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egyedül Frédi mellékszála volt az, ami könnyeket csalt ki belőlem, és talán ő volt az egyedüli szereplője a könyvnek, akit igazán megkedveltem.
Abból a szempontból viszont tetszett a történet, hogy Franka előélete nem volt patyolat, emellett pedig a gonosz fejében is jó volt járni, vagy épp arról olvasni, hogy mennyire jól működött a besúgói hálózat.
Ha a könyv belseje is úgy lenyűgözött volna, mint a külseje, minden szívfájdalom nélkül adnám az 5 csillagot, ebben a formában azonban csak 4 csillag.

2 hozzászólás
BMKata>!
Eoin Dempsey: Fehér rózsa

Nagyon jó volt egy újabb nézőpontból tekinteni a II. Világháborúra, annak is egy szeletére. Akárhányszor háborús filmet nézek (nem a dokumentumfilmekre gondolok elsősorban), mindig a fekete-fehér, jó-rossz leosztást látom, nem is csoda, hiszen főként amerikai produktumokról van szó. De semmi sem csak ilyen, vagy olyan. Ebben a történetben láthatjuk, hogy a németek sem voltak mind megátalkodottak, nem mindenki értett egyet Hitler ideológiájával. Az más kérdés, hogy kevesen szólaltak fel, hiszen kegyetlenül megtorolták, ha valaki nem volt hű a rendszerhez, másképp gondolkodott. De ezt nekünk, magyaroknak nem kell magyarázni, ismerjük.
A Fehér Rózsa mozgalomról bővebben itt olvashattok. Ennek és a fiataloknak állít emléket az író: https://www.wikiwand.com/hu/Feh%C3%A9r_R%C3%B3zsa
A könyv első felében megismerhetjük Franka történetét, a mozgalmat, láthatjuk milyen viszonyok uralkodnak, az emberek mit tesznek az életbenmaradásért. Ellenállók, besúgók, gestapo, boldogság és tragédia, jó és rossz döntések egy fiatal lány életében.
A második felében felpörögnek az események, ahogyan ez várható is, hiszen spoiler
Nagyon izgalmas volt a könyv második fele. Végig izgultam. Majd leragadt a szemem, de nem tudtam letenni, tudnom kellett, mi lesz a vége.
Maga a szerelmi szál nem erőteljes, lágy, lassú, finoman rezgő. Olyan, akár a borító pasztell színe, tökéletesen illik a történet ezen részéhez.
Együtt izgultam a szereplőkkel és bizony elfacsarodott a szívem néha.
spoiler
Kedvencem lett, mind a történet, mind a két főszereplő.
Végül egy visszetérő kedvenc gondolatom: Adj hatalmat valaki kezébe, meglátod milyen ember valójában. (Sajnos nem tudom pontosan idézni.)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika P>!

Sosem túl késő, amíg levegőt tud venni, és van magában élet!

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
5 hozzászólás
saxomusic>!

– Ha valamit nem tudsz befolyásolni, akkor próbálj meg nem aggódni miatta […]

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aggódás · Franka Gerber
2 hozzászólás
K_Kata99 P>!

Ez a hely megfelelőnek tűnt arra, hogy itt haljon meg.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Franka Gerber
2 hozzászólás
K_Kata99 P>!

Amíg hűek maradunk önmagunkhoz, és nem hagyjuk, hogy megsebezzék a lelkünket, addig mi nyertünk.

112. oldal

BMKata>!

„Ahol könyveket égetnek, ott végül embereket égetnek.”

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Heinrich Heine
Jagika P>!

Sosem gondoltam volna, hogy valaha is találkozhatok olyasvalakivel, mint maga. Nem is tudtam, hogy létezik valaki, aki ilyen.

175. oldal

K_Kata99 P>!

– Mi a különbség a kereszténység és a nemzetiszocializmus között?
– Nem tudom – felelte az egyik katona.
John néhány másodpercig hallgatott, majd megszólalt:
– A kereszténységben egy ember halt meg az összesért. De a nemzetiszocializmusban az összes ember egyért hal meg.

Kapcsolódó szócikkek: John Lynch · keresztény · nemzetiszocializmus
K_Kata99 P>!

Ne hagyd, hogy bárki is megmondja, hogy ki vagy, vagy hogy mi van a lelkedben! Ezt csak te tudod.

98. oldal

Pati28>!

A szánalom a gyengéknek való, a megbánás pedig a legyőzötteknek.

255. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdos Péter: Hajnali láz
Sally Rooney: Baráti beszélgetések
Billy O'Callaghan: Szerelmem, Coney Island
Rebecca Yarros: Eyes Turned Skyward – Nézz az ég felé
Karády Anna: A füredi földesúr
Abby Jimenez: Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne merj szeretni
Jennifer Dupee: A kis francia menyasszonyiruha-bolt
Veda Sylver: Dermedt szívek
Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
Debbie Macomber: Szerelem karácsonyra