Tündérekkel ​életre-halálra (Artemis Fowl 1.) 118 csillagozás

Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Emberfia! Tovább egy tapodtat se! Nem tudod, mivel játszol…”
A 12 éves Artemis Fowl zseniális alvilági elme. De még Artemis sem sejti, mire vállalkozik, amikor túszul ejt egy tündért, nevezetesen Pinduri Berkenye századost – egy tisztet a TÜNdefi-egységből. Ezek nem azok a tündérek, akikről lefekvés előtt szokott mesélni anyukád. Ezek a tündérek fegyverrel mászkálnak, és életveszélyesek mindazokra, akik ellenük törnek. Artemis azt hiszi, simán zsebre vághatja őket – de aztán alaposan meglepődik…

Eredeti mű: Eoin Colfer: Artemis Fowl (angol)

>!
GABO, Budapest, 2011
272 oldal · ISBN: 9636895242 · Fordította: Sepesi Gergely
>!
Passage, Budapest, 2001
292 oldal · ISBN: 9632282892 · Fordította: Sepsei Gergely

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Artemis Fowl


Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
ppayter
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Tizenöt éve biztos imádtam volna ezt a könyvet. Azonban csak 2001-ben jelent meg, akkoriban pedig már inkább Tolkient, Asimovot és Zsoldos Pétert olvastam, ennyire „gyerekkönyvnek” látszó tárgyat már csak kamaszos dacból sem vettem volna a kezembe. Most viszont az élet úgy hozta, hogy kölcsönkaptam a sorozat első két részét és az elsőt be is daráltam nettó időben kb. két óra alatt – a nagy betűk, kis oldalak és laza szedés előnyei…

Korszakalkotó könyvet, új Harry Pottert, komoly tanulságokat nem érdemes várni az Artemis Fowl sorozat első részétől, mely szerencsére nem is állítja ezt magáról (csak egyes kritikusok). Azt viszont tökéletesen hozza, ami elvárható: könnyed szórakoztatást, nem túl bonyolult, de izgalmas történetet, mókás szereplőket és jeleneteket, valamint olyan játékosságot, amiből sokkal többre lenne szükség a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomban.


Bővebben a blogon: http://kultnaplo.blogspot.hu/2013/03/eoin-colfer-artemi…

6 hozzászólás
>!
Bori_L P
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Kiskamaszkorom egyik rongyosra olvasott könyve, ami sokadik olvasásra ugyanúgy magával tudott ragadni. Szórakoztató, izgalmas és vicces. Még mindig.

4 hozzászólás
>!
Chöpp P
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Nagyszerű, ahogy Eoin Colfer kitalálta és megalkotta Artemis Fowl alakját. Ez a fiú egy milliomos csemete. Roppant intelligens és legszívesebben szétrugdosnám a sejhaját! Aztán kiderül, hogy mégse, pedig úgy látszott, hogy igen. És még maguk a tündérek sem tudják, mihez kezdjenek vele. A szolgálója pedig egyszerűen nagyszerű!

>!
Orsi_olvas
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Olyan 12 éves koromban olvastam már és bár nem sok maradt meg a történetből, arra emlékeztem, hogy nagyon tetszett. Felnőtt fejjel persze kicsit más volt olvasni, de még így szórakoztató olvasmánynak bizonyult. Könnyed, humoros és fordulatokban gazdag könyv, mókás szereplőkkel és sok vicces helyzettel. Colfer könnyedén és játékosan szövi össze a modern világot és a mesék folklórájt. Írország, habár nem egyedüli helyszíne a történetnek, varázslatos hely és szerintem kijelenthetem, hogy ismét magával ragadta a szívem. Artemis egy bűnöző lángelme, akiről persze kiderül, hogy nem is olyan szívtelen, Berkenye egy nagyon vagány tündér, Kisgebét pedig nem lehet nem szeretni. Elsősorban kiskamasz korosztálynak ajánlanám, vagy lelkükben fiatal felnőtteknek.

>!
ElectricWizard
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Sajnos az eleje lassan indult be, hogy az 50-60 oldal között valahol el is aludtam(?), bár lehet ennek inkább az volt az oka, hogy aznap 2 körül aludtam el, és nem a könyv számlájára írható. Mindegy, azután egyszerűen imádtam. A tündérek világa jól fel van építve, Kisgebe egyszerűen fantasztikus(még több kentaurt és varázslényt!), és úgy az egész pörög, bár kicsit csodálkoztam, hogy kb. 100-150 oldal arról szól, hogy Artemis fogva tartja Berkenyét. Alig várom, hogy olvashassam a további részeket, és remélem, hogy a Gabo kiadja a 2,3 részt is, mivel a könyvtárban nem biztos, hogy bent van, de az új kiadásokat biztosan beszerzem egyszer! :)

>!
maevis P
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Őszintén, az eleje nekem nagyon unalmas volt és már a félbehagyáson gondolkodtam, de erőt vettem magamon és tovább lendültem az olvasásban. Onnantól, hogy a tündérek megjelentek, pontosabban Pinduri százados és Gyulus őrnagy, na onnantól már egészen élvezhető volt. Kifejezetten 10-15 éves korosztálynak íródott, ha 25-30 éve olvasom, biztos nagy kedvenc lett volna.

>!
zakkant
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Végtelenül sokat nevettem a könyvön, mert a karakterek (főleg a törpök és a tündérek) nagyon jó jellemábrázolást kaptak. Szinte látom magam előtt a bagót rágó Gyökér századost és simán elképzeltem, amikor Tőzeg a törp és Butler először ismerkedik meg egymással egy végtelenül gusztustalan, de nagyon vicces jelenetben.

Szerettem, hogy Eoin Colfer ennyire könnyedén és ennyire szórakoztatóan kalauzol el a tündérek közé így észre sem vettem a cselekvények között, hogy véget is ért Artemis első kalandja. Colfer jól beépítette a modern kori világot a mesekönyvekből ismert lények közé és ez a kettősség szerintem nem mutatott hülyén, hanem sok érdekességet olvastam és tudtam meg belőle. A történet nincs túlbonyolítva, a szereplők könnyen megjegyezhetők, az erőviszonyok átláthatóak ezért kis kamaszoknak tökéletes olvasmány lesz. Persze engem így vén fejjel is elszórakoztatott :)

>!
Lahara ISP
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

No lám, létezik olyan könyv is, ahol kifejezetten nem bírom í címszereplőt, íme egy. Szeretem, amikor egy tizenkét éves szereplő felnőttes tettet hajt végre, de az legyen hősies tett, de bűncselekmény! Végig a TÜN-nek szurkoltam.
Nyolc éve olvastam először, akkor tetszett, és most is. Leginkább Berkenye, Kisgebe és akár ciki, akár nem, Tőzeg. Most már kétségtelen, hogy a folytatást is olvasni akarom!
*Juliet pedig idegesítő

>!
Three
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Már majdnem lemondtam az ifjúsági regényekről, de ez a könyv visszaadta a hitem. Az elején igazi hidegvérű bűnözőnek állítja be Artemist, de később kiderül, hogy nem is olyan kegyetlen. Ez egy kicsit túlságosan ifjúsági fordulat volt. A könyvet a humoros dialógusok viszik el a hátán. Az író szavaival élve: A tündérek túlságosan is… emberiek. Ez engem nagyon zavart, mert minden alkalommal, amikor olyan könyvet olvasok, amiben az idegen fajok emberiek, úgy érzem az író nem tudott valami eredetit kitalálni.

>!
Sastojci
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Aranyos történet tündérekkel és zseni embergyerekkel. Olvasmányos, sokszor vicces, Berkenye karaktere meg kifejezetten szerethető. :) (Azt azért nem értem, hogyan lett fiúnév az Artemisből, időbe telt, mire hozzászoktam.)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Rika

– Látta valaki, hogy ide jössz?
Berkenye eltűnődött.
– Az FBI, a CIA, az IRA, a KGB és a BSA. Ja, meg a MAH.
Kisgebe felhúzta a szemöldökét. – MAH?
– Mindenki A Házban – vigyorgott Berkenye.

47. oldal (Gabo, 2011)

>!
Rika

– Ne rémüljön meg, Mr. Nyugen – mosolygott Artemis. – A fegyvereket nem fogjuk használni.
Nyugen nem úgy festett, mint akit ez a kijelentés megnyugtat.
– Nem – folytatta Artemis. – Butler ugyanis legalább száz különféle módon képes végezni önnel anélkül, hogy használná a fegyvertárát. Bár meggyőződésem, hogy ha egyféle módon már végzett, a többire nemigen lesz szükség.

13. oldal (Gabo, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Fowl
>!
Rika

– Artemis?
– Artemis Fowl. Az egész az ő ötlete volt. Mindig minden az ő ötlete.

99. oldal (Gabo, 2011)

>!
Amapola P

Gyökérnek elege lett. – Mennyi idő, Kisgebe?
– Ööö… Két perc, plusz-mínusz.
– Plusz-mínusz micsoda?
– Tíz év, ha a számításaim tévesek.

112. oldal

>!
ElectricWizard

– Nem szükséges üvölteni főnök, ezek a mikrofonok azt is érzékelik, ha tojik a pók Madagaszkáron.
– Na, és tojik az a pók Madagaszkáron?
– Hát… tudom is én? Szóval valójában nem is…

153. oldal, 6. fejezet-Ostromállapot

>!
Rika

– Értettem.
Gyökér átható pillantást vetett rá. – Nem tudom miért, Pinduri százados, de ahányszor maga elkezd egyetérteni velem, határozottan ideges leszek.

46. oldal (Gabo, 2011)

>!
Amapola P

– Az önbizalom tudatlanság – szavalta bölcsen a kentaur. – Ha olyan fickósan érzed magad az csak azért van, mert valamit nem tudsz.

52. oldal

>!
Amapola P

Az ilyesmit jobb szerette a bakákra bízni. A hadműveleti parancsnok oly pótlhatalannak ítélte becses szermélyét, hogy nem kockázathatta testi épségét egy ilyen bizonytalan kimenetelű hadműveletben. A Nép általános érdekeit figyelembe véve jobb lesz, ha távol tartja magát a veszélyzónától.

231. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Artemis Fowl sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Rick Riordan: Az elveszett hős
Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba
Diana Wynne Jones: A másik palota
Licia Troisi: Kuma ikrei
Christopher Paolini: Örökség
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Thomas Brezina: Nini, egy bébiboszi!
Kathryn Littlewood: Bliss – A varázslatos pékség titkai