Tündérekkel ​életre-halálra (Artemis Fowl 1.) 129 csillagozás

Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Emberfia! Tovább egy tapodtat se! Nem tudod, mivel játszol…”
A 12 éves Artemis Fowl zseniális alvilági elme. De még Artemis sem sejti, mire vállalkozik, amikor túszul ejt egy tündért, nevezetesen Pinduri Berkenye századost – egy tisztet a TÜNdefi-egységből. Ezek nem azok a tündérek, akikről lefekvés előtt szokott mesélni anyukád. Ezek a tündérek fegyverrel mászkálnak, és életveszélyesek mindazokra, akik ellenük törnek. Artemis azt hiszi, simán zsebre vághatja őket – de aztán alaposan meglepődik…

Eredeti mű: Eoin Colfer: Artemis Fowl (angol)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2011
272 oldal · ISBN: 9636895242 · Fordította: Sepesi Gergely
>!
Passage, Budapest, 2001
292 oldal · ISBN: 9632282892 · Fordította: Sepsei Gergely

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Artemis Fowl


Kedvencelte 15

Most olvassa 6

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

>!
Navi P
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Csak feltornázta magát :)
A könyv első harmadával megszenvedtem. Lassú, érdektelen, unalmas. Aztán szerencsére felpörögtek az események és Kisgebe és Gyulus szócsatái mindent vittek. Nagyon jó volt, sokat nevettem :)
Egy 12 éves kis srác megszerzi a Tündérek könyvét, hogy helyre állítsa a család anyagi helyzetét az apja halála spoiler után. Egy bűnöző zseni palánta. A könyv segítségével túszul ejt egy tündért, akiért aranyat kér cserébe. Nagyon jó volt Berkenye, Gyulus, Kisgebe és Tőzeg karaktere is, számomra ők voltak az igazi hősök. De ahogy a végén ki lett játszva az időkapu … Na és a szívesség …
Kíváncsi vagyok, mi lesz még itt ..

>!
ppayter
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Tizenöt éve biztos imádtam volna ezt a könyvet. Azonban csak 2001-ben jelent meg, akkoriban pedig már inkább Tolkient, Asimovot és Zsoldos Pétert olvastam, ennyire „gyerekkönyvnek” látszó tárgyat már csak kamaszos dacból sem vettem volna a kezembe. Most viszont az élet úgy hozta, hogy kölcsönkaptam a sorozat első két részét és az elsőt be is daráltam nettó időben kb. két óra alatt – a nagy betűk, kis oldalak és laza szedés előnyei…

Korszakalkotó könyvet, új Harry Pottert, komoly tanulságokat nem érdemes várni az Artemis Fowl sorozat első részétől, mely szerencsére nem is állítja ezt magáról (csak egyes kritikusok). Azt viszont tökéletesen hozza, ami elvárható: könnyed szórakoztatást, nem túl bonyolult, de izgalmas történetet, mókás szereplőket és jeleneteket, valamint olyan játékosságot, amiből sokkal többre lenne szükség a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomban.


Bővebben a blogon: http://kultnaplo.blogspot.hu/2013/03/eoin-colfer-artemi…

6 hozzászólás
>!
Bori_L P
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Kiskamaszkorom egyik rongyosra olvasott könyve, ami sokadik olvasásra ugyanúgy magával tudott ragadni. Szórakoztató, izgalmas és vicces. Még mindig.

4 hozzászólás
>!
Bogas P
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Elfogult vagyok, mert 13 évesen leemeltem a polcról a könyvesboltban, iszonyúan szimpatikusnak találtam, hogy az egyik szereplőt Artemisnek hívják – majd mikor elkezdtem olvasni, rádöbbentem, hogy Artemis fiú, nem is lány. Ráadásul, súlyosbítva a helyzetet, Artinak és Timinek becézik. Na, de elfogult vagyok, mert miután túltettem magam ezen az apróságon, nagyon szórakoztatónak találtam. Annyira, hogy most azzal az indokkal vettem elő, hogy mozi előtt újraolvasom – de valójában olyan sokszor olvastam korábban, hogy nemcsak a cselekményre, de a kedvenc jeleneteimre is emlékeztem. Ja, és a mozifilm sem jön jövő májusig. Csupa ellentmondás! Mindegy, én egyértelműen időblokád alá kerültem ezzel a regénnyel, és még mindig nagyon tudom élvezni.

>!
Chöpp 
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Nagyszerű, ahogy Eoin Colfer kitalálta és megalkotta Artemis Fowl alakját. Ez a fiú egy milliomos csemete. Roppant intelligens és legszívesebben szétrugdosnám a sejhaját! Aztán kiderül, hogy mégse, pedig úgy látszott, hogy igen. És még maguk a tündérek sem tudják, mihez kezdjenek vele. A szolgálója pedig egyszerűen nagyszerű!

>!
Varga_Szandi
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Elég érdekes történet ez, nem pont erre számítottam.
Már a legelején eldöntöttem, hogy Artemis-t nem fogom gyerekként kezelni, nekem ő legalább tinédzser és így lett „hihetőbb” a történet maga. Voltak hasonló átformálásaim olvasás közben és így érte el az egész regény, hogy a végére megkedveljem. Nem lett kedvenc, nem fogott el tőle a „most azonnal folytatást” érzést, de ígéretes sorozatkezdés, biztosan folytatni fogom. :)

>!
Orsi_olvas
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Olyan 12 éves koromban olvastam már és bár nem sok maradt meg a történetből, arra emlékeztem, hogy nagyon tetszett. Felnőtt fejjel persze kicsit más volt olvasni, de még így szórakoztató olvasmánynak bizonyult. Könnyed, humoros és fordulatokban gazdag könyv, mókás szereplőkkel és sok vicces helyzettel. Colfer könnyedén és játékosan szövi össze a modern világot és a mesék folklórájt. Írország, habár nem egyedüli helyszíne a történetnek, varázslatos hely és szerintem kijelenthetem, hogy ismét magával ragadta a szívem. Artemis egy bűnöző lángelme, akiről persze kiderül, hogy nem is olyan szívtelen, Berkenye egy nagyon vagány tündér, Kisgebét pedig nem lehet nem szeretni. Elsősorban kiskamasz korosztálynak ajánlanám, vagy lelkükben fiatal felnőtteknek.

>!
ElectricWizard
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Sajnos az eleje lassan indult be, hogy az 50-60 oldal között valahol el is aludtam(?), bár lehet ennek inkább az volt az oka, hogy aznap 2 körül aludtam el, és nem a könyv számlájára írható. Mindegy, azután egyszerűen imádtam. A tündérek világa jól fel van építve, Kisgebe egyszerűen fantasztikus(még több kentaurt és varázslényt!), és úgy az egész pörög, bár kicsit csodálkoztam, hogy kb. 100-150 oldal arról szól, hogy Artemis fogva tartja Berkenyét. Alig várom, hogy olvashassam a további részeket, és remélem, hogy a Gabo kiadja a 2,3 részt is, mivel a könyvtárban nem biztos, hogy bent van, de az új kiadásokat biztosan beszerzem egyszer! :)

>!
zakkant
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Végtelenül sokat nevettem a könyvön, mert a karakterek (főleg a törpök és a tündérek) nagyon jó jellemábrázolást kaptak. Szinte látom magam előtt a bagót rágó Gyökér századost és simán elképzeltem, amikor Tőzeg a törp és Butler először ismerkedik meg egymással egy végtelenül gusztustalan, de nagyon vicces jelenetben.

Szerettem, hogy Eoin Colfer ennyire könnyedén és ennyire szórakoztatóan kalauzol el a tündérek közé így észre sem vettem a cselekvények között, hogy véget is ért Artemis első kalandja. Colfer jól beépítette a modern kori világot a mesekönyvekből ismert lények közé és ez a kettősség szerintem nem mutatott hülyén, hanem sok érdekességet olvastam és tudtam meg belőle. A történet nincs túlbonyolítva, a szereplők könnyen megjegyezhetők, az erőviszonyok átláthatóak ezért kis kamaszoknak tökéletes olvasmány lesz. Persze engem így vén fejjel is elszórakoztatott :)

>!
Arett001
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Kb. 10 éve olvastam ezt a könyvet és úgy emlékeztem, hogy nagyon szórakoztató. Az elején még nem találtam annak, de egy idő után újra felfedeztem ezt az odalát is.
Jó olvasmány volt. Néhol kicsit nehézkes a nyelvezete, ahhoz képest, hogy ifjúsági irodalomról van szó. Viszont, ha megszokja az ember, akkor nagyon élvezetes az egész. Jó a szereplők, főleg a tündérek stílusa. A talajevő törpének a leírásain nagyon jókat nevettem. Altáji humor… :) Artemist és Kisgebét nagyon kedveltem.


Népszerű idézetek

>!
Rika

– Látta valaki, hogy ide jössz?
Berkenye eltűnődött.
– Az FBI, a CIA, az IRA, a KGB és a BSA. Ja, meg a MAH.
Kisgebe felhúzta a szemöldökét. – MAH?
– Mindenki A Házban – vigyorgott Berkenye.

47. oldal (Gabo, 2011)

>!
Rika

– Ne rémüljön meg, Mr. Nyugen – mosolygott Artemis. – A fegyvereket nem fogjuk használni.
Nyugen nem úgy festett, mint akit ez a kijelentés megnyugtat.
– Nem – folytatta Artemis. – Butler ugyanis legalább száz különféle módon képes végezni önnel anélkül, hogy használná a fegyvertárát. Bár meggyőződésem, hogy ha egyféle módon már végzett, a többire nemigen lesz szükség.

13. oldal (Gabo, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Fowl
>!
Rika

– Artemis?
– Artemis Fowl. Az egész az ő ötlete volt. Mindig minden az ő ötlete.

99. oldal (Gabo, 2011)

>!
Amapola P

Gyökérnek elege lett. – Mennyi idő, Kisgebe?
– Ööö… Két perc, plusz-mínusz.
– Plusz-mínusz micsoda?
– Tíz év, ha a számításaim tévesek.

112. oldal

>!
ElectricWizard

– Nem szükséges üvölteni főnök, ezek a mikrofonok azt is érzékelik, ha tojik a pók Madagaszkáron.
– Na, és tojik az a pók Madagaszkáron?
– Hát… tudom is én? Szóval valójában nem is…

153. oldal, 6. fejezet-Ostromállapot

>!
Rika

– Értettem.
Gyökér átható pillantást vetett rá. – Nem tudom miért, Pinduri százados, de ahányszor maga elkezd egyetérteni velem, határozottan ideges leszek.

46. oldal (Gabo, 2011)

>!
Amapola P

– Az önbizalom tudatlanság – szavalta bölcsen a kentaur. – Ha olyan fickósan érzed magad az csak azért van, mert valamit nem tudsz.

52. oldal

>!
Amapola P

Az ilyesmit jobb szerette a bakákra bízni. A hadműveleti parancsnok oly pótlhatalannak ítélte becses szermélyét, hogy nem kockázathatta testi épségét egy ilyen bizonytalan kimenetelű hadműveletben. A Nép általános érdekeit figyelembe véve jobb lesz, ha távol tartja magát a veszélyzónától.

231. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Artemis Fowl sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
Diana Wynne Jones: Az égi palota
Nyulász Péter: Helka
John Flanagan: Jégföldje
Terry Pratchett: Szárnyalók
Neil Gaiman: Coraline
Jacob Grey: Vadak – Az Éjfél Köve