Sarkvidéki ​incidens (Artemis Fowl 2.) 58 csillagozás

Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Feladó: ​Colfer, Eoin (kiejtve egyébként „Owen”)
Elküldve: tegnap
Címzett: A Világ (a föld alatt és felett)
Tárgy: Üzenet Artemis Fowl hivatalos életrajzírójától

A tények, amelyeket ez a könyv tartalmaz, valóban nem mások, mint tények.
Minden egyes szó igaz. Artemis Fowl, az ír bűnöző-lángelme tényleg felfedezett egy föld alatt élő tündérfajt. Tényleg kizsarolta belőlük az aranyukat, és a tündérrendőrség tényleg a nyakában liheg, amiért ceruzaelemeket szállítmányozott a lidérceknek.
De ez még mind semmi. Az orosz maffia az Északi-sarkvidéken tartja fogja Artemis apját váltságdíj ellenében, és csak testőre, Butler áll a fiatal bűnöző és egy gonosz pixi között. Amikor katasztrofális helyzet fenyegeti a teljes tündércivilizációt, Artemisnek be kell látnia, hogy néha még egy zseninek is elkél a segítség. Ami talán a legváratlanabb helyről érkezik…
Fowl persze mindezt tagadni fogja, ügyvédseregével egyetemben. De hát még nem pereltek be engem,… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2015
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636898793 · Fordította: Sepsei Gergely
>!
Passage, Budapest, 2002
320 oldal · ISBN: 9632283597 · Fordította: Sepsei Gergely

Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Jó volt visszatérni Artemishez, Berkenyéhez, Butlerhez, Gyulushoz :) Nagyon szimpi volt Kukalakó Tőzeg karaktere, jókat mosolyogtam, remélem, a későbbiekben még fogunk vele találkozni.
Opália karaktere nem semm, igazi hataloméhes nő. Orbánc, olcsón megúszta …
Kíváncsian várom, I. Fowl mennyiben hasonlít Artemisre. Nagyon sajnálom Artemist a lövés miatt, de Butlernek van igaza: ez volt az egyetlen járható út.

Robberator P>!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Nem rossz, de nekem valami még mindig hiányzik.
Egész szimpatikus volt a történet. Új nagy csel helyett Artemis ezúttal együtt dolgozik a TÜN-nel. Kezdetben nagy a feszültség, de a végén mindenki háta meg lesz dörzsölve, úgyhogy mindkét fél belemegy a dologba. Ez segített az előző rész problémáján, ahol pont a címszereplő volt jelen legkevesebbet, de sajnos ezzel újabb bajom indult el, miszerint:
Artemis a könyv 80%-ában csak egy sima ifi-hős és semmi más. Nem cselszövő, nem szuperintelligens, nem beképzelt, néhol kifejezetten elveszik a nagyobb szereplőgárdában a tündék javára, akik hát… Nekem továbbra sem erősítik a könyvet. Valahogy túl komolyan vannak véve, és az 1 m magas, szerintem kifejezetten komikus szereplők dirigálnak a főhősnek és emeletes, hiperkompetens testőrének. Aztán újra megjelenik Tőzeg, aki az előző részben is nagyon kínos és undorító volt, de nem kell félni, itt ha lehet, még undorítóbb lett!
Tudom, hogy Artemisnek van egy fejlődési útja „jófiúvá” a sorozat alatt, de nekem ez már a hamis reklám kategória. Mert a könyv hátulja, és a bevezetés beharangozza, mint „Artemis, a fiatal bűnözőzseni. 900 IQ, ha rádpislant, visznek az elmegyogyóba, átver bárkit, még a pápát is megdumálja ateistának”: Hol van ez a szereplő a történet nagy részében? Értem, hogy ez nem őáltala indított cselekmény volt, de nekem hiányzik ez a szórakoztató antihős karakter. Olyan, mint egy beváltatlan ígéret. Egyedül a befejezésben értem tetten a beharangozott Artemist, és ez tetszett is. Talán a legjobb része a könyvnek.
A kezdeti reményekkel szemben sajnos nem az én ízlésemhez illő a sorozat. Ami megvan belőle még elolvasom, bár ki tudja, mikor.

>!
Passage, Budapest, 2002
320 oldal · ISBN: 9632283597 · Fordította: Sepsei Gergely
Chöpp P>!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

O.K. Ez egy kicsit talán durvább, mint a többi, de tetszik!

Bogas >!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Durvábban kapott el a nosztalgiahullám, mint tündért a sugárfertőzés. Talán azért, mert ezt a részt kevesebbszer olvastam, mint az elsőt, és míg egyes jelenetek élénken éltek bennem, mások szinte teljesen törlődtek. Úgyhogy újra rácsodálkoztam, mennyire szórakoztató ez a kötet, pedig kijut balhéból bőven. Persze mit is várunk, amikor olyan rapszámba illő fejezetcímek vannak itt, mint „Lötyörögni Csibszivel” vagy „Ruszkiföldön kesztyű kell”.

kkriszti00 >!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Az első rész kissé vontatott elejétől a (számomra) hirtelen végetől „ijedezve” viszonylag nehezen vettem rá magamat arra, hogy tovább olvassam a sorozatot. Meg kell mondjam kellemesen csalódtam. Ez a könyv tele volt eseményekkel, humorral, akcióval és izgalmakkal. Artemis és Berkenye kicsit összébb csiszolódtak és ez igazán a hasznukra vált. Butler, Gyökér és Berkenye szóváltásai adták a legnagyobb humor forrást a könyvben.
Az utolsó szaváig szerettem ezt a részt és alig várom, hogy belekezdjek a következőbe. Remélem az is hasonlóan jó lesz :)

Lahara IP>!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Az első rész jobban tetszett, ezt különben is rosszabb hangulatomban olvastam.

kaoszkapitány75>!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Meglepően szórakoztató, sőt azt kell mondjam, hogy jobb mint az előző rész.
Sokkal komplexebb a történet, látszik, hogy az író mert nagyobbat álmodni :)
Visszatértek az ismerős szereplők, egyre jobban kedvelem őket.

Carsi>!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Kevésbé tetszett, mint az első rész. kevésbé találtam poénosnak, fordulatosnak a könyvet. De ami még továbbra is nagyon tetszik az a környezet, természetvédelmi szemlélet.
Egy nagy hibát vétettem, visszavittem a kölcsönkért könyvet, úgy hogy az utolsó fejezetet, az Epilógus vagy kettőt nem olvastam. gondoltam majd útközben a vonaton elolvasom azt a pár oldalt. de sajnos ez elmaradt :(

MiCat>!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Kicsit keményebb, mint a többi, de én nagyon bírtam:) Nekem -egyelőre- ez a kedvencem. (Vagy az Örökkód…?)

Tonka>!
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens

Ugyanúgy élveztem mint az első részét, de a két könyv rengeteg mindenben különbözik. Valahogy egészen más érzés olvasni őket. Az első kötettel ellentétben ez akciódúsabb és az embernek néha olyan érzete támad, hogy Artemis csak dísznek van ott ahol éppen van (persze volt egy két eset ahol hozzájárult a cselekményhez). Emellett sokkal kevésbé csillogtatja meg a zseniét, amit én egyenesen zokon vettem (így az „epic” jelenetek valahogy elmaradnak). Azt is külön kiemelném, hogy a Sarkvidéki incidensben Artemis sokkal valósághűbb, emberibb karakterré vált (ha voltak is erre utaló nyomok az elsőben), ellenben a többiek szinte semmit sem változtak.


Népszerű idézetek

Aaron24 P>!

Mindig hajnal előtt van a legsötétebb.

129. oldal

Sastojci>!

Egyetlen aduja maradt. A nyelvtehetség. Minden tündérnek veleszületett érzéke van a nyelvekhez, hisz minden nyelv a gnómusból származik, ha leásunk a legmélyebb gyökerekig. Még az amerikai kutyák nyelve is.
Áörrr – mordult rájuk Tőzeg. – Báöörrr, vuh, vvuh.
A kutyák megdermedtek. Az egyiknek sikerült ugrás közben megdermedni, ez aztán a társán landolt. Egy darabig egymás farkát rágták dühödten, majd rájöttek, hogy az a lény ugat nekik a plafonról. A kiejtése rettenetes volt, olyan közép-európai. De kutyául beszélt, ez nem képezhette vita tárgyát.

225. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Artemis Fowl sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andri Snær Magnason: Időláda
Dan Krokos: Hamis emlékek
Brandon Mull: A sötétség fogságában
Chris Colfer: A Gonosz Tündér visszatér
Kiki Hamilton: Tündérszárny
Nyulász Péter: Helka
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
John Flanagan: A Tölgylevelesek