Tündérekkel ​életre-halálra (Artemis Fowl 1.) 149 csillagozás

Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Emberfia! Tovább egy tapodtat se! Nem tudod, mivel játszol…”
A 12 éves Artemis Fowl zseniális alvilági elme. De még Artemis sem sejti, mire vállalkozik, amikor túszul ejt egy tündért, nevezetesen Pinduri Berkenye századost – egy tisztet a TÜNdefi-egységből. Ezek nem azok a tündérek, akikről lefekvés előtt szokott mesélni anyukád. Ezek a tündérek fegyverrel mászkálnak, és életveszélyesek mindazokra, akik ellenük törnek. Artemis azt hiszi, simán zsebre vághatja őket – de aztán alaposan meglepődik…

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2011
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636895242 · Fordította: Sepesi Gergely
>!
Passage, Budapest, 2001
292 oldal · ISBN: 9632282892 · Fordította: Sepsei Gergely

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Artemis Fowl


Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Csak feltornázta magát :)
A könyv első harmadával megszenvedtem. Lassú, érdektelen, unalmas. Aztán szerencsére felpörögtek az események és Kisgebe és Gyulus szócsatái mindent vittek. Nagyon jó volt, sokat nevettem :)
Egy 12 éves kis srác megszerzi a Tündérek könyvét, hogy helyre állítsa a család anyagi helyzetét az apja halála spoiler után. Egy bűnöző zseni palánta. A könyv segítségével túszul ejt egy tündért, akiért aranyat kér cserébe. Nagyon jó volt Berkenye, Gyulus, Kisgebe és Tőzeg karaktere is, számomra ők voltak az igazi hősök. De ahogy a végén ki lett játszva az időkapu … Na és a szívesség …
Kíváncsi vagyok, mi lesz még itt ..

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Artemis Fowl 1

Ez a könyv nem volt olyan jó, mint vártam, egynek elment, de egyenlőre nem fogom törni magam a folytatás olvasásáért.
Nem tudtam szimpatizálni a főszereplővel, hiszen egy tini szociopata bűnöző, antihős volt. Igazából van olyan, hogy az olvasó szurkol a bűnös főhősnek, de én ebben az esetben egyáltalán nem éreztem így. Ezért úgy gondolom nem töltötte be a funkcióját a könyv.
A mellékszereplők sokkal szimpatikusabbak voltak, különösen Butler a testőr, komornyik és a húga. Ők szeretetre méltó karakterek voltak.
Ez a könyv besorolás szerint gyermek- és ifjúsági irodalom, de én bizony nem adnám a gyerekeim kezébe, csakis rosszat tanulhatnának belőle.
A borító viszont nagyon szép, Legalábbis a Gabo kiadásnak, mind színében, mind misztikus tartalmában nagyon tetszett.

Robberator>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Haláli volt!
Egy kellemes, de izgalmas, fordulatos történet elhintett mélyebb pillanatokkal. Nagyon szimpatikus volt a főszereplő. Formabontó, hogy egy ilyen fondorlatos, és felnőttes önkontrollal rendelkező ifjúsági karaktert kaptunk. Persze ott van az egész hatalom-fantázia oldala a dolognak: a zseniség, a badass testőr, aki végtelenül engedelmes, mégis hű, közeli barát, és persze a piszkos anyagiak! Ha 12 évesen olvasom, 100 százalék, hogy Artemis Fowl szerettem volna lenni.
A cselekmény tetszett. Fordulatait nem láttam előre, de mégis el voltak hintve az alapok korábbi fejezetekben, így annál nagyobb katarzis volt a bekövetkezésük. A fantasy világ része a könyvnek gyermeki, mégsem bugyuta, mindig kidolgozott. Itt azt tudom mondani, nincs elvesztegetett potenciál. Artemisről és életéről, valamint a tündérekről és világukról is annyit tudunk meg, ami a történet szempontjából releváns. Minden világelem ki van használva, nem megy bele az író hosszú elbeszélésekbe törpékről vagy trollokról, hogy aztán semmi hatása ne legyen a cselekményre. Nekem szimpatikusabb ez az „utilitarista” hozzáállás, mert hagy felfedezni-valót a későbbiekre, míg mindent kiforrottnak érez az ember itt helyben.
Nagyon minimális panaszaim, hogy szerettem volna több oldalt Artemis szemszögéből. Értem, hogy ő a cselszövő, így joggal kapott az ő szerepe a történetben kisebb teret, de én vágytam volna több időre vele, egyértelműen ő a legérdekesebb része a könyvnek. A másik, hogy habár tetszett a világ, nekem nem kedvenceim tündérek-törpök-trollok. Erre nincs indoklásom, tisztán esztétikai kérdés, de hát van hatása a dolognak.
Összességében viszont nagyon tetszett a könyv, és el tudom képzelni, hogy végigolvasom a sorozatot!

Beatrice8 P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Mi ez a mehh értékeléssor?! :DD Ebben az időben csak ilyeneket olvastam, vagy a jókat már értékeltem korábban? Igazából mindegy is, a lényeg, hogy ez se nyerte el kimondottan a tetszésem, ezzel csalódást okozott. Sokat hallottam már róla, ezért kivettem könyvtárból és pár óra alatt elolvastam. Jöttem, láttam, hagyjuk is. Eléggé gyerek könyv, ez az első aminél ez aktívan feltűnt. Az a sok eszközleírás, te jó ég! Bélműködést részletező poénok… Eleje kicsit unalmas volt, aztán szerencsére izgalmasabb lett különben lehet végig sem olvasom. Előreutalások is voltak benne, amiket nem szeretek. Tuti nem folytatom a sorozatot. A célkorosztálynak viszont szerintem nagyon tetszhet. :)

ppayter P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Tizenöt éve biztos imádtam volna ezt a könyvet. Azonban csak 2001-ben jelent meg, akkoriban pedig már inkább Tolkient, Asimovot és Zsoldos Pétert olvastam, ennyire „gyerekkönyvnek” látszó tárgyat már csak kamaszos dacból sem vettem volna a kezembe. Most viszont az élet úgy hozta, hogy kölcsönkaptam a sorozat első két részét és az elsőt be is daráltam nettó időben kb. két óra alatt – a nagy betűk, kis oldalak és laza szedés előnyei…

Korszakalkotó könyvet, új Harry Pottert, komoly tanulságokat nem érdemes várni az Artemis Fowl sorozat első részétől, mely szerencsére nem is állítja ezt magáról (csak egyes kritikusok). Azt viszont tökéletesen hozza, ami elvárható: könnyed szórakoztatást, nem túl bonyolult, de izgalmas történetet, mókás szereplőket és jeleneteket, valamint olyan játékosságot, amiből sokkal többre lenne szükség a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomban.


Bővebben a blogon: http://kultnaplo.blogspot.hu/2013/03/eoin-colfer-artemi…

6 hozzászólás
Sabinomi>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Ezt a könyvet egyszer már olvastam hangoskönyvként, csak nem túlzottan figyeltem rá, így a fele történet kimaradt. Ezért is akartam még egy esélyt adni könyv, úgy hogy teljes figyelmem neki szentelem.
A könyv főszereplője Artemis Fowl, a 12 éves bűnöző zseni, aki borsot tört a tündérek orra alá, és elrabol egy tündért, hogy visszaszerezze bünőző családja hírnevét és pénzét.
Összességében másodjára sem lett kedvenc a könyv, de most sokkal jobban élveztem. A karakterek érdekesek, nem a megszokott szereplpőket kapjuk. Tetszett Artemis agyafúrtsága. A világ is érdekes volt a modern tündérekkel. Sokkal jobban élveztem olvasva a könyvet, de még így sem érzem kiemelkedőnek. Ennek ellenére folytatom a sorozatot, érdekel, hogyan folytatódik.

Chöpp P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Nagyszerű, ahogy Eoin Colfer kitalálta és megalkotta Artemis Fowl alakját. Ez a fiú egy milliomos csemete. Roppant intelligens és legszívesebben szétrugdosnám a sejhaját! Aztán kiderül, hogy mégse, pedig úgy látszott, hogy igen. És még maguk a tündérek sem tudják, mihez kezdjenek vele. A szolgálója (Butler: a komornyik-testőr, vagy testőr-komornyik) pedig egyszerűen nagyszerű! A kedvencem!

Bori_L P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Kiskamaszkorom egyik rongyosra olvasott könyve, ami sokadik olvasásra ugyanúgy magával tudott ragadni. Szórakoztató, izgalmas és vicces. Még mindig.

4 hozzászólás
Bogas >!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Elfogult vagyok, mert 13 évesen leemeltem a polcról a könyvesboltban, iszonyúan szimpatikusnak találtam, hogy az egyik szereplőt Artemisnek hívják – majd mikor elkezdtem olvasni, rádöbbentem, hogy Artemis fiú, nem is lány. Ráadásul, súlyosbítva a helyzetet, Artinak és Timinek becézik. Na, de elfogult vagyok, mert miután túltettem magam ezen az apróságon, nagyon szórakoztatónak találtam. Annyira, hogy most azzal az indokkal vettem elő, hogy mozi előtt újraolvasom – de valójában olyan sokszor olvastam korábban, hogy nemcsak a cselekményre, de a kedvenc jeleneteimre is emlékeztem. Ja, és a mozifilm sem jön jövő májusig. Csupa ellentmondás! Mindegy, én egyértelműen időblokád alá kerültem ezzel a regénnyel, és még mindig nagyon tudom élvezni.

havrillas>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Nem igazán tudom eldönteni, hogy melyik korosztálynak szánták. Eléggé gyerekes, ugyanakkor nem adnám a gyerekek kezébe.
Az elején meg egészen élveztem, jobb volt, mint amire számította. Ehhez hozzájárult, hogy a kedvenc karaktertípusom, a gonosz zseni a főszereplő.
Viszont a közepénél a humora nagyon átment alpáriba, ami maitt azt a részt végigszenvedtem.
De ezt leszámítva nem rossz könyvecske, sok fordulattal, izgalmas világépítéssel. Végre egy könyv, ahol a tündérek nem csak mint természetszerető lények tűnnek fel, hanem komoly technológiákkal is rendelkeznek.
A szereplők is kicsit semmilyenek voltak, de Butlert megkedveltem.
A folytatásban meg nem vagyok biztos.


Népszerű idézetek

Rika>!

– Látta valaki, hogy ide jössz?
Berkenye eltűnődött.
– Az FBI, a CIA, az IRA, a KGB és a BSA. Ja, meg a MAH.
Kisgebe felhúzta a szemöldökét. – MAH?
– Mindenki A Házban – vigyorgott Berkenye.

47. oldal (Gabo, 2011)

Rika>!

– Ne rémüljön meg, Mr. Nyugen – mosolygott Artemis. – A fegyvereket nem fogjuk használni.
Nyugen nem úgy festett, mint akit ez a kijelentés megnyugtat.
– Nem – folytatta Artemis. – Butler ugyanis legalább száz különféle módon képes végezni önnel anélkül, hogy használná a fegyvertárát. Bár meggyőződésem, hogy ha egyféle módon már végzett, a többire nemigen lesz szükség.

13. oldal (Gabo, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Fowl
Rika>!

– Artemis?
– Artemis Fowl. Az egész az ő ötlete volt. Mindig minden az ő ötlete.

99. oldal (Gabo, 2011)

Amapola P>!

Gyökérnek elege lett. – Mennyi idő, Kisgebe?
– Ööö… Két perc, plusz-mínusz.
– Plusz-mínusz micsoda?
– Tíz év, ha a számításaim tévesek.

112. oldal

ElectricWizard>!

– Nem szükséges üvölteni főnök, ezek a mikrofonok azt is érzékelik, ha tojik a pók Madagaszkáron.
– Na, és tojik az a pók Madagaszkáron?
– Hát… tudom is én? Szóval valójában nem is…

153. oldal, 6. fejezet-Ostromállapot

Amapola P>!

– Az önbizalom tudatlanság – szavalta bölcsen a kentaur. – Ha olyan fickósan érzed magad az csak azért van, mert valamit nem tudsz.

52. oldal

Rika>!

– Értettem.
Gyökér átható pillantást vetett rá. – Nem tudom miért, Pinduri százados, de ahányszor maga elkezd egyetérteni velem, határozottan ideges leszek.

46. oldal (Gabo, 2011)

holle P>!

Nyugi, mondta magának. Szenvedély a hatékonyság ellensége.

223-224. oldal, 8. fejezet - A troll (Gabo, 2011)

Amapola P>!

Az ilyesmit jobb szerette a bakákra bízni. A hadműveleti parancsnok oly pótlhatalannak ítélte becses szermélyét, hogy nem kockázathatta testi épségét egy ilyen bizonytalan kimenetelű hadműveletben. A Nép általános érdekeit figyelembe véve jobb lesz, ha távol tartja magát a veszélyzónától.

231. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Artemis Fowl sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black – Cassandra Clare: Az ezüstmaszk
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Mike Grinti – Rachel Grinti: Karmok
Neil Gaiman: Coraline
Victoria Schwab: Az Archívum
Andri Snær Magnason: Időláda
Terry Pratchett: Szárnyalók
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Charles Gilman: Démon tanár úr
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet